מסלולים וטיולים
מסלולי טיול ממומלצים
דרום / אל חופי השמש
טיול שיוצא ממרכז פורטוגל, מקיף את הקצה הדרומי של המדינה לאורך חופי האוקיינוס האטלנטי וממשיך לטפס לעבר הבירה. בדרך נהנים מגבעות מעוגלות, מחופים מפורצים ומכפרים שלווים
לכתבה המלאה »
מרכז / פסיפס פורטוגלי
כדאי לנצל את השהות בקואימברה, בירת פורטוגל בדימוס, לביקור באוניברסיטה העתיקה. מהעיר אפשר גם להצטרף לעולים לרגל אל פאטימה, לבקר בעיר של תעלות ולהשלים את החוויה הרבגונית במיני-פורטוגל, אתר המיניאטורות הגדול
לכתבה המלאה »
ליסבון / סיפור הפרברים
ארמונות מהאגדות, עיירות ציוריות, יערות וכפרי נופש, מנזרים וחופים, וגם הנקודה הכי מערבית באירופה – כל אלה קרובים לליסבון וזה לזה. הרכיבו את הטיול שמתאים לכם
לכתבה המלאה»
ליסבון / היפהפייה המתעוררת
לליסבון היושבת על גדת נהר הטז'ו אופי מיוחד. נינוחה ואורבנית בעת ובעונה אחת, קסמה מתגלה בשיטוט רגלי בשדרות הרחבות ובסמטאות הצרות. הצעה למסלול של יומיים בין האתרים המעניינים והמקסימים של העיר
לכתבה המלאה »
אתרים יהודיים בפורטוגל
סמטאות הכפר בלמונטה שבהרי אשטרלה. ביהודי הכפר ניכרת עדיין מידה של חשדנות ששורשיה נעוצים במאות שנים של תהפוכות, רדיפות ופרעות | צילום: נפתלי הילגר |
כתבה: נחמה שפרן
הרובע היהודי העתיק של בראגנסה (Bragança) הסמוכה לגבול הצפוני-מזרחי של פורטוגל ממוקם בשכונת הסידאדלה (Cidadela) המוקפת חומות. רבים מבני העיר נושאים שמות משפחה המעידים על שורשיהם היהודיים; מקובל לחשוב שמי שפירוש שמו הוא צמחים, פרחים, בעלי חיים ושמות מקומות גיאוגרפיים – הריהו ממוצא יהודי. כמו כן רווחת בעיר נקניקייה ייחודית, אליירה שמה, העשויה מבשר עוף וקמח בלבד ונחשבת מאכל יהודי.
הרבעים היהודיים של פורטו (Porto) נמצאים מסביב לכנסיית נוסה סניורה דה ויטריה (Nossa Senhora da Vitória) וליד מנזר סאו פרנסיסקו (São Francisco) ששווה ביקור כשלעצמו. השבים ליהדות בעקבות אברהם בן ראש היו בעיקר מתושבי צפון פורטוגל, והם הקימו בפורטו בית כנסת ומרכז ללימודי יהדות. לימים נבנה בית הכנסת מחדש באתר אחר בעיר בתרומת משפחת כדורי, והוא עומד שם עד היום. שמו הרשמי הוא "מקור חיים", אך הוא מוכר יותר כ"בית כנסת כדורי".
כתובת: Rua Guerra Junqueiro 340
רבים מהכפרים שבהם נשמרו שרידים יהודיים נמצאים באזור הרי אשטרלה (Estrela) שבמרכז פורטוגל. אחד המרגשים שבהם הוא טרנקוזו (Trancoso) שמצפון לרכס. בחלקו הדרומי של הכפר, בין החומות, נשתמרו בתים יהודיים, ועל משקופיהם של כמה מהם, במקום שבו נקבעה פעם מזוזה, חרוט עדיין הצלב שסימן לעוברים ושבים שדיירי הבית כבר אינם יהודים כי אם "נוצרים חדשים". בית הרב שכן בבניין המכונה היום "גאטו נגרו" (Gato Negro, החתול השחור). כינוי המבנה ניתן לו בשל תבליט האריה שעל אחד מקירותיו החיצוניים, שהוא כנראה גור האריה המסמל את שבט יהודה.
כתובת: Rua Dr. Fernando Vaz
בגווארדה (Guarda) ובוויזאו (Viseu) שמדרום לטרנקוזו עוד עומדים על תלם הבניינים ששימשו בתי כנסת לפני הגירוש. הכיוון לרובע היהודי העתיק משולט, ובשתי הערים יסייעו לכם לשכות המידע לתיירים לאתר את המבנים.
מעט דרומה מגווארדה, במזרח הרכס, שוכן הכפר בלמונטה (Belmonte) שבו מתגוררים כיום כ-250 שבים ליהדותם. שנים ארוכות התנהגו כנוצרים לכל דבר וחגגו את חגי הנוצרים בהתלהבות יתרה, אך שמרו בסתר על מנהגים יהודיים ומעולם לא נטמעו לגמרי באוכלוסייה המקומית. רובם גוירו מ-1989 ואילך, וחשדנותם עדיין לא התפוגגה; אפשר לבקר ברובע היהודי של הכפר, הנמצא מתחת למצודה, אבל את הביקור בבית הכנסת יש לתאם מראש. בכפר פועל מוזיאון יהודי לא גדול אך בהחלט מעניין (כתובת: Rua da Portela 4). בשנים האחרונות טופחה המסורת היהודית בכפר, ואף מייצרים בו יין ושמן זית כשרים.
בקואימברה (Coimbra) שמדרום-מערב להרי אשטרלה היו שלושה רבעים יהודיים, ויש להם זכר בשמות של רחובות כמו Judiaria Velha. באוניברסיטה של העיר, שהיא מהעתיקות באירופה, לימדו במאה ה-16 גם כמה "נוצרים חדשים".
העיר לירייה (Leiria) מתגאה ברובע יהודי מן המאה ה-14, השוכן בין Rua Dom Dinis לרחבת הקתדרלה. כאן הודפס לראשונה "האלמנך הנצחי" של אברהם בן שמואל זכות, ממש ערב פרסום צו הגירוש. בטומר (Tomar) שמדרום-מזרח ללירייה נשתמר בית הכנסת העתיק ביותר בפורטוגל (נבנה בשנים 1469-1430), שסביבו התגוררה הקהילה היהודית של הכפר עד לגירוש. המהנדס שמואל שוורץ רכש את המבנה והסב אותו ב-1939 למוזיאון. בין השאר מוצגת בו כתובת עברית חרוטה באבן שנתגלתה בבלמונטה.
כתובת: Rua Dr. Joaquim Jacinto 73
קשטלו דה וידה (Castelo de Vide) הסמוכה לגבול הספרדי היא בעלת הרובע היהודי המרשים ביותר. הרובע ממוקם בדרך למצודה, בצפון העיירה היפה, מפינתRua da Fonte ו-Rua da Judiaria, ובית הכנסת העתיק שלו פתוח למבקרים.
ברובע היהודי שבמרכז העיירה אובידוש (Óbidos) הסמוכה לחוף המערבי, נמצאו מסמכים מהמאה השביעית המעידים שהיתה נוכחות יהודית בפורטוגל כבר בתקופה הוויזיגותית.
מיקום: בין כנסיית Santa Maria לחומות המזרחיות
דרומה משם, בליסבון, אפשר לראות את כיכר רוסיו שבה נערכו טקסי אוטו דה פה במרכז העיר התחתית. אלפמה (Alfama), הרובע העתיק של העיר, נמצא מתחת למצודה, ובתוכו השתמר רחוב קטן המנציח בשמו את הרובע היהודי שהיה כאן (Rua Judiaria, רחוב היהודים). במוזיאון הארכיאולוגי מוצגות מצבות יהודיות ובמוזיאון הלאומי מוצג ציור יפהפה של הצייר נוניו גונסלווש שבו, בין שלל דמויות, נראה גם יהודי אוחז בספר כתוב עברית. בית המשפט של האינקוויזיציה עמד במקום שבו עומד היום התיאטרון בכיכר רוסיו, ובית הכנסת עמד במקום שבו עומדת כנסיית קונסייסאו וליה (Conceição Velha, ברחוב Rua da Alfândega).
המוזיאון הארכיאולוגי
כתובת: ליד כיכר רוסיו, בשרידי כנסיית Carmo
המוזיאון הלאומי
כתובת: Rua das Janelas Verdes 9
באבורה (Évora), כמו במקומות נוספים במזרח פורטוגל, נערכו לאחרונה חפירות ארכיאולוגיות לאישור קיומו של בית כנסת מהמאה ה-15. במוזיאון אבורה מוצגים ספסל מרכוש האינקוויזיציה וקופסת צדקה.
כתובת: Largo do Marquês de Marialva
אם יזדמן לכם לעצור בבז'ה (Beja), היכנסו לחצר המצודה שבמרכז העיר וחפשו בפינת החצר שבר של מצבה כתובה עברית.
כתובת: Rua Dom Dinis
בעיר החוף פארו (Faro) שבמחוז אלגרבה (Algarve) השתמר בית קברות יהודי גדול שנוסד במאה ה-18, וקבורים בו בעיקר יהודים שהיגרו לפורטוגל מצפון אפריקה ומגיברלטר.
מיקום: בין הרחובות Rua Leão Penedo ו-Estrada da Penha
תודה לפרופ' יום טוב עסיס על עזרתו
המיוחדים של מסע אחר
המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל
מדיירה / אי ירוק בים
כדאי לנצל את השהות בפורטוגל לגיחה למדיירה. באי הפורטוגלי יש מגוון אפשרויות טיול, ממסלולי הליכה ברגל ועד שיט חופים
האי מדיירה בנוי סביב גוש הררי ממקור וולקני. באזורים הגבוהים נותר טבע נרחב ולא נגוע של פסגות הרים, קניונים עמוקים ומישורים גבוהים | צילום: Joao Paulo |
כתב: קלוד פאליק
בשנת 1420, עוד לפני שגילה העולם הישן את אמריקה, עגנו הספנים הפורטוגלים באי ממערב לחופי צפון אפריקה. האי היה מכוסה ביערות ולכן כינו אותו הספנים "אי העצים", מַדֵיְירַה (Madeira) בפורטוגזית. כדי לחדור לתוכו הציתו הפורטוגלים את היער וגרמו לשריפה שנמשכה שבע שנים.
קרוב לשש מאות שנה אחר כך ועוד שעה ומחצה במטוס נוסעים יובילו אתכם מליסבון למדיירה, האי הירוק, המרכזי בארכיפלג (קבוצת איים) של מדיירה הכולל עוד שלושה איים. פונשל (Funchal) הבירה בנויה סביב מפרץ גדול על מורדות הר בחלקו הדרומי של האי. מרכז העיר שמר על אופיו הקולוניאלי המקורי – כיכרות, כנסיות יפות, טיילת לאורך הים וגנים רבים. אמנם תנופת התיירות תרמה להתפתחות האי, אך פונשל נותרה בממדים אנושיים.
נעים לסייר בה ברגל. סיור בחלק התחתון של העיר יוביל לאתרים המרכזיים: הקתדרלה (Sé), גן סנטה קתרינה (Santa Catarina), בניין הקזינו המודרני, שוק הפרחים ברחוב אלז'ובה (Aljube), ביתו של זארקו, אחד ממגלי האי, שהפך למוזיאון (Quinta das Cruzes, אחוזת הצלבים), כיכר מוניסיפיו (Município, העירייה) ושוק הפועלים (Mercado dos Lavradores) הפעיל במיוחד בימי שישי. אל תוותרו על שוטטות בין בתי הקפה בטיילת מאר (Avenida do Mar), על ביקור בגן הבוטני (Jardim Botanico) שמחוץ למרכז העיר, וכמובן על ביקור וטעימה באחד מהיקבים של יין מדיירה ששמו יצא למרחוק.
מולדת הולכי הרגל
האי מדיירה, הגדול בארכיפלג, בנוי סביב גוש הררי ממקור וולקני. הערים, העיירות, הכפרים והשטחים החקלאיים נמצאים ברצועת החוף ובשיפוליהם של מורדות ההרים, ושם גם מרוכזים 250 אלף תושבי האי. באזורים הגבוהים נותרו אזורי טבע נרחבים לא נגועים, בהם פסגות הרים, קניונים עמוקים ומישורים גבוהים.
האי מרושת בכבישים, ורובם עדיין צרים ומפותלים. הכביש המקיף את האי משופץ בהדרגה ונעשה כביש מהיר החוצה את המכשולים הטבעיים בסדרת מנהרות וגשרים מרשימים. כך הגישה למקומות המרוחקים הופכת מהירה ונוחה יותר. אבל כדאי, לפחות בחלק מהזמן, לנסוע בכבישים הישנים שעדיין קיימים ברוב המקומות, וליהנות מנקודות תצפית, טבע יפה, כפרים ועיירות. הנסיעה מסביב לאי ארוכה, ורצוי להשתמש בכבישים החוצים את הרכס המרכזי ומובילים לנופים הפראיים יותר של האי. כך גם מקצרים את הדרך לצפון האי, שם נמצאות עיירות ציוריות כמו פורטו מוניש (Porto Moniz) וסנטנה (Santana).
אחד הבילויים הנעימים באי הוא הליכה. באי יש שבילי הליכה רבים בדרגות קושי שונות, חלקם עוברים בסמוך ללבאדות, תעלות מים מלאכותיות ששימשו לחקלאות. כמה מן המסלולים מתאימים לטיול מעגלי קצר, אחרים דורשים איסוף ממקום אחר ונמשכים שעות רבות ואף ימים אחדים. בסיס טוב לטיול הוא אזור ריביירו פריו (Ribeiro Frio) המשתרע בצד הכביש העולה צפונה מפונשל. בדרך אפשר לסטות לכביש משני ולהגיע לאַרִיאֵיְירוֹ (Areeiro), נקודת תצפית המתנשאת לגובה של 1,800 מטר. אפשרויות טיול נוספות בריביירו פריו הן לצאת למסלול הנמשך שעה וכולל תצפיות או לרדת כחמש שעות צפונה עד החוף. השבילים מסומנים היטב, ואפשר לרכוש מפות מתאימות בפונשל.
מי שמחפש חופים חוליים יפליג אל האי השכן פורטו סנטו (Porto Santo) שהתחבב על תיירים. מהנמל של פונשל אפשר לצאת לשיט חופים, ולא נדיר לפגוש גם דולפינים המתקרבים לחוף.
לקריאה נוספת:
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לפורטוגל אינם זקוקים לאשרת כניסה.
שגרירות ישראל בפורטוגל
כתובת: Rua Antonio Enes 16, ליסבון
טלפון: 351-21-0455500
שגרירות פורטוגל בישראל
כתובת: דניאל פריש 3, תל אביב
טלפון: 03-6956361
איך להגיע
בעונה מתקיימות טיסות שכר ישירות מישראל לליסבון. בנוסף, ניתן לטוס לליסבון דרך יעדים שונים באירופה – כמו בריסל (עם Brussels Airlines), מדריד (עם Iberia), פרנקפורט (עם Lufthansa) ועוד. דרך אחרת להגיע לפורטוגל היא ברכבת מספרד, צרפת ואנגליה. אפשר גם לטוס לספרד ומשם להגיע לפורטוגל ברכב שכור.
מתי כדאי להגיע
עונת התיירות בפורטוגל היא מסוף יוני עד אמצע ספטמבר, אבל ביולי-אוגוסט חם מאוד, אתרים רבים נסגרים, והפורטוגלים נסים לאזורי החוף והופכים אותם צפופים והמוניים. לעומת זאת ביוני, בסוף ספטמבר ובתחילת אוקטובר פחות צפוף, מזג האוויר נעים יותר והמחירים זולים יחסית.
בטיחות
באזורי תיירות הומים יש להישמר מאוד מכייסים, ובייחוד ברכבת התחתית בליסבון ובחשמלית מספר 28 העולה לרובע אלפאמה.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
אתר לשכת התיירות של פורטוגל
מטבע
המטבע הנהוג בפורטוגל הוא אירו.
אפשר למצוא בנקים, כספומטים ומשרדי החלפת כספים בכל עיר ועיירה. כרטיסי אשראי בינלאומיים מתקבלים ברוב מקומות הלינה והמסעדות, ואפשר למשוך באמצעותם כסף בכל הבנקים והכספומטים
(MB – Multibanco).
הפרש שעות
פורטוגל מאחרת את שעון ישראל בשעתיים
שעות פעילות
רוב החנויות במרכז העיר פתוחות בימים שני עד שישי מ-09:00 או 10:00 ועד 19:00, בשבת עד 13:00, וביום ראשון הן סגורות. רבות מהן סגורות גם בשעות הצהריים (15:00-13:00). מרכזי הקניות פתוחים ברציפות, לעתים עד חצות, גם בסוף השבוע. בחגים לאומיים ודתיים רוב החנויות סגורות, ולפעמים גם מרכזי הקניות. כדאי לברר לגבי כל חג כשלעצמו. גם שעות פעילות של מוזיאונים ואתרי תיירות כדאי לברר בכל אתר ואתר. רוב קווי התחבורה הציבורית פועלים עד חצות.
תקשורת
הקידומת הבינלאומית של פורטוגל היא 351.
תחבורה
רכבת: חברת הרכבות הממשלתית Caminhos de Ferro Portuguese מפעילה רשת רכבות מסועפת בכמה רמות של נוחות וקִדמה. באתר שלה יש מידע על סוגי הרכבות ואפשר להכניס מוצא, יעד וסוג רכבת ולקבל לוחות זמנים. מבוגרים מעל גיל 65 וילדים עד גיל 11 זכאים להנחה. מידע על הנחות נוספות כמו כרטיס הלוך ושוב ונסיעות בינלאומיות אפשר למצוא באתר האינטרנט של חברת הרכבות הפורטוגלית
אוטובוס: חברות אוטובוסים פרטיות מפעילות קווים מהירים ונוחים בין יעדים תיירותיים שרשת הרכבות אינה מכסה.
רכב שכור: לכל חברות ההשכרה הבינלאומיות יש סניפים בפורטוגל, וכן יש חברות מקומיות רבות. כדאי להזמין עוד מהארץ כי הזמנה במקום תעלה הרבה יותר. לעתים סוכנויות השכרה קטנות יהיו זולות מהגדולות, אך יש להיזהר מעסקאות מפוקפקות ומחוזים מסורבלים עם הרבה אותיות קטנות שמטילות עליכם אחריות לתשלומים נלווים. רוב הרכבים להשכרה ידניים, ולרכב אוטומטי תצטרכו להוסיף תשלום נכבד.
נכים
אף שהמודעות לעניין הנגישות עולה בפורטוגל בשנים האחרונות, עדיין יתקשו מבקרים בעלי מוגבלויות הליכה לטייל בה בכוחות עצמם, בעיקר בשל ריבוי שיפועים תלולים ומדרגות. עם זאת, בערים המרכזיות יש שירותי הסעות מיוחדות לנכים.
לא כל בתי המלון מותאמים לארח נכים, וגם כשבפרסומים נטען שיש נגישות כדאי לוודא בדיוק במה מדובר. בתי מלון חדישים בדרך כלל רגישים לצרכים של אנשים עם מוגבלויות, וכך גם מסעדות יקרות. אפשר למצוא וילות ודירות נופש להשכרה לטווח קצר המותאמים לנכים ומצוידים להפליא (בעיקר באזור אלגרבה) ולעיתים הם יציעו גם הסעה וטיולים באזור.
פרטים נוספים באתר האינטרנט
יהודים
ליסבון: קהילה יהודית פעילה
בליסבון חיה ונושמת כיום קהילה יהודית, הגדולה שבקהילות פורטוגל. בית הכנסת הספרדי שלה, "שערי תקווה", פתוח לתפילות, אך בית הכנסת האשכנזי "אוהל יעקב" כבר לא. סמוך לבית הכנסת שוכן מרכז הקהילה.
בית הכנסת "שערי תקווה"
כתובת: Rua Dr. Alexandre Herculano 59
מרכז הקהילה היהודית
כתובת: Rua Monte Olivete 16 R/C
טלפון: 351-213-931130
בליסבון אין מסעדות כשרות, ומעטים המוצרים בחנויות המסומנים ב-U או K. עם זאת, אצל גברת אשור המתגוררת בסמוך למרכז הקהילתי אפשר למצוא אוכל כשר מבושל, גם לשבת.
כתובת: Rua Rodrigo da Fonseca 38
טלפון: 351-213-860396
גם אצל מר מיכה קלסן ניתן להשיג מאכלים כשרים (טלפון: 351-21-3792001), וכן אצל גברת פטרישיה (lisbon.kosher@clix.pt)
באתר של הקהילה היהודית בליסבון מצויים פרטי התקשרות של מרכזים יהודיים ברחבי פורטוגל. באתר יש מידע רב ועדכני על הקהילה ועל פעילותה, ואפשר לשלוח בקשה בדואר אלקטרוני ולקבל חזרה בתוך זמן קצר פירוט באנגלית של כל מוצרי המזון הכשרים והנחשבים-כשרים בפורטוגל, ושל כל הרשתות המוכרות אותם.
גייז
רוב תושבי פורטוגל קתולים, ומהם רבים שמרנים מאוד, לכן סביר שזוגות גייז יזכו למבטים סקרניים במקרה הטוב וזועמים במקרה הפחות טוב. עם זאת, בליסבון ובערים גדולות אחרות יש קהילות גייז פעילות. באתר http://portugalgay.pt/frame.asp (לגרסה האנגלית יש ללחוץ על הקישור UK/US שבראש העמוד מימין) מצוי מידע תיירותי מגוון המיועד לגייז המטיילים בפורטוגל, כולל מקומות בילוי, אירועים, מרכזים של הקהילה ועוד.
דל תקציב: לחסוך בפורטוגל
איפה נהנים ממופעים חינם * איך לחסוך בשופינג בליסבון * מהן המסעדות הזולות ביותר
אף שפורטוגל אימצה זה מכבר את האירו כמטבע רשמי, ואף שהיא התייקרה מאז, עדיין מדובר באחת המדינות הזולות במערב אירופה. לפיכך יש בה מגוון אפשרויות לינה, אוכל ותחבורה שיתאימו לכל כיס.
אוכל
המסעדות העממיות המקומיות (מעין מסעדות פועלים) הן הכי זולות, הכי מוצלחות ומצויות תמיד בשפע. המנות הזולות ביותר הן דגים ופירות ים, ויש שטוענים שהן גם החלק היותר מוצלח של הגסטרונומיה הפורטוגלית.
כשקונים חומרי גלם לארוחות בבית כדאי לנסות את רשת הסופרמרקטים מיניפרסו (Minipreço). לפני הקנייה הראשונה חותמים חינם על כרטיס מועדון וזוכים מיד להנחות גדולות. המחירים ברשת זו נמוכים במידה ניכרת מאלה הנהוגים ברשתות אחרות (ובייחוד מ-El Corte Inglés הספרדית והיקרה להחריד), אבל איכות המוצרים שהיא מציעה גבוהה דווקא.
לינה
מחירי הלינה עולים כמובן בעונת התיירות (סוף יוני עד אמצע ספטמבר), ולכן למי שמבקש לחסוך כדאי לטייל בפורטוגל דווקא באפריל או בסוף ספטמבר, כשמזג האוויר עוד נוח והמחירים כבר מתגמשים. מחוץ לעונת התיירות כדאי להתמקח, ואפילו במלונות מפוארים.
בטיול בדרום פורטוגל או בצפונה, הזול ביותר הוא ללון באחד מאתרי המחנאות הרבים או באחת מארבעים אכסניות הנוער הפזורות במדינה. יקרים יותר אבל עדיין זולים הם חדרים בבתים פרטיים (בעיר או בכפר) ופנסיונים.
תחבורה
טיסות הפנים בפורטוגל יקרות ביותר, ובדרך כלל המרחקים אינם גדולים דיים כדי להצדיק את המחיר.
אוטובוסים הם אמצעי התחבורה הזול ביותר בפורטוגל, אך כשיוצאים לנסיעות ארוכות במיוחד, כדאי להשוות את מחיריהם עם מחירי הרכבות באותו הנתיב. חברת האוטובוסיםRodoviaria היתה ממשלתית והופרטה לאחרונה, והאוטובוסים שלה איטיים יותר אך גם זולים יותר מאלה של חברות פרטיות.
הרכבות, ככל שהן מהירות יותר הן גם יקרות יותר, ולעתים ההפרש הקטן בזמן הנסיעה אינו מצדיק את ההפרש במחיר.
רכב שכור כדאי להזמין עוד מהארץ כי הזמנה במקום תעלה הרבה יותר. לעתים סוכנויות השכרה קטנות יהיו זולות מהגדולות, אך יש להיזהר מעסקאות מפוקפקות ומחוזים מסורבלים עם הרבה אותיות קטנות שמטילות עליכם אחריות לתשלומים נלווים. רוב הרכבים להשכרה ידניים, ולרכב אוטומטי תצטרכו להוסיף תשלום נכבד.
ליסבון: תחבורה, בילוי ותרבות
בתוך ליסבון המטרו הוא אמצעי התחבורה הזול והיעיל מכולם, אבל מאחר שאינו מגיע לכל מקום, ומאחר שיש עוד אמצעי תחבורה רבים כמו חשמליות (אלטריקו) ואוטובוסים, מי שמתכנן כמה נסיעות ביום כדאי שיקנה את הכרטיס הנקרא "7 Colinas". הכרטיס תקף ליום אחד (3 אירו) או לחמישה ימים (12.1 אירו) והוא מתיר נסיעה חופשית בכל אמצעי התחבורה העירוניים. אפשר לרכוש את הכרטיס בקיוסקים ובתחנות המטרו.
במרכז התרבות של רובע בלם בליסבון (CCB) נערכים מדי פעם אירועים, מופעים ותערוכות חינם. מגזין CCB מפרט את האירועים הללו, ואפשר לקבלו חינם בלשכת התיירות הראשית בליסבון. בלשכה ישמחו לתת מידע גם על מוקדי התרבות האחרים בעיר ועל פעילויות זולות שהם מציעים. בחודש יוני, שהוא חודש של חגיגות בעיר, נפתחים מוסדות תרבות רבים ומתירים כניסה חופשית.
ברוב המסעדות המציגות מופעי פאדו מחיר המופע כלול במחיר הארוחה, אך יש מסעדות שבהן המופעים כרוכים בתשלום נוסף, ולכן כדאי לברר את העניין מראש.
מחלקת התיירות של ליסבון ומוסדות התרבות והבילוי בעיר מנפיקים יחד כרטיסי הנחות לתחבורה, מסעדות, מקומות לינה, מקומות בילוי, ואפילו קניות ומוניות. לדוגמה: Lisbon Card מקנה כניסה חופשית למוזיאונים ואתרים בעיר, נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית והנחות לאתרים נוספים. מחירו 18.5 אירו ל-24 שעות או 39 אירו ל-72 שעות. כמה מכרטיסי ההנחות האלה נמכרים בשדה התעופה, ואחרים בכל לשכות התיירות. לפרטים:
תודה לעינת פריימן
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל: מבטן הים
כמתבקש ממדינה שיושבת לחוף האוקיינוס האטלנטי, פורטוגל התברכה בדגה שופעת ובהיצע כביר של מנות דגים ופירות ים המוגשות כמעט בכל מסעדה, ובדרך כלל בזול. החביבים ביותר על המקומיים הם הסרדינים ודגי הקוד (בקלה) המומלחים שאבותיהם הזינו בהם עוד במאה ה-16 את הספנים שיצאו לחיק ים לגלות עוד פיסת אדמה בלתי מוכרת לעין האירופית. חוץ מאלה יש גם תמנונים, שרימפס, צדפות, דגי חרב, חלזונות ועוד ועוד. חגיגה לחובבי מאכלי הים.
גם הבשר נפוץ מאוד במטבח המקומי, אם כי בקרב התיירים הוא לא זוכה לציון גבוה, כנראה בשל השימוש הזעום בתבלינים. מוצאים שם בעיקר חזיר – מבושל, מטוגן, מעושן או צלוי – אבל במקומות רבים מגישים גם מנות של עגל, טלה ועוף. גם תוספות הן כנראה לא הצד החזק של הפורטוגלים: הן מסתכמות בדרך כלל באורז ובתפוחי אדמה (בכלל, השימוש בירקות מזערי למדי).
ארוחת הבוקר הזריזה כוללת רק קפה ולחמנייה, אבל ארוחות הצהריים והערב הן כבר עניין מתמשך. ומתחילים במרק. תמיד מרק. יש מרקי בשר, מרקי דגים, מרקי לחם ומרקי ירקות (צמחוניים ושומרי כשרות שימו לב: בדרך כלל גם מרקי ירקות כוללים מרכיבים בשריים), ובראש הרשימה עומד מרק הכרוב (Caldo Verde). משם ממשיכים למנה העיקרית החמה של מאכלי ים או בשר, וממנה באיטיות ראויה עוברים למנה שלישית של קינוח מתוק.
ואם הגענו למתוקים, אי אפשר לא לציין את הפשטייש דה נטה, עוגיית הקרם המתקתקה שפורטוגלים מתענגים עליה ומציגים אותה בגאווה כיצירת המופת של הבית.
יין פורטוגלי: הכוס המלאה
סוד קסמו של היין הפורטוגלי וכמה יקבים מומלצים לביקור
חביות של יין פורט ליישון. רק בשנים איכותיות במיוחד מפרישים כשני אחוזים מן התוצרת ליישון בבקבוקים | צילום: נפתלי הילגר |
כתב: אלדד לוי
לינה
פנסיונים ופוסאדות
איפה ישנים כמו מלכים, איך לנים עם משפחה פורטוגלית, מתי להתמקח על המחיר
אטרקציות ואתרים מומלצים
את הביקור בפורטוגל מומלץ להתחיל בעיר הבירה ליסבון ואחר כך מומלץ לבקר בעיירות הקטנות, ולא לשכוח לקנח בסיור באחד מיקבי הפורט המקומיים. רשימת עשרת האתרים המומלצים בפורטוגל
לכתבה המלאה »