הסינים קוראים לה "האזור האוטונומי של טיבט", אחרים יעדיפו את הכינוי "גג העולם", בשל מיקומה בגובה של 4,900 מטר. ממלכה בודהיסטית במרומי ההימלאיה, שמשמרת, למרות הכל, תרבות מורכבת ועשירה.
טיבט תמיד הסעירה את דמיונם של המטיילים. גם היום, הממלכה הבודהיסטית מושכת מטיילים רבים שנמשכים לשילוב המיוחד בין טבע ונופים יפים לבין אתרים בעלי חשיבות היסטורית, דתית ותרבותית.
הנוף הטיבטי הוא יבש וצחיח, אבל בלב הנוף הצחיח בולטים נהרות חשובים, כמו הנהר הצהוב, נהר היאנגצה, נהר המקונג ונהר הגנגס, לצד אגמים צלולים בגוון טורקיז עמוק, חלקם קדושים, כמו אגם מנסרובאר ואגם קוקונור. לאלה יש להוסיף את ההרים, מהגבוהים בעולם, שפסגותיהם עטורות שלג עד, שמזמינים למסלולי הליכה נופיים אך מאתגרים. כמעט בכל מקום בו תבחרו לטייל תראו דגלי תפילה מתנופפים ברוח ומנזרים מבודדים.
בירת טיבט היא להסה, שמהווה את נקודת המוצא לטיול במדינה. להסה, ששוכנת בעמק יארלונג, היא עיר קדושה, שבמרכזה נמצא מקדש ג'וקאנג, אחד מהקדושים בטיבט. מסביב למקדש מתקיימת הקפת הקורה המסורתית, חוויה שאין להחמיצה. אתר נוסף שאין להחמיצו הוא הפוטלה, ארמון מ-1645 ששימש כארמונם של הדלאי לאמה. להסה היא בסיס לטיולים באזור, ובסביבתה כדאי לבקר במנזר גנדן ובאגם נאם צו, הגדול באגמי טיבט.
לצד להסה, כדאי לבקר בעיר שיגאצה, עירו של הפנצ'ן לאמה, השני לדלאי לאמה בחשיבותו בבודהיזם הטיבטי.
כאמור, בטיבט יש לא רק אתרי היסטוריה ודת אלא גם אתרי טבע מרהיבים ביופיים. אחד מהם הוא אגם ימדרוק צו, ששוכן בגובה של קרוב ל-4,500 מטר וצבע מימיו טורקיז עמוק. אחד האתרים החשובים ביותר במדינה הוא הר קאילש, שמתנשא לגובה 6,714 מטר מעל פני הים. ההר המרשים קדוש לארבע דתות – הינדואיזם, בודהיזם, ג'איניזם ובון. הבודהיסטים אף מאמינים כי זהו מרכז העולם.
הר קאילש
הר קאילאש (Kailash) הטיבטים מכנים אותו "אבן חן משלג" (Kangrinboqe) ולא בכדי – הרושם שמותיר ההר על המבקר הוא אדיר. גובהו 6,714 מטר מעל פני הים, והוא מקורם של כמה מהנהרות הגדולים באזור, בהם ההינדוס (Hindus), סוטלגי (Sutlej), קארנאלי (Karnali, ממקורות הגנגס), הברהמפוטרה (Brahmaputra) וירלונג.… קרא עודמטבע בטיבט משתמשים במטבע הסיני יואן (מסומן גם RMB). יואן מתחלק ל-10 דזיאו, ודזיאו מתחלק ל-10 פן. יש שטרות של 1, 5, 10, 20, 50 ו-100 יואן. בשוק יש שטרות ישנים וחדשים השונים זה מזה (שניהם תקפים), וצריך להכירם. שטרות של דזיאו קטנים בגודלם משטרות של יואן. לתרמילאים כדאי לשאת חלק מהכסף בהמחאות נוסעים. יש…
אשרות ושגרירויות ישראלים הנוסעים לטיבט דרך סין זקוקים לאשרת כניסה לסין ובנוסף לאישור כניסה לטיבט – את שניהם יש להסדיר מראש. ישראלים הנוסעים לטיבט דרך נפאל זקוקים לאישור הכניסה לטיבט בלבד. אשרת כניסה לסין: האשרה הבסיסית הרשמית לסין מאפשרת שהות של שלושים יום בסין ותוקפה שלושה חודשים (מחיר: 100 שקל), אבל אם תבקשו אשרה…
להסה וסביבתה (Lhasa) ארמון פוטאלה שימש כמקום משכנו של הדלאי למה. הוא מורכב משני ארמונות - הלבן והאדום - ומהווה אתר עלייה עבור טיבטים רבים. | צילום: אימג'בנק ישראל הטיולים לחלקיה השונים של טיבט יוצאים מהעיר להסה. זוהי בירתה הקדושה של טיבט, בה מתגוררים כ-200 אלף תושבים. העיר בנויה בעמק יארלונג (Yarlung) המוקף הרים מושלגים. ההשפעה…
אוכל המנה הנפוצה ביותר במטבח הטיבטי היא צמפה (Tsampa) – קמח שעורה קלוי המעורבב עם חמאת יק טיבטי ותה, אותו נהוג לאכול בידיים. הצמבה מוגשת לצד התה הטיבטי הידוע לשמצה, המתובל במלח ובחמאת יק מומסת וטעמו משונה עד מאוד לחיך המערבי. טעימים יותר הם המומו (momo), הגרסה המקומית לקרפלעך או לדים-סאם, שהם כיסוני בצק מאודים הממולאים…
אוכל המנה הנפוצה ביותר במטבח הטיבטי היא צמפה (Tsampa) – קמח שעורה קלוי המעורבב עם חמאת יק טיבטי ותה, אותו נהוג לאכול בידיים. הצמבה מוגשת לצד התה הטיבטי הידוע לשמצה, המתובל במלח ובחמאת יק מומסת וטעמו משונה עד מאוד לחיך המערבי. טעימים יותר הם המומו (momo), הגרסה המקומית לקרפלעך או לדים-סאם, שהם כיסוני בצק מאודים הממולאים…
הר קאילש
הר קאילאש (Kailash) הטיבטים מכנים אותו "אבן חן משלג" (Kangrinboqe) ולא בכדי – הרושם שמותיר ההר על המבקר הוא אדיר. גובהו 6,714 מטר מעל פני הים, והוא מקורם של כמה מהנהרות הגדולים באזור, בהם ההינדוס (Hindus), סוטלגי (Sutlej), קארנאלי (Karnali, ממקורות הגנגס), הברהמפוטרה (Brahmaputra) וירלונג. ההר נחשב כקדוש על ידי כמיליארד איש מארבע דתות נפרדות:…