הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים המבקרים בטורקמניסטן זקוקים לאשרה.
לטורקמניסטן אין שגרירות בישראל.
לישראל יש שגרירות לא תושבת לטורקמניסטן:
טלפון: 02-5303618
כל המבקרים בעלי ויזת תיירים לטורקמניסטן חייבים לשכור את שירותיו של מדריך מקומי.
איך להגיע
אין טיסות ישירות מישראל לטורקמניסטן.
חברת התעופה הטורקמנית מפעילה טיסות לאשגבט ממגוון יעדים באסיה ובאירופה.
אפשר להגיע לטורקמניסטן גם דרך היבשה. מעברי הגבול עם קזחסטן ואזרבייג'ן פתוחים לתנועה.
מתי להגיע
טורקמניסטן היא המדינה החמה ביותר במרכז אסיה. לא רצוי להגיע למדינה בשיא הקיץ, ביולי ואוגוסט, כאשר הטמפרטורות מגיעות ל-50 מעלות צלזיוס. התקופה הטובה ביותר לבקר בטורקמניסטן היא בין אפריל ליוני, או בספטמבר עד תחילת נובמבר. בחורף קר מאוד בצפון, בדרום החורף קך יותר.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
כסף
המטבע של טורקמניסטן נקרא מנאט. ישנו שער חליפין ממשלתי קבוע, אך ניתן להשיג שער טוב בהרבה אם מחליפים כסף בשוק השחור, הנגיש ומקובל בשביל זרים. השוק השחור הוא המקום היחיד בו תקבלו שער חליפין הגיוני, כדאי להימנע מלהחליף כסף אצל חלפנים רשמיים או במלונות שם תפסידו עד 75% מערך הכסף שלכם.
כולם מחליפים בשוק השחור, אך גם לכך יש כמה כללים – 1. החליפו סכומים עגולים שיקלו עליכם את החישוב. 2. שימרו את הכסף שאתם עומדים להחליף בכיס, כדי שלא תצטרכו להוציא את כל הארנק. 3. אמרו לחלפן כמה כסף יש לכם להחלפה, אל תוציאו אותו לפני שסיכמתם על מחיר.
תשלום בכרטיסי אשראי אפשרי רק במלונות הגדולים באשגבט. אין כספומטים. טרוולר צ'קים לא יתקבלו בכל מקום. כדאי להביא אתכם דולר אמריקני במזומן, שטרות של דולר, 5 דולר ו-10 דולר יהיו שימושיים ביותר לתשלומים שונים.
הפרש שעות
טורקמניסטן מקדימה את שעון ישראל בשעתיים.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של טורקמניסטן היא 993.
תחבורה
הנהיגה בטורקמניסטן היא לגמרי אפשרית, אבל היא יקרה ומלאה במטרדים. תצטרכו לשלם שלל מיני תשלומים שונים כמו תשלום נסיעה, תשלום על ביטח צד ג', תשלום לבנק, תשלום על המסמכים, מסי כביש ועוד. חשוב עוד לדעת כי עלולים לדרוש מכם כנס אם תכנסו לעיר עם אוטו מלוכלך, לכן חשוב לדאוג לרחוץ את האוטו אחרי נסיעה בשטח.
טיסות פנים – חברת טורקמניסטן איירליינס מפעילות טיסות לרוב הערים הגדולות במדינה. בשל הביקוש הרב לטיסות הפנים, כדאי לקנות את כרטיסי הטיסה מבעוד מועד אצל סוכני נסיעות.
אטרקציות ואתרים מומלצים
אשגבט (Ashgabat)
באשגבט, בירתה של טורקמניסטן, יש ארמונות שיש, כיפות זהב נוצצות ופארקים מטופחים. העיר, שנבנתה בעיקר תודות לכספי הנפט והגז של המדינה, ממשיכה לפרוח ולהיבנות בקצב מסחרר.
אשגבט של היום היא עיר שלווה, בה ניתן למצוא מקומות לינה במחירים סבירים וכמה אתרים מעניינים. זהו המקום המושלם להתחיל בו את הטיול בטורקמניסטן.
אם הגעתם לעיר כדאי להקדיש זמן לבקר בכמה מן המוזיאונים המעניינים שלה ביניהם מוזיאון רעידת האדמה, המתעד את ההתמודדות עם תוצאותיה של רעידת האדמה שמחקה את העיר כליל בשנת 1948, מוזיאון השטיחים שמציג את ההיסטוריה של אריגת השטיחים בטורקמניסטן ובמוזיאון הלאומי בו אפשר לראות ממצאים ארכיאולוגיים מרשימים מעברה של טורקמניסטן.
קוניה-אורגנץ' (Konye-Urgench)
קוניה-אורגנץ' המודרנית היא עיר ספאר ריקה, בה מסתובבות ברחובות יותר חיות משק מאשר אנשים, המוקפת בשדות חקלאיים. אך לפני מאות שנים היתה העיר מרכזו של העולם האיסלאמי.
המדינה העתיקה חורזם (Khorezm), בצפונה של החלק מדרך המשי שהוביל לים הכספי ולרוסיה, היתה מרכז תרבותי חשוב במרכז אסיה במשך אלפי שנים.
ממלכת חורזם נפלה לידי הסלג'וקים, אך פרחה שוב במאה ה-12 תחת שלטונה של השושלת הסלג'וקית שנקראה חורזמשאש. העיר על מסגדיה, בתי הספר שלה, הספריות והשווקים התוססים הפכה למרכז העולם המוסלמי, עד שהשליט חורזמשאש מוחמד ה-2 העביר את בירתו לסמרקנד בתחילת המאה ה-13.
העיר ידעה עליות ומורדות כאשר השתלטו עליה המונגולים באמצע המאה ה-13 ותחת שלטון האימפריה של ג'ינגיס חאן, במלחמות נגד טימור מסמרקנד ועוד.
כיום רובה של אורגנץ' העתיקה נמצאת מתחת לאדמה, אך עדיין אפשר לראות בעיר ולהתפעל מעברה המפואר. ב-2005 הוכרזה העיר ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.
אורגנץ' אינה מציעה שירותים לתיירים ורוב המבקרים בה מבלים את הלילה בעיר דשוגוס (Dashogus).
מרב (Merv)
כשהיתה בשיאה, היתה ידועה בשם "מרב מלכת העולם" ועמדה בשורה אחת עם ערים כמו דמשק, בגדד וקהיר. כיום כמעט ולא נשאר דבר מן הכרך הפועם של העבר.
לפני שבניו של ג'ינגיס חאן השמידו את העיר, מרב היוותה כור היתוך לדתות וקבוצות אתניות רבות. בנייניה, העשויים לבנים צרובות, ארמונות, מסגדים, שווקים ומבני מגורים, התנשאו מעל לנווה המדבר הירוק. בין שרידי העיר כיום ניתן לראות את החומה, שרידי בסיסי מבנים ושברי קרמיקה רבים.
העיר הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו בשנת 1999 והיא נחשבת לאחד מהאתרים ההיסטוריים המרשימים בטורקמניסטן.
אפשר להגיע למרב בקלות לסיור של יום אחד מהעיר מארי (Mary). כדאי מאוד לשכור את שירותיו של מדריך באתר.