לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
המטבח המקומי הוא בלקני עם השפעות מתורכיה, יוון והונגריה. אפשר ליהנות כאן מסוגים רבים של בשרים – קבב, ירקות ממולאים, נקניקיות וקציצות – לצד שפע של גבינות מצוינות וייחודיות המיוצרות בבתי התושבים הכפריים מחלב הפרות שהם מגדלים. גם הלחם כאן מצוין. המשקה הלאומי הוא ראקייה – משקה אלכוהולי המיוצר מפירות.
פסטיבלים ואירועים
יוני/יולי > פסטיבל אקזיט (Exit Fest)
אחד מפסטיבלי הרוק הגדולים ביותר בדרום-מזרח אירופה, הנערך במצודה המרשימה בנובי סאד.
אוגוסט > פסטיבל החצוצרה הבלקני בגוצ'ה (Brass Bands Music Festival in Guca)
פסטיבל הפולקלור המוביל בסרביה נערך מדי קיץ בכפר גוצ'ה, מדרום-מערב לצ'צ'ק (Cacak). הפסטיבל החל ב-1961 ובמהרה הלך וגדל, וכיום הוא מושך מאות אלפי מבקרים הבאים ליהנות ממוזיקה, שירה, ריקודי פולקלור, שוק מלאכות יד מקומיות ואוכל מסורתי.
פעילויות מיוחדות
סקי וסנואובורד
אתר הסקי המוביל בסרביה הוא קופאוניק (Kopaonik), דרומית לקרלייבו (Kraljevo). גובה האתר הוא 2,017-1,650 מטר מעל פני הים, ובו 22 מעליות סקי ומסלולים באורך כולל של 44 קילומטר.
אטרקציות ואתרים מומלצים
בלגרד (Belgrade)
בלגרד, עיר הבירה של סרביה, שוכנת בצפון המדינה על מפגש הנהרות סווה (Sava) ודנובה (Danube) ומהווה בית ל-1.6 מיליון תושבים. זוהי אחת הערים העתיקות באירופה עם היסטוריה סוערת ורצופת מלחמות, שבמהלכה נהרסה העיר שוב ושוב עשרות פעמים, אך תמיד קמה מהריסותיה, מלאת חיוּת לשוב אל השגרה.
מרכזי מידע לתיירים ממוקמים בשדה התעופה של בלגרד, בתחנת הרכבת המרכזית, בנמל נהר סווה, בכתובת Makedonska 5 וב-Terazije.
חברת GSP Beograd מפעילה את החשמליות, האוטובוסים והאוטובוסים החשמליים בעיר – בסך הכל כמאה קווים יומיים וקווי לילה. את הפרברים משרתות חברת SP Lasta, המפעילה אוטובוסים לפרברים, וחמשת קווי הרכבת של חברת Beovoz. בנוסף פועלים בעיר קווי אוטובוס של חברות פרטיות.
אתרים בעיר:
רחוב Knez Mihailova
מדרחוב שוקק והומה אדם, שלאורכו בתי קפה, מיטב החנויות ובניינים יפים מסוף המאה ה-19. בין אלו, שימו לב לבניין מלון סרפסקה קרונה (Srpska Kruna) מ-1869 בסגנון הרומנטי במספר 56, לבניין הגלריה מ-1889 בסגנון הרנסנס במספר 55-53, לאקדמיה הסרבית למדעים ואמנות במספר 35 שנבנתה בשנים 1924-1923, למבנה הרנסנסי במספר 33, ולשלושת הבניינים הבלקניים מהמאה ה-19 במספרים 46, 48 ו-50. מקום מצוין לחובבי השופינג ורביצה נינוחה בבתי קפה.
סטארי גראד (Stari Grad)
החלק העתיק של בלגרד, הנחצה על ידי רחוב Knez Mihailova, המוביל אל המצודה. תמצאו כאן בתים עתיקים, שלל מוזיאונים ואתרי תרבות, חנויות ובתי קפה, ואת כיכר הרפובליקה (Trg Republike).
מצודת קלמגדאן (Kelrmegdan Fortress)
מצודה מרשימה זו נבנתה במאה ה-14 על מפגש הנהרות סווה ודנובה, אם כי המבנה הנוכחי שייך ברובו לשינויים והתוספות שעשו בה האוסטרים במאה ה-18. מאוחר יותר נתפסה בידי התורכים, שגם הם הותירו בה את רישומיהם בדמות שער איסטנבול, חמאמים, המאוזוליאום לדמד עלי פאשה ועוד. המצודה כיום הינה חלק מפארק עירוני פופולרי, המכיל מסלולי הליכה, מזרקות, ספסלים לישיבה, טיילת נעימה וצמחייה ירוקה.
בתחום המצודה שוכנים גן החיות העירוני וכן המוזיאון הצבאי (Military Museum), הכולל כארבעים אלף פריטים, בהם חליפות שריון, כלי נשק ועוד.
המוזיאון הלאומי (National Museum)
המוזיאון הלאומי ניצב בכיכר הרפובליקה בסטארי גראד. הוא נוסד ב-1844 ומכיל אוסף בן כ-400 אלף פריטי ארכיאולוגיה ואמנות – מאמנות פרהיסטורית דרך ימי הביניים ועד אמנות מודרנית. פרט ליצירות של מיטב האמנים הסרביים מציג המוזיאון יצירות של ואן גוך, רנואר, גוגן ואחרים.
כדאי לסור אל הגלריה לפרסקאות הסמוכה למוזיאון הלאומי, בה ניתן לראות תעתיקים של ציורי קיר מכנסיות אורתודוקסיות מרחבי סרביה, מונטנגרו ומקדוניה.
המוזיאון האתנוגרפי
מוזיאון הכולל אוסף של תלבושות מסורתיות, תערוכות פולקלור ואמנות עממית מקומית בכיכר הסטודנטים (Studentski Trg).
המוזיאון לאמנות מודרנית
מוזיאון על גדת נהר סווה בעיר החדשה, שהבניין בו הוא שוכן מעניין לא פחות מהתצוגות שבו. האדריכלים איבן אנטיק ואיוונקה רשפופוביץ' תכננו את מבנה המוזיאון שהושלם ב-1965, ונחשב לאחת הדוגמאות הטובות ביותר לארכיטקטורה סרבית מודרנית. המוזיאון מציג יצירות מודרניות של אמנים ממדינות יוגוסלביה לשעבר והוא כולל גם גן פסלים.
ארמון הנסיכה ליוביצה (Konak Kneginje Ljubice)
ארמון בסגנון בלקני (עם כמה מאפיינים עות'ומאנים) שנבנה ב-1831 כבית מגוריה של הנסיכה ליוביצה ושני ילדיה. מאוחר יותר שימש המבנה כהיכל הצדק, אך כיום הינו מוזיאון.
קתדרלת סנט סווה (Sveti Sava)
קתדרלה עצומת ממדים בסגנון ביזנטי עם ארבעה מגדלי פעמונים המתנשאים לגובה 44 מטר וכיפה המתרוממת מעליהם. גובהה של הכנסייה הוא שבעים מטר. הכנסייה המרשימה מוקדשת למייסד הכנסייה הסרבית האורתודוקסית ונחשבת לכנסייה האורתודוקסית הגדולה בעולם שעודנה פעילה.
המוזיאון לתולדות היהודים בבלגרד (Jevrejski Istorijski Muzej)
מוזיאון המוקדש לקורות העם היהודי בארצות היוגוסלביות לשעבר, לחייהם התרבותיים והדתיים, ולקורותיהם במלחמת העולם השנייה.
אדה ציגנלייה (Ada Ciganlija)
אי קטן בנהר סווה הממוקם כארבעה קילומטרים במעלה הזרם ממפגש הנהר עם הדנובה. האי, ששטחו כשמונה קילומטרים רבועים, משמש כפארק ואזור נופש לתושבי העיר. במקום מגרשי כדורגל, טניס וכדורעף, בתי קפה, קיר טיפוס מלאכותי, מתקן לקפיצת באנג'י, מסלולי רכיבה על אופניים ורולרבליידס, מגרש גולף, חופים ועוד.
Skadarlija
מדרחוב עירוני נעים המשמש כמקום בילוי פופולרי, והינו מלא בפאבים, בתי קפה, גלריות, מסעדות ומאפיות.
נובי סאד (Novi Sad)
נובי סאד הינה העיר השנייה בגודלה בסרביה, המונה כ-260 אלף תושבים. היא משתרעת על שטח בן כ-700 קילומטר רבוע על גדת נהר דנובה 75 קילומטר מצפון-מערב לבלגרד, במחוז וויוודינה (Vojvodina). זוהי עיר אוניברסיטאית שוקקת עם חיי תרבות ולילה עשירים, שבמרכזה אוסף מבנים מעניינים בסגנונות הבארוק, הניאו-קלאסי והגותי. מדי קיץ היא מארחת את פסטיבל הרוק המוביל במדינה, Exit.
אתרים בעיר:
מצודת פטרוברדין (Petrovaradin)
האתר הבולט ביותר בעיר. זוהי מצודה מלכותית מהמאה ה-18 הבנויה על גבעה לגדת הדנובה, בעיצובו של הארכיטקט הצרפתי סבסטיאן וובן. מתחת למבנים העיליים מסתתרת מערכת של מסדרונות וחדרים תת קרקעיים באורך של כ-16 קילומטר. המצודה מספקת תצפית יפה נאה על נובי סאד וסביבתה. כיום יש בה מלון, גלריות אמנים ומוזיאון, המציג את החיים של תושבי נובי סאד במאות הקודמות וכן אוסף פורצלן נאה. מדי שנה בקיץ מתארח בשטח המצודה פסטיבל הרוק Exit.
הפארק הלאומי פרושקה גורה (Fruska Gora National Park)
פארק לאומי זה שוכן במרחק של כעשרים קילומטר מנובי סאד. זהו אזור הררי בלב מישור פנוניה (Pannonia) שהוכרז כפארק לאומי בעל שטח של כ-25 קילומטר רבוע. בפארק נופים, רמים ובוסתנים, יערות, אזורי פיקניק ו-16 מנזרים אורתודוקסיים יפים.
היות והאזור מלא בכרמים, ניתן לצאת מנובי סאד לטיולי טעימת יינות באזור.
כנסיות בעיר
Zupna Marijina Crkva היא כנסייה קתולית ניאו-גותית שנבנתה ב-1895, והצריח הגבוה שלה מתנוסס מעל קו הרקיע של נובי סאד. הכנסייה האורתודוקסית Saborna Crkva מרשימה אף היא. כנסיית ניקולאס הקדוש (Sveti Nikola) היא הכנסייה העתיקה בעיר. היא נבנתה במאה ה-18, אך שוחזרה לאחר שנהרסה ב-1848. שימו לב לציורי הקיר הביזנטים שבחלל הפנימי.
בית הכנסת של נובי סאד
בית הכנסת המקומי נבנה בתחילת המאה העשרים כדי לשרת את הקהילה היהודית בעיר, שמנתה אז כאלפיים בני אדם. עיצובו מזכיר יותר כנסייה מאשר בית כנסת, עם מבנה צלב, ויטראז'ים, וסגנון אר-נובו. ב-1944 הפכו הנאצים את בית הכנסת לבית כלא, שהיה תחנת מעבר ליהודים הכלואים בו בדרכם למחנות ההשמדה. הבניין משמש כיום כאולם מופעים, אך בחגים חוזרת הקהילה היהודית המצומצמת בעיר להתפלל בו.
מוזיאון וויוודינה (Vojvodina Museum)
מוזיאון הסוקר את החיים בחבל וויוודינה החל מהתקופה הפרה-היסטורית דרך התקופה הרומית וימי הביניים. התצוגות כוללות גם אוסף של תלבושות מסורתיות ומלאכות יד מקומיות.
ניש (Nis)
העיר ניש שבמזרח סרביה היא השלישית בגודלה במדינה. בעיר נמצא אחד משדות התעופה הבינלאומיים במדינה, הקרוי על שמו של קונסטנטין הגדול, הקיסר הרומי ומייסד קונסטנטינופול, שנולד בניש. בתקופה ההיא נקראה העיר נייסוס (Naissus), והיתה עיר חשובה מעצם היותה ממוקמת על צומת דרכים חשובות שחיברו אזור הבלקן למערב אירופה. היא מהווה מרכז תעשייתי חשוב ויש בה אוניברסיטה המשרתת כשלושים אלף סטודנטים. ב-1999 התפרסמה העיר בנסיבות מצערות, לאחר שהופצצה בשוגג על ידי נאט"ו במהלך מלחמת קוסובו.
ה-TON, לשכת התיירות המקומית (Turisticka Organizacija Nisa), מפעילה מרכז מידע לתיירים בכתובת Vozda Karadorda 7.
אתרים מרכזיים בעיר:
מדיאנה (Medijana)
אתר עתיקות בדרך בין ניש לנישקה בנייה (Niska Banja) ובו שרידים מנייסוס הרומית, עיר הולדתו של הקיסר האגדי קונסטנסטין. שימו לב לרצפות הפסיפס.
מבצר ניש (Nis Fortress)
מבצר תורכי שנבנה בין השנים 1723-1719 על שרידי ביצורים ביזנטיים ורומים. בתחומי המבצר נשתמרו נשקייה, חומות, חמאמים תורכיים, מסגד, בית הכלא ועוד. שטחו 220 אלף מטר רבוע, והינו מוקף חומות באורך של יותר משני קילומטרים ובגובה של שמונה מטרים. בתחומי החומות נבנה תיאטרון מתחת לכיפת השמיים ב-1959, והוא משמש כיום להופעות שונות.
מגדל הגולגלות (Skull Tower, Cele Kula)
מבט מעמיק במגדל זה יגלה שהשם המחריד ניתן לו בצדק. לאחר קרב סגאר הורה השולטן התורכי לאסוף את גולגלותיהם של ההרוגים מקרב הלוחמים הסרביים, ושיבץ אותם שורות שורות לכל אורך ורוחב קירות המגדל למען יראו וייראו. במקור שובצו בבניין 952 גולגלות אדם, אך עם השנים חלקן נעלמו או הוצאו לצורכי קבורה, ורק כשישים נשארו במקומן.
מחנה הריכוז הצלב האדום (Crveni Krst)
מחנה ריכוז נאצי ששרד כמעט בשלמותו. במלחמת העולם השנייה נכלאו במקום כ-30 אלף אסירים, חלקם יהודים וחלקם קומוניסטים ומתנגדים לשלטון, וכשליש מהם נרצחו בגבעת בובניי (Bubanj). על הגבעה ניצבת אנדרטה לזכרם בדמות שלושה אגרופים.
הספא של ניש – נישקה באניה (Niska Banja)
כעשרה קילומטרים מניש לרגלי ההר סובה פלנינה (Suva Planina) שוכן אתר הספא והנופש נישקה בניה. כבר בתקופה הרומית והביזנטית נודע האזור בשל מעיינות המרפא שבו. כיום יש במקום שדירות נאות, בתי מלון, טיפולי בריאות וספא, גינות ובתי וילה מהודרים.
פרט לאתרים אלו, ניש מצטיינת באדריכלות מעניינת ומגוונת – מאדריכלות מהמאה ה-18 ועד בניינים מודרניים נפלאים בזכוכית מנצנצת. בין הבניינים הראויים לציון: בניין העירייה שנבנה בשנות העשרים של המאה הקודמת, הבניינים ששרדו את תלאות הזמן ב"סמטת בעלי המלאכה" (Kazandzijskp sokace) שברחוב קופיטרבה (Koputareva), סניף הדואר המרכזי מ-1931, מרכז הקניות קלקה (Calca) המודרני, בית המשפט, השגרירות היוונית, גלריית רמארט (Ramart) הקלאסית-בארוקית, בניין Obilicev venac הניאו-בארוקי, כנסיית סנט אילייה (Sveti Ilija), כנסיית סנט ניקולאס ועוד רבים. הציצו גם בבניין מ-1894 בו שוכן המוזיאון הלאומי. המוזיאון כולל אוסף בן ארבעים אלף פריטים ועוסק בארכיאולוגיה, אתנוגרפיה, היסטוריה ופולקלור.
הנופים היפים מסביב לעיר מזמינים לצאת אל הטבע, ולמטייל מוצעות שלל אפשרויות לספורט – טיפוס סלעים, מצנחי רחיפה, נסיעה ברכבי שטח ועוד. קניון Sicevo בו עובר נהר נישווה (Nisava) מציע נופים, מסלולי הליכה, דיג ושלל כנסיות ומנזרים. כ-15 קילומטר מהעיר נמצא קניון ילשניקה (Jelsnica), ובו מפלים וצוקי אבן. אפשר לבקר בהר סובה פלנינה, ובמסלולי הסקי שבמורדותיו או במערת הנטיפים Cerje.
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לסרביה אינם זקוקים לאשרת כניסה.
שגרירות סרביה בישראל
כתובת: בודנהיימר 10, תל אביב
טלפון: 03-6045535
אתר אינטרנט
שגרירות ישראל בסרביה
כתובת: Bulevar Mira 47, Dedinje Boegrad, Belgrade
טלפון:
Normal
0
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";}
Normal
0
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";}
381-11-3643500
דואר אלקטרוני: info@belgrade.mfa.gov.il
אתר אינטרנט
איך להגיע
בסרביה יש שלושה שדות תעופה בינלאומיים, בבלגרד (כ-18 קילומטר ממרכז העיר), בניש ובפרישטינה. אין טיסות ישירות מישראל, אולם ניתן לטוס דרך יעדים שונים באירופה בחברות תעופה שונות, ובהן חברת התעופה הלאומית של סרביה, Jat Airways.
אפשר להגיע לסרביה בדרך היבשה מהמדינות השכנות: הונגריה, רומניה, בולגריה, מקדוניה, אלבניה, בוסניה והרצגובינה, קרואטיה ומונטנגרו. קווי אוטובוס ורכבת מחברים את המדינה עם יעדים אירופאיים שונים.
מתי כדאי להגיע
העונה הטובה ביותר לביקור בסרביה היא הקיץ, ומוטב להימנע מהקור השורר בחודשי החורף.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
מרכז המידע לתיירים של ה-NTOS (הארגון הלאומי לתיירות בסרביה) בבלגרד:
כתובת: Decanska 8A
טלפון: 381-11-3230566
דואר אלקטרוני: mailto:info@srbija.travel
אתר אינטרנט
מרכזי מידע נוספים לתיירים מצויים בנקודות הגבול בין סרביה להונגריה, רומניה, קרואטיה, בוסניה והרצגובינה ומקדוניה.
מטבע
המטבע הנהוג בסרביה הוא הדינר הסרבי.
הפרש שעות
סרביה מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של סרביה היא 381.
תחבורה
בסרביה פועלת רשת רכבות איטית למדי, אך זולה. הנוף מפצה על משך הנסיעה, במיוחד בקו הנוסע בין בלגרד לבר שבמונטנגרו. מערכת האוטובוסים מהירה וענפה יותר. משרדים להשכרת רכב מצויים בשפע בבלגרד ובנובי סאד.