הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לרומניה אינם זקוקים לאשרת כניסה.
שגרירות רומניה בישראל
כתובת: רחוב אדם הכהן 24, תל אביב
טלפון: 03-5229472
השגרירות הישראלית בבוקרשט
כתובת: Dimitrie Cantemir 1, Tronson 2+3, Bloc B2, Piata Unirii.
טלפון: 3189416/7-21- 40
פקס: 3189402-21-40
דואר אלקטרוני: INFO@BUCHAREST.MFA.GOV.IL
איך להגיע
טיסה: חברת אל על וחברת התעופה הלאומית הרומנית Tarom מקיימות מדי שבוע חמש או שש טיסות ישירות (כל אחת) לבוקרשט ובחזרה. כל הטיסות נוחתות בשדה התעופה הבינלאומי אוטופן (Otopeni) הנמצא כעשרה קילומטרים מצפון לבוקרשט. אפשר לברר על טיסות ולהזמין כרטיסים במשרד של Tarom בארץ (אנשי השירות ישראלים) – כתובת: גורדון 5, תל אביב.
טלפון: 5275526-03
רכבת: רומניה מקושרת באמצעות רכבות בינלאומיות לערים רבות במזרח אירופה ובמרכזה, ורכבות אלה מקושרות לאחרות המגיעות גם למערב. לוחות זמנים של הרכבות אפשר למצוא באתר האינטרנט של חברת הרכבות הרומנית הלאומית צֶ'פֶרֶה(CFR)
מתי כדאי להגיע
מאמצע אפריל עד סוף יוני – מדי פעם יורד גשם, אבל מזג האוויר הולך ומתחמם, והכל ירוק ופורח; מסוף אוגוסט עד אמצע אוקטובר – מזג האוויר חמים ויציב, והיערות נצבעים בגוני אש יפהפיים; מדצמבר עד ינואר – קר מאוד, עונת הסקי.
חיסונים ובריאות
משרד הבריאות ממליץ לקבל לפני נסיעה לרומניה חיסון נגד דלקת כבד נגיפית A, ולשוהים באזורים כפריים, מיוערים או גבוהים מומלץ לקבל חיסונים נוספים. פרטים אפשר לקבל בלשכת הבריאות המחוזית: כתובת: הארבעה 14, תל אביב. טלפון: 5634848-03
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
האתר הרשמי לשכת התיירות של רומניה
מטבע
המטבע הרומני הוא לֵאוּ (לֵיי ברבים).
כספומטים מצויים ליד הבנקים בערים הגדולות. סניפים של הבנקים המרכזיים מצויים גם בכפרים הגדולים.
הבנקים הם חלפני הכספים האמינים מכולם, ואחריהם משרדי ההמרות שבערים הגדולות (casa de schimb/valutar). שער החליפין במשרדי ההמרות שבמלונות בדרך כלל אינו כדאי. היזהרו מאנשים הניגשים אליכם ברחוב ומציעים להחליף כסף, לרוב מדובר ברמאים שיתנו לכם כסף מזויף או ירמו אתכם בדרכים אחרות.
הפרש שעות
אין הפרשי שעות בין רומניה לישראל.
תקשורת
הקידומת הבינלאומית של רומניה היא 40.
טלפונים ציבוריים מצויים בעיקר בערים הגדולות. קשה למצוא טלפון ציבורי בעיירות ובכפרים.
תחבורה
טיסה: משדה התעופה הבינלאומי של בוקרשט ממריאות גם טיסות פנים יומיומיות, בדרך כלל של חברת Tarom, לערים רבות ברומניה, בהן יאש, אורדאה, טימישוארה, קונסטנצה ועוד.
רכבת: אמצעי התחבורה הבינעירוני המועדף ברומניה. הרכבות הבינעירוניות ברומניה נחלקות לארבעה סוגים לפי מהירותן: Personal – איטית ומאספת, Rapid, Accelerat, ו- InterCityשהיא המהירה והמודרנית מכולן.
אוטובוס: כמה חברות פרטיות מפעילות קווי אוטובוסים בינעירוניים, אולם הם בדרך כלל מאספים מכפרים ומעיירות מרוחקות, וקשה למצוא מידע מוקדם על איכות האוטובוסים, מסלול הנסיעה ומחירה. תחנת האוטובוס סמוכה בדרך כלל לתחנת הרכבת בכל עיר.
רכב פרטי: ברומניה פזורים סניפים של כל חברות ההשכרה הבינלאומיות הגדולות, וכן חברות מקומיות רבות. המחיר די גבוה: כ-290 שקל ליום.
תודה רבה למוניקה איליה מלשכת התיירות הרומנית בישראל
גייז
בלחץ האיחוד האירופי ביטלה רומניה את החוק האוסר לקיים יחסי מין הומוסקסואלים, אולם עדיין אסור לבני זוג מאותו המין להפגין חיבה בפומבי. החוק אמנם אינו נאכף בפועל, אך נראה שהוא משקף את הלך הרוח ברחוב: הפגנת חיבה כזאת, ובעיקר באזורים הכפריים, תמשוך מבטים עוינים ולעתים מילים קשות ורוגז. אף על פי כן, יש בבוקרשט ובערים אחרות ברומניה קהילה הומו-לסבית גדולה מאוד, והיא דאגה ליצור לעצמה מקומות מפגש ובילוי.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
הרומנים אוכלים הרבה מרקים (צ'ורבה, Ciorba), כגון: מרק חמצמץ עם כדורי בשר וירקות, מרק מאיברים פנימיים ומרק ירקות עם בשר. מאכלים נוספים הם: גיבץ'
(Ghiveciu) – תבשיל ירקות, טוקאנה (Tocana) – תבשיל בצל ובשר ומגוון בשרים על האש (קבב, שיפודים). רוב המנות העיקריות מלוות בתפוחי אדמה או באורז. באזורים הכפריים מגישים גם פלפלים ממולאים (Ardei Umpluti), כרוב או עלי גפן ממולאים, ואת הממליגה המפורסמת (Mamaliga) – דייסה מקמח תירס. בתחילת הארוחה נוהגים הרומנים לשתות ברנדי שזיפים (Tuica) או ברנדי משמשים (Palinca).
אוכל כשר: המסעדה של בית הכנסת ישועה טובה שבצפון בוקרשט היא כיום היחידה שכשרותה אינה מוטלת בספק. כתובת: Tache Ionescu 9
מלון סינאיה שבעיירה סינאיה מפעיל בחודשי הקיץ מטבח כשר. כתובת: Carol I 8.
טלפון: 40-244-311551.
לינה
איפה לנים בטיול בהרים * למה כדאי ללון בכפר * איך לישון בזול בבוקרשט
בעבר נדרשו חיפושים ממושכים כדי למצוא ברומניה מקום לינה נקי המספק גם שירותים אדיבים, מקלחת חמה וארוחת בוקר, אבל לאחרונה חל שיפור ניכר בנושא: באזורים המתוירים מצויות כיום אפשרויות לינה רבות ברמה טובה למדי ובמחירים נמוכים, וכבר אין צורך להתפשר על פחות מכך.
אפשרויות הלינה המגוונות ביותר נמצאות באזורים שבהם התפתחה תחרות תיירותית, בהם בוקרשט וסביבתה, עמק פרחובה וברשוב, הדלתא של הדנובה וחוף הים השחור, סוצ'אבה, קלוז' נפוקה, טימישוארה ואחרים. באזורים אלה שירותי הלינה הנלווים יהיו גם הם מפותחים, והמחירים בהתאם.
חשוב לדעת: ברומניה חם מאוד בקיץ, אבל ברוב מקומות הלינה אין מזגנים, ומומלץ לברר על כך מראש.
אמצעי תשלום: ברוב מקומות הלינה יבוצע התשלום בליי ובמזומן. במקומות שהמחירים מפורסמים בדולרים או באירו – יתקבל גם מטבע זר. במלונות יתקבלו כרטיס אשראי.
הזמנת מקומות: בקיץ כדאי להזמין מראש מקומות לינה בכל האזורים המתוירים. ההזמנה הכרחית בחוף הים השחור בקיץ, באזור ברשוב וסיביו בעונת הסקי, ובכל התיירות הכפרית בתקופת החגים של תחילת השנה. אפשר להזמין מקומות אצל בעל המקום או במשרדי התיירות באזור (שבדרך כלל דוברים אנגלית טובה יותר מזו של המקומיים).
מחנאות
אתרי מחנאות פזורים בכל רומניה, ורבים מהם פתוחים רק בחודשים מאי-ספטמבר. באתרים מדרגה ראשונה יש לעתים בונגלוז ובקתות עם מים חמים להשכרה. אתרים מדרגה שנייה יהיו בסיסיים מאוד, ובדרך כלל לא יהיו בהם בתי שימוש ומקלחות. מחיר: 5-2 אירו לאדם ללילה. אין להקים אוהל מחוץ לאתרי מחנאות בערים ובדלתא של הדנובה, אך ביתר האזורים בדרך כלל סביר שיעלימו מכך עין.
מוטלים
המוטלים משמשים גם נהגי משאיות המגיעים לא אחת בשעות הקטנות של הלילה ויכולים להרעיש. השהייה במוטלים מומלצת רק למי שמצוי הרבה בדרכים ונע ברכב פרטי. מחיר: 15-10 אירו לאדם ללילה, כולל ארוחת בוקר.
אכסניות
ברוב אכסניות הנוער יש עד עשר מיטות בחדר (לעתים קרובות רק שתיים), והן מציעות מטבחון, טלוויזיה, מרכז מידע ולעתים גם שירותי כביסה, מסעדה, אינטרנט ועוד. ברובן יש מקלחות ושירותים נקיים ומסודרים. מחיר: 15-4 אירו לאדם ללילה, בכמה אכסניות ארוחת הבוקר כלולה במחיר.
בקתות בהרים
מחוץ לערים, ובעיקר בהרים, פזורות עשרות בקתות (cabanas) המציעות חדרים משותפים ואפשרות להכין ארוחות במטבח משותף ומאובזר. הבקתות מיועדות לתרמילאים במסלולי הליכה בהרים. מקצתן נגישות ברכבלים ובתחבורה, אבל רובן מבודדות בצדי המסלולים (הבקתות מסומנות במפות המסלולים שמחלקים בלשכות תיירות). יש בקתות זולות שהתחזוקה שלהן גרועה (אין מים חמים ולפעמים אף שורצים בהן עכברים), ומחירן הוא 10-3 אירו לאדם ללילה. לינה בבקתות טובות יותר המציעות שירותים טובים עולה 20-15 אירו לאדם ללילה, כולל ארוחת בוקר.
לינה כפרית
בעבר נהגו להתארח בחדרים פרטיים בתוך בתיהם של המקומיים, אך עם התפתחות התיירות הכפרית בנו רבים מהם בית הארחה ליד ביתם, ובו כמה חדרים פרטיים או זוגיים, לעתים עם מקלחת ושירותים צמודים וארוחת בוקר. מחיר: 25-15 אירו לאדם ללילה.
התאחדות ANTREC פועלת לפתח את התיירות הכפרית, והיא מנחה את המארחים בענייני עיצוב ושירות, מפקחת עליהם ומדרגת אותם. באתר של הארגון אפשר למצוא רשימה של בתי הארחה כפריים עם פרטי השירותים שלהם ומחיריהם: http://www.antrec.ro
אם הגעתם בשעת ערב מאוחרת לכפר השייך להתאחדות הלינה הכפרית (בכניסה לכפרים אלה יש שלט ירוק "Turism Rural"), ואין לכם כל בררה אלא ללון בו – תוכלו לעבור מדלת לדלת ולשאול אם יש חדר פנוי להשכרה. בכל כפר כזה יימצא לפחות בית אחד עם חדר להשכרה, וככל הנראה גם כמה משפחות שישמחו לארח אתכם. גם אם אמרו לכם בלבביות שהאירוח חינם – הדברים נאמרים מנימוס בלבד. התעקשו לשלם.
דירות בעיר
גם בעיר הולכות ומתמעטות המשפחות המשכירות חדרים פרטיים בביתן. במקום זאת, בבוקרשט ובערים הגדולות אפשר למצוא משרדי תיווך המשכירים דירות מרוהטות במרכז העיר. פרטים אפשר לקבל בסוכנויות הנסיעות המקומיות.
מחיר: בבוקרשט 50-30 אירו לדירה ללילה, ומחוץ לבוקרשט 30-20 אירו. המחיר יורד בהשכרה לתקופה ממושכת.
מלונות
לתיירים מומלץ ללון רק במלונות של שלושה כוכבים ומעלה, משום שבמלונות של כוכב אחד או שניים ייתכנו תקלות באספקת המים, וגם הניקיון לוקה בחסר. בערים שבהן אפשרויות הלינה מצומצמות, גם מלונות המתהדרים בשלושה כוכבים יתנו שירותים של שני כוכבים בלבד (רמת תחזוקה ירודה). מלונות של חמישה כוכבים בבוקרשט נותנים כיום שירותים דומים ברמתם לאלה המערביים.
מחירים: שלושה כוכבים מחוץ לבוקרשט – 80-60 אירו לאדם בחדר זוגי, כולל ארוחת בוקר. בבוקרשט – 120-80 אירו לאדם בחדר זוגי, והמחיר יורד ככל שמתרחקים ממרכז העיר. חמישה כוכבים – 350-150 אירו לאדם בחדר זוגי. כל המחירים תלויים בעונה, ובדרך כלל יהיו נמוכים יותר אם ההזמנה תבוצע דרך סוכן נסיעות.
תודה למוניקה איליה ולאבי בלום
בילויים: ספא
מסז' רומני
סגולות אתרי המרפא והספא עומדים בכל התהפוכות שעברה רומניה. מימי הרומאים, דרך ימי הקומוניסטים ועד ימינו – המים המינרליים שולטים בכיפה
אתרי המרפא והספא פזורים בכל רומניה, ואפשר לשלב כמה ימים של בוץ ומסז'ים במסגרת כל טיול | צילום: משה גלעד |
כתבה: כנרת יפרח
כבר בתקופות קדומות נודעו סגולות המרפא של מי המעיינות הרומניים: החיילים הרומאים שעברו באזור רחצו כאן בקביעות, וגם נפוליאון השלישי חיבב את המים הרומניים דווקא והתעקש לשתות רק ממי מעיין קלימנסט (Cǎlimǎnesti).
כשליש מהמעיינות החמים והמינרליים של אירופה נובעים ברומניה, וסגולותיהם מנוצלות עד תום: על גדותיהם הוקמו כשבעים אתרי מרפא וספא המציעים, נוסף על המים המרפאים והאוויר הצח, גם טיפולים כמו פיזיותרפיה, ארומתרפיה, דיקור סיני ודיאטות – והכל אל מול נופים מרהיבים של הרים, אגמים וחופים. לכל מעיין יש הרכב כימי אחר וסגולות מרפא אחרות, ולכן כל אתר ספא מתמחה בדרך כלל בטיפולים הקשורים בתכונות המעיין הסמוך.
אתרי הספא פזורים בכל רומניה, בעיקר באזור ההרים הקרפטים (לכל אורך הרכס) ובסמוך לחוף הים השחור. בשל הפיזור הגדול אפשר לשלב כמה ימים של בוץ ומסז'ים במסגרת כל טיול ברומניה, אך רבים מן המבקרים פוקדים אתרי ספא מסוימים שוב ושוב, למשך כמה שבועות בכל פעם, כדי להקל על מחלות כרוניות. כשבוחרים אתר ספא כדאי לברר שהוא אכן מיועד גם לתיירים המבקשים להם פינוק, משום שיש מקומות שתכליתם העיקרית היא הטיפול הרפואי, ובמקרים אלה לא יימצאו במתחם תפנוקים אחרים, ובדרך כלל גם לא אפשרויות לינה ברמה גבוהה. בסמוך לאתרי הפינוק, לעומת זאת, מצוי תמיד לפחות מלון אחד ברמה גבוהה למדי המספק את כל השירותים הדרושים לשהייה ממושכת, ובכלל זה מסעדות, טיולים מאורגנים באזור ותוכניות בידור.
Băile Herculane
החיילים הרומאים היו הראשונים שגילו את סגולות המעיין הזה, והם חנו בו לרחצה של בריאות בכל פעם שעברו באזור. במאה ה-19 הוא היה לאתר נופש אופנתי, ופעמים רבות זכה לארח את שליטי אירופה, בהם קיסרי בית הבסבורג והמלכה אליזבת.
האתר שוכן בעמק צ'רנה (Cerna) שבדרום-מערב רומניה, בין מורדות הרים גירניים, והוא מציע בריכות שחייה מקורות ופתוחות של מים מינרליים, דיג, ציד, שיט על הדנובה, סיורים לשרידי האתר הרומאי וטיולים בערים הסמוכות.
Băile Felix
אתר הספא הגדול ביותר ברומניה שוכן בצפון-מערב המדינה, סמוך לעיר אורדאה (Oradea), באזור הררי ומיוער, ובסמוך לו נובעים כמה וכמה מעיינות חמים ומינרליים. זהו אתר עתיק ששופץ, וכיום יש בו בתי מלון חדישים, בריכות שחייה של מים מינרליים, טיפולים בבוץ, מגרשי טניס, קזינו, מסיבות פולקלור ועוד.
Slănic Moldova
אחד מאתרי הספא הידועים של רומניה. מעיין זה התגלה בשנת 1801 בין עצי יער ברכס הקרפטים המזרחי. בשנת 1855 נערכו הבדיקות הכימיות הראשונות שגילו את סגולותיו – ומאז מימיו ידועים בכל העולם כמשובחים ביותר. אתר זה מכונה "פנינת מולדובה", ובו אפשר לקבל טיפולים רפואיים רבים, לרחוץ בבריכות מחוממות, לטייל בהרים הסמוכים, לרקוד בדיסקוטק ולצפות בסרטים בבית הקולנוע.
אטרקציות ואתרים מומלצים
אתרי החובה
1. סינאיה וסביבתה – אוויר הרים מקבל את פני המגיעים לסינאיה, עיירה השוכנת בעמק פרחובה שבקרפטים. העיירה מציעה ביקור בארמונות ובאתר סקי, ובעיקר נקודת מוצא נוחה למסלולי הליכה נפלאים במגוון דרגות קושי.
2. בראן – הכפר הרוגע קנה את עולמו בזכות "טירת דרקולה" השוכנת בו, אף שאין לה שום קשר לגיבור הרומן או לנסיך (האמיתי) ולאד צפש שעל אישיותו התבסס הסופר. בלי קשר לסיפורים, הכפר ציורי ומקסים, ההרים מרשימים, הטבע נפלא, והלינה הכפרית מעולה.
3. הכנסיות המצוירות במולדובה – לפני כ-450 שנה כוסו פניהן של כמה כנסיות באלפי ציורים מרהיבים ומפורטים העוסקים בנושאים כמו יום הדין, מיתולוגיה מקומית ומגוון סיפורים מן התנ"ך. באורח פלא הציורים נותרו חדים וצבעוניים עד היום.
4. הדלתא של נהר הדנובה – הנהר נשפך אל הים השחור בדלתא אדירה, ובה אגמים ותעלות, להקות גדולות של עופות וצמחי מים מקסימים. הטיול נערך בשיט בספינות תיירים או בסירה שכורה.
5. מוזיאון הכפר בבוקרשט – בתים, כנסיות, בתי מלאכה ומבני חוות הובאו במשאיות מכל רומניה אל המוזיאון האתנוגרפי הזה כדי להדגים את הבנייה הייחודית לכל מחוז ומחוז. החוויה מרתקת.
מסלולים וטיולים
מסלולי טיול ממומלצים
כנסיות מצוירות/ הקירות מדברים
הכנסיות המצוירות שבצפון חבל מולדובה הן תופעה מרתקת. צדם החיצוני של קירותיהן מכוסה אלפי ציורים צבעוניים, מפורטים ומדויקים. כ-450 שנה לאחר שצוירו הם עדיין נחשבים יצירות מופת
אחד מקירות הכנסייה במנזר סוצ'ביאה. הציורים נועדו למשוך אל הכנסייה את תושבי הכפרים שלא ידעו לקרוא, ובתוך כך להרשים אותם, להפחיד אותם ולספק להם מידע | צילום: ברוך גיאן |
כתב: משה גלעד
כריסטינה, זמרת מקומית עם שיער צהבהב ונפוח, כיכבה על לוחות המודעות בעיר סוצ'אבה (Suceava). מאות כרזות שלה, במחשוף נדיב ובכתף הפונה בהתרסה אל הצלם, הודבקו ברחבי העיר לקראת הופעתה הקרובה. במבט מרחוק על קיר תחנת הרכבת של סוצ'אבה היה נדמה שעשרות כריסטינות דוחקות שם זו את זו כקוביות דומינו. לא יכולנו שלא להיזכר במראה הזה כשעמדנו למחרת מול הכנסיות המצוירות – פנינים אדריכליות ואמנותיות מהמרשימות והמרתקות בתרבות אירופה.
תמונות חזקות מעבירות חוויה
הכנסיות המצוירות של חבל מולדובה (Moldova) שבצפון-מזרח רומניה הן תופעה ייחודית שצצה לזמן קצר באמצע המאה ה-16. צדם החיצוני של קירות הכנסיות מכוסה באלפי ציורים צבעוניים, מפורטים ומדויקים, כמה מהם מפחידים מאוד. הציורים נועדו למשוך אל הכנסייה את תושבי הכפרים הסמוכים שלא ידעו לקרוא, ובתוך כך להרשים אותם, להפחיד אותם, להסביר להם ולספק להם מידע. קירות הכנסיות שימשו בעצם מעין לוחות מודעות ענקיים. הזמרת כריסטינה, כנראה נוצרייה מאמינה, אינה חסודה מספיק כדי לככב עליו, אבל העיקרון דומה. תמונות חזקות מעבירות חוויה ומושכות תשומת לב, גם אם המתבוננים כבר למדו לקרוא.
כיום, כ-450 שנה לאחר שעוטרו, המנזרים והכנסיות המצוירות שבתוכם נחשבים יצירות מופת של אמנות ואדריכלות. כמה מהם אף הוכרזו בידי ארגון אונסק"ו אתרי מורשת עולמיים, והם מצדיקים את הנסיעה הארוכה (כ-450 קילומטר) מבוקרשט (Bucureşti). הנוף ההררי הירוק, הכפרים הקטנים ובעיקר הטיפוח הקפדני סביב כל הכנסיות, מוסיפים גם הם לביקור והופכים אותו לנעים מאוד. המטרה שלשמה צוירו הציורים מושגת גם היום: ההנאה והעניין שהם מספקים אינם שמורים למלומדים, לחובבי מנזרים או למומחים לאמנות, אלא גם למטיילים כמונו, שאינם בקיאים בצורכי הכנסייה ובהיסטוריה של האזור, ושעדיין מתחבטים באי נוחות בשאלה המרכזית שבה עוסקים הציורים: מהן הציפיות שלנו מן העולם הבא?
כל הציורים מספרים סיפור. רוב הפרטים קטנים, אפילו זעירים, ורק מבט בוחן מאפשר לרקום את הסיפור בשלמותו: רוב הציורים עוסקים בנושאים דתיים כמו סיפורי הברית החדשה, וכמה מהם מתארים סיפורים מיתולוגיים מקומיים, דמויות מן הפולקלור של אותה התקופה ואמונות בשדים וברוחות. בציורים אחרים מופיע בית דין של מעלה, ובו מלאכים ששוקלים את המעשים הטובים כנגד החטאים, חוטאים מנוולים שמבקשים על נפשם מול האש היוקדת של הגיהינום, יהודים ומוסלמים שזוכים לעונש שכל מי שאינו נוצרי צפוי לו, ועוד נושאים מרחיבי לב ונפש. ויש גם סיפורי תנ"ך: הנה בני ישראל יוצאים ממצרים, הנה הם עוברים בחרבה, שם עגל הזהב וכאן משה עם לוחות הברית. במקום אחר רואים את חלום יעקב מצויר לפרטי פרטים עם סנדלי המלאכים שטופפים במעלה הסולם, ולצדם שנים עשר השליחים וישו.
אפשר גם להתבונן בכנסיות המצוירות ממרחק, כעל קירות שלמים צבעוניים מאוד, ואין הכרח לרדת לפרטים כדי ליהנות מן הצבעוניות הזאת, מהממדים המרשימים ומיכולת ההישרדות המופלאה של הציורים.
המנצחים והנצחיים
עד היום יש לאזור הזה כמה שמות. קיסרי בית הבסבורג ששלטו על שטחים נרחבים באירופה סיפחו את צפון מולדובה לשטח שלטונם ב-1775, וקראו לאזור "בוקובינה". לאחר מלחמת העולם השנייה האזור התחלק בין ברית המועצות (החלק הצפוני נמצא כיום בשטח אוקראינה) ובין רומניה. רבים מהתושבים מכנים אותו "צפון מולדובה", כשם חבל הארץ הרומני, אך מקצתם מכנים אותו עדיין "דרום בוקובינה", כרמז לכך שיבוא יום והחבל יאוחד עם חלקיו הצפוניים, האוקראיניים.
רוב המנזרים והכנסיות נבנו במאה ה-15 ובייחוד בתקופת שלטונו של הנסיך שֹטפן הגדול, נוצרי אדוק ומצביא דגול שעמד כחומה בצורה מול כובשים רבים, והקים כנסייה או מנזר אחרי כל ניצחון. כשפֵטְרוּ רארֵש, בנו של שֹטפן הגדול, קיבל לידיו את נסיכות מולדובה, הוא נעשה פטרון של הכנסיות. כמעט כולן צוירו בתמיכתו הכלכלית, אך לא ברור מי היו הציירים. האמנים ציירו בסגנון ביזנטי ושמרו בסוד את שיטותיהם, שהתבררו כיעילות מאוד: הציורים עדיין שומרים על צבעיהם החזקים ועל חדותם, גם אחרי שנים ארוכות של חשיפה לשמש, לרוח ולגשם, ואף על פי ששכבת הצבע שלהם דקיקה במיוחד: כרבע מילימטר בלבד.
ארבעה מנזרים, אלפי ציורים
נסיעה של כחמישים קילומטר מערבה מסוצ'אבה מובילה אל העיירה גורה חומורולוי (Gura Humorului) ואל מנזר חומור (Humor). שוק שטיחים ומפות רקומות נפרש לכל אורך שביל הכניסה למנזר, ונזירים בגלימות שחורות ובחגורת חבל גובים את דמי הכניסה. אחרי כל המכשולים מתגלה הכנסייה עצמה בלב גן פורח.
רוב הציורים בכנסייה של מנזר חומור נצבעו בגוני חום-אדמדם, ואלה שהיו חשופים לשמש דהו במקצת, אבל עדיין קל להבחין בכל הפרטים והגוונים. הציור הבולט ביותר הוא תיאור מפורט של אירועי יום הדין. השטן מופיע כאן כאישה סגולה ומאיימת. האגדה המקומית אומרת שדמות האישה המצוירת מבוססת על דמות אמיתית שכל תושבי האזור הכירו, והיא הוחלפה בכל כמה שנים, אבל מעולם לא התקשו למצוא מועמדת חדשה שתמלא את תפקיד השטן.
נסיעה קצרה של כעשרה קילומטר דרומה מובילה אל מנזר וורונץ (Voroneţ), שזכה לכינוי "הקפלה הסיסטינית של המזרח". הגוון השולט כאן הוא כחול טורקיז יפהפה שבזכותו הפך המושג "כחול וורונץ" לערך מוכר בלקסיקון האמנות לצד "אדום טיציאן" ו"ירוק ורונה". גם כאן צבעיהם הבוהקים של הציורים אינם נזקקים כמעט לשימור, והציור של יום הדין הוא אחד הבולטים. תור ארוך של מאמינים משתרך מול שערי גן עדן ומעיד אולי על האופטימיות של הצייר ועל חיבתו למין האנושי. הקיר הדרומי מכוסה במעין רצועות קומיקס המתארות את חייהם של כמה קדושים ושל פילוסופים גדולים כאפלטון, שנראה נושא ארון מלא עצמות. החדרים הפנימיים מרשימים פחות; הציורים כהים, האווירה קודרת, וחשק עז תוקף את המבקר לשוב אל האור, אל הגן המלבלב ואל הציורים הכחולים.
המנזר השלישי, מולדוביצה (Moldoviţa), שוכן כשישים קילומטר מצפון-מערב לוורונץ, והוא מוקף חומת אבן לבנה וגבוהה. ציורי הקיר על הכנסייה צוירו בגוונים של ירוק וצהוב על רקע כחול, והם מתארים בעיקר מלחמות אכזריות בין הכופרים למאמינים הנוצרים. בכולם הנוצרים נראים מביסים את יריביהם וטובחים בהם בחניתות ארוכות. אבל המקום עצמו נראה שוקק חיים. חלקו מנוהל בידי נזירות שעסקו בגינון קפדני במספריים זעירים, וחלק אחר מנוהל בידי נזירים שמכרו נרות קטורת והסבירו את משמעות הציורים למבקרים.
מעבר ההרים המפותל צ'יומרנה (Ciumârna) חוצץ בין מולדוביצה למנזר הרביעי, סוצ'ביצה (Suceviţa). המרחק לא גדול, והדרך מפותלת, יפה מאוד ונמשכת כשעה. סוצ'ביצה הוא המנזר הגדול מבין הארבעה והאחרון שכנסייתו צוירה. את הציורים מימנה בשנת 1596 משפחה אריסטוקרטית שניסתה לחדש את המסורת הקצרה והמפוארת שנקטעה כארבעים שנה לפני כן. באחד הציורים הבולטים נראית מפלצת דו ראשית שמאיימת לפגוע בשני מלאכים. אלה שופכים עליה נהרות של אש, גופרית ודם. לצדם מופיעים הצדיקים המובלים אל גן עדן בידי מלאכים דקיקים, בעוד החוטאים מושלכים ללהבות מול צחוקו של השטן ונהי של האויבים התורכים והיהודים.
חתן וכלה לבושים במיטב בגדיהם הגיעו למקום בשעת אחר צהריים מאוחרת כדי להצטלם על רקע הכנסייה. הזוג המהודר התייצב על שביל החצץ מול ציורי המלאכים והכופרים. הצלם חיכה עד שאור השמש השוקעת יאיר באור רך ומחמיא את הציור שברקע ואת פניה הנאים של הכלה. חברו של החתן ניסה לשעשע אותו ואמר, כנראה ברוח הציורים שברקע, "מה אתה רציני כל כך, היום אמנם יום הדין, אבל את הפרצוף הרציני תשמור לאחר כך, כשיגיע הגיהינום". את משפחת הכלה זה לא הצחיק. הם חשבו שצריך לכבד את המקום בכובד ראש ולכן שלחו את השושבין הסורר לחכות בחוץ. דקות אחדות אחר כך ראינו אותו מעשן בסככת הפח הקטנה של תחנת האוטובוס שמול המנזר, מסתכל בהנאה בשורת כרזות של כריסטינה שהודבקו גם כאן בלהט של מעריץ סדרתי.
לקריאה נוספת:
טרנסילבניה: תבנית נוף מולדתם
מבצר בראן, הידוע בכינויו "טירת דרקולה" | צילום: אלכסנדרו לונסקו |
הנופים של טרנסילבניה נהדרים, ההרים נישאים, היערות עבותים (ויש בהם דובים!), המקומיים מסבירי פנים. חבל ארץ נפלא לטיול ברכב, בעיקר אם הוא רכב שטח | ||||
המיוחדים של מסע אחר
המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל
חמשת המומלצים
1. קניון ביקאז והאגם האדום – נהר ביקאז נחסם במפולת, יבש ממים והותיר קניון נהדר לטיול רגלי בין קירות סלע. בקרבתו נמצא לקו רושו ("האגם האדום") שממימיו מזדקרים גדמי עצים. בקיץ שטים בו, בחורף מחליקים על מימיו בקפואים.
2. רכס אפוסן – בין הרי הרכס נחבאים אגמים וכפרים קטנים, כמעט לא נגישים, של איכרים וחוטבי עצים שחיים כמו לפני מאתיים שנה. כדאי לבקר גם במערת הקרח סקרישוארה שבאזור.
3. כביש טרנס פגרש – כביש 7C חוצה את הקרפטים הדרומיים בחלק הגבוה של הכס, דרך אגמים, יערות ובקתות מתוקות המציעות לינה. מאוקטובר עד יוני הדרך חסומה, אך אפשר לעלות את הקטע הסגור ברכבל.
4. סיגישוארה – עיר סקסונית מקסימה ששמרה על האופי הימי-ביניימי של חומותיה מגדליה וסמטאותיה. כדאי גם לבקר בכפרים הסקסוניים שבסביבתה.
5. פסטיבל הבנות – מדי שנה ביום ראשון שלפני 20 ביולי נערך פסטיבל הבנות בכפר אברם ינקו שבטרנסילבניה. בעבר נועד האירוע למציאת בני זוג, כך כיום הוא יריד עממי עם ריקודים, אוכל ושמחה.
סקי: ספורט אלגנט
בהרי הקרפטים, המשתרעים על כשליש משטחה של רומניה, פזורים עשרות אתרי סקי. בכמה מהם מצויים מתקנים מודרניים חדישים, וברובם יש מסלולים בכמה רמות. באתרים המרכזיים יש רכבלים, בתי ספר ומדריכי סקי, מגוון פעילויות חורף, מלונות ומרכזי מידע המספקים מפות והסברים. ואף על פי כן, נראה שהסקי ברומניה עוד רחוק מעמיתו המערב-אירופי. הציוד והמתקנים פחות משוכללים, והמסלולים הקשים ביותר ברומניה אינם משתווים מספקים לגולשים מנוסים את האתגר המבוקש. גולשים מתחילים, לעומת זאת, ייהנו כאן מאוד, ובמחירים נמוכים למדי.
האתרים המבוקשים ביותר ברומניה הם אלה השוכנים בהרים המקיפים את עמק פרחובה, והגדול מכולם הוא פואיינה ברשוב (Poiana Braşov). אתר זה שוכן כ-12 קילומטר מדרום-מערב לעיר ברשוב, והוא מציע 12 מסלולי סקי בכמה רמות. לרגלי המסלולים וביניהם יש מלונות רבים, בקתות ומסעדות, וגם בקיץ לא שקט כאן: מן האתר יוצאים מסלולי טיול הרריים מאתגרים, טיולי אופניים ורכיבות על סוסים, וליד המלונות יש מגרשי טניס, בריכות שחייה, מועדוני ריקודים ועוד. מדרום לפואיינה ברשוב מצויים אתרי הסקי קטנים יותר אך מוצלחים: פרדאל (Predeal), אזוגה (Azuga), בושטן (Buştebi) וסינאיה (Sinaia).
אתרי סקי ידועים אחרים ברומניה הם סמניק (Semenic) שברכס הקרפטים המערבי, פלטיניס (Păltinis) שברכס הקרפטים הדרומי, ודוראו (Durău) שברכס הצפוני.
עונת הסקי ברומניה היא בחודשים דצמבר עד מרץ, וכל עוד שכבת השלג מאפשרת גלישה. באתר http://www.skiresorts.ro מצוי מידע על אתרי סקי ברומניה, כולל מפות, מספר המסלולים ורמתם, עדכון שוטף של מצב השלג ועוד.