הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים להולנד אינם זקוקים לאשרת כניסה.
שגרירות הולנד בישראל
כתובת: אבא הלל סילבר 14, רמת גן
טלפון: 03-7540777
אתר אינטרנט
שגרירות ישראל בהולנד
כתובת: Buitenhof 47, האג
טלפון: 31-70-3760500
אתר אינטרנט
איך להגיע
להולנד ניתן להגיע מישראל בטיסות סדירות של חברות התעופה אל-על וחברת התעופה ההולנדית הלאומית KLM לנמל התעופה סכיפהול (Schiphol) שנמצא דרומית לאמסטרדם. תדירות הטיסות ומחיריהן משתנים בין עונות השנה. אפשר להגיע להולנד גם באמצעות חברות תעופה זרות, הממריאות מישראל ליעדים רחוקים ועוצרות לנחיתת ביניים באמסטרדם, וכן בטיסות שכר.
בדרך הים אפשר להגיע במעבורת (הנושאת גם מכוניות), למשל, מגרייט ירמות' שבבריטניה.
ביבשה אפשר להגיע ברכב או ברכבת מגרמניה או מבלגיה, ומאחר ששתיהן – בדומה להולנד – חברות באיחוד האירופי, אין ביקורת דרכונים במעברי הגבול. כמה חברות מפעילות אוטובוסים בין-מדינתיים המקשרים את הולנד לארצות נוספות באירופה, ובהן Citysprint, Hoverspeed ו-Eurolines. אפשר להגיע לאמסטרדם מבריטניה בנסיעה משולבת במעבורת וברכבת.
מתי כדאי להגיע
להולנד כדאי להגיע במחצית השנייה של אפריל או בתחילת מאי. משום שהולנד היא מדינה שטוחה, הטמפרטורות באביב נוחות בה למדי. בתקופה זו גם הפריחה בעיצומה, ופארק קוקנהוף פתוח לקהל. ביולי-אוגוסט צפוף למדי בהולנד, במיוחד באתרים התיירותיים יותר.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
כמעט בכל יישוב אפשר לאתר את לשכת התיירות המקומית, שמסומנת באותיות VVV בתוך משולש כחול הפוך. במרכזים אלה אפשר להחליף כסף, לשכור חדר במלון, להזמין סיורים, לברר מידע על אירועים ולרכוש כרטיסים.
אתר אינטרנט של לשכת התיירות של אמסטרדם
מטבע
אירו
הפרש שעות
הולנד מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.
תקשורת
הקידומת הבינלאומית של הולנד היא 31.
בחיוג מחוץ להולנד יש להוסיף קידומת זו ולהסיר את הספרה הראשונה (הספרה 0) מקידומת העיר/אזור.
תחבורה
האופניים הם כלי תחבורה נפוץ בעיקר בתוך הערים, אך אפשר להשתמש בהם גם במסלולים מחוץ למקומות יישוב. רשת האוטובוסים ורשת הרכבות מקיפות ויעילות, אם כי מחיר הנסיעה יקר יחסית. ניתן לשכור רכבים בערים שונות ברחבי הולנד.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
יש כמה דברים, הולנדיים באמת, שאין להם מתחרים. הראשון הוא כמובן ההרינג. הרינג יש כל השנה, מומלח קלות, רך, שמן ונהדר. ההרינג נמכר בדוכנים מתמחים הכוללים גם דגים ופירות ים אחרים (סלמון, סלט בייבי שרימפס וקיפר מעושן). אבל ההרינג, כשהוא טוב, עולה על כולם. החיבור שלו עם הלחמנייה האנמית הרכה והבצל הקצוץ פשוט מושלם.
בתחילת הקיץ מופיע לזמן קצר המטיאס, שהוא בעצם הרינג קטן ובתול. אוכלים אותו בדרך כלל ככה, נקי, בלי לחמנייה ובלי כלום. אוחזים בזנב ומחליקים את הדגיג פנימה. רק שתדעו שמה שמוכרים בארץ בשם "מטיאס" הוא בקושי הרינג, בדרך כלל גדול מדי וזקן, וצבוע בצבע ורוד.
ויש להם גם גבינות. ההולנדים הם עם של אנשים רציניים. לא מתעסקים בגבינות פוחזות כמו קממבר או רוקפור עם תוחלת חיים קצרה יחסית. גבינות הולנדיות אמיתיות הן קשות. אפשר לאכול אותן צעירות, ואז הם רכות יחסית ועדינות, אך לטעמי כדאי לקנות דווקא את הזקנות, כמו חאוּדה זקנה, כזו שאפשר עדיין לפרוס, או זקנה מאוד ששוברים כמו פרמזן – כהה, חריפה ונהדרת במיוחד.
מי שלא טעם את הצ'יפס המקומי, ומושגיו על טוגנים שאובים מהמציאות שלנו, עלול לתהות מה פשר התורים המשתרכים מול המקומות האלה. אם אתם רעבים, הצטרפו לתור ותגלו שאין שום קשר בין הצ'יפס שאליו הורגלנו לבין הצ'יפס ההולנדי הנהדר. הסוד: זן מיוחד של תפוחי אדמה, שיטת הכנה נכונה (טיגון כפול), שימוש בשומן ולא בשמן, והתוספות (בעיקר המיונז תוצרת הבית). אין טעם לתת המלצות, אם יש תור סימן שזה טוב.
כתב: חני פרבר
לינה
מומלץ לאתר מקום לינה, שיהווה נקודת יציאה לטיול במסלול מעגלי יומי.
בהולנד יש ייצוג נכבד לכמה רשתות של בתי מלון כדוגמת: Holiday Inn, Novotel, Campanile, Ibis, Tulip Inn, Van Der Valk . כדאי לאתר בית מלון של אחת הרשתות הללו, ולו גם במקום שאינו אטרקטיבי לתיירים. המחיר במקרה זה סביר בדרך כלל.
הולנד משופעת גם באתרי קמפינג ובאכסניות. אפשר להזמין מקומות מראש דרך ארגון אכסניות הנוער (NJHC) באמסטרדם, וכן להצטרף כחברים ולזכות כך גם בהנחות בנסיעה באוטובוסים וברכבות.
מידע באתר האינטרנט
אטרקציות ואתרים מומלצים
1. עיר: דלפט
בהולנד יש לא מעט ערים מקסימות, עם בתים עתיקים, גשרים ותעלות מים. לכל עיר יש את הקסם שלה, אבל דלפט היא אחת הערים שלא כדאי להחמיץ ושראוי להקדיש לה יום טיול בין אם אתם נופשים באמסטרדם או בערים והכפרים של דרום הולנד. מרבית הבניינים בעיר נבנו במאה ה-17 והשתמרו היטב, ונעים לטייל טיול רגלי בין הבניינים העתיקים והכנסיות המרשימות של העיר. דרך נוספת לגלות את העיר היא בשיט בתעלות העיר. עיקר פרסומה של העיר בא לה הודות לחרסינה המיוחדת בצבעי כחול ולבן שייצרו בעלי מלאכה בעיר במאה ה-17 כחיקוי לחרסינה הסינית. בעיר עדיין מייצרים חרסינה ואפשר לצפות באמנים ובמלאכתם בכמה בסדנאות ומפעלים בעיר ובסביבתה. העיר מפורסמת גם כעירו של הצייר ההולנדי יאן ורמיר, בה נולד והתגורר כל חייו. נופי העיר וסביבתה היוו השראה לרבים מציוריו.
2. אופניים ואמנות: פארק דה הוחה פלואה וביקור במוזיאון קרולר-מולר
אופניים ומוזיאונים הם שני דברים שהולנד מצטיינת בהם במיוחד. אפשר לשלב את השניים באופן מוצלח במיוחד בביקור במוזיאון קרולר מולר השוכן בתוככי בפארק הלאומי דה הוחה פלואה. הפארק הלאומי דה הוחה פלואה הוא הפארק הלאומי הגדול ביותר בהולנד, ויש בו מרחבים עצומים של יערות, אגמים, ביצות ודיונות. הפארק אידיאלי לדיווש באופניים, ואם אינכם מצוידים בכאלה, תוכלו לשאול אחד ממאוד זוגות האופניים הלבנים המוצעים בפארק ללא תשלום. הפארק הוענק למדינה ב-1930 על ידי התעשיין אנטון קרולר. קרולר נהג לצוד ביערות שבשטח הפארק, בעוד אשתו, הלן, אספה יצירות אמנות. אוסף האמנות הנרחב שלה, שכלל 278 עבודות של ואן גוך לצד עבודות של אמנים נוספים כמו פיקאסו, רנואר ומונדריאן, מוצג במוזיאון הנהדר שבלב הפארק. המוזיאון נחשב לאחד מהמוזיאונים לאמנות הטובים ביותר בהולנד. סביב המוזיאון נמצא אחד מגני הפסלים הגדולים ביותר באירופה, עם עבודות של הנרי מור, ריצ'ארד סרה ועוד רבים.
אתר הפארק הלאומי דה הוחה פלואה
3. גן: גני קוקנהוף
ביקור בגני קוקנהוף (Keukenhof) היפים שליד העיירה ליסה שבדרום הולנד הוא בגדר חובה אם אתם מגיעים להולנד בתקופת האביב. הגנים מכילים כשישה מיליון פרחים, המפורסמים מכולם הם הצבעונים אך בנוסף להם יש גם נרקיסים, לילך, יקינתון, סחלבים, חרציות, אירוסים, ורדים, ליליות ועוד רבים. הפארק כולל חממות בהן יש תצוגות של פרחים לצד שטחים פתוחים בהם ניתנת למגדלי פרחים מהאזור אפשרות לעצב פינות חמד, והתוצאה מרהיבה וססגונית. שבילי הגן רחבים ומתאימים לטיולים רגליים ולרכיבה על אופניים בין הפרחים ותעלות המים, ונוחים גם לביקורי נכים. במקום ישנן כמה אטרקציות המתאימות לילדים כגון: גן חיות, מבוך, גן שעשועים וטחנת רוח. אסור להחמיץ ביקור, רצוי כזה שמשלב רכיבה על אופניים, בשדות הצבעונים שמחוץ לפארק, בהם נפרשים מרבדים עצומים של פרחים באדום, צהוב, לבן, סגול וכתום.
גני קוקנהוף פתוחים חודשיים בשנה, בין מרץ למאי. לבדיקת התאריכים המדויקים כדאי להתעדכן באתר האינטרנט.
4. טבע: האי טסל
האי טסל (Texel), הגדול והעתיק מבין חמשת איי ואדן (Wadden) שבצפון הולנד, הוא מקום מפלט נהדר בטבע, במיוחד למי שרוצה לנקות את הראש אחרי כמה ימים סוערים באמסטרדם. זהו אי יפהפה שטוף חופי רחצה לבנים ורחבים, שמורות טבע עשירות, יערות וכפרים ציוריים. מומלץ לבקר בעיירה הראשית, דן ברוך (Den Burg), הנמצאת כשישה קילומטרים מצפון למסוף המעבורות שבאי. דרומית-מזרחית לדן ברוך נמצאת אודסכילד (Oudeschild) בה מומלץ לבקר במוזיאון הים והחוף – Maritime and Beachcombers Museum – מוזיאון מפורסם המציג ציוד וחפצים שנאספו מספינות שנטרפו במהלך המאה האחרונה בחופי האי. עוד כדאי לבקר בכפר היפה דן הורן (Den Hoorn), באוסטרנד בה נמצאים כמה מהבניינים היפים של האי ובדה קוקסדורפ (De Cocksdorf) הסמוך למגדלור. שמורות הטבע הביצתיות דה סלופטר ודה מוי מהוות מוקד משיכה לצפרים. הדרך הנעימה ביותר לטייל באי היא ברכיבה על אופניים במסלולים החוצים את האי.
5. אדריכלות: רוטרדם
ערי הולנד מפורסמות לרוב ברחובות צרים ומלאי קסם שבהם בתים עתיקים עם חזות מסורתית, אבל הביקור ברוטרדם (Rotterdam) מזמן חוויה מסוג אחר לגמרי. רוטרדם, העיר השנייה בגודלה בהולנד, הופצצה קשות במהלך מלחמת העולם השנייה ומרכז העיר נחרב כמעט לחלוטין. בעשורים שלאחר מכן נבנה מרכז העיר מחדש, מה שהקנה לעיר חזות מודרנית. בשנות השמונים והתשעים של המאה העשרים נבנו בעיר מבנים מרשימים רבים במגוון סגנונות, והטיול בעיר היא חובה לכל חובב ארכיטקטורה. עם האתרים המעניינים בעיר אפשר למנות את מגדל ארומאסט (Euromast) המתנשא לגובה 185 מטר וממנו נשקף נוף נפלא של העיר, בתי הקוביות שתוכננו על ידי האדריכל פיט בלום, גשר המיתרים ארסמוס (Erasmusbrug) והמכון ההולנדי לאדריכלות, שמציע גם סיורי אדריכלות בעיר. מעבר לעניין ארכיטקטוני, יש בעיר מוזיאונים מעניינים כמו מוזיאון בוימאנס פאן בנינגן (Boijmans van Beuningen), מוזיאון האמנות הגדול בעיר; המוזיאון הימי של רוטרדם, שמתאר את מורשת הספנות העשירה של העיר; מוזיאון העולם ובו אמנות מכל קצוות תבל ומוצגים הקשורים בתרבויות העולם ועוד. הנמל של רוטרדם הוא הגדול ביותר בעולם וכדי בהחלט להקדיש לו חלק מהביקור בעיר ואף לצאת לשיט בנמל.
6. טחנות רוח: קינדרדייק
טחנות רוח הן אחד מהסמלים של הולנד, לצד תעלות מים, אופניים וצבעונים. אפשר להתרשם מטחנות רוח באתרים שונים בהולנד, המתויר מכולם הוא הכפר המוזיאוני זאנסה סכאנס שלגדות הנהר זאן. אבל אחד המקומות המומלצים ביותר לצפייה בטחנות רוח הוא הכפר קינדרדייק Kinderdijkse)) הסמוך לרוטרדם. בכפר יש 19 טחנות רוח שרובן נבנו במאה ה-18. הטחנות, המתנשאות מעל ביצות ונתיבי מים, מתוחזקות ושמורות היטב, ואף הוכרזו ב-1997 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. הטחנות שוכנות בסמוך למפגש הנהרות לק (Lek) ונורד (Noord) וקשה שלא להתרשם מהמראה המקסים של הטחנות בין הביצות ותעלות המים. מומלץ במיוחד לבקר בטחנות הרוח של קינדרדייק בשבתות בחודשים יולי-אוגוסט, אז מופעלות בו זמנית כל טחנות הרוח.
7. שיט תעלות: חיטהורן
העיירה הקטנה והמתוקה חיטהורן (Giethoorn) מכונה "וונציה של הולנד" בשל התעלות הרבות שבה וגשרי העץ הקטנים שעוברים מעליהן. העיירה, המוקפת מכל עבריה מים, היא יעד מצוין לטיול יום בהולנד, ומומלץ מאוד לשכור סירה ולשוט בין התעלות שעצים מכסים עליהן ולחזות בבתים היפים והמטופחים ששוכנים על גדות התעלות. לפני או אחרי השיט אפשר לשכור אופניים ולטייל בנופים הכפריים שמסביב.
אתר התיירות של חיטהורן
8. מוזיאון: מאוריצהאוס בהאג
מוזיאון מאוריצהאוס (Mauritshuis) בהאג הוא בהחלט לא אחד מהגדולים שבמוזיאוני הולנד, מדינה עתירת מוזיאונים מוצלחים, אבל הוא בהחלט אחד המשובחים שבהם. זהו מוזיאון קטן ואיכותי, המתפרש על פני 16 חדרים בלבד, בבית אחוזה קלאסי מהמאה ה-17. על אף שהוא מושך אליו חובבי אמנות רבים, הוא אידיאלי גם עבור מי שבדרך כלל לא חובב מוזיאונים – בסיור קצר של שעה או שעתיים אפשר למצות את הביקור במוזיאון, ולא לבזבז את הזמן בחיפוש אחר יצירות נבחרות, שכן כמעט כל יצירה כאן היא יצירת מופת. במוזיאון מוצג האוסף המלכותי של יצירות מופת הולנדיות ובלגיות, כמו יצירות של ורמיר (כולל המפורסמת שבהן: נערה עם עגיל פנינה), רמברנדט, ברויחל ועוד. מחוץ למוזיאון יש גן יפה ומוצל ובו בריכת ברבורים קטנה.
אתר המוזיאון
9. עיירה: אדאם
מצפון לאמסטרדם יש לא מעט כפרי דייגים חמודים, עם בתי עץ צבעוניים, תעלות מים ומקומיים בבגדים מסורתיים. המתוירים ביותר מבין הכפרים האלה הם וולנדם ומארקן, אבל בין המוני התיירים שפוקדים את האזור קשה לחוש אותנטיות אמיתית והאווירה ממוסחרת. כדאי לנסוע לעיירה אדאם (Edam), מרחק של כ-45 דקות נסיעה מאמסטרדם. גם כאן, מקומם של התיירים לא נפקד, אך אלה לא מציפים את העיירה בהמוניהם ואפשר ליהנות מביקור נינוח ונעים בעיירה הציורית והשלווה, שבה בתי עץ יפים, תעלות וגשרים מקסימים. ראשוני המתיישבים באדאם, חוואים ודייגים, הגיעו למקום כבר במאה ה-12. במאה ה-17 העיר מילאה תפקיד חשוב בתעשיית המסחר והספנות. היום, שיטוט בעיירה, בין התעלות השקטות, הרחובות העתיקים והבתים שנבנו במאה ה-17, נראה כמו מסע להולנד של פעם.
האטרקציה המרכזית במקום היא שוק הגבינות שפועל בימי רביעי בחודשים יולי-אוגוסט. ניתן לבקר גם בבית השקילה לגבינה, שהיום יש בו תצוגות המוקדשות, באופן מפתיע, לגבינה. אטרקציות נוספות בעיירה הן חרוטקרק (Grotekerk), כנסייה מהמאה ה-15 עם ויטראז'ים מרהיבים, המוזיאון ההיסטורי של אדאם ובית העירייה.
10. ילדים: פארק אפטלינג
הולנד היא אחת המדינות התאימות ביותר לטיול עם ילדים. יש בה שפע של אטרקציות לכל המשפחה, ממוזיאונים פתוחים, דרך גני חיות, דולפינריום, וכמובן מגוון פארקי שעשועים. פארק אפטלינג (Efteling) הוותיק שבדרום הולנד הוא אחד מפארקי השעשועים המוצלחים ביותר במדינה. נכון, יש בהולנד פארקי שעשועים יותר משוכללים, עם מגוון רחב יותר של מתקנים מסמרי שיער, אבל לאפטלינג יש קסם מיוחד. הפארק בנוי מאזורים רבים ומגוונים – ביער האגדות אפשר להלך בין עצים קסומים, גמדים ומכשפות. מנהרות אפלוליות לוקחות את המבקרים אל תוך אגדות מוכרות כמו שלגיה וסינדרלה, סיפורי אלף לילה ולילה מככבים בארמון מפואר, גמדים מדברים מכוונים את הדרך ופחי אשפה חביבים מבקשים לכלוך אם מקרבים אליהם את היד, מה שגורם לכל פיסת נייר מיותרת להיעלם מיד. בין גזעיו של עץ עתיק נפתח פתאום מסך וגמד משונה פותח בסיפור, אגדות וחזיונות מרהיבים מוצגים ברחבי היער כל הזמן. זו הבחירה הנכונה לבילוי עם ילדים צעירים. הילדים הגדולים יותר יבחרו ודאי לרוץ אל החלק המסעיר – רכבות הרים מסתחררות, אוניות פירטים, ביתני זוועות ומסלולי רפטינג מפחידים. השילוב הזה הופך את דה אפטלינג לכזה שמתאים לכל המשפחה, וההורים ייהנו כאן לא פחות מילדיהם.
אתר הפארק
מסלולים וטיולים
מסלולי טיול ממומלצים
דרום הולנד - חומות של חול, פארק אפטלינג, רוטרדם
מגבול בלגיה עד רוטרדם: הים שייבשו ההולנדים, שווקים בערים עתיקות ומקבץ טחנות הרוח הגדול ביותר
אנשי הארץ המישורית, הפתוחה לרוחות, השתמשו בטחנות הרוח להשקיה, למלאכה, ליצירת חשמל ועוד | צילום: אלון לויטה |
כתב: יצחק בן עוזר
יום 1. כאן היה ים
למסלול בדרום הולנד כדאי לבחור כנקודת מוצא את אחת הנקודות במרובע המחבר את ברדה, טילבורג, ס'הטרוחנבוס (דן בוש) ודורדרכט.
היום הראשון מוקדש לאזור המבטא יותר מכל את מאבקם של ההולנדים בים, הקרקעות שיובשו. פונים מכביש A16 ליד העיר ברדה (Breda) לכביש A58 לכיוון רוסנדאל (Roosendaal). מכאן ממשיכים לעבר ברחן אופ זום (Bergen op Zoom). ממשיכים עם כביש A58 מערבה עד מידלבורג (Middelburg), חוצים את התעלות המקיפות את העיר העתיקה ומחנים את הרכב בסמוך לכיכר השוק (יש כאן לשכת מודיעין לתיירים). השוק מתקיים כאן ביום חמישי. חולפים על פני בית העירייה והמנזר מהמאה ה-12, המשמש היום כמשכנה של ממשלת חבל זילנד (Zeeland). כשממשיכים לצעוד בכיוון צפון-מזרח מגיעים לאתר שנקרא Miniatuur Walcheren, הכולל דגמים מיניאטוריים של מבנים מחצי-האי ואלכרן, בקנה מידה 1:20. האתר נחמד, אך מתגמד לעומת המדוּרוֹדָם שבהאג.
כתובת:Koepoortlaan 1, Middelburg
טלפון: 31-11-8612525
ממידלבורג נוסעים במסלול מעגלי מערבה, לעבר זוטלנד (Zoutelande) ואחר כך לעבר דומבורג (Domburg). מכאן ממשיכים לעבר סכר וירסגט (Veersegatdam), המהווה חלק ממפעל המים הענק דלתא אקספו (Delta Expo). אזור הדלתא מורכב מכמה איים ועליהם ערים עתיקות, שהיה חשוף לרוחות ולגלים ששוטפים את החופים. האיים נוצרו בפתחם של שלושת הנהרות: ריין (Rijne), מאס (Maas) וסכלדה (Schede). חלק משטחם של האיים נמוך מגובה פני הים, וחלק מגיע לגובה של פחות מחמישה מטרים מעל פני הים. במסגרת המאבק הבלתי נפסק של ההולנדים בים, נבנו פה סוללות חול; אך לאחר מותם של כאלפיים אנשים, בסוף ינואר 1953 בשיטפון שהציף את כל האיים, יזמו את הפרויקט הענק. הפרוייקט שכלל הקמת ארבעה סכרים מול הים הצפוני, ועוד סדרה של סכרים פנימיים וגשרים.
בהמשך הדרך מגיעים לסכר סכלדה המזרחי (Oosterscheldedam), שאורכו כתשעה קילומטרים. כאשר נושבות רוחות חזקות, נסגר נתיב זה לתנועה, וכלי הרכב עוברים בגשר זילנד שהוקם מזרחית לסכר. על אחד האיים המלאכותיים שהוקמו כאן, כחלק מייבוש הקרקעות, יש תצוגה שמסבירה את המלחמה הממושכת של ההולנדים בים. התצוגה כוללת, בין השאר, שיט בסירה.
Delta Expo
שעות הפתיחה: 17:00-10:00
טלפון: 31-11-1652072
ממשיכים לאי סחוּוֶן (Schouwen) ופונים מזרחה, לעיירה עתיקה בשם זיריקזי Zierikzee)).
תעלת מים מחברת את הדלתא עם החלק העתיק שלה. העיר מוקפת חומה, והבולטים משערי הכניסה אליה צמודים לתעלת המים החודרת ללב העיר העתיקה מדרום-מזרח, ונקראים שער הנמל הצפוני ושער הנמל הדרומי. בתוך העיר העתיקה כדאי להתמקד בבית העירייה, בכיכר השוק ובמגדל סנט ליוונס (St. Lievens). מכאן חוזרים מערבה לכיוון סכר ברוֹבֶר (Brouwersdam). עוברים עליו לאי גוּרֵי (Goeree Overflakkee) וממנו לסכר הרינחוולייט Haringvlietdam) ) שנבנה בשנים 1955 ו-1971.
מכאן ממשיכים עוד כמה קילומטרים, עד שמתחברים לכביש מספר A15 ופונים מזרחה,
חזרה למלון.
יום 2. אפטלינג, פארק האגדות
עולים על כביש A16 לכיוון רוטרדם. עוברים את דורדרכט (Dordrecht), וכעבור כעשרה קילומטרים נוספים פונים לכביש A15. ביציאה של Alblasserdam עוברים לכביש צר, המשיק לקו המים. הכביש מתעקל עד שמגיעים לקינדרדייק (Kinderdijk). חולפים על פני עיירה קטנה זו, ומצידו הימני של הכביש משתרע מתחם של 19 טחנות רוח. רוב הטחנות מרוכזות בשתי שדרות מקבילות וביניהן תעלת מים, שאפשר לשוט בה בסירה. זהו המקבץ הגדול ביותר של טחנות בהולנד. בשעות היום המוקדמות ניתן לבקר באחת מהן. כשממשיכים בכביש לאורך הנהר לק (Lek), אפשר לראות ליד היישוב גרוט אמרס (Groot-Ammers) כמה טחנות נוספות.
מכאן ממשיכים עוד כמה קילומטרים עד כביש N216, ופונים בו דרומה. נוסעים בכיוון דרום-מזרח כ-17 קילומטר, עד למפגש הכבישים A15 ו-A27. ממשיכים בכביש A27 דרומה, ואחרי עשרים קילומטר פונים מזרחה בכביש A59 לעבר ס'הטרוחנבוס (s-Hetrogenbosch) הנקראת גם דֶן בוש. לאחר כ-12 קילומטר מתחברים לכביש A261 ופונים בו דרומה, לכיוון טילבורג Tilburg)). נסיעה של כשבעה קילומטרים נוספים מביאה את המטיילים לפארק השעשועים אפטלינג (De Efteling), הממוקם מערבית לכביש.
שעות הפתיחה: מאמצע אפריל עד אמצע אוקטובר, 20:00-11:00.
מגרש החנייה גדול למדי; זה אינו מקום להתבודד בו. המוני משפחות מגיעות מדי יום לפארק זה, ויש המכנים אותו פארק אגדות הילדים. כינוי זה דבק בו, משום שבמהלך הסיור נתקלים בדמויות המככבות באגדות ובסיפורים כמו "שלגיה ושבעת הגמדים", "כיפה אדומה" ועוד.
מומלץ לשים לב לפסלים המשמיעים "תודה" לכל ילד שזורק את האשפה לתוך פיהם (הילדים שמחים לבצע משימה זו ותרים אחר כל פיסת אשפה, על מנת ליהנות מתגובת הפח; ואמנם התוצאות ניכרות בנקיון הרחובות). הפארק גדול למדי, וכל פינה בו מעוצבת היטב. יש להביא בחשבון שביקור בו נמשך כשש שעות (ככל שהילדים שבין המטיילים קטנים יותר יש להביא בחשבון ששעת העזיבה תתקרב לשעת הסגירה של האתר).
במרכז הפארק יש פגודה המתנשאת לגובה רב. בחלקו המזרחי של הפארק יש מתקני שעשועים, המוכרים גם מפארקים אחרים בעולם. בחלק המערבי יש מתקן אבובים, גם ובו סירות שמשייטות בניחותא לצורך התרגעות, יער אגדות, פאטה מורגנה וביתן הודי.
בחלק הצפוני של הפארק, סמוך לכניסה אפשר להתיישב בקרון ולנסוע במסלול בין ביתנים תוך כדי הפעלת שרירי הרגליים; זאת, כדי להזכיר למטיילים שהם במדינה שבה האופניים הם כלי תחבורה נפוץ.
מי שנותר בו כוח, יכול לנצל את שארית היום לביקור בעיר ס'הטרוחנבוס, עירו של הצייר ההולנדי בן המאה ה-15, הירונימוס בּוֹש. מרכז העיר מוקף מים, וכדאי ללכת ברגל לאורכו של רחוב הינטהאמר (Hinthamerstraat), שבו ממוקמת כנסיית סנט יאנס (St. Jans-Kathedraal), אחת הקתדרלות היפות ביותר בהולנד, שנבנתה בימי הביניים. מערבה משם נמצאת כיכר השוק. מכאן חוזרים לבית המלון.
יום 3. רוטרדם, נמל ענק
בבוקרו של היום השלישי אפשר לבקר בבֵּיקסֶה ברחן (Beekse Bergen), כמה קילומטרים דרומית לעיר טילבורג. מכאן ממשיכים מערבה לכיוון העיר ברדה ומתחברים לכביש A16 המוביל צפונה. הפעם ממשיכים עד רוטרדם.
לאחר שחוצים את הנהר נויה מאס (Nieuwe Maas; בגשר עילי שנקרא Van Brienenoordburg) פונים מערבה ונכנסים לעיר (יציאה מספר 25 Centrum). מעט אחר הפנייה מערבה נצמדים לנהר (שדרות מאס, Maasboulevard) וממשיכים עד שרואים משמאל פארק עם אגמים. בפינתו מתנשא היורומאסט (Euromast) שהוקם ב-1960 לרגל הפלוריאדה של אותה שנה. המעלית מטפסת לגובה 92 מטר, ממרפסת התצפית אפשר להשקיף הן על העיר, שאחד המבנים הבולטים בה הוא גשר ארסמוס (על שמו של ההומניסט מתקופת הרנסנס, ארסמוס מרוטרדם) והן על הנמל.
לאחר שיורדים מהמגדל, כדאי לחזור מזרחה לכיוון גשר ארסמוס וכיכר ווילם (Willem), שם מצטרפים לשיט בנמל של חברת Spido. השיט מאפשר להתרשם בתוך 75 דקות מהנמל הגדול ביותר באירופה. האורך הכולל של הרציפים מגיע לארבעים קילומטר, מה שמאפשר לנמל לשרת 500 אוניות בו-בזמן. הנמל הטרוגני מאוד, ואפשר לראות בו מכולות, צובר (מטענים בתפזורת, יבשים או נוזלים), נפט ותוצרי לוואי שלו. במהלך השיט אפשר להעיף מבט נוסף אל גשר ארסמוס ועל שני מגדלי האיוורור שמשני צידיה של מנהרת מאס. במנהרה זו יכולות מכוניות לחצות את הנהר מתחת למים.
שיט ברוטרדם – חברת "ספידו"
בחודשי הקיץ יוצאת הפלגה מדי 45 דקות בין 17:00-9:30. בשאר חודשי השנה התדירות נמוכה מזו. השיט למסוף המכולות יורופורט (Europoort) נמשך חמש שעות וחצי, ופועל בקיץ בימי שלישי. כתובת: Willemsplein 85, Rotterdam
בקרבת היורומאסט ממוקם מוזיאון בוימאנס ון בויניגן (Boijmans Van Beuningen), אחד הגדולים בהולנד, אשר מהווה מוקד משיכה לאוהבי אמנות. יש בו אוסף מרשים, הכולל בין השאר את יצירותיהם של רמברנדט, רובנס, טיציאן, טינטורטו, מונה, פיסארו, גוגן ועוד.
בוימאנס ון בויניגן
כתובת: Museumpark 18-20, Rotterdam
טלפון: 31-10-4419400
במרכז העיר מומלץ ללכת במדרחוב שמתחיל ב-Kortelijn, חוצה את רחוב הקניות Lijnbaan ומסתיים מול בית העירייה. בכיכר שמול העירייה יש לשכת תיירות (VVV). כדאי לשים לב לפסלים, לערוגות הפרחים ולבתי הקפה שבצידי המדרחוב. רחוב ליינבאן (Lijnbaan) הסמוך הוא רחוב החנויות, ועשוי לתת מענה ליצר קניות בלתי נשלט.
אתר מעניין נוסף – בפרט לילדים – הוא גן החיות בליידורפ (Blijdorp Zoo), צפונית-מערבית לתחנת האוטובוסים המרכזית בעיר. יש כאן, בין השאר, אקווריום של מים מתוקים וגם של מים מלוחים ועופות טרופיים.
גן החיות בליידורפ
כתובת: Abraham van Stolkweg, Rotterdam
טלפון: 31-10-4431495
אם בשל קוצר הזמן לא מספיקים לבקר בגן החיות, כדאי לשקול שהות של יום נוסף באזור, או לשלב את הביקור בו במסלול מרכז הולנד (והרי כבר נכתב: הולנד היא מדינה קטנה…).
מרכז הולנד - הפורצלן בדלפט, הגבינות בחודה, והאמנות בהאג
אל סדנאות החרסינה המעוטרת בדלפט, האמנות בהאג ובליידן, הגבינות של חודה
דלפט. דוכן לממכר כלי פורצלן. עדיין אפשר לבקר בסדנאות של יצרני החרסינה ושל מעטרי הציורים הכחולים | צילום: אליעד שניידר |
כתב: יצחק בן עוזר
מתמקמים בין האג לאמסטרדם, ומכאן יוצאים מדי בוקר למסלול אחר. ביום הראשון יוצאים לדלפט (Delft), השוכנת כמה קילומטרים דרומית-מזרחית להאג. זוהי עיר נחמדה עם תעלות שאפשר לשוט בהן, כנסיות (ישנה וחדשה) ושוק שפעיל בימי חמישי. אך גולת הכותרת כאן היא תעשיית החרסינה.
לשכת התיירות בדלפט
שעות הפתיחה: מדי יום, מתחילת אפריל עד תחילת אוקטובר. סגור ביום ראשון
טלפון: 31-15-2126100
בית החרושת היחיד השומר על רצף פעילות מאז המאה ה- 17 הוא דה פורצלן פלס (De Porcelan Fles). יש כאן אוסף מדהים של כדים וצנצנות מעוטרים בציורים עדינים ומדויקים. במהלך הסיור ניתן להתבונן באמנים בעת ביצוע העבודה. אפשר כמובן לרכוש מיצירות המופת הללו, אך המחירים מחייבים התייעצות מוקדמת עם מנהל הבנק בארץ.
דה פורצלן פלס
כתובת: Rotterdamweg 196
מדלפט ממשיכים להאג, מקום מושבה של ממשלת הולנד וגם של בית הדין הבינלאומי (אף כי אמסטרדם היא הבירה). ראשית, נוסעים לאתר פנורמה מסדאג (Mesdag Panorama). הצייר הנדריק ווילם מסדאג (1915-1831) יצר את הציור הפנורמי הענק, שמתאר את טיילת סכונינגן כפי שהיתה בשנת 1881. הקומה הראשונה מכילה כמה יצירות של מסדאג, אך מומלץ לעלות לקומה
השנייה ולעמוד בנשימה עצורה (ולא רק בגלל קשיי הטיפוס במדרגות) לנוכח הציור המדהים.
פנורמה מסדאג
כתובת: Zeestraat 65
טלפון: 31-70-3644544
לאחר שמתאוששים מחוויית היצירה האמנותית, ממשיכים ברגל לחוף הים, לעבר טיילת סכונינגן. בולטים כאן המזח המחבר את החוף עם ארבעה איים מלאכותיים. יש כאן תצפית תת-מימית, ובנוסף לכך מתקני שעשועים (רכבת שדים), מסעדה וחנויות. בדרך חזרה למרכז העיר כדאי לעצור בפארק ורדים (Rosarium) שפתוח בקיץ ומציג קרוב ל-400 זנים של ורדים.
אם לאחר כל אלה עדיין נותרו כשעתיים של אור יום, כדאי להמשיך לאתר מדורודם (Madurodam). עיר מיניאטורית זו מכילה דגמים מוקטנים, ביחס של 1:25 של אתרים מפורסמים ברחבי הולנד (השוק באלקמאר, הארמון המלכותי, ארמון השלום בהאג. עם רדת החשכה מואר האתר, וכדאי לתזמן את הביקור כך שיתחיל באור יום ויסתיים לאור הפנסים.
מדורודם
כתובת: George Maduroplein 1, Den Haag
טלפון: 31-70-4162400
בתום הביקור חוזרים למלון, בידיעה שיש בהאג אתרים נוספים שכדאי לבקרם. לדוגמה, גלריית Mauritshuis (כתובת: Plein 27) שמציגה ציורים מפורסמים, בעיקר של ציירים מהאסכולה הפלמית, כמו רמברנדט, ורמיר, רובנס ופרנץ האלס. כדאי גם לבקר בארמון השלום, הממוקם בכיכר קרנגי (Carnegie), וכן בבנייני הפרלמנט.
שוקי הגבינות ופארק העופות
אחת האטרקציות שמייחדות את הולנד היא שוקי הגבינות. מה שהיה בעבר חלק אינטגרלי מהכלכלה המקומית הפך לאירוע שהמשקל התיירותי שלו רב מתרומתו למסחר. אירועים מסוג זה מתוזמנים ליום מסוים בשבוע, ונערכים בדרך כלל בשעות הבוקר; אלה שמגיעים בשעות הצהריים אינם זוכים ולוּ לטעימה קטנה.
במרכז הולנד מתקיים שוק גבינות בימי חמישי בעיר חאודה (Gouda). מהאג אפשר לנסוע מזרחה בכביש A12, חולפים על פני זוטרמיר Zoetermeer) ; שלידו מתקיימת הפלוריאדה, וממשיכים עד אחרי החיבור עם כביש A20. קילומטר אחד אחרי הצומת, מוביל כביש N201 לתוך חאודה. עיר זו נוסדה במאה ה-13, ופעילותה הסתמכה על המצודה שהגנה עליה. ב-1577 נהרסה המצודה, והעיר דעכה. הפעילות בה חודשה במאה ה-17 בעיקר בזכות הסחר בגבינה. יחד עם גבינת אדם (Edam) היא צועדת בראש הרשימה המכובדת של הגבינות ההולנדיות.
השוק מתקיים בכיכר הגדולה שסמוכה לבית העירייה (זהו בניין עם חזית מעניינת מאוד מבחינה ארכיטקטונית. הוא נבנה בסגנון גותי במאה ה-15, אך עבר שורה של שיפוצים כמה מאות שנים מאוחר יותר). שוק הגבינות מתקיים בימי חמישי, אך הכיכר משמשת כאכסניה גם לשווקים אחרים (ירקות, פרחים ואמנות).
מול בית העירייה ניצב בית השקילה (Waag), ובו יש מאזניים אשר שימשו בעבר לשקילת הגבינות. היום הם מהווים אטרקציה לתיירים שנשקלים בהם, ואף מקבלים תעודת שקילה למזכרת. מצידו השני של השוק עומדת סנט יאנסקרק (St. Janskerk), כנסייה מהמאה ה-13.
היא התפרסמה בזכות חלונות הזכוכית המצוירים, המדהימים ביופיים. אלה נעשו בתקופות שונות, והבולטים שבהם ממוקמים באגף המזרחי שלה. החלונות מתארים סיפורים מהתנ"ך (המלך שלמה ויונה הנביא), הולדת הנצרות וסיפורים מימי הביניים.
מחאודה ממשיכים לכיוון האגמים (Reeuwijkse Plassen), שבהם מתקיימת פעילות ספורטיבית. מהאגמים פונים בכביש N11 ונוסעים כ-12 קילומטר עד העיירה אלפן אן דה ריין (Alphen aan de Rijn) . כאן נמצא פארק העופות אוויפאונה (Avifauna). הפארק מאוכלס בעופות אקזוטיים בצד בעלי כנף מוכרים יותר כמו יענים, שקנאים, פלמינגו וטווסים.
הפארק מרווח וכמובן רווי במים (אגם, בריכות ותעלות) ומעוטר בפרחים. יופיו של המקום הביא לכך שזוגות מהסביבה בוחרים בו כתפאורה לצילומים ביום חתונתם. סמוך למגרש החנייה שלפני הכניסה יש מעגן סירות, המאפשר ליהנות משיט תעלות לכיוון בראסמר שמצפון לעיירה. ליד הכניסה לפארק ממוקם מוטל של רשת ון דר פאלק (Van Der Valk), וכמו כן יש כאן מסעדה מצוינת, כך שכדאי לסיים כאן יום מהנה, או להתמקם פה כנקודת מוצא לכל הטיולים באזור. רשת זו, שמשלבת במוטלים שלה בדרך כלל מסעדה טובה, מוכרת בזכות הסמל המסחרי שלה (בז עם מקור צהוב). אחרי הביקור בפארק העופות קשה לשכוח סמל זה.
Hotel Avifauna (מרשת ון דר פאלק)
כתובת: Hoorn 65, Alphen aan den Rijn
טלפון: 31-17-2487575
פקס: 31-17-2487506
עירו של רמברנדט
אם עדיין לא החשיך אפשר להשלים את הסיבוב בנסיעה קצרה של כמה דקות לכיוון
העיר האוניברסיטאית ליידן (Leiden). העיר התפרסמה בזכות האוניברסיטה שלה, העתיקה ביותר בהולנד. היא הוקמה בשלהי המאה ה-16.
לשכת התיירות ממוקמת מול תחנת הרכבת (Stationplein)
טלפון: 31-15-2126100
ליידן שימשה גם כחממה לציירים מפורסמים בין המאה ה-15 למאה ה-17. הגדול מכולם הוא רמברנדט, שנולד כאן והתחיל את דרכו כצייר ליד הנהר ריין, ואפילו חימם במשך תקופה מסוימת את ספסל הלימודים באוניברסיטה המקומית, אך עקר לאמסטרדם בשנת 1631.
גם אם מניחים לעבר המפואר, אפשר לראות בליידן כמה מוזיאונים מעניינים (המוזיאון העירוני שממוקם בבניין ששימש את גילדת סוחרי הבדים, מוזיאון אתנולוגי שמציג בעיקר פריטים מהמזרח הרחוק), לסייר בטחנת De Valk Wall Mill , לבקר בגנים הבוטניים הסמוכים לבניין האקדמיה, לפקוד כנסיות (St. Pieterskerk ו-St. Pancraskerk) ולסיים את הסיור בבית העירייה, גשר בורסת התירס (Koornbeursburg) ורחוב הקניות, Breestraat.
ליידן היא עיר מעניינת ואולי כדאי להקדיש לה יום או חצי יום נוסף (ואם ייוותרו ממנו כמה שעות אפשר לחזור אל מה שהוחמץ בהאג, כ-15 קילומטר דרומית לה).
ספקנבורג - כפר הדייגים שהורחק מהים
פעם שכן ספקנבורג לחופו של הים הצפוני, היום נושקת את שוליו ימה מלאכותית. רק במוזיאון ובלבושן הצבעוני של הנשים המבוגרות עדיין חיים ימים אחרים
בעבר יצאו דייגי ספקנבורג לים הצפוני ושפכו עם שחר את שללם על רציפי הנמל. היום, לוחכים את ספינותיהם המים המתוקים של אייסלמיר | צילום: דורון הורוביץ |
כתבה: איילת זוהר
בצפונו של מחוז אוטרכט נמצאת ספקנבורג (Spakenburg), עיירה קטנה שהיתה פעם כפר דייגים. אנשי המקום היו דייגי הרינג ונוצרים אדוקים, אשר שמרו במשך מאות שנים על אורח חיים מסורתי שמרני.
עד תחילת המאה העשרים דבקו אנשי ספקנבורג בחיי שותפות הדדית, וכן בלבוש ובמנהגים מסורתיים. אך לקראת סוף המאה עבר הכפר שינויים דרמטיים, ורוב תושביו מעדיפים לנהוג במכוניות חדשות מאשר להלך בקבקבי העץ המפורסמים. גם תעשיית הדגים המלוחים והמעושנים – אשר נעשתה בתהליכים ביתיים, והיתה מעמודי התווך של פרנסת היישוב – עברה מן העולם. במקומה קיימת כאן תעשייה ממוכנת, בקנה מידה גדול ותחרותי.
בשוק של שבת עדיין אפשר לראות את נשות העיר המבוגרות, בלבוש מסורתי העשוי מבד המשבצות האדום-שחור של ספקנבורג ולראשן כיפה קטנה סרוגה מחוט לבן, וסל קניות בידן לקניית המוצרים לסעודה של יום ראשון. אגב, הביקור בכנסייה בימי ראשון הוא חובה לחברי הקהילה הדתית כאן, ויום ראשון משום כך הוא שבתון בעיירה.
נמל של מים מתוקים
הנמל הקטן של ספקנבורג שוכן בצפון העיירה, על חופו של אגם Eem, תת-ימה של אייסלמיר (IJsselmeer). רוב הספינות העוגנות בו הן יאכטות של נופשים, המפליגות מאורכו ולרוחבו של הים הצפוני, משוודיה ואיסלנד עד ספרד ובריטניה. הספינות משמשות גם למגורי קיץ, והן נינוחות ומצוחצחות, מתנועעות במי הנמל השקטים.
תלאותיו ומעלליו של "ההולנדי המעופף" (המעופף, על פי האגדה, בשמי הים הצפוני ומשחק בקוביות עם מלאך המוות על חייו; ועל כן נידון לריחוף תמידי, ולעולם לא יגיע אל חוף מבטחים) נראות כאן רחוקות מתמיד.
בקצהו של הנמל הקטן ממוקם המבדוק, עליו עומדות סירות העץ הוותיקות, אשר יצאו אי-אז בימי החורף הקרים לדיג ההרינג במימיו של הים הצפוני. חור גדול היה נקדח בקרח שעטה על מי הים, ורשתות שולשלו אל המים דרכו. השלל הועלה אל הסיפון והובל את הנמל של ספקנבורג עם שחר. אך הים הצפוני התרחק מן העיירה, ופרנסתם של תושבי ספקנבורג התרחקה מן הים. הקמת הסכר הגדול על הים הצפוני והפיכתו לימה פגעו בדיג ההרינג, ואנשי המקום נאלצו לחפש פרנסות מסוכנות וקשות פחות.
באופניים על הדייק
כשעוזבים את הנמל של ספקנבורג במוצאותיו הצפוניים, אפשר לרכוב על אופניים על הדייק הרץ לאורך חופה של הימה. צמחייה עבותה של קנים וסוף, עופות מים. העובדה שכל הטבע הזה הוא מעשה ידי אדם נראית בתחילה מדהימה.
עם הקמתה של סוללת המגן הגדולה ב-1932, נותק חלקו הדרומי של הים הצפוני, וכך נוצרה ימת אייסל בשפכו של הריין אל הים הצפוני. כל זה, כחלק מתהליך ייבושן של אדמות הים במרכזה של הולנד. הזרם של מי הריין ומי הנהרות האחרים הנשפכים לים באזור זה הוטה, וכך נמנע מהם מלהתערבב במי הים הצפוני המלוחים. באופן זה התקבלה ימה של מים מתוקים, עתירת צמחייה ועופות.
בית עישון המליחים
המסורת הוותיקה הלכה ונעלמה מספקנבורג, ולמעט הבגדים שנוהגות הנשים המבוגרות ללבוש, שונו מנהגי המקום ללא הכר. על מנת לשמר את אווירת המקום ואת עברו המרתק, הקימו אנשי ספקנבורג מוזיאון ואספו אליו את פרטי היומיום; אותם חפצים קטנים אשר עיצבו את חייהם של אנשי העיירה במשך מאות שנים, לפני היות המכונה והמכונית.
המוזיאון ממוקם בתוך בית דייגים לשעבר, בסגנון בתי התעלות של אזור זה. העיצוב הפנימי הוא באווירת שנות העשרים של המאה – ארונות כלים כבדים, ובהם כלי הפורצלן שהיו בשימושם של בני הבית; הכלים הפוכים, ובראשה של כל ערמה מונח ספל. המיטות מוצעות בבדים פרחוניים, ובין המיטה לקיר הלבנים מדפים ועליהם מונחת הנדוניה, כלי המיטה והרכוש המשפחתי. השולחנות צבועים אדום וירוק, ותחת משטח השולחן יש מדף נוסף המיועד למושבו של החתול הביתי.
בקצהו של המוזיאון, בחצר הפנימית, ממוקם בית עישון הדגים של ספקנבורג, אשר נבנה ב-1877. זהו בית עישון הדגים היחיד שנותר בצפון הולנד. הבעלים שלו היה מגיע אל הנמל עם שחר, בעת פריקת השלל של דיג ההרינג מהספינות, ומוביל את הסחורה בעגלות עץ אל בית העישון. לאחר המיון הראשוני והקנייה טרחו הנשים נמוכות הדרגה – אלמנות או רווקות – על מלאכת השחלת ההרינג על מוטות עץ. העבודה החלה בשעות הבוקר המוקדמות ונחשבה למלוכלכת וקשה במיוחד.
השלב הראשון בעבודה היה קרצוף קשקשי הדג, ולאחר מכן השחלתו על מוט עץ. המוטות שהושלמו הועברו אל נערות צעירות שתפקידן היה לפזר את הדגים במרחקים שווים על פני המוט. בעל בית העישון היה האחרון לבחון את המוט לפני תלייתו מתחת לתקרת בית העישון. בחדר זה הובערו שתי מדורות פתוחות, האחת בחלקו האחורי של המבנה והשנייה בקדמתו. לאחר מכן נשפכו מים על המדורות, כדי לקבל עשן סמיך. תהליך העישון נמשך חמש-שש שעות, ולאחר השלמתו, נאספו הדגים לתוך קופסאות קטנות והופצו אל השווקים בעגלות או באופניים.
צפון הולנד - סכר מול הים הצפוני
אייסלמיר, ימה מלאכותית; נעלי העץ של הולנד המסורתית; שמורת העופות של טסל; הגבינות של אלקמאר ושל אֶדם, פירות היבשה ופירות הים
מישורים, מים וסירות. מראה מוכר בארץ השטוחה | צילום: דורון הורוביץ |
כתב: יצחק בן עוזר
כדי לשלב בסיור בצפון הולנד את שוק הגבינות באלקמאר (Alkmaar), יש לתכנן את המסלול כך שמגיעים לעיר זו ביום חמישי בערב או ביום שישי מוקדם בבוקר. טיול בחלק זה של המדינה מתחיל בחצי-האי מרקן (Marken) וממשיך בעיירות ווֹלנדם (Volendam) ומוניקנדם (Monnickendam) , שחלק מתושביהן לבושים בבגדים הולנדיים מסורתיים. בעיירות אלה גם פועלים שווקים עם שלל טרי של הדייגים. חמישה קילומטרים צפונית-מערבית לווֹלנדם ממוקמת העיירה אֶדם(Edam) , שהתפרסמה בזכות הגבינה הנושאת את שמה. זוהי עיירה קטנה יחסית לחאודה (Gouda), אך גם בה נמצא שוק גבינות שבו נמכרים גלילי הגבינה ובית שקילה.
מעיירה זו ממשיכים מערבה ומתחברים לכביש A7 , איתו מדרימים לעבר זאנסטד (Zaanstad). האתר הבא במסלול הוא מוזיאון פתוח בשם זנסה סכאנס (Zaanse Schans). זהו מקום מיוחד במינו, מאחר שהוא משמש גם היום אתר המופעל על ידי התושבים המאכלסים אותו. האתר מבוסס על מבנים שהוקמו במאות ה-17 וה-18 והועברו לכאן, או שוחזרו בין 1955 ל-1980.
טלפון: 31-75-6168218
אפשר למצוא כאן מאפייה, בית מלאכה לייצור נעלי עץ הולנדיות, מוזיאון שעונים הולנדיים וחווה המייצרת גבינות ומוצרי חלב (ניתן לשתות כאן מילקשייק). בסמוך לנהר הזאן ממוקמות כמה טחנות רוח שניתן לבקר בהן. De Huisman, מייצרת חרדל ונבנתה במקורה ב-1786. De Kat, היא טחנה לייצור צבעים ופיגמנטים, שנבנתה במקורה ב-1782. הטחנה השלישית – De Zooker – מייצרת שמן, ונבנתה ב-1610.
דייק באורך שלושים קילומטר
מכאן נוסעים מערבה לכביש A9 ואיתו ממשיכים צפונה עד אלקמאר. אפשר ללון בכניסה לעיר, ולמחרת בבוקר (בהנחה שמתכננים כיאות את המסלול ומגיעים למלון ביום חמישי בערב), הולכים לשוק הגבינות.
שעות הפתיחה: שישי, מ-9 באפריל עד 10 בספטמבר, 12:00-10:00. ברחבה שבין בית השקילה לתעלה.
טלפון: 31-72-5114284
גם כאן אפשר לטייל רגלית בסמטאות הצרות של העיר העתיקה ולראות במהלך הסיור את בית העירייה, כנסייה גדולה ושוק דגים או לחזור לרכב (שהושאר במגרש החנייה Canada Plein, הסמוך לכנסיית סנט לורנס), ולנסוע צפונה בכביש 9N עד דן הלדר (Den Helder). עיר זו שוכנת בצידה הדרומי של התעלה, המפרידה בין היבשת לבין שרשרת איים שנקראת ואדן (Waddeneilanden). לאלה שהקצו מספיק זמן לטיול, מומלץ לשוט לאי הדרומי טסל (Texel), המפורסם בשמורות העופות שבו. אלה כוללות בין השאר ברווזים, שחפים ועופות ביצה שונים.
מדן הלדר ממשיכים כ-25 קילומטר מזרחה בכביש N99 , ומגיעים לדן אוּבֶר (Den Oever). זהו הקצה הדרומי של הסוללה שנבנתה לאורך שלושים קילומטר ויצרה את ימת אייסלמיר (IJsselmeer). הדייק הזה – אפסלוטדייק(Afsluitdijk) – מאפשר תנועת רכב דו-כיוונית, כאשר משני הצדדים יש מים. בניית הסוללה החלה בשני הקצוות במקביל, והחיבור בין שני החלקים נעשה בשנת 1932. בנקודת המפגש הוקם מגדל תצפית, המאפשר מבט אל איי ואדן במערב ואל האגם שנוצר כתוצאה מבניית הסכר במזרח. כשמגיעים לקצה הצפון-מזרחי של הסוללה, ממשיכים בכביש A7 עד המפגש עם כביש A50 וכאן פונים דרומה לכיוון העיר זווֹלה (Zwolle). כאן אפשר לעצור ללינת לילה.
למחרת ממשיכים דרומה בכביש A28 לכיוון הרדרווייק (Harderwijk). כאן עוצרים לביקור בדולפינריום (Dolphinarium Harderwijk), הכולל תצוגת דולפינים ואריות ים. המקום מציע אפשרויות בילוי כמו סירת דוושות. סמוך לדולפינריום יש גן שעשועים שהילדים, במיוחד, יכולים ליהנות בו. מפה מדרימים, עד שמגיעים לפאתי אמסטרדם.
הדולפינריום בהרדרווייק
שעות הפתיחה: מסוף פברואר עד סוף אוקטובר, 6:00 עד 16:00 (בקיץ עד 19:00).
טלפון: 31-34-1467467
פרחים - קוקנהוף, בורסת הפרחים, תהלוכות פרחים
הולנד ופרחים הם צירוף בלתי ניתן להפרדה; פארקים ותערוכות, מכירה, קנייה ותענוגות הצבעים
כתב: יצחק בן עוזר
אם עוסקים בתכנון לטווח הרחוק – כדאי להתאים את הביקור הבא בהולנד לזמן הפלוריאדה הבאה. הפלוריאדה היא תערוכת ענק של פרחים, המתקיימת אחת לעשור (בפעם האחרונה התקיימה בשנת 2002), סמוך לעיירה זוטרמיר (Zoetermeer), כעשרה קילומטרים מזרחית להאג. הפלוריאדה נמשכת כחצי שנה (בדרך כלל, מאפריל עד אוקטובר) והיא התערוכה הגדולה מסוגה בעולם.
אך אין צורך להמתין עד התערוכה הבאה כדי ליהנות מתצוגה בלתי נשכחת המתקיימת מדי שנה, בתקופה שבין מחצית מרץ למחצית מאי. אפשר לראות אותה בפארק קוקנהוף, שליד העיירה ליסה (Lisse), במחצית הדרך מהאג להארלם. אפשר להגיע אליו כשנוסעים בכביש המהיר A44 ויורדים ממנו ביציאה לכיוון ליסה וססנהיים (Sassenhiem). כבישN207 מוביל למגרש החנייה של הפארק, מגרש טבעי המכניס את המבקרים לאווירת הפארק.
קוקנהוף ("גן המטבח", Keukenhof) הוקם על ידי הרוזנת יעקובה פון באירן בשליש הראשון של המאה ה-15. בתחילתו שימש הגן לציד ומאוחר יותר – לגידול ירקות וצמחי תבלין. בשנת 1949 פתחו מגדלי הפרחים באזור את הגן לקהל, במטרה להציג את תוצרתם.
בדרך כלל, פתוח הגן שבועות ספורים בשנה, באביב בלבד. כדאי להצטייד בכמה סרטי צילום לפני שמתחילים את הסיור, מאחר שמרגע הכניסה ועד עזיבת המקום המצלמה אינה נחה לרגע.
הפרק מכיל כשישה מיליון פרחים (מרביתם צבעונים, אירוסים ונרקיסים) וכולל שטחים פתוחים, שבהם ניתנה למגדלי פרחים מהסביבה אפשרות לעצב פינות חמד, ומבנים שבהם מתקיימות תצוגות שונות. שילוב הצבעים והיצירתיות של המעצבים הניבו תוצאה שמענגת את העיניים. בתוך הפארק יש חנויות לממכר פקעות, שורשים וזרעים של פרחים, וגם מסעדות ומתקני שעשועים. מומלץ לפקוד גם את טחנת הרוח שבמקום וממנה לצפות אל שדות הפרחים שמחוץ לפארק. האתר מרתק, וכדאי לשקול נסיעה להולנד בתקופה שהוא פתוח לקהל.
פארק קוקנהוף
פתיחה: מסוף מרץ ועד סוף מאי (התאריכים המדויקים משתנים משנה לשנה, לכן חשוב לבדוק לפני הביקור)
כתובת: Stationsweg 166a, Lisse
טלפון: 31-25-2465555
בורסת הפרחים
בכל תקופה שמגיעים להולנד אפשר לבקר בבורסת הפרחים שבעיירה אלסמיר
(Aalsmeer) הסמוכה לשדה התעופה סכיפהול שליד אמסטרדם. אפשר להגיע אליה דרך הכביש המהיר A4 מאמסטרדם דרומה, יורדים ביציאה שאחרי היציאה לשדה התעופה. לחלופין, אפשר לצאת מאמסטרדם דרומה ברחוב הרחב Amstelveense Weg, ובמפגש שלו עם כביש A9 פונים מערבה לכיוון שדה התעופה. מעט לפני השדה פונים לכיוון דרום-מערב בכביש המשיק לשדה, עד שמגיעים לאלסמיר.
בורסת הפרחים פעילה חמישה ימים בשבוע. מבקרים יכולים ללכת במסלול מיוחד (כשישה מטרים מעל רצפת האולם), כדי לא להפריע למסחר השוטף. ממסלול המבקרים אפשר לראות אולם ענק ובו שפע אדיר של פרחים וצמחים.
התוצרת מוצבת על גבי עגלות שמוסעות במסלול בתוך האולם, שם יושבים הסוחרים המציעים מחירים בתהליך דומה לזה של מכירה פומבית. מדי שנה נמכרים כאן יותר משני מיליארד פרחים. הכמות היומית הממוצעת היא כ-17 מיליון פרחים ועוד שני מיליון צמחים.
בורסת הפרחים באלסמיר
אפשר להגיע מאמסטרדם באוטובוס 172, ומשדה התעופה באוטובוס 179.
שעות הפתיחה: שני עד שישי, 11:00-7:45. יום שני הוא העמוס ביותר, ויום חמישי הפחות עמוס.
כתובת: Legmeerdijk 313, Aalsmeer
טלפון: 31-29-7393939
שווקים ותהלוכות
תופעה נוספת האופיינית להולנד היא תהלוכות הפרחים. התהלוכות הללו עשויות להזכיר לנו את העדלאידע של פורים או את מצעד הפירות והירקות שהיווה את המוקד בטקסי הביכורים בקיבוצים ובמושבים. סידור הפרחים וקשירתם לכלי הרכב נעשים בהתנדבות, בעבודת כפיים הנמשכת כמה ימים. תהלוכות הפרחים מתקיימות בעיקר באביב (יש גם תהלוכות בחודשי הקיץ והסתיו) באזור שבין הארלם (Haarlem) שבצפון לליידן
(Leiden). פרטים מדויקים ניתן לקבל בלשכות התיירות הידועות בשם: VVV.
ההולנדים אוהבים מאוד פרחים וקונים אותם בדרך כלל בשווקים מקומיים. מי שמגיע לאמסטרדם יכול ליהנות מהשוק הסמוך לתעלת Singel. שוק זה פועל מיום שני עד שבת.
בעיירת הפורצלן דלפט ( Delft), מתקיים השוק בימי חמישי. בימי חמישי אפשר ליהנות משוק הפרחים גם בעיר אוטרכט (Utrecht) הנמצא ליד תעלת Oude Gracht.