לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
כיאה למדינה קרה, האוכל הלטבי כבד, משמין וממלא, עם תיבול מועט. התפריט כולל שלל דגים מעושנים, לחם שיפון (saldskabmaize), ירקות שורש (כרוב, תפוחי אדמה, בצל וכדומה) ומרקים, מוצרי חלב והרבה בשר, כולל בשר ציד – רכיבים מקומיים, זמינים וזולים. במטבח המקומי ניכרים השפעות של המטבח השוודי, הרוסי והגרמני.
מאכלים אהובים: פיראגי (piragi; לחמניות ממולאות בבשר חזיר), אפונים אפורות עם בייקון, דג מעושן, מרק חומעה רחבת עלים , מרק כרוב, דבסמנה (debessmanna; קינוח מאוכמניות) וגבינת ג'אנו (janu siers).
בלטביה יש מבשלות בירה מקומיות וטעימות – חברות הבירה העיקריות הן Aldaris, Uzavas ו-Livu. משקה מפיל במיוחד הקיים רק בלטביה הוא ריגה בלאק בלזם (Riga Black Balsam), המבוסס על מתכון סודי המיוצר מאז המאה ה-18. משקה זה מכיל עשבי תיבול, גרגירי יער, ג'ינג'ר ועוד, ולא פחות מ-45 אחוזי אלכוהול. בגלל חוזקו לרוב הוא משמש כבסיס לקוקטיילים מקומיים.
אטרקציות ואתרים מומלצים
ריגה (Riga)
ריגה, עיר הבירה של לטביה ומרכזה הפוליטי והאדמיניסטרטיבי, הינה העיר הגדולה והמרכזית של הים הבלטי. היא ממוקמת על גדות נהר הדוגבה (Daugava), סמוך לשפכו אל מפרץ ריגה שבים הבלטי – מיקום מצוין שהפך אותה לעיר מסחר בה עוברות סחורות מרוסיה אל המערב. מעל 800 אלף תושבים מתגוררים בה. בנייני העיר העתיקה של ריגה (Vecriga) הם בני מאות שנים ומשלבים סגנונות ארכיטקטוניים שונים, מגותי דרך בארוק, הסגנון הקלאסי והאר-נובו. האוסף הגדול של מבני ארט-נובו בשטחה אף הוכרז כאתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו.
מרכז המידע לתיירים (RTKIC):
כתובת: Ratslaukums 6 (בכיכר העירייה)
טלפון: 371-7026072
אתרי אינטרנט:
התחבורה הציבורית בעיר כוללת אוטובוסים, אוטובוסים חשמליים, חשמליות ומוניות שירות. מרבית הקווים פועלים בין השעות 23:30-5:30. כרטיס ריגה קארד (Riga Card) לתיירים מאפשר נסיעה חופשית באוטובוסים, באוטובוסים החשמליים ובחשמליות, מעניק כניסה חופשית לרוב המוזיאונים בעיר ולסיורים שונים, וכן הנחות לשירותים כאלו ואחרים (מלונות מסוימים, מסעדות, השכרת רכב ועוד). הכרטיס תקף ל-24, 48 או 72 שעות.
כנסיית סנט פיטר (St Peter`s Cathedral)
כנסייה גותית ימי ביניימית נהדרת בעיר העתיקה, שנבנתה במקור במאה ה-13 ככנסייה קתולית, הפכה במאה ה-16 ללותרנית, נשרפה במלחמת העולם השנייה ושוחזרה מחדש ב-1973. המאה ה-17 נעשו בה שיפוצים שבמהלכם חזותה קיבלה מאפיינים בארוקים, והוסף בראשה הצריח הגבוה המרשים. כדאי לעלות במעלית לעמדת התצפית בגובה של 72 מטר, ממנה נשקף נוף פנורמי נהדר של העיר העתיקה סביב.
כנסיית הכיפה (Dome Cathedral)
בנייתה של הכנסייה החלה ב-1211 ונמשכה שנים ארוכות, תוך עירוב סגנונות ארכיטקטוניים. לעוגב בן המאה ה-19 שבקתדרלה יש 7,000 צינורות והוא אחד הגדולים בעולם. זוהי הכנסייה הגדולה במדינה.
טירת ריגה (Riga Castle)
הטירה נבנתה ב-1330 כמקום מושבו של ראש המסדר הליווני, אך איבדה את המראה הימי-ביניימי שלה לאחר שנבנתה מחדש והוספו לה עוד ועוד תוספות בנייה במרוצת המאות הבאות. כיום שוכנים בה משרדי הנשיא של לטביה וכמה מוזיאונים.
המוזיאון הלאומי להיסטוריה של לטביה (National History Museum of Latvia)
מוזיאון ותיק שנוסד ב-1869, וב-1920 עבר למשכנו הנוכחי בטירת ריגה. במוזיאון תצוגות הסוקרות את ההיסטוריה של לטביה החל מהתקופה הפרהיסטורית ועד לשנות הארבעים של המאה העשרים, וכן תערוכות מתחלפות שונות.
המוזיאון לאמנות זרה (Foreign Art Museum)
מוזיאון נוסף בטירת ריגה, המציג יצירות מופת של ציירים פלמיים, ציורים, פסלים, אמנות שימושית ואמנות גרפית החל מהתקופה הפרהיסטורית ועד תחילת המאה העשרים.
כנסיית סנט ג'ון (St John Church)
כנסייה על שם ג'ון הבפטיסט שראשיתה במאה ה-13, ובמאות 16-15 נעשו בה הרחבות ותוספות בנייה.
אר-נובו ברחוב אלברטה (Alberta Street)
אולי הרחוב המרשים ביותר בעיר וזאת בזכות אוסף הבניינים היפהפיים בסגנון אר-נובו ויוגנדשטיל שלאורכו, אשר נבנו בשנותיה הראשונות של המאה העשרים. קשה לשבוע מהעושר האדיר של הפרטים הקטנים – עיטורי ראשים, בעלי חיים ופרחים המפארים את חזיתות המבנים.
המוזיאון הפתוח (Latvian Open-Air Museum)
המוזיאון האתנוגרפי הפתוח נוסד ב-1924 וממוקם במרחק של כעשרה קילומטר מהעיר ריגה. במקום זה קובצו מבנים מסורתיים מכל חלקי לטביה – כנסיות עשויות עץ, תחנת רוח, בתי כפר ועוד. בתוכם וסביבם פועלים בעלי מלאכה מסורתיים, המציגים את הפולקלור המיוחד של המדינה. בקיץ נערכים במקום ה ופעות פולקלור וירידי אמנות ועבודות יד.
המוזיאון המוטורי של ריגה (Riga Motormuseum)
מוזיאון למכוניות עתיקות שנוסד ב-1989. במוזיאון מוצגים מיטב דגמי העבר המפוארים של חברות מהוללות כרולס רויס, מרצדס בנץ ואחרות, אופנועים, ומכוניות מפס הייצור של מפעל המכוניות הסובייטי הראשון Russo-Balt שפעל בעיר בתחילת המאה ה-19. התערוכה המשונה ביותר היא "אוסף הקרמלין" הכולל מכוניות קלאסיות נהדרות שהיו שייכות בעבר למי ומי של המשטר הסובייטי, אשר בכסא הנהג שלהן ישובות בובות מפחידות למדי בדמות בעליהן.
אתרים יהודיים בריגה
המוזיאון היהודי ומרכז התיעוד נמצא ברחוב Skolas 6 בקומה השלישית של בית הקהילה היהודית במרכז ריגה. לפני מלחמת העולם השנייה שכן בבניין זה התיאטרון היידי. בבניין שוכנת גם מסעדה כשרה בשם "לחיים", המופעלת על ידי חב"ד.
בית הכנסת נמצא לא רחוק ברחוב Peitavas 6/8, והינו היחידי ששרד בעיר לאחר מלחמת העולם השנייה. בית הכנסת נוסד ב-1905 ובתקופת המלחמה שימש כמחסן בעוד ספרי הקודש מוסתרים במקום בטוח.
גורלו של בית הכנסת ברחוב גוגול (Gogol) היה שונה – בית הכנסת שנבנה בשנים 1871-1868 והיה הגדול ביותר בעיר, נשרף עד ליסוד ב-4 ביולי 1941, על 300 היהודים שננעלו בתוכו. כיום ניצב במקום אתר זכרון.
ביער רומבולה (Rumbula) הסמוך לעיר נרצחו יותר מעשרים אלף יהודים שהובאו למקום מגטו ריגה ב-30 בנובמבר וה-8 בדצמבר 1941. אתר זיכרון הוקם במקום ב-2002.
סיגולדה (Sigulda)
סיגולדה היא עיר ציורית יפה על גדות נהר בלב אזור תיירותי פופולרי, במרחק 53 קילומטר מצפון-מזרח לעיר ריגה. כ-11 אלף איש מתגוררים בעיר, והיא מוקפת נופים נהדרים. גולת הכותרת של נופים אלו הוא הפארק הלאומי גאויה (Gauja National Park).
מרכז המידע לתיירים:
כתובת: 1a Valdemara St
טלפון: 371-67971335
דואר אלקטרוני: mailto:info@sigulda.lv
אתר אינטרנט
מצודת סיגולדה (Sigulda Castle) הימיביניימית נבנתה במאה ה-13, אך ספגה הרס רב במלחמה במאה ה-18 ולא נבנתה מחדש. לאחר ביקור קצר בהריסות שנותרו אפשר לסור אל המצודה החדשה (Sigulda New Castle) מהמאה ה-19. בנייתה של טירת טוראידה (Turaida Castle) החלה במאה ה-13 והורחבה שוב ושוב במאות הבאות. היא מוקפת מערכת ביצורים וממגדל התצפית שלה נשקפת תצפית נהדרת על נופי עמק נהר גאויה. הנופים הירוקים בולטים בניגודם לאבנים האדומות המרכיבות את מבני הטירה. במקום ישנו מוזיאון קטן.
סיגולדה משמשת כנקודת המוצא הטובה ביותר לביקור בפארק הלאומי גאויה. הפארק נוסד ב-1973 והיה לפארק הלאומי הראשון בלטביה. זהו גם הפארק המפורסם ביותר מבין שמורות הטבע במדינה. הוא כולל שטח בן 917 קילומטר רבוע, ש-47 אחוז מתוכו מכוסה ביערות. נהר גאויה חוצה את הפארק וגדותיו מסולעות, כאשר בין המצוקים מתחבאות מערות אבן גיר. כ-900 מיני צמחים גדלים בפארק, והוא משמש בית ל-48 מיני יונקים ו-149 מיני ציפורים. לצד הטבע ניתן למצוא בפארק מורשת אנושית בדמות כנסיות, מונומנטים היסטוריים, תחנות רוח ועוד. בפארק עוברים מסלולי הליכה באורך כולל של מאה קילומטר. יש אפשרות לסיורים מודרכים העוברים במסלולים בתוליים יותר, נטולי שילוט. פעילויות אחרות כוללות שיט בנהרות, רכיבה על סוסים ורכיבה על אופניים. הפארק יפה במיוחד בתקופת הסתיו, כשנופיו נצבעים בגווני השלכת.
מערות רבות מסתתרות באזור סיגולדה. הפופולרית ביותר בקרב המבקרים היא מערת גוטמנה (Gutmana Cave), לא רחוק מטוראידה. גובהה עשרה מטרים ועומקה כ-19 מטר. כתובות וציורים מכסים את קירותיה. אתר אהוב אחר הוא גבעת הציירים (Gleznraju), ממנה נשקף נוף אל נהר גאויה והעמק. נופים יפים של האזור נשקפים גם מהרכבל של העיר, הנוסע לאורך 1,200 מטר. בסופי שבוע מציע הרכבל אטרקציה מיוחדת לעזי הנפש בדמות קפיצות באנג'י היישר מהקרוניות. אם עדיין לא שבעתם מהריחוף הגבוה ברכבל, אפשר לרחף מעל הנוף גם בכדור פורח. עסק לא זול, אבל חוויה מיוחדת. בחורף מתכסה האזור בשלג וניתן ליהנות מסקי במורד הגבעות. אפשר להפעיל את השרירים גם ברכיבה על סוסים בקיץ, במסלול המגררות, ובסיורי שיט, קיאקים וקאנו.
יורמלה (Jurmala)
יורמלה היא עיירת הנופש המובילה בלטביה, הנמצאת כעשרים קילומטר ממערב לריגה. כאן משתרעת רצועת חוף חולי בת 32 קילומטר המבהיקה בלובנה, ומאחוריה יערות אורן ירוקים. יש בה בתי עץ מרשימים מתחילת המאה הקודמת, שפע של פאבים ומסעדות, גלריות ובתי קפה, בוץ בעל סגולות מרפא, נביעות מים ואתרי נופש מפנקים. מיקומה הקרוב לריגה הופך אותה לנגישה במהירות ובקלות. כבר מהמאה ה-19 משמשת העיר כאתר נופש פופולרי, ובימי הקיץ רחובותיה ומסעדותיה מלאים נופשים.
מרכז מידע לתיירים:
שעות פתיחה: ראשון 15:00-10:00, שני-שישי 19:00-9:00, שבת 17:00-10:00
כתובת: Lienes St 5, Majori
טלפון: 371-7147900/1/2/5
דואר אלקטרוני: tourism@jpd.gov.lv
www.jurmala.lv
כדאי להתחיל בנכס הגדול של העיר – החופים. 32 קילומטר של חול לבן ללא תשלום בכניסה, ושלל פעילויות ספורט חוף ומים. אפשר ליהנות מכדורעף חופים, ממגרשי הכדורסל והכדורגל שעל החוף, מגלישת רוח, מסירות פדלים, בניית טירות חול, רחצה או השתרעות בטלה על החול ובהייה בשקיעה היפה. אחרי הפעילות בשמש אפשר לחזור אל אתרי הנופש והמלונות לפינוק מוצל, בטיפולי ספא ויופי ובריכות סגורות. בעיר עצמה יש אפשרות להמשיך ולהזיע בפעילויות כמו גולף, מיני גולף, טניס, באולינג, רכיבה על סוסים ועוד. ילדים ייהנו מפארק המים המקורה אקווה פארק (AquaPark), המציע שלל בריכות, מגלשות מפחיות, בריכת גלים, שיט אבובים ומתקני מים נוספים.
מי שמעדיף קצת ירוק בעיניים מוזמן לסור אל אתרי הטבע שבסביבה. למשל פארק ראגאקאפה (Ragapaka Nature Park), הכולל טיילת עץ העוברת ביער האורנים ואת הדיונה הגבוהה ביותר בלטביה, המתנשאת לגובה של 18.2 מטר. בסמוך נמצאים חוף יפה והמוזיאון הפתוח של יורמלה (Jurmala Open-Air Museum). מוזיאון זה מציג שחזור של כפר דייגים מקומי מהמאה ה-19. הפארק הלאומי קמרי (Kemeri National Park) מציע סיורים ארוכים יותר, כולל סיורי צפייה בבעלי חיים וסיורי צפרות. שטחו של הפארק הוא 381 קילומטר רבוע, הכוללים אגמים, יערות, ביצות ומסלולי הליכה ורכיבה על אופניים. מתגוררים בו 47 מיני יונקים (שועל, בונה, עטלפים, צבאים, זאבים, סנאים ועוד), שבעה מיני זוחלים ועשרה מיני דו-חיים.
נעים לשוטט בין בנייני העץ, המבנים הקלאסיים ובנייני האר-נובו בעיר. בין הבניינים היפים של העיר בולט המבנה של E.Racene שעל החוף, שנבנה בשנים 1916-1911 ושימש כאתר ספא בתקופה הסובייטית; המבנה היפה בו שוכנת גלריית ירמולייב (Jermolajev), בניין הסנטוריום הניאו-קלאסי, אולם הקונצרטים דזינטרי (Dzintari Concert Hall) מ-1936, והמלונות מיורי (Majori) מ-1925 ופגסה פילס (Pegasa Pils; הטירה של פגסוס), שנבנה בסגנון אר-נובו מאוחר. ביורמלה ישנו גם מוזיאון עירוני (Jurmala City Museum) המציג את ההיסטוריה של עיירת הנופש החל מהמאה ה-19, ומוזיאון נוסף (Exhibition of Antique Machinery) הפתוח רק בחודשי הקיץ, ובו מכוניות עתיקות.
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים ללטביה אינם זקוקים לאשרת כניסה לביקור שאינו עולה על תשעים יום.
שגרירות לטביה בישראל
כתובת: מגדל אירופה-ישראל, קומה 15, רחוב ויצמן 2, תל אביב
טלפון: 03-7775800
שגרירות ישראל בלטביה
כתובת: 2 Elizabetes St, ריגה
טלפון: 371-7320737/9
דואר אלקטרוני: mailto:info@riga.mfa.gov.il
אתר אינטרנט
איך להגיע
יש טיסות ישירות בין ישראל לריגה, ואפשר גם לטוס דרך יעדים שונים באירופה וברוסיה. שדה התעופה הבינלאומי ריגה (RIX) נמצא כ-14 קילומטר מהבירה. כדי להגיע למרכז העיר מהשדה קחו את אוטובוס 22 או 22A (אקספרס), הנסיעה אורכת כחצי שעה. הנסיעה במונית אורכת כרבע שעה בעלות של בערך שמונה לב.
אוטובוסים של Eurolines ו-Ecolines מגיעים ללטביה מרחבי אירופה. רכבות מגיעות מרוסיה, בלארוס, ליטא ואוקראינה.
ניתן להגיע ללטביה גם בשיט, אל נמלי ריגה, ונטספילס, ליפיה ואחרים, משוודיה, אסטוניה וגרמניה.
מעבורת בין ריגה ל-Luebeck בגרמניה
מעבורת בין ונטספילס לסרמה שבאסטוניה
מתי כדאי להגיע
העונה הטובה ביותר לטיול בלטביה היא העונה החמה, בין אמצע אפריל לספטמבר. החורף קר ושעות האור בו מועטות.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
לשכת המידע לתיירים של לטביה:
שעות פתיחה: מדי יום 18:00-9:00
כתובת: 4 Smilsu St, ריגה
טלפון: 371-67224664
אתר אינטרנט
לרשימת מרכזי מידע לתיירים ברחבי לטביה
מטבע
המטבע בלטביה הוא אירו.
הפרש שעות
אין
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של לטביה היא 371.
תחבורה
שדות תעופה לטיסות פנים בעיקר שוכנים בערים ונטספילס וליפיה.
רשת אוטובוסים מכסה את היעדים המרכזיים בלטביה. שירות הרכבות פחות מקיף, אך נוח.
אוטובוסים בלטביה
www.autoosta.lv
www.eurolines.lv
חברת הרכבות הלטבית
ניתן לשכור רכב בחברות השכרה בריגה ובשדה התעופה הבינלאומי. כללי נהיגה בסיסיים: חגירת חגורות בטיחות חובה, וכן הדלקת אורות בכל שעות היממה לכל אורך השנה. מהירות מקסימלית בשטח עירוני היא חמישים קילומטר לשעה, ובכבישים בינעירוניים תשעים. הכבישים במצב טוב, ורוב תחנות הדלק פתוחות 24 שעות ביממה.
יהודים וכשרות
בתום מלחמת העולם הראשונה, עם קום לטביה העצמאית, היו בה פחות ממחצית היהודים שחיו בה לפני המלחמה. היתר נמלטו או גורשו לרוסיה. בשנות השלושים של המאה העשרים התחזקה בלטביה התנועה הפאשיסטית. כוחות גרמניה הנאצית נכנסו ללטביה בראשית יולי 1941, ובעידודם פרעו הלטבים באוכלוסייה היהודית והוציאו להורג אלפי יהודים. הגרמנים שלחו אלפים מיהודי לטביה למחנות ההשמדה. בשנות המלחמה נרצחו כתשעים אחוז מיהודי המדינה.
כיום חיים בלטביה כ-15 אלף יהודים, המרוכזים בעיקר בריגה, שבה פועל בית ספר יהודי ובית כנסת מ-1905 שהינו היחיד ששרד את מלחמת העולם השנייה (כתובת: Peitavas St 6/8). קהילות קיימות גם בערים דאוגבפילס, ליפיה ורזקנה.
בית חב"ד בריגה: הרב מרדכי גלזמן
טלפון: 371-7205313
דואר אלקטרוני: rabbi@delfi.lv
אתר אינטרנט
חב"ד לטביה מפעילים את בית הכנסת העירוני, בית ספר יהודי, מקווה, שירותי קבורה ומסעדה כשרה בשם "לחיים" הפועלת בבית הקהילה היהודית (כתובת: Skolas 6).