הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לבולגריה אינם זקוקים לאשרת כניסה. עם הכניסה למדינה ניתנת אשרת כניסה התקפה למשך שלושים יום.
שגרירות בולגריה בישראל
כתובת: ליאונרדו דה וינצ'י 21, תל אביב
טלפון: 03-6961361
שגרירות ישראל בבולגריה
כתובת: 1 BULGARIA SQ, N D K ADMINISTRATI BUILDING – 7TH FLOOR SOFIA
טלפון: 359-2-9515044
דואר אלקטרוני: info@sofia.mfa.gov.il
אתר: http://sofia.mfa.gov.il
איך להגיע
טיסות מגיעות אל בולגריה מיעדים שונים באירופה, אפריקה, צפון אמריקה והמזרח התיכון.
אוטובוסים ורכבות מחברים בין בולגריה למדינות השכנות.
מתי כדאי להגיע
הקיץ (יולי עד ספטמבר) הוא עונת התיירות המרכזית, אך צפו לצפיפות ועומס באתרים ובבתי המלון. בין אפריל ליוני כמות התיירים פחותה ומזג האוויר נעים. אם נפשכם חפצה דווקא בחופשת סקי בבולגריה, הגיעו בין סוף דצמבר לאמצע מרץ.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
סוכנות התיירות של בולגריה:
כתובת: 1, Sveta Nedelya Sqr, Sofia
טלפון: 359-2-9335845
מטבע
המטבע הנהוג בבולגריה הוא לבה (Leva).
ניתן להחליף כספים בבנקים ובמשרדי חלפנות, שחלקם אינם דורשים תשלום עמלה. ניתן להחליף המחאות נוסעים בבנקים, אולם תידרשו לשלם עמלה. כספומטים נמצאים בכל הערים.
הפרש שעות
אין הפרש שעות בין ישראל לבולגריה.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של בולגריה היא 359.
תחבורה
טיסות פנים מקשרות בין סופיה לוורנה, ובעונת התיירות בין סופיה לבורגס. רשת האוטובוסים הבולגרית מחברת בין היישובים הראשיים. האוטובוסים ישנים למדי, אך לצדם פועלים גם אוטובוסים ומיניבוסים חדשים וטובים יותר בבעלות פרטית. הרכבות נוחות יותר, וכדאי להזמין מקום מראש בקווים העמוסים בעונת השיא. ניתן לשכור רכבים בערים הראשיות.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
אחד המאכלים המפורסמים הוא הבורקס הבולגרי (Banitza), הממולא בגבינה בולגרית או בתרד. מאכלים נוספים המאפיינים את המטבח הבולגרי הם: הקבב הבולגרי (Kebanche), גבץ' (Gyuvetch) – מאכל אפוי המורכב מקוביות בשר בקר וירקות, והמוסקה הבולגרית, שבניגוד למוסקה היוונית אינה מכילה חצילים. המרקים הבולגריים הם: מרק זוקיני מוקרם המוגש קר עם מעט מיץ לימון או חם בתוספת גבינה, ומרק טראטור קר עם מלפפונים, אגוזים ויוגורט.
המשקאות החריפים האהובים על הבולגרים הם הראקי (ערק) והסליבובה (ברנדי שזיפים).
אטרקציות ואתרים מומלצים
סופיה (Sofia)
סופיה, עיר הבירה של בולגריה, שוכנת במערב המדינה ברמה בגובה של 545 מטר מעל פני הים. גובה זה מעניק לה את התואר "הבירה הגבוהה באירופה". זוהי תחנה הכרחית בטיול בבולגריה – בה נמצא שדה התעופה הבינלאומי החשוב, דרכה עוברים קווי אוטובוס ופסי הרכבת, וסביבה מצויים כמה אתרים מעניינים.
המוזיאון הלאומי להיסטוריה (National History Museum)
על אף שאינו נמצא במרכז העיר כיתר המוזיאונים של סופיה, כדאי לנסוע אל פרבר בויאנה (Boyana) כדי לבקר במוזיאון הלאומי להיסטוריה. במוזיאון מוצגים פריטים מתקופת הברונזה המוקדמת ומאתרי עתיקות רומיים, אוסף אמנות דתית בולגרית, אוצרות זהב תרקיים, בגדים ורהיטים ועוד.
המוזיאון האתנוגרפי (Ethnographic Museum)
מוזיאון מעניין השוכן בארמון המלך לשעבר, העוסק בפולקלור של בולגריה. המוצגים כוללים תלבושות מסורתיות, תכשיטים, טקסטיל, עבודות עץ ומתכת, כלים מוזיקליים ועוד.
הגלריה הלאומית לאמנות (National Art Gallery)
אין צורך להרחיק לכת לגלריה זו – היא נמצאת ממש באותו בניין בו שוכן המוזיאון האתנוגרפי. מוצגים בה פריטי אמנות מבולגריה ומהעולם החל מימי הביניים ועד ימינו אנו.
הגלריה הלאומית לאמנות זרה (National Gallery for Foreign Art)
תצוגות קבע של פסלי פולחן אפריקאים, אמנות יפנית, פיסול יווני עתיק, אמנות יפה מהמאה ה-15 ועוד. הגלריה שוכנת בבית בארוקי נאה מ-1887 בסמוך לקתדרלת אלכסנדר נבסקי, וכוללת יצירות של פיקאסו, גויה, רודין ואחרים.
המוזיאון הארכיאולוגי (Archaeological Museum)
המוזיאון שופץ והורחב לאחרונה, וכולל שרידים מאתרי עתיקות תרקיים, רומיים ויווניים, פסיפס שהובא מכנסיית סנט סופיה ואוצר זהב מרתק מהמאה ה-14 לפני הספירה. גם הבניין בו ממוקם המוזיאון שווה ביקור בפני עצמו – הוא שימש במאה ה-15 כמסגד (Buyuk Mosque).
כתובת: 2 Saborna St
המוזיאון הלאומי לטבע (National Museum of Natural History)
מוזיאון ותיק במיוחד שנוסד על ידי הנסיך פרדיננד הראשון כבר ב-1889, ונפתח למבקרים ב-1907. תצוגות בנושאי בוטניקה, זואולוגיה וגיאולוגיה, הכוללות אבנים ומינרלים, פוחלצים וזוחלים חיים ועוד.
מוזיאון הארץ והאדם (The Earth and Man Museum)
מוזיאון הכולל יותר מ-20 אלף פריטים, בהם קריסטלים, מינרלים ואבני חן.
קתדרלת אלכסנדר נבסקי (Alexander Nevsky Cathedral)
כנסייה זו היא האתר המפורסם ביותר בעיר. הקתדרלה הוקמה לכבודו של הצאר הרוסי אלכסנדר השני שצבאו שחרר את בולגריה מהשלטון העות'מני. בנייתה הושלמה ב-1912, ושמה ניתן לה על שמו של הפטרון הקדוש של משפחת הצאר. זהו מבנה עצום בסגנון ניאו-ביזנטי, עם כיפות זהב, ציורי קיר צבעוניים ונברשות ענקיות. הכיכר בה ממוקמת הקתדרלה נקראת אף היא על שם אלכסנדר נברסקי, כמו גם הקריפטה שבתוכה, המשמשת כמוזיאון.
קריפטת אלכסנדר נבסקי (Alexander Nevsky Crypt)
קריפטה זו, השוכנת בתוך קתדרלת אלכסנדר נבסקי, מכילה מוזיאון שנוסד ב-1965 ואוצר אוסף איקונות דתיות מרשים. כ-300 איקונות אורגינליות מהמאה התשיעית ועד המאה ה-19 מוצגות בקריפטה.
כנסיית סנט נדלה (St Nedelya Church)
כנסייה ניאו-ביזנטית יפהפייה נוספת, שנבנתה בין השנים 1863-1856, נהרסה בחלקה בפיגוע ב-1925 ונבנתה מחדש. כנסו פנימה כדי להתרשם מהאיקונות הרבות וציורי הקיר המעטרים את כיפת הכנסייה בחלקה הפנימי. הכיכר בה ממוקמת הכנסייה נקראת על שמה, וממנה יוצאת שדרת ויטושה (Vitosha Blvd), שהינה מרחובותיה הראשיים של סופיה.
כנסיית סנט ג'ורג' (St George Church)
הרומאים בנו רוטונדה (מבנה עגול) זו לפני הספירה, מה שהופך את כנסיית סנט ג'ורג' למבנה העתיק ביותר בעיר. ברבות השנים הפך מבנה הלבנים האדומות לכנסייה עטורת פרסקאות מרשימים, שהעתיק בהם מתוארך למאה העשירית לספירה. שוכנת מאחורי מלון שרתון.
כנסיית סנט סופיה (St Sofia Church)
זוהי הכנסייה האורתודוקסית הפעילה הוותיקה בעיר. היא נבנתה במאה השישית ושמה ניתן לעיר כולה במאה ה-14. בתקופת השלטון העות'מני הוסבה למסגד, עד שנפגעה ברעידות אדמה. במאה העשרים שוחזרה ושופצה.
בית הכנסת של סופיה (Sofia Synagogue)
אחד מבתי הכנסת הגדולים באירופה, המיועד ל-1,300 מתפללים. בית הכנסת של סופיה נפתח ב-1909 במעמד הצאר פרדיננד. למרות גודלו המרשים, לרוב הדרשות בו נישאות בפני לא יותר מעשרות מתפללים בלבד. בתוך בית הכנסת פועל מוזיאון יהודי קטן.
כנסיית בויאנה (Boyana Church)
כנסייה בפרבר בויאנה שהוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. הכנסייה נבנתה במאה ה-13 ומרשימה במיוחד בזכות ציורי הקיר הנפלאים שבה, המהווים דוגמא יפהפייה לאמנות ימי-ביניימית. בסמוך נמצא מוזיאון קטן המציג תמונות של ציורי הקיר ופריטים נוספים.
הכנסייה הרוסית סנט ניקולאי (St Nikolai Russian Church)
כיפות הבצלים המוזהבות ומראיה המצודד הופכים את כנסיית סנט ניקולאי לחביבת הצלמים. הכנסייה נבנתה ב-1912 וחללה הפנימי מושך עין בזכות ציורי קיר וצבעים עזים.
בית האופרה הלאומי (National Opera House)
אחד המבנים המפוארים בעיר, שחזיתו מעוטרת בעשרה עמודים וכותרת המתארת את המאבק נגד הפשיזם. פנים ההיכל אף הוא אינו מאכזב, ועטוי שיש ועבודות אמנות.
התיאטרון הלאומי איוואן וזוב (The Ivan Vazov National Theatre)
התיאטרון הלאומי בסופיה שוכן בבית ניאו-קלאסי נהדר, יצירתם של הארכיטקטים הוונציאנים הלמר ופלנר. התיאטרון פתח את שעריו ב-1907. ב-1923 פרצה שריפה על הבמה, שפשטה במהירות אל כל המבנה. ב-1929 שוחזר הבניין, ובשנות השבעים שוחזר שוב, לאחר שנפגע במלחמת העולם השנייה.
בית האסיפה הלאומית (National Assembly)
בית הפרלמנט ההונגרי נבנה בין השנים 1928-1884, בניצוחו של האדריכל יובנוביץ'. לא ניתן לבקר בתוך המבנה.
כנסיית סנט פטקה סמרדייסקה (St Petka Samardzhiiska Church)
כנסייה ימי ביניימית מהמאה ה-14, המכילה ציורי קיר משלוש תקופות שונות.
מסגד בניה באשי (Banya Bashi Mosque)
מסגד יפה שנבנה בתקופת השלטון העות'מני, ב-1576.
כעשרים קילומטר מדרום לסופיה שוכן רכס ויטושה, ובו הפארק הלאומי ויטושה (Vitosha National Park). רק כחצי שעה נסיעה מפרידה בין מרכז העיר האורבני למסלולי ההליכה השלווים בינות יערות והרים. בפארק מתגוררים יותר ממאתיים מיני ציפורים, 49 מיני יונקים, 14 מיני זוחלים ועשרה מיני דו-חיים. בחורף מתכסים ההרים במעטפת שלג לבנה, ואתר סקי נגיש ונוח פועל במקום.
למידע נוסף על סופיה:
www.sofia.bg/en/index_en.asp
וליקו טרנובו (Veliko Tarnovo)
וליקו טרנובו שבמרכז בולגריה היא עיר ימיביניימית מקסימה. רוב בתיה נמוכים יחסית ובעלי גגות רעפים אדומים, מציצים זה מעל זה כמין פסיפס שובה עין בזכות מיקומם על גבעות תלולות. על אחת מגבעות אלו מתנוססת מצודה עתיקה החולשת על נוף העיר. ביניהם עובר נהר יאנטרה (Yantra), וכאשר מימיו שקטים הוא משקף את הנוף הציורי כראי. תוסיפו לכל אלו שפע של מוזיאונים, אתרים וטבע מסביב, וכן סצנה אוניברסיטאית שוקקת, וקיבלתם יעד שאין לפספס בחופשתכם בבולגריה.
האתר הבולט בעיר הוא כמובן שרידי מצודת צארבץ (Tsarevets Citadel), הממוקמת על גבעה בשם זהה בקצה המזרחי של העיר. בין סוף המאה ה-12 לסוף המאה ה-14 היתה זו המצודה הראשית של וליקו טרנובו, בירת בולגריה הימי-ביניימית. הגבעה עצמה היתה מקום יישוב דורות רבים לפני כן, בתקופה הרומית. במאה החמישית החלו הביזנטים בבניית הביצורים. היא ספגה הריסות, שוחזרה, נבנתה מחדש והורחבה במשך השנים. במאה העשרים שוחזרה לכדי מצבה הנוכחי.
אטרקציה בלתי שגרתית היא המופע האור-קולי הלילי "Tsarevgrad Turnov". זוהי חגיגה של אור וצבע המאירה את המצודה והגבעה בגוונים מתחלפים לצלילי מוזיקה שחוברה במיוחד. המקום הטוב ביותר לצפייה הינו מכיכר הצאר איוואן-אסן (Ivan-Asen) השני שבחזית המצודה. קיום המופע תלוי בכמות הקהל (שלושים איש מינימום). כדי לברר על מועדיו ולהזמין מקום יש להתקשר: 359-62-633952.
וליקו טרנובו מציעה מוזיאונים שונים למבקר. מוזיאון התחייה הלאומית והאסיפה המכוננת (Museum of National Revival & Constituent Assembly) מציג בתמונות, מסמכים, רהיטים ועוד את וליקו טרנובו שבין המאות ה-15 וה-19. בקומה העליונה נמצא האולם המשוחזר בו התכנסה האסיפה הלאומית הראשונה של בולגריה ב-1879. באותו מקום ב-1885 הוחלט על איחוד מזרח רומליה ומלכות בולגריה. המוזיאון לארכיאולוגיה (Archeological Museum) מכיל מוצגים מתקופת האבן, הברונזה, הכיבוש הרומי וימי הביניים, כולל פריטי זהב מהתקופה הניאוליטית. בעיר שוכנים גם מוזיאון להיסטוריה, מוזיאון לאמנות ומוזיאון סראפקינה קשטה (Sarafkina Kashta).
אנדרטת האסנים (Monument of the Assens) מוקדשת למלכי בולגריה בשנים 1241-1185. זהו אתר הנצחה נאה השוכן במרפסת מעל עיקול נהר יאנטרה. מהמקום נשקף נוף נהדר של העיר.
מנזר ארבעים הקדושים המעונים (Monastery of the Holy Forty Martyrs) נבנה ב-1230, אך המבנה הנוכחי הוא מ-1856. גם כנסיית סנט פטרוס ופאולוס (Petropavlovski Church, מוכרת גם בשם מנזר בויאנובו, Boyanovo) סבלה הריסות ונבנה מחדש. הציצו בציורי הקיר היפים ובנוף המרהיב מהמרפסת הפונה לעמק. מנזר "שינוי הצורה" (Preobrazhenski Monastery) הוא מהגדולים במדינה, ושוכן בסמוך לעיר. פנים המנזר מעוטר בפרסקאות ואיקונות מעניינים. כנסיית סנט דימיטאר (St Dimitar Church) היא הכנסייה הימי-ביניימית העתיקה בעיר, מהמאה ה-12. בסמוך שוכנת כנסיית סנט ג'ורג' (St George Church).
מחוץ לעיר יש כמה מוקדי משיכה. מנזר דריאנובו (Dryanovo) שוכן קילומטרים ספורים מכפר באותו שם, בערוץ נהר דריאנובו. המנזר נבנה ונהרס כמה וכמה פעמים במהלך ההיסטוריה מאז יסודו במאה ה-12. כארבעה קילומטרים מווליקו טרנובו שוכן הכפר ארבנסי (Arbanassi). הכפר נוסד במאה ה-15 והוא כולל כנסיות עתיקות, מזרקות, רחובות אבן צרים, בתים היסטוריים, מנזרים וציורי קיר. מבין כל אלו, אל תפסחו על בית קונסטנצלייבה (Konstantsalieva House) מהמאה ה-17, הכולל ריהוט תקופתי. כדאי גם לבקר בכנסיית הלידה (Church of the Nativity), העתיקה בכפר, הכולל את האיקונוסטסיס העשוי עץ העתיק במדינה, וציור מרתק של גלגל החיים.
הרי רילה (Rila Mountains)
רכס הרים זה שבמערב בולגריה מתרומם מדרום לבירת המדינה, סופיה. זהו אזור נפלא של נופי פסגות, טבע וכמאתיים אגמים. כאן נמצאת הפסגה הגבוהה במדינה – הר מוסלה (Moussala), המתנשא לגובה 2,925 מטר מעל פני הים. כחצי מרכס הרי רילה כלול בפארק הלאומי רילה (Rila National Park) שנוסד ב-1992, וכיום הינו הפארק הלאומי הגדול בבולגריה. הפארק כולל מסלולי הליכה, מסלולים לאופני הרים ומעיינות חמים.
מנזר רילה (Rila Monastery) הוא לא רק הגדול במנזרי המדינה, אלא גם היפה בהם. זהו אתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו, הבנוי בגובה של 1,147 מטר מעל פני הים בהרי רילה, במרחק 120 קילומטר מסופיה. המנזר נבנה במאה העשירית לספירה, נהרס על ידי התורכים, נבנה מחדש ושוב חרב, הפעם בשריפה שפקדה את המקום ב-1833. תרומות נשלחו מכל רחבי המדינה להצלתו, והוא שוחזר תוך שנים ספורות למצבו הקודם. החלק העתיק ביותר של המנזר הוא מגדל הרליו (Hrelyo Tower), שנבנה ב-1335 ומתנשא לגובה 23 מטר. המטבח (Magernitsa) מרשים אף הוא וכולל ארובה ענקית. הכנסייה במתחם יפהפייה, וכוללת ציורים נפלאים ועבודות גילוף בעץ מרשימות. במנזר קיימים גם מוזיאון אתנוגרפי וגלריית אמנות. גולת הכותרת של המוזיאון היא צלב עץ עצום ממדים שגולף במשך 12 שנים על ידי הנזיר רפאל. הגילופים המפורטים להפליא מציגים יותר ממאה סצנות תנ"כיות.
בחורף, כשההרים מתכסים במעטפת לבנה של שלג משובב עיניים, מוקד העניין העיקרי הוא בורובץ (Borovets). על אף שהינו אתר הסקי הוותיק ביותר בבולגריה עם היסטוריה בת יותר ממאה שנה, בורובץ הוא אתר הסקי המודרני ביותר במדינה. 45 קילומטרים של מסלולי סקי נהדרים עוברים בין יערות אורן, והאוויר נקי להפליא. מיקומו נוח ונגיש – רק 72 קילומטר מסופיה. בקיץ השלג נעלם ומפנה מקומו למסלולי הליכה יפים.
הרי פירין (Pirin Mountains)
שרשרת הרי פירין מתרוממת מדרום להרי רילה, בדרום-מערב בולגריה. פסגות חשופות, עמקים מיוערים, אגמים מרהיבים וכפרים שלווים, המהווים מרום נפלא לחובבי טיולים רגליים. כדאי לצאת לטרקים באזור בין יוני לאוקטובר, אז מזג האוויר נעים יחסית. סימון השבילים ברור ויעיל ובהרים מפוזרות בקתות המשמשות את המטיילים ברגל במסלולים הארוכים.
יעד פופולרי באזור הוא העיירה הזעירה מלניק (Melnik), המיוחדת בארכיטקטורה הנאה של מבניה מתקופת התחייה הלאומית הבולגרית. בתיה הקטנים עטורי גגות אדומים מפוזרים בנוף ירוק, ומעליהם מתנשאים קירות אבן עצומים. הציצו בבית קורדופולוב (Kordopoulov) הגדול והמרשים מ-1754. חלונותיו מקושטים בזכוכית ונציאנית צבעונית, ובקומתו התחתונה מרתף יין רחב ידיים חצוב באבן. בעיירה כנסיות יפות ומוזיאון היסטורי, ובסמוך לה ניתן להתרשם מ"פירמידות מלניק" – תצורות אבן מעניינות בגובה של עד מאה מטר.
כחמישה קילומטרים מצפון-מזרח למלניק שוכן מנזר רוז'ן (Rozhen Monastery) המרשים. המנזר ישב על מורדותיו הדרומיים של רכס הרי הפירין כבר במאה התשיעית, אך המנזר הקיים כיום שייך ברובו למאה ה-18 ואילך. בכנסייה שבמקום יש ציורי קיר נפלאים מ-1723 ועבודות גילוף עץ מיוחדות. המנזר ומלניק הינם אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו.