תפריט עמוד

מידע מעשי לבוצוואנה

אטרקציות ואתרים מומלצים


גאבורון (Gaborone)
גאבורון, עיר הבירה של בוצוואנה, אינה עיר מרתקת לכשעצמה, אך משמשת תחנת מעבר הכרחית בטיול במדינה. זוהי עיר סואנת וגדולה השוכנת בעמק בדרום-מזרח בוצוואנה, כ-15 קילומטר מעמדת הגבול טלוקוונג (Tlokweng) עם דרום אפריקה. פרט לקרבתה הנוחה לגבול, גאבורון מקושרת במסילת רכבת לפרטוריה שבדרום אפריקה, ובה נמצא גם שדה התעופה הבינלאומי של המדינה, נמל התעופה סר סרטסה חאמה (Sir Seretse Khama).

עם זאת כדאי לסור לביקור במוזיאון הלאומי והגלריה לאמנות (National Museum & Art Gallery). המוזיאון, שנוסד ב-1967, סוקר את הטבע, התרבות והמורשת האנושית של בוצוואנה. הגלריה לאמנות מכילה אוספים של מלאכות יד, חפצי אמנות וציורים של אמני המדינה והשבטים המתגוררים בשטחה. המוזיאון והגלריה מהווים נקודת פתיחה טובה להיכרות עם המגוון האנושי של בוצוואנה.
כתובת: צומת Independence Road עם Queens

שמורת גאבורון (Gaborone Game Reserve) הקטנה נמצאת במרחק של כחמישה קילומטרים ממזרח לגאבורון ומשתרעת על פני שישה קילומטרים רבועים בלבד. היא אינה מהווה תחליף הולם לחוויית הספארי בשמורות הגדולות והמפורסמות של המדינה, אך זוכה לפופולריות גדולה בקרב תיירי הפנים ומי שמחפשים חוויית צפייה מהירה וקצרה בחיות הבר בלי להתרחק יותר מדי מהעיר הגדולה. בשמורה חיים גנו, זברות, יענים, זוג קרנפים רחבי-שפה, מיני בעלי כנף ובעיקר סוגים שונים של אנטילופות. אין בה מינים ממשפחת החתוליים.

שמורה נוספת הסמוכה לעיר היא שמורת מוקולודי (Mokolodi Nature Reserve), הממוקמת כעשרה קילומטרים מדרום-מערב לעיר. זוהי שמורה פרטית בת שלושים קילומטר רבוע, ובה מתגוררים גם מיני חתוליים ופילים. עם זאת, היא רחוקה מהבתוליות של הפארקים הלאומיים הפראיים, וכמה מהחיות בה נחתמו על ידי בני אדם והינן מאולפות. ביניהן זוג צ'יטות, שניתן לבקר מקרוב. בשמורה יש סיורי ספארי, ספארי לילה, סיורי גישוש אחרי עקבות וטיולי הליכה עם פילים ומאמניהם.

מגאבורון ניתן לצאת לסיורים בכפרים המסורתיים שבאזור – אודי (Oodi), טמגה 
(Thamaga) ופילנה (Pilane) – ולהתרשם מעבודות היד המקומיות ודרך הכנתן. סכר גאבורון (Gaborone Dam) שעל נהר נוטוונה (Notwane) יצר אגם תכול המשמש כאתר נופש קרוב לעיר.


דלתת האוקוונגו. גולת הכותרת של הביקור בבוצוואנה | צילום: Torsten Karock    

אזור דלתת האוקוונגו (Okavango Delta) 
גולת הכותרת של הביקור בבוצוואנה היא ללא ספק דלתת האוקוונגו שבצפון-מערב המדינה. זהו אזור עוצר נשימה של משחק צבעים בין מים ליבשה, הכולל לגונות, ביצות, תעלות ואיים. נהר האוקוונגו הוא היוצא מן הכלל "כל הנחלים זורמים אל הים". בלב מדבר הקלהרי הצחיח הוא נפתח לפתע כמניפת ענק לכדי הדלתא הפנים יבשתית הגדולה בתבל. שטחה משתנה בהתאם לכמות המשקעים הממלאים את הנהר בדרכו אליה – בין 7,000 קילומטר רבוע ועד 22 אלף קילומטר רבוע. פרט לנופים הנפלאים, מוקד המשיכה של האזור הוא חיות הבר הרבות הנהנות משפע מקורות המים. חובבי צפרות יחגגו כאן, וגם מי שחשקה נפשו בצפייה ביונקים גדולים לא יקופח. באזור ישנם קרנפים, אריות, היפופוטמים, ברדלסים, ג'ירפות, זברות, בופאלו, תנינים ועדרים ענקיים של אנטילופות ופילים. באזור כדאי לבקר בין אוגוסט לנובמבר, כשהדלתא מתרחבת וחיות הבר נוהרות בהמוניהן לאזור. בעונה זו מזג האוויר חם ויבש.

כ-1,812 קילומטר רבוע בשטחה המזרחי של הדלתא מוכרזים כשמורת הטבע מורמי
(Moremi Game Reserve). זהו החלק הטוב ביותר לצפייה בחיות בר, בינות לביצות, עצי הבאובב, המישורים והלגונות. בשמורה יש אתרי קמפינג מוסדרים ולודג'ים.

אל תחמיצו שיט בדלתא במוקורו (Mokoro), קאנו מקומי העשוי בול עץ. אפשר לערוך שיט של שעות אחדות ואפילו של מספר ימים. כמו כן ניתן לערוך בשמורת מורמי ספארי רגלי בלוויית מדריך חמוש. מחנות ולודג'ים נמצאים גם מחוץ לשטח השמורה.

היישוב הקרוב ביותר לדלתא הוא מאון (Maun) שבדרום האזור. יש בעיירה זו בתי מלון, לודג'ים ואתר קמפינג, והיא מהווה אתר יציאה לסיורים ולטיול ספארי בדלתא האוקוונגו (ניתן לארגנם בנקל מהעיירה אם לא עשיתם זאת מראש). מאון מרוחקת כ-600 קילומטר מגאבורון, ויש אוטובוס המקשר ביניהן. במאון יש גם מנחת מטוסים קטן.

מצפון-מערב לדלתא, ממש בסמוך לגבול עם רצועת קפריוי (Caprivi Strip) שבנמיביה השכנה, מתרוממות גבעות הגרניט צודילו (Tsodilo Hills) בבת אחת מהמרחבים השטוחים האינסופיים של המדבר. זהו אתר מקודש לבני הסאן (San), המאמינים שמכאן החלה בריאת העולם, וכיום שוכנים בגבעות האלים ונשמות המתים. על קירות האבן נצבעו ציורים בני אלפי שנים, רובם של חיות צייד. זהו אזור נידח ושומם, רק כפרים של שבטי הסאן מצויים באזור, ואין שירותים למטיילים – אך יש תוכניות לפיתוחם של כאלו. האזור נגיש בטיסה או בנסיעה ארוכה.

אתר פחות מוכר באזור זה של בוצוואנה הוא מערות גצ'וויהאבה (Gchwihaba, לעתים מסומנות כמערות Drotsky`s). זהו אתר שכוח אל של מערות נטיפים, בהן מתגוררת אוכלוסיית עטלפים גדולה. המערות נגישות רק בנסיעה ארוכה ומפרכת ברכב שטח, ובאזור אין שירותים או יישובים.


הפארק הלאומי צ'ובה (Chobe National Park)
הפארק הלאומי צ'ובה הוא בגין חובה למבקרים בבוצוואנה, וללא ספק אחד המקומות הטובים ביותר במדינה לצפייה בבעלי חיים, ובמיוחד לחובבי פילים – כ-120 אלף מהם משוטטים ברחבי הפארק ומהווים את אחת מאוכלוסיות הפילים הגדולות בעולם. לצדם חיים אריות, תאואים, זברות, ברדלסים, היפופוטמים, ג'ירפות, חזירי בר, אנטילופות, שלל מיני ציפורים ועוד. למרבה השמחה, למרות השפע העצום של בעלי החיים השמורה אינה מוצפת במבקרים כמו שמורותיהן המפורסמות של קניה וטנזניה.

הפארק משתרע על פני 10,566 קילומטר רבוע בצפון-מערב בוצוואנה. הכניסה אליו היא מהעיר קזנה (Kasane) שבפינתו הצפונית-מערבית, על מפגש הגבול עם זימבבווה. בעיר יש ריכוז של מקומות לינה וקמפינג ושדה תעופה, והיא מהווה בסיס יציאה לביקור בשמורה רחבת הידיים. ניתן להגיע לקזנה בטיסה (מגאבורון, ממאון שבדלתא האוקוונגו וממפלי ויקטוריה זימבבווה), או באוטובוס מהעיר נאטה (Nata). רוב שטחי הפארק נגישים לרכבי שטח בלבד, ובשטחו אתרי קמפינג ולודג'ים.

רוב בעלי החיים נמצאים באזור נהר צ'ובה שבצפון הפארק, בו אפשר לסייר ברכבי ספארי או בשייט. אזור מעניין נוסף בפארק הוא ביצות ליניאנטי (Linyanti), מעין דגם מוקטן של דלתא האוקוונגו. ביצות אלו משתרעות על פני כ-900 קילומטר רבוע ובעלי חיים נמצאים בשפע באזור בעונה היבשה. טורפים ואנטילופות מצויים בעיקר באזור ביצות סאבוטי
(Savuti). בשמורה ניתן לערוך ספארי לילה, העוקב אחרי פעילותם של בעלי החיים בשעות החשיכה.


סרובה, פרנסיסטאון והדרך למאון
סרובה (Serowe)
מדרום-מערב לפרנסיסטאון וכ-250 קילומטר מצפון לגאבורון שוכן הכפר הגדול ביותר במדינה, שגדל למעשה עד לכדי עיר בת תשעים אלף תושבים. זוהי בירת שבטי נגוואטו
(Ngwato) מאז 1902, ומקום הולדתו וקבורתו של נשיא המדינה הראשון, סר סרטסה קאמה. מאז 1965 פועל במקום מטה תנועת הבריגדות של בוצוואנה, הפועלת למען חינוך מקצועי בישובים נידחים ומרחוקים ברחבי המדינה.

אתרים בסרובה ובסביבתה: המוזיאון לזכרו של קאמה השלישי (The Khama III Memorial Museum), העוסק בסיפורה של השושלת החשובה בת הנגוואטו ומציג גם תצוגות בנושא טבע וחי; בית הקברות המלכותי, ושמורת הקרנפים על שם קאמה 
(Khama Rhino Sanctuary) הקטנה.
שמורת הקרנפים על שם קאמה

פרנסיסטאון (Francistown)
עיר זו במרכז מזרח בוצוואנה היא היישוב השני בגודלו במדינה (כ-92 אלף תושבים) וצומת דרכים חשובה. מכאן יוצאים הכבישים המובילים לאזור מאון ודלתת האוקוונגו, לקזה ושמורת צ'ובה שבצפון-מזרח, לבירה גאבורון בדרום ואל זימבבווה השכנה. העיר נוסדה במאה ה-19 בעקבות גילויו של זהב באזור. כיום מלאי הזהב אזל, והתושבים מנסים את מזלם בבתי הקזינו הרבים בעיר. זהו מקום טוב להצטייד בו, לחוות מעט מחיי הלילה של בוצוואנה ואזי להמשיך אל היעדים בצפון המדינה.

הפארקים הלאומיים מקגדיגדי פאנס ונצאי פאנס (Makgadigadi Pans & Nxai Pans)
במידה והינכם עושים את הדרך הארוכה אל מאון (Maun) ואזור דלתת האוקוונגו ברכב, שני הפארקים הלאומיים מקגדיגדי פאנס ונצאי פאנס מהווים נקודת עצירה מעניינת בין פרנסיסטאון למאון. ברוב אזור הפארקים ניתן לבקר באמצעות רכבי שטח בלבד.

בנסיעה צפונה, הפארק הראשון שפוגשים הוא מקגדיגדי פאנס, המשתרע על פני יותר מ-4,000 קילומטר רבוע של מרחבים עטורי עשב ואגמי מלח. בעונה הגשומה מתמלאים האגמים בצבע הוורוד של ציפורי הפלמינגו, ועדרים גדולים של זברות וגנו פוקדים את המקום.

הפארק הלאומי נצאי פאנס משתרע על פני כ-2,600 קילומטר רבוע, הכוללים אזור מלחות ומרחבי עשב המנוקד במתי מעט איים ועצי דקל ובאובב. הכניסה אליו נמצאת כארבעים קילומטר מצפון לכביש בין פרנסיסטאון למאון. גם בו כדאי לבקר בעונה הגשומה, אז נמלא שטחו בבעלי חיים, המגיעים לאזור בעדרים עצומים. 

כתבה: יעל רגב 

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות

ישראלים הנוסעים לבוצוואנה אינם זקוקים לאשרת כניסה.
לבוצוואנה אין נציגות בישראל ולישראל אין נציגות בבוצוואנה. השגרירות הקרובה ביותר שוכנת בפרטוריה שבדרום אפריקה. 


איך להגיע
אין טיסות ישירות מישראל לבוצוואנה. טיסות מגיעות לבירת בוצוואנה, גאבורון, מיעדים שונים באפריקה – זימבבואה, נמיביה ודרום אפריקה בעיקר. רבים בוחרים לשלב את הטיול במדינה עם ביקור בשכנותיה, ומגיעים אל המדינה בדרך היבשה, מאחת משלושת המדינות שהוזכרו לעיל. ניתן לנסוע באוטובוס או במעברות גם לזמביה.


מתי כדאי להגיע
העונה הטובה ביותר לטיול בבוצוואנה היא בין אפריל לאוגוסט. בעונה זו מזג האוויר נאה וקל לאתר את בעלי החיים המצטופפים באזורי מקורות מים, אך כדאי להזמין את מקומות הלינה מראש. בין אוקטובר למרץ יורדים גשמים, העלולים להפוך את דרכי העפר במדינה לבלתי עבירות.


חיסונים
יש להתחסן לפני הנסיעה וליטול טיפול מונע כנגד מחלת המלריה. פרטים בלשכות הבריאות המחוזיות.

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


לשכות תיירות

אתר לשכת התיירות של בוצוואנה


מטבע
המטבע הנהוג בבוצוואנה הוא פולה (Pula), המתחלק למאה טבה (Thebe). באתרי קמפינג ולודג'ים רבים ישמחו לקבל תשלום בדולרים אמריקאים או בראנד הדרום אפריקאי. ביישובים הגדולים יש בנקים בהם ניתן להמיר כסף זר, כולל המחאות נוסעים. מלונות ולודג'ים רבים מקבלים כרטיסי אשראי.
תרמילאים המטיילים בבוצוואנה יגלו כי מדובר במדינה יקרה יחסית, במיוחד בכל הנוגע להוצאות בטיולים ולינה בשמורות טבע. מחירי הכניסה לשמורות גבוהים במיוחד אף הם.


הפרש שעות
אין הפרש שעות בין שעון בוצוואנה לשעון ישראל.


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של בוצוואנה היא 267.


תחבורה
קשה מאוד לטייל בבוצוואנה באמצעות התחבורה הציבורית. מסילת רכבת אחת חוצה את המדינה ומחברת כמה מהערים הגדולות. פרט אליה פועלים מספר אוטובוסים ומיניבוסים, הנוסעים בין חלק מהיישובים המרכזיים, אבל לוח זמנים קבוע אינו בנמצא. כאלטרנטיבה, ניתן להגיע לאזורים מרוחקים בטיסות פנים, אך אלו יקרות.
לפיכך הדרך הטובה לטייל במדינה היא באמצעות רכב או סיורים מאורגנים. מערכת הכבישים של בוצוואנה כוללת מעל 18 אלף קילומטר של דרכים לאורכה ולרוחבה של המדינה, אך רק פחות מ-5,000 מהן סלולות. במקומות רבים יש צורך ברכב שטח, ובעונה הגשומה הופכים אזורים רבים לבלתי עבירים.

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות


אוכל

האוכל המסורתי בבוצוואנה מבוסס על בשר, דורה, דוחן ותירס. מנות אהובות הן ה-Bogobe, דייסה עשויה תירס, דוחן או דורה, המוגשת בלוויית בשר או ירקות; ה-Seswaa (מכונה גם Chotlho), מנת בשר חגיגית המתבשלת במים ובמלח בסיר מיוחד; Serobe, המורכבת מחלקים פנימיים של כבש או בקר; וזנב שור. מאכל נוסף שיפחיד את בלוטות הטעם המערביות הוא תולעי מופאנה (Mopane), זחלים צלויים, מיובשים או מטוגנים. הבירה המקומית נקראת בוג'לווה (Bojalwa).
למרבה השמחה, במלונות ובלודג'ים ניתן למצוא בנקל אוכל מערבי מצוין. 


לינה
בעונה (אפריל עד אוגוסט) כדאי להזמין את מקומות הלינה מראש, כולל מקום באתרי הקמפינג שבפארקים ובשמורות הטבע. אלו לרוב קטנים למדי ונוטים להתמלא במהירות.

 

 

שתפו: