הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לקנדה אינם זקוקים לאשרה.
שגרירות קנדה בישראל
כתובת: רחוב נרים 3/5, תל אביב.
טלפון: 03-6363381/00.
לישראל נציגויות בשלוש ערים בקנדה:
אוטווה
כתובת: 50 Ocooner Street, Suite 1005.
טלפון: 1-613-5676450.
דואר אלקטרוני:
info@ottawa.mfa.gov.il
מונטריאול
כתובת: 1155 Rene Levesque W. Suite 2620.
טלפון: 1-514-9408500.
דואר אלקטרוני: info@montreal.mfa.gov.il
טורונטו
כתובת: 180 Bloor Street West Suite 700.
טלפון: 1-416-6408500.
דואר אלקטרוני: info@toronto.mfa.gov.il
איך להגיע
טיסות נוחתות בערים ונקובר (במחוז קולומביה הבריטית), באדמונטון ובקלגרי (שתיהן במחוז אלברטה). שירותי התחבורה הציבורית לפארקים מוגבלים, ומגיעים רק לנקודות הראשית (העיירות באנף וג'אספר ואגם לואיז). הדרך הנוחה ביותר היא להגיע ברכב פרטי, שישמש גם לטיול בתוך הפארקים. אורך הנסיעה: מקלגרי עד העיירה באנף – 128 קילומטר, מוונקובר עד אגם לואיז – כ-800 קילומטר, מאדמונטון עד העיירה ג'אספר – 370 קילומטר.
מתי כדאי להגיע
כדאי לטייל באזור בחודשי הקיץ בלבד. בין ספטמבר למאי מכסה שלג את האזור, וחלק מהכבישים עלולים להיות חסומים למעבר. בתקופה זו לא ניתן לבקר במסלולי ההליכה השונים, אך לטובת חובבי ספורט שלג פועלים מבחר אתרי סקי וסנובורד.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
ניתן לפנות ללשכת התיירות הקנדית בישראל.
טלפון: 03-6201484.
אתר לשכת התיירות הקנדית
בשמורות פועלים מרכזי מבקרים המסייעים במידע על הפארקים, מסלולי הליכה, אתרי קמפינג, מקומות לינה, אתרים מומלצים ואטרקציות שונות. בשמורת באנף פועלים מרכזי מבקרים בעיירה באנף ובאגם לואיז, ובשמורת ג'אספר פועלים מרכזי מבקרים בעיירה ג'אספר וממול לשדה הקרח קולומביה (Colombia Icefield) על דרך שדות הקרח
(Icefields Parkway).
מטבע
דולר קנדי
הפרש שעות
קנדה מאחרת את שעון ישראל בעשר שעות במחוז קולומביה הבריטית, ובתשע שעות במחוז אלברטה.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של קנדה היא 1.
הקידומת המקומית של אלברטה 780 או 403, ושל קולומביה הבריטית – 604 או 250.
תחבורה
כדי לטייל בנוחות בפארקים יש לנוע ברכב פרטי. הערים הגדולות הקרובות הן ונקובר (כשבע-תשע שעות נסיעה), קלגרי (כשעה) ואדמונטון (כארבע שעות). במידה ואין ברשותכם רכב, ניתן לטייל בפארק באמצעות סיורים מאורגנים.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
בעיירה באנף שבפארק באנף ובעיירה ג'אספר שבפארק ג'אספר יש מגוון רחב של מסעדות, כולל מזללות מזון מהיר וסופרמרקטים. מחוץ להן ההיצע מצומצם.
לינה
את המגוון הרחב של מקומות לינה בתוך שטחי הפארקים ניתן למצוא בעיירה באנף שבפארק באנף ובעיירה ג'אספר שבפארק ג'אספר. בעיירות אלו קיימים מלונות ברמות שונות, צימרים, בד אנד ברקפסט, אכסניות ואתרי קמפינג. בפארקים קיימים מספר מלונות פאר היסטוריים, שהמפורסם בהם הוא טירת אגם לואיז (Chateau Lake Louise). לרשות המטיילים בתקציב נמוך עומדות מספר אכסניות עם חדרים משותפים
(Dormitory), ובחלקן יש גם חדרים פרטיים ליחיד או לזוג, וכן אתרי קמפינג המפוזרים לכל אורך השמורות. בקיץ, כשהאזור עמוס במטיילים, מומלץ להזמין מקום מראש במקומות הלינה. ניתן להיעזר במרכזי המבקרים שבפארקים כדי למצוא מקומות לינה.
בנוסף ניתן ללון מחוץ לשמורות ביישובים הסמוכים (למשל בעיירה Canmore, הסמוכה לעיירה לגבולו הדרומי של פארק באנף). אולם אם מדובר בטיול של מספר ימים באזור לאורך דרך שדות הקרח, עדיף לישון בתוך הפארקים וכך לחסוך נסיעות מיותרות
אטרקציות ואתרים מומלצים
טירת אגם לואיז המשקיפה על המים. שריד לעידן אחר | צילום: חיים קרופך |
רכס הרי הרוקי (The Rockies) חוצה את צפון אמריקה לרוחבה על פני כ-5,000 קילומטר, ממדינת ניו מקסיקו בדרום ועד אלסקה בצפון. שמורות טבע ופארקים לאומיים רבים מכסים את שטחו של הרכס, אך החלק היפה של שרשרת ההרים נמצא בדרום מערב קנדה. כל כך יפה, עד שאונסק"ו הכריז עליו כעל אתר מורשת עולמית ב-1984. לא קשה להבין מדוע – הרים נישאים של סלעי משקע שעברו קימוט ושיוף בכל כיוון, מכוסים בשלג צח וקרחונים, טובלים בתוך שטח ענק של יערות מחטניים, המשמשים בית למגוון רב של בעלי חיים, ובהם דובים שחורים, דובי גריזלי, שועלים, האייל הקנדי, אייל הקורא, כבשי בר, צפירי הרים, מרמיטות ועוד. מרבד היערות משובץ באגמים נוצצים בצבע טורקיז עמוק ובמפלי מים שוצפים. מטפס ההרים אדוארד ווימפר כינה את האזור "מאה פעמים שווייץ במקום אחד".
באזור זה נכללות שתי שמורות עיקריות – באנף (Banff) מדרום וג'אספר (Jasper) מצפון לה – שתיהן בשטח מחוז אלברטה, על גבול מחוז קולומביה הבריטית. כביש יפהפה בשם "דרך שדות הקרח" (Icefields Parkway) חוצה את שני הפארקים ומחבר ביניהם, ומהווה, ללא ספק, את הנסיעה הנופית היפה ביותר בקנדה. מצדו המערבי של הפארק הלאומי באנף, בשטח קולומביה הבריטית, שוכנות שתי שמורות נוספות – קוטנאי (Kootenay) ויוהו (Yoho). בדרום הרי הרוקי הקנדיים, על הגבול עם ארצות הברית, שוכנת השמורה החמישית, הפארק הלאומי אגמי ווטרטון
(Waterton Lakes). פארק זה הוא המשכו של פארק נוסף מצדו השני של הגבול, הפארק הלאומי גליישר (Glacier) שבצפון מדינת מונטנה, ושניהם פארקים המשותפים לשתי הארצות ויוצרים מסדרון אקולוגי למעבר בעלי חיים.
הכניסה לשטחי הפארקים הלאומיים היא בתשלום. אפשר לשלם פר יום טיול לכל פארק, או לקנות כרטיס שנתי הכולל את כל הפארקים הלאומיים של קנדה או כרטיס דיסקברי (Discovery Package), שהינו כרטיס שנתי המאגד תחתיו את הפארקים הלאומיים עם האתרים ההיסטוריים הלאומיים. את הכרטיסים היומיים והשנתיים ניתן לקנות לאדם בודד או ככרטיס משפחתי, החל על כל הנוסעים באותו רכב (עד שבעה בני אדם).
דרום הפארק הלאומי באנף
הפארק הלאומי באנף (Banff) הוקם ב-1883 כפארק הלאומי הראשון בקנדה (והשלישי בעולם כולו). הפארק משתרע על פני 6,641 קילומטר רבוע ובדרומו נמצאת העיירה באנף, ובה מבחר מקומות לינה, מסעדות, חנויות מזכרות ועוד. כביש טראנס קנדה (Trans Canada), המסומן בספרה 1, מגיע מקלגרי אל שטח הפארק. הוא עובר בעיירה באנף וממשיך עד אגם לואיז. כחמישה קילומטרים ממערב לעיירה באנף, בצומת קסטל (Castle Junction) ניתן לעבור לכביש הנופי של עמק באו (Bow Valley Parkway), המסומן כ-1A. הנסיעה בו אטית יותר (עד שישים קילומטר לשעה) מכביש 1 המקביל, אך אם זמנכם בידכם ממילא לא תרצו להאיץ את הדרך בינות לנופים היפהפיים.
קצת אחרי הכניסה לפארק מצדו הדרומי על כביש טראנס קנדה נמצאת דרך נופית מעגלית בת 14 קילומטר סביב הגדול באגמי הפארק, אגם מינוואנקה (Minnewanka). לאורכה אתרי פיקניק יפים, שרידי עיר רפאים ומסלולי הליכה קצרים.
קילומטרים ספורים אחרי סיומה של הלולאה סביב האגם, שוכנת העיירה התיירותית הקטנה באנף, היישוב הגדול ביותר במתחם הפארקים, ובה אחד משני מרכזי המבקרים של הפארק. בעיירה מוזיאון העוסק בפארק, מוזיאון על הרי הרוקי, מעיינות חמים ומסלול הליכה היסטורי – אם כי רוב המבקרים רק משתמשים בה כבסיס יציאה והצטיידות להמשך הטיול בפארק. נסיעת רכבל
(Gondola) קצרה מהעיירה מובילה לפסגת הר הגופרית (Sulpher Mountain) והנוף מרשים.
מרכז המבקרים של הפארק באנף – כתובת: 224 Banff Avenue
הרכבל להר הגופרית- טלפון: 403-7622523
מהעיירה ניתן לצאת לטיולים קצרים שונים, ובהם לאגמי ורמיליון (Vermilion Lakes). אופציה חלופית להרפתקניים שבחבורה היא שיט רפטינג בנהר קיקינג הורס (Kicking Horse) או נהר קוטנאי (Kootenay). כ-15 קילומטר ממערב לעיירה יוצא כביש בן חמישה קילומטר אל אתר הסקי Sunshine Meadows. בקיץ אומנם אין כאן שלג לספורט חורף, אולם במקום מסלולי הליכה יפים, אחו פורח ותצפיות נוף.
כ-25 קילומטר מערבית לבאנף כדאי לרדת מכביש עמק באו אל קניון ג'ונסטון (Johnston Canyon). שני מסלולי הליכה עוברים לאורך הקניון הצר של הנחל החותר בסלע בנתיב מסודר כולל גשרים ומעברים עיליים, ולאורכם שילוט עם הסברים. אורכו של הקצר מביניהם הוא 1.1 קילומטרים (כעשרים דקות, נגיש לכסאות גלגלים), והוא מגיע אל המפלים התחתונים, ואילו המסלול הארוך (2.7 קילומטר, כשעה הליכה) מגיע אל המפלים העליונים.
אגם לואיז ואגם מוריין
אגם לואיז (Lake Louise) שוכן כ-57 קילומטר מצפון-מערב לעיירה באנף, והינו המפורסם ביותר באגמיהם הרבים של הרי הרוקי הקנדיים – כפי שמעידים המוני התיירים הצובאים עליו. על אף שהשבילים סביבו עשויים להיות עמוסים בחודשי יולי-אוגוסט, הנופים מפצים על הכל. בחודשים אלו כדאי לבקר באגם בשעות הבוקר המוקדמות או בסוף היום, כדי להימנע מהצפיפות. בכפר אגם לואיז, ליד מלון סמסון, נמצא מרכז המבקרים השני של פארק באנף, ובו ניתן לקבל מידע על מסלולים מומלצים באזור.
סביב האגם הקרחוני ובהרים המשקיפים עליו עוברים כ-75 קילומטר של מסלולי הליכה מצוינים, ואפשר לשלב בין כמה מהם. אחד המסלולים הפופולריים, בעיקר על משפחות, הוא לאגם אגנס
(Lake Agnes). אורך המסלול הוא 3.4 קילומטרים לכל כיוון, והוא עולה מטירת אגם לואיז דרך היער אל בית קפה קטן שבקצה הצוק, לחופו של אגם זעיר. מקום מושלם להביט בנוף וללגום כוס תה לצד עוגיית ענק שגודלה כצלחת שלמה, ולנסות להגן עליה מפני הסנאים החצופים. מסלול יפהפה הוא "מישור ששת הקרחונים" (Plain of Six Glaciers), שאורכו 5.3 קילומטר לכל כיוון (ארבע שעות לכל המסלול), וניתן לשלבו עם אגם אגנס (ובכך להוסיף שעת הליכה למסלול). השביל נמתח לאורך גדתו הצפונית-מערבית של האגם, ולאחר מכן מוביל לתצפית נהדרת על ההרים הסובבים והקרחונים שעליהם, וכן מבט מלמעלה על האגם התכול והטירה המפוארת שלצדו.
ואכן, קשה להתעלם מטירת אגם לואיז (Chateau Lake Louise) שלגדת האגם, המשמשת כמלון מפואר בן 488 חדרים. מחיר החדרים אומנם לא מתאים לכיסו של כל אחד, אבל כדאי להיכנס פנימה ולהציץ, ולו בזכות הנוף הנפלא הנשקף מהמקום.
כביש צדדי בן 15 קילומטר מוביל מאגם לואיז אל האגם הקרחוני מוריין (Morain Lake), כשני קילומטרים אורכו, שנופיו אף מרשימים משל שכנו הידוע יותר. האזור כולו נקרא בשם המבטיח "עמק עשר הפסגות" (Valley of the Ten Peaks) ועוברים בו מסלולי הליכה נהדרים. שם מפואר נוסף שעושה חשק להתחיל ולצעוד הוא "עמק גן העדן", שמסלולי ההליכה בו יוצאים ממגרש חנייה הנמצא על הכביש לאגם מוריין במרחק של 2.5 קילומטר מאגם לואיז. סביב אגם מוריין עצמו כדאי לנסות את המסלול לאגם אייפל (Eiffel Lake), כחמש שעות הליכה, ואת המסלול העולה לסנטינל פאס (Sentinel Pass), בן ה-5.8 קילומטר לכל כיוון (כחמש שעות הליכה), המוביל לעלייה חדה למעבר ההרים סנטינל בגובה של 2,611 מטר מעל פני הים. לעתים העלייה מכוסה בשלג וקרח ועלולה להיות מסוכנת, כדאי להיוועץ במרכז המבקרים לפני היציאה. למטיבי הלכת קיים מסלול הליכה בן עשרים קילומטר המחבר בין אגם לואיז לאגם מוריין.
דרך שדות הקרח מאגם לואיז לעיירה ג'אספר
לפני שנים רבות הדרך בין אגם לואיז לעיירה ג'אספר היתה אורכת שבועיים, במסע ארוך ומייגע על גבו של סוס. היום מחברת בין שתי הנקודות "דרך שדות הקרח" (Icefields Parkway), שמו הציורי של כביש מספר 93, שאורכו 230 קילומטר. את הדרך ניתן לגמוע ביום אחד, אם כי הנופים, האתרים ובעלי החיים המטיילים לאורך הכביש מפתים לעצור שוב ושוב ולקחת את הזמן.
34 קילומטר מאגם לואיז מזומנת העצירה הראשונה, בתצפית המשקיפה על קרחון קרוופוט
(Crowfoot Glacier). ששה קילומטרים בהמשך הדרך מחנים שוב את הרכב לטובת נקודת תצפית יפהפייה על אגם פייטו (Peyto Lake) מפסגת הר באו (Bow Summit), בגובה של 2,088 מטר מעל פני הים. שבים אל הרכב כדי לגמוע 32 קילומטר נוספים, לפני העצירה בקניון מיסטאיה
(Mistaya Canyon), אליו מגיעים בהליכה בת עשר דקות בלבד מהכביש. הדרך ממשיכה ועוברת במעבר ססקצ'ואן (Saskatchewan Crossing), לידו נפגשים שלושה נהרות.
קצת לפני ההגעה לגבולו הצפוני של הפארק הלאומי באנף, יוצא מצדו המערבי של הכביש מסלול רכס פרקר (Parker Ridge, כ-120 קילומטר מאגם לואיז). זוהי עלייה מאומצת אך קצרה, של כ-2.5 קילומטרים לכל כיוון, המספקת תצפית על לשונו של קרחון ססקצ'ואן התכול-לבן.
אם תהיתם על שום מה קיבלה דרך שדות הקרח את שמה, התשובה מחכה מיד עם הכניסה לגבול הפארק הלאומי ג'אספר (Jasper) בדמות שדה הקרח קולומביה (Columbia Icefield). מאסת הקרח העצומה הזו משתרעת על פני 325 קילומטר רבוע ומורכבת מכשלושים קרחונים נפרדים. לצדו של הכביש שוכן מרכז מבקרים ובו תצוגה על שדה הקרח ומידע על סיורים ומסלולים באזור. החלק הנגיש ביותר של שדה הקרח קולומביה הוא קרחון אטבסקה (Athabasca Glacier), אותו ניתן לראות מהכביש. רק כשמתקרבים אליו מתחילים להבין את גודלו העצום – אולם לא מומלץ לסייר בו עצמאית, מאחר ויש בו בקיעים נסתרים רבים העלולים להיות מסוכנים. ניתן לסייר בקרחון באמצעות אוטובוסי שלג מיוחדים, הנוסעים על הקרחון עצמו ומאפשרים לכם לרדת במקומות בטוחים. ניתן גם לערוך טיסות נופיות עוצרות נשימה מעל שדה הקרח כולו, תענוג שהינו יקר מאוד אך בהחלט בלתי נשכח.
אתר לשכת התיירות של אזור ג'אספר
ממשיכים צפונה בכביש עד לסטייה קצרה למפלי סנוופטה (Sunwapta Falls), כ-15 דקות הליכה מנקודת החנייה. כ-17 קילומטר בהמשך הדרך נמצאת אטרקציה משעשעת בדמות פינת עזי ההרים המלקקות – נקודה בצד הדרך שבה הקרקע עשירה במינרלים, החביבה על עזי ההרים העוצרות בה לליקוק, וגורמות לפקק תנועה זעיר של תיירים חמושים במצלמותיהם. בסמוך נמצאים מפלי אטבסקה (Athabasca Falls), הצונחים מגובה של כ-23 מטר.
לפני ההגעה לעיירה ג'אספר כדאי לסטות מהכביש לדרך המסומנת כ-A93, כ-14 קילומטר אורכה, העולה להר אדית קאוול (Mount Edith Cavel). הדרך צרה ומתפתלת, ואינה מתאימה לקרוונים. מסופה יוצאים מספר מסלולי הליכה קצרים המובילים לנוף מקסים של אגם קטן המוקף צוקים שעל אחד מהם תלוי קרחון אנג'ל (Angel) שצורתו מזכירה מלאך.
לאחר 29 קילומטר נוספים במעלה הכביש מגיעים אל העיירה ג'אספר.
העיירה ג'אספר והכביש המהיר ילוהד
העיירה ג'אספר היא היישוב הגדול ביותר בפארק הנושא את אותו שם. כ-4,700 איש גרים בה, מוקפים בנוף הרים נפלא. זוהי נקודת מוצא והצטיידות לטיולים בפארק, ובה מגוון מקומות לינה ומסעדות, וכן מרכז מבקרים שנבנה בה כבר ב-1914. בג'אספר מסתיימת דרך שדות הקרח. את העיירה חוצה הכביש המהיר ילוהד (Yellowhead Highway), המסומן ככביש מספר 16, ממערב למזרח. מהעיירה יוצאים מסלולי הליכה שונים, ביניהם מסלול אל Old Fort Point (כ-3.5 קילומטרים במדרון מתון), אגם פטרישיה (4.8 קילומטרים) ואגם אנט (2.4 קילומטר, מותאם לכסאות גלגלים).
מרכז המבקרים של הפארק הלאומי ג'אספר- כתובת: 500 Connaught Drive, Jasper
כארבעה קילומטרים מערבית לג'אספר נמצא "הר השורקים" (Whistlers), המתנשא לגובה 2,466 מטר מעל פני הים. ההליכה מהעיירה לפסגה אורכת כשבעה קילומטרים, אך ניתן לקצר את הדרך ולנסוע למסוף Jasper Tramway, ממנו עולה שביל בן קילומטר וחצי בנופים האלפיניים עד לתצפית מרהיבה בפסגה. ביום יפה תוכלו לחזות בהר הגבוה ביותר ברכס הקנדי, הר רובסון
(Robson), שגובהו 3,954 מטר מעל פני הים.
הקרונית להר השורקים
כ-11 קילומטר מצפון מזרח לג'אספר מתפצלת דרך דרומה מכביש מספר 16 אל קניון מלין
(Maligne Canyon). כעשרה קילומטרים אורכו, ועומקו בין עשרים לחמישים מטר. זהו קניון אבן גיר צר מאוד, מוקף יער, שלאורכו עובר מסלול בן 3.7 קילומטר הבנוי בצורה המאפשרת למטייל לבחור קטעים ממנו ולהתאים את אורך המסלול לרצונותיו. בהמשך הדרך נמצאים אגם מדיסין
(Medicine Lake) ואגם מלין, שבסביבתו מסלולי הליכה שונים. ניתן להשכיר סירות משוטים לשיט קצר.
כביש מספר 16 ממשיך אל אדמונטון, אך בטרם עזיבתו את הפארק הוא חולף לאורכו של אגם ג'אספר המוקף דיונות חול, וליד הפנייה לכביש צדדי המוביל אל המעיינות החמים מיטה (Miette).
אתר הקרונית
כתבה: יעל רגב