תפריט עמוד

מידע מעשי להוואנה

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

מטבע
בקובה יש שני מטבעות בשימוש: פסו קובני (CUP) ופסו קונברטיבלה (CUC). מרבית המחירים לתיירים נקובים בפסו קונברטיבלה, בין היתר: לינה, השכרת רכב, כרטיסי אוטובוס וכניסה למוזיאונים). מזון רחוב ומשקאות ניתן לרוב לרכוש בפסו קובני.

המרת מטבע זר כרוכה בעמלה של 10%. המרה של דולר אמריקאי כרוכה בקנס של 10% בנוסף לעמלה הקיימת.

מחוץ לקובה הפסו קונברטיבלה חסר שימוש. ניתן להמיר בחזרה את המטבע המקומי בשדה התעופה. כדאי להימנע מהמרת המטבע ברחוב.

כדאי להצטייד במספיק כסף מזומן שכן הכספומטים בהוואנה לא עובדים לעיתים קרובות או שאינם מקבלים כרטיסי אשראי זרים.

כרטיסי אשראי: אפשר להשתמש בכרטיסי אשראי בבתי מלון ובהשכרת רכב. התשלום בכרטיס אשראי מחויב בעמלה של 11.25%.
 


תקשורת
הקידומת הבינלאומית של קובה היא 53. הקידומת של הוואנה היא 7.
האינטרנט בקובה איטי, יקר, ולא זמין במיוחד. הגישה לאינטרנט למקומיים מוגבלת, והתיירים יכולים לגלוש באינטרנט בעיקר במלונות הגדולים בהוואנה ובכמה אינטרנט קפה באזור הסנטרו.
 


תחבורה
מוניות: המוניות הממשלתיות חדישות וממוזגות, הן פועלות על מונה וזמינות מחוץ לכל בתי המלון הגדולים. המוניות הזולות ביותר הן מוניות לאדה שצבועות בצהוב ושחור. אלה מוניות, ישנות יותר, לא ממוזגות, שנמצאות בבעלות המדינה ומושכרות למפעילים פרטיים. מוניות אלה לא פועלות על מונה והנסיעה בהן זולה יותר. למוניות אלה אסור לאסוף נוסעים בטווח של מאה מטר ממלון תיירים.

מוניות-אופניים (בי-סי טקסי): מדובר בתלת אופן עם שני מושבים, שנפוץ מאוד באזור הסנטרו. זוהי דרך זולה ונעימה לנסוע בעיר.

אוטובוסים: האוטובוסים בהוואנה צפופים מאוד, ובתחנות יש תורים ארוכים. עם זאת, בשנים האחרונות הוחלפו האוטובוסים המקומיים באוטובוסים מודרניים מתוצרת סין, מה שהופך את הנסיעה באוטובוס לנעימה יותר.

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

לינה
מרבית התיירים בהוואנה בוחרים ללון בעיר העתיקה, שנחשבת לאזור התוסס ביותר בעיר, במרכז העיר או בשכונת ודאדו, שכונה שקטה וירוקה יותר שבה יש מבחר אפשרויות לינה במלונות גדולים או בבתים פרטיים.

בשנים האחרונות חל גידול ניכר במספר בתי המלון בעיר ויש שיפור ברמת בתי המלון הקיימים. עם זאת, גם מלונות של חמישה כוכבים אינה בהכרח ברמה מקבילה לזו שבאירופה. בתי המלון במרכז הוואנה הם במרחק הליכה מהעיר העתיקה, משכונת וֶדַאדוֹ צריך לנסוע במונית 15-10 דקות וממירמאר 30-20 דקות. כדאי לקחת בחשבון שבבתי המלון הזולים לא תמיד יש מיזוג אוויר או מים חמים.

אפשרות לינה נוספת, מאוד פופולרית, היא בבתים פרטיים שקיבלו לכך רישיון (Casas Particulares). התנאים אמנם בסיסיים למדי ואין הרבה פרטיות, אבל מדובר באפשרות לינה זולה, ויותר מכך, זוהי דרך מצוינת להכיר מקרוב את האוכלוסייה המקומית.

אטרקציות ואתרים מומלצים

עשרת הגדולים של הוואנה

1. מוזיאון המהפכה
מוזיאון המהפכה (Museo de la Revolucion) הוא אתר חובה לכל מבקר בעיר שרוצה לדעת על המהפכה הקובנית שעיצבה את פניה של המדינה. הביקור במוזיאון יעניין גם את חובבי הארכיטקטורה – המוזיאון שוכן במבנה ניאו קלאסי מפואר מ-1920, ששימש עד 1959 כמשכנם של נשיאי קובה, ממריו גרסיה מנוקל (הנשיא השלישי של קובה) ועד לנשיא המודח בטיסטה. לאחר המהפכה הוסב המבנה למוזיאון מרתק שמספר על המהפכה והאירועים שליוו אותה. ההיסטוריה מוצגת באמצעות תמונות, דגמים, כלי נשק ופריטים אישיים כמו הנעליים של קסטרו. כמו כן מוצגת במוזיאון היאכטה שעל סיפונה הגיעו קאסטרו ותומכין ממקסיקו לקובה.

כתובת: Calle Refugio 1

2. ביקור במפעל לסיגרים
הטבק הקובני ידוע באיכותו הגבוהה בכל העולם, וכך גם הסיגרים הקובניים. ביקור במפעל לסיגרים הוא חוויה שאין להחמיצה בהוואנה, גם אם אינכם מעשנים. בהוואנה פועלים כמה מפעלי סיגרים, ומומלץ במיוחד לבקר במפעל המפורסם והגדול, פטרגאס (Real Fabrica de Tabacos Partagas). זהו גם אחד ממפעלי הסיגרים הוותיקים בקובה, והוא פועל עוד מ-1845. ניתן לבקר במפעל במסגרת סיור מודרך (סיורים מתקיימים פעמיים ביום) שכולל צפייה בתהליך ייצור הסיגר על כל שלביו. מעניין במיוחד לראות את שלב גלגול הסיגרים, ולא פחות מעניין לראות מבפנים את העבודה במפעל במדינה קומוניסטית. הסיור מסתיים, כצפוי, בחנות הסיגרים של המפעל, בה ניתן לקנות סיגרים שמחירם אינם זול אך איכותם מובטחת.

כתובת: Calle Industria 524

3. טיול בטיילת מאלקון
הטיילת המפורסמת של הוואנה, מאלקון (El Malecon), נמתחת לאורך כשבעה קילומטרים ליד הים ותחומה בחומה. הביקור בהוואנה לא יהיה שלם בלי סיור אחד לפחות בטיילת היפה שמהווה את הלב הפועם של העיר. ילדים קופצים למים, דייגים, זוגות בטיול רומנטי, קבוצות של בני נוער, וגם תיירים בכרכרה רתומה לסוס – הסיור בטיילת מאלקון מציע, לצד נוף יפה לים, גם מפגש אנושי מרתק.

4. העיר העתיקה של הוואנה
העיר העתיקה של הוואנה (La Habana Vieja) , שהוקמה לפני קרוב ל-500 שנה, היא מוקד המשיכה העיקרי של העיר, והיא אף הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. העיר העתיקה מתאפיינת בערב רב של סגנונות ארכיטקטוניים, לצד צבעוניות עזה ובתים בשלל צבעים. אפשר לראות בה מבנים בארוקיים וניאו קלאסיים ששופצו ושומרו ולצידם בתים מטים לנפול שהטיח מתקלף מהם, וזהו חלק מסוד קסמה של העיר. הכיכר המרכזית של הוואנה העתיקה היא פלאסה דה ארמאס (Plaza de Armas), שסביבה נמצאים כמה מהמבנים החשובים בעיר, כמו מבצר הכוח המלכותי (Castillo de la Real Fuerza), ארמון הגנרלים (Palacio de los Capitánes Generales), ששימש בעבר כמקום משכנם של נשיאי קובה והיום שוכן בו המוזיאון העירוני של הוואנה; ומוזיאון הטבע. הרחוב המרכזי של העיר העתיקה הוא רחוב אוביספו (Calle Obispo), רחוב מקסים ותוסס שהטיול בו הוא חגיגה לכל חובבי האדריכלות. בכניסה לרחוב נמצא הבר La Floridita בו נהג הסופר ארנסט המינגווי לבקר דרך קבע. ברחוב טאקון (Calle Tacon) מתקיים מדי יום שוק של אמנויות ועבודות יד, ולמרות במחירים היקרים, כדאי מאוד לבקר בו. אחרי שמסיימים לבקר בעל אתרי החובה של העיר העתיקה, נעים מאוד לצאת לשיטוט נינוח וחסר מטרה ברחובות היפים, ליהנות ממופעי המוזיקה ולספוג את האווירה המיוחדת.

5. כיכר המהפכה
כיכר חשובה נוספת היא כיכר המהפכה (Plaza de la Revolucion), כיכר רחבת ידיים ששוכנת בדרום שכונת ודאדו ומשמשת לעצרות והתכנסויות המוניות של המפלגה הקומוניסטית. מדרום לכיכר ניצבת אנדרטה בגובה של 142 מטר לזכרו של חוסה מארטי, מנהיג התנועה לעצמאות קובה, הכוללת גם פסל בדמותו, בגובה של 17 מטר. סביב הכיכר נמצאים כמה מבנים ומוסדות חשובים, ובהם משרדי המפלגה הקומוניסטית, משרד הפנים הקובני שעליו משורטט דיוקנו של צ'ה גווארה, הספרייה הלאומית של קובה והתיאטרון הלאומי של קובה.

6. מבצר הכוח המלכותי
בהוואנה יש כמה מבצרים מעניינים, אך המרשים מכולם הוא מבצר הכוח המלכותי (Castillo de la Real Fuerza), מבצר מהמאה ה-16 שנחשב למבצר העתיק ביותר בהוואנה. המבצר השמור היטב מוקף בחומה עבה ובחפירים, ואל שערו מוביל גשר מתרומם. זמן קצר לאחר השלמת בנייתו התברר כי המבצר רחוק מדי מהכניסה לנמל ולא יוכל להגן על הנמל באופן יעיל, והמבצר הוסב למשכנו של מושל הוואנה, עד לסוף המאה ה-19. לאחר מכן ידע המבצר גלגולים רבים: הוא שימש כמקום המשכן של הארכיון הלאומי, של הספרייה הלאומית, ושל כמה מוזיאונים, ובהם מוזיאון לכלי נשק, מוזיאון לאמנות ומוזיאון לקרמיקה.

7. החופים
החופים המזרחיים (Playas de Este) הם החופים הקרובים ביותר לעיר, וההגעה אליהם מהוואנה העתיקה נמשכת כעשרים דקות, או חצי שעה באוטובוס שיוצא ממלון Inglaterra כל חצי שעה. רצועת החוף שנמתחת לאורך שמונה קילומטרים אמנם לא משתווה ביופייה לחופים באזורים אחרים במדינה, אבל יש בה כל מה שצריף בחוף מוצלח: חול לבן ורך, מים תכולים, אווירה קאריבית, מסעדות חוף, ספורט מים, חיי לילה והרבה מקומיים, מה שתורם לאווירה המיוחדת.

8. בית העלמין קולון
גם אם בתי קברות הם לא אתר הבילוי החביב עליכם, כדאי מאוד להגיע לבית הקברות של הוואנה (Cementerio de Colon), שהביקור הוא שיעור מרתק על ההיסטוריה והתרבות של העיר ותושביה. בית הקברות, שהוקם ב-1868, נראה כמו עיר מיניאטורית של אנדרטאות, מאוזוליאומים, אחוזות קבר מפוארות וקפלות מפוארות. בית הקברות שימש בעיקר לקבורתם של בני המעמדות הגבוהים, מה שניכר בראוותנות הרבה בה מעוטרות רבות מהמצבות. הקברים המפוארים יותר מרוכזים בעיקר בצפון בית העלמין ולאורך הדרכים המרכזיות, ואילו בחלקו הדרום-מזרחי יש קברים פשוטים יותר וכן קברים של מי שאינם קתולים, קורבנות מגפות, ועד 1924 גם שחורים ובני תערובת. לא מעט מפורסמים מבניה של העיר נקברו כאן, ובהם הגנרל מקסימו גומס (מראשי המאבק לעצמאות קובה), הסופר אלחו קרפנטייר, הצלם אלברטו קורדה, המוזיקאי קומפאי סגונדו ואחרים. אחד הקברים במקום מהווה אתר עלייה לרגל. זהו קברה של אמליה גוירי, שמכונה גם לה מילאגרוֹסָה ("בעלת הנס"). גוירי נפטרה בזמן לידת בתה ב-1901, והיא נקברה כשהיא אוחזת בזרועותיה את בתה התינוקת, שנולדה מתה. על פי האמונה המקומית, כשארון הקבורה כמה שנים לאחר מכן, נמצאה בו גופתה של גוירי כשהיא עדיין אוחזת בגופת בתה. מאז נחשבת אמליה למגנה על הנשים ההרות ועל התינוקות שנולדים, ולקבר מגיעים עולי רגל רבים שמניחים בו פרחים.

9. מוזיקה קובנית
המוזיקה היא חלק בלתי נפרד מהוויית החיים בקובה ובהוואנה בפרט. המוזיקה נשמעת בכל פינה בהוואנה – באולמות, בברים במועדונים, ולא פחות מכך – גם ברחובות. במלון נסיונל הוותיק (Hotel Nacional), שגם הוא מהווה אתר חובה בהוואנה, אפשר ליהנות בימי שלישי וחמישי בערב מקונצרטים של ממשיכי דרכם של "הבואנה ויסטה סושיאל קלאב", שהביאו את בשורת המוזיקה הקובנית לעולם בסוף שנות התשעים. הקונצרטים מתקיימים באווירה מהודרת באולם Compay Segundo וכוללים גם ריקודים. מקומות נוספים שאפשר ליהנות בהם ממוזיקה קובנית טובה הם Casa de la Musica de Centro Habana, שם מנגנות להקות סלסה מדי ערב, La Tropical עם הופעות של מוזיקה חיה ו- La Zorra y el Cuervo, מועדון קטן ואינטימי עם הופעות של ג'אז קובני.

10. נסיעה במכונית עתיקה ברחבי העיר
המכוניות האמריקאיות משנות החמישים הן מסימני ההיכר הבולטים ביותר של קובה, וקשה לא לחשוב על קובה מבלי לדמיין את המכוניות הקלאסיות האלו. נסיעה במכונית עתיקה ברחובות העיר, ובעיקר באזור המאלקון, היא חוויה ייחודית שמספקת דרך שונה לראות את העיר, למרות שבהחלט לא מדובר בתחליף לשיטוט רגלי ברחובות. אפשר להזמין נסיעה כזו במשרד הקבלה של כל מלון בעיר.
 

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות

לישראל אין יחסים דיפלומטיים עם קובה.

ישראלים הנוסעים לקובה זקוקים לאשרת כניסה. את הוויזה ניתן להנפיק על ידי פניה לנציגות קובה במדינה שלישית או באמצעות סוכני הנסיעות.
במקרי מצוקה יש לפנות לשגרירות קנדה בהוואנה.
בכניסה לקובה יש להציג את אשרת הכניסה, דרכון בתוקף לשישה חודשים וכרטיס טיסה ליציאה מקובה. כמו כן, יש להציג את כתובת המקום בו תלונו בימי השהייה הראשונים. הוויזה תקפה לשלושים יום.
 


איך להגיע?
אין טיסות ישירות מישראל להוואנה. ניתן לטוס להוואנה דרך יעדים שונים באירופה כמו מדריד או פריז. כמו כן, ניתן לטוס לקובה מקנדה וממדינות שונות בדרום ומרכז אמריקה והאיים הקריביים.


מתי להגיע?
העונה המתאימה ביותר לביקור בהוואנה היא העונה היבשה, בין נובמבר לאפריל.
 


בריאות
הרפואה בקובה היא ברמה טובה יחסית לאמריקה הלטינית , ובהוואנה יש מרפאות בינלאומיות לתיירים ברמה טובה ועם צוות דובר אנגלית. קשה להשיג תרופות בקובה ולכן כדאי להכין מראש ערכת עזרה ראשונה.
בקובה אין לשתות מי ברז, ניתן לשתות מים מינרלים או מים מורתחים.
 


בטיחות
ישנה אזהרת מסע של משרד החוץ לפיה רמת הפשיעה בקובה הינה גבוהה ולאחרונה גדל משמעותית מספר התיירים שנשדדו, כויסו והותקפו, במיוחד בהוואנה העתיקה. בנוסף, מזהירים במשרד החוץ שהנהיגה בקובה מסוכנת מאוד.

שתפו: