הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לאמסטרדם אינם זקוקים לאשרת כניסה.
שגרירות הולנד בישראל
כתובת: בית עוז, אבא הלל סילבר 14, רמת גן
טלפון: 03-7540777
שגרירות ישראל בהולנד
כתובת: Buitenhof 47, האג
טלפון: 31-70-3760500
איך להגיע
חברות התעופה אל-על ו-KLM מקיימות טיסות סדירות מישראל לנמל התעופה סכיפול (Schiphol) הסמוך לאמסטרדם. חברות נוספות מציעות טיסות שכר בקו ישראל-אמסטרדם. זמן הטיסה – ארבע שעות ועשרים דקות.
מתי כדאי להגיע
אמסטרדם מלאה תיירים לאורך כל השנה. החודשים הנעימים ביותר לטיול הם יוני-אוגוסט, אז יש סיכוי ליהנות מכמה קרני שמש חמימות. בחודשים נובמבר-פברואר מחירי המלונות יורדים משמעותית.
סמים
למרות שהולנד נחשבת למתירנית בכל הנוגע לסמים, החוק ההולנדי אוסר על יבוא, יצוא, מכירה, ייצור או עיבוד של סמים קשים וקלים. עם זאת, השימוש האישי בסמים קלים אינו מוגדר כעבירה. למרות האיסור החוקי על מכירת סמים, משטרת הולנד מאפשרת לקופי שופס למכור סמים קלים בלבד בהגבלות מסוימות.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
באמסטרדם פזורים שלושה מרכזי מידע לתיירים, בהם אפשר לשכור חדר במלון, להזמין סיורים, לברר מידע על אירועים ולרכוש כרטיסים.
כתובות: Stationsplein 10 (מול תחנת הרכבת המרכזית), Leidseplein 26 ו-Schiphol Airport, Arrivals 2 at Schiphol Plaza
מטבע
אירו
הפרש שעות
הולנד מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.
תקשורת
הקידומת הבינלאומית של הולנד היא 31, והקידומת של אמסטרדם היא 20. כשמחייגים מישראל יש להוסיף את הקידומות הללו.
תחבורה
סימן ההיכר הבולט של העיר הם אלפי זוגות האופניים, כלי התחבורה העיקרי. בתוך אמסטרדם יש יותר אופניים ממכוניות, וכך גם האוויר יותר נקי.
כדאי לשכור זוג אופניים ולטייל בעיר. בכל הכבישים יש מסלול מיוחד לאופניים מצד ימין. חשוב מאד להיזהר מהמכוניות ומהחשמליות וכמובן לנעול את האופניים במנעול, כיוון שגניבת אופניים שכיחה מאד.
אמסטרדם אינה גדולה ונוחה לטיולים רגליים. בימים גשומים וגם כאשר הרגליים מתעייפות, אפשר להיעזר בטראם (החשמליות הצהובות) או באוטובוסים.
כדי להכיר את העיר בדרך המהירה ביותר, כדאי לצאת לשיט מודרך בתעלות. הסיור עובר בנקודות ציון חשובות ונותן אפשרות לצפות על העיר מנקודת מבט שונה. אפשר לבחור בין סיור יום לסיור לילה.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל: מעדנים לאורך התעלות
אמסטרדם היא לא רק מעצמת גבינות. יש בה גם הרבה בשר ודגים, והשפעות שהביאו עימם מהגרים וסוחרים
דוכן פופרטיס – כדורים תפוחים שלב בצק שמרים המוגשים עם אבקת סוכר וקוביית סוכר מעל | צילום: ברק אוסרוביץ' |
כתב: דורעם גונט
לאמסטרדם לא נוסעים כדי לאכול, ובוודאי לא כדי לגלות מטבח הולנדי מסורתי מסעיר. ובכל זאת, אם אתם מגיעים לעיר, אין סיבה שלא תיהנו בה מאוכל מצוין.
הצירוף "מטבח הולנדי" לא גורם לאניני הטעם להזיל ריר. מנה גדולה של בשר עם תפוחי אדמה, בצד מחית אפרפרה של ירקות שבושלו עד לבלי הכר, ואחר נטחנו ונמעכו באכזריות עד שהפכו לעיסה בלתי מזוהה – אלה הם לא בדיוק שיא הקולינריה. גם אם יוגש לפני כן מרק אפונה עם בייקון ונקניקיות – סמיך עד כדי כך שאפשר לתקוע בו כף והיא תעמוד כמו תורן באמצע הקערית – לא יהיה בכך כדי להושיע. האוכל ההולנדי המסורתי כבד, תפל, לא יצירתי או מעניין במיוחד, והדגש מושם בו על הכמות יותר מאשר על האיכות.
עד כאן החדשות הרעות. החדשות הטובות הן שלא חייבים לאכול באמסטרדם אוכל הולנדי מסורתי. ההולנדים, עם של סוחרים עם עבר קולוניאלי, זיהו בקלות את חולשתם בתחום המזון, ולא היססו לאסוף השפעות, טכניקות, מצרכים והשראה ממדינות קרובות ומיבשות רחוקות. כל זה נכון שבעתיים באמסטרדם, עיר קוסמופוליטית, שרבים כל כך מתושביה הם זרים ומהגרים.
בנוסף על שפע עצום ומשובח של מסעדות איטלקיות, צרפתיות, סיניות, יפניות, הודיות, תורכיות, מרוקאיות ואחרות, שכדוגמתן אפשר למצוא בכל עיר גדולה באירופה, מתהדרת אמסטרדם באוכל האינדונזי והסורינאמי, שמקורו בקולוניות לשעבר. ההשפעה של המושבה ההולנדית לשעבר אינדונזיה על האוכל ההולנדי היא כה גדולה, עד ש"שולחן האורז" – הרייסטאפל (Rijsttafel) – מוזכר באנציקלופדיית "לארוס גסטרונומיק" כ"מנה קלאסית של המטבח ההולנדי".
ואכן, רייסטאפל הוא אחת האופציות המוצלחות ביותר לארוחת ערב "מסודרת" באמסטרדם. כל אחת מהמסעדות האינדונזיות הרבות של אמסטרדם מציעה שתיים או שלוש גרסאות של רייסטאפל, שנבדלות זו מזו בעיקר במספר המנות שיוגשו ובתוכנן. בכל מסעדה יונחו במרכז השולחן מתקני חימום על נרות, ועליהם קערת אורז לבן פשוט. או אז יתחיל מצעד ארוך של צלוחיות קטנות להגיע מהמטבח: שיפודים קטנים של עוף או בשר ברוטב בוטנים, קוביות חריפות של בשר כבש, פירות ים בתחמיץ, תבשילי ירקות, בשר בקר וחזיר, פירות, קוקוס, בוטנים ועוד ועוד. הכל מתובל מאוד, חריף (אפשר לבקש מהמלצר להתאים את דרגת החריפות לטעמכם), חמוץ, מתוק, בדרך כלל טעים, ותמיד משביע מאוד. ברוב המקומות אפשר לבקש ולקבל תוספת מהמנות שאהבתם במיוחד.
מסעדות אינדונזיות, סורינאמיות וסיניות פשוטות וזולות מאוד אפשר למצוא בזידייק (Zeedijk), רחוב קטן הסמוך לתחנה המרכזית, אבל עדיף לאכול באחת המסעדות המומלצות.
אפשרות אחרת היא ליהנות מההתמחות ההולנדית בבשר, ובמיוחד בצלעות המצוינות, המוגשות באחדים מבתי הקפה בעיר. הפרות ההולנדיות יפהפיות, מחוץ לצלחת וגם בתוכה. התענוג שבאכילת מנה ע-נ-ק-י-ת של בשר, עשוי בצורה מושלמת, במחיר סביר עד זול, משותף לישראלים ולהולנדים כאחד. לחובבי בשר, ביקור באמסטרדם לא יהיה שלם בלי לפחות ארוחה אחת בקפה דה קלוס.
ארוחה קלה ברחוב
ואולם, חוויית המזון באמסטרדם מחכה למבקר ברחוב, בחטיפים ובמעדנים קטנים, לא פחות מאשר במסעדות. את ארוחת הצהריים מעבירים ההולנדים בדרך כלל עם קפה ובּרוֹצֶ'ה (Broodje) – סנדוויץ' קטן עם גבינה או האם או שניהם (את התיאבון הם שומרים לארוחת הערב המוקדמת, שמתחילה בדרך כלל ב-18:00). הואיל ורבות מהמסעדות הטובות נפתחות רק ב-17:00 או 18:00, מפתה מאוד לעצור בצהריים באחד מדוכני הדגים הפזורים בעיר, ולהתענג על פילה שלם של דג טרי, עסיסי בפנים ומצופה בבלילה פריכה ושחומה, שיצא רק לפני רגע מטיגון בשמן עמוק. אם יש תור של הולנדים שממתינים בסבלנות לפני הדוכן – סימן שכדאי להצטרף אליהם. באותם דוכנים אפשר גם לקנות צלופחים מעושנים (פאלינג), שרימפס ענקיים ברוטב מיונז ועשבי תיבול, מולים, מקרל מאודה, נגיסי דג קטנים מטוגנים (קיבלינג), סלטי דגים וכמובן – הרינג.
ההרינג המשומר במלח הוא המלך הבלתי מעורער של אוכל הרחוב ההולנדי. המהדרין מוותרים על הלחמנייה ואוכלים את הדג, עם או בלי בצל קצוץ ופרוסת מלפפון חמוץ, על צלחת קרטון מלבנית קטנה. הם אוחזים את הדג בזנבו, מניפים אותו אל על, מטים את הראש לאחור ואז מחליקים אותו פנימה בביס או שניים. ההולנדים מייחסים להרינג סגולות בריאותיות, כפי שמעיד הפתגם "Haring in’t land, dokter aan de kant" ("כל עוד יש הרינג, הרופא שומר מרחק"). שלל הדיג הראשון בשנה, המגיע באמצע מאי (עונת הדיג נמשכת עד אמצע יולי), הוא סיבה לחגיגה מיוחדת, וכדאי להצטרף להולנדים בגריסת ההרינג ההולנדי החדש, ה-Hollandse nieuwe haring. דרך אגב, החבית הראשונה של ההרינג החדש שמורה תמיד למלכה.
אפשרות זולה ומקומית לחטיף בין ארוחות היא הקרוקט. זהו שם כללי למגוון של כופתאות בשר מטוגנות, שאין להן הרבה מן המשותף עם קרוקט תפוחי האדמה המוכר. הקרוקט ההולנדי עשוי בדרך כלל מתערובת של בשר בקר, עוף או חזיר מבושל, בצל, ביצה ותפוחי אדמה; חומרי הגלם מעובדים למחית, שאותה מצפים בפירורי לחם ומטגנים בשמן עמוק. החוץ פריך, הפנים רך ופיקנטי. מי שרוצה לדעת בדיוק מה הוא אוכל ולזהות את חומרי הגלם שמרכיבים את המזון שבא אל פיו, מוטב לו שיישמר. הנועזים יאכלו קרוקטים בקיוסקים לא מאוישים: תאים קטנים בעלי דלתות זכוכית, שבצד כל אחד מהם חריץ למטבעות. בוחרים את הקרוקט הרצוי, משלשלים מטבעות, ואז פותחים את הדלת, שולפים קרוקט ואוכלים.
חטיף אופייני, משביע וקונבנציונאלי יותר הוא הצ'יפס (Patat), שאותו אוכלים ההולנדים עם מיונז (Patat met, כלומר "צ'יפס עם", שמשמעותו צ'יפס עם מיונז), כמו בבלגיה השכנה. דוכני הצ'יפס הטובים עדיין משתמשים בתפוחי אדמה טריים (ולא קפואים), מטגנים את הצ'יפס פעמיים, ומגישים אותו בחרוט נייר. רוב המקומות מציעים, בנוסף למיונז, מבחר גדול של רטבים אחרים (למשל, רוטב חריף ורוטב סאטה); אפשר גם לקנות פָּטָאצֶ'ה אוֹרלוֹך (Patatje oorlog; "צ'יפס במלחמה" בהולנדית, מנה המוגשת עם מיונז, קטשופ, רוטב בוטנים ולפעמים גם טבעות בצל מעל).
עוד אפשרות חטיפית היא הרוֹקוואוֹרְסֱט (Rookworst) – נקניקייה ענקית, שמנמנה, עסיסית ומיוחדת, מבושלת במים – שאותה טורפים מתוך שקית נייר. בסניפים של רשת הכלבו היימה (Hema) יש בדרך כלל קיוסק על הרחוב, שמוכר חצאי נקניקיות כאלה (לא כדאי להתפתות לעטוף את הנקניקייה המהוללת בלחמנייה הסתמית המוצעת במקום).
לקינוח, אם רוצים משהו מתוק, אין יותר הולנדי מאשר לשבת בבית קפה, על צלחת של פופרטייס (Poffertjes). אלה כדורים תְפוחים של בצק שמרים, מטוגנים במחבת ברזל מיוחדת בעלת שקעים עגולים. הפופרטייס מוגשים עם אבקת סוכר וקוביית חמאה מעל.
אפשרות אחרת, בעיקר כשנמצאים בשוק, היא להתביית על דוכן של סטרופוואפל (Stroopwafel). זהו ספציאליטה הולנדי, שלפי האגדה הומצא על ידי אופה מחאודה (Gouda; משם באה הגבינה המפורסמת, הנקראת בעברית בטעות "גאודה") ב-1784. מדובר בוואפלים עגולים ודקיקים, מבצק דחוס ומתוק, המתובל בקינמון. הם נאפים בטוסטרים, ובין כל שני ואפלים נמרחת שכבה נדיבה של סירופ קרמל חם, העשוי מסוכר ומחמאה. חובה לאכול חם, כשהסירופ עדיין נוזלי, ויש סכנה שיטפטף ויכתים את הבגדים.
לינה
באמסטרדם, הביקוש לבתי מלון עולה על ההיצע, ולכן כדאי לתכנן ולהזמין מקום מראש. את ההזמנות תוכלו לעשות ישירות בבתי המלון, וגם באמצעות סוכני נסיעות בארץ או דרך מרכז ההזמנות שמפעילה לשכת התיירות של אמסטרדם. דואר אלקטרוני: reservations@amsterdamtourist.nl.
אם הגעתם לאמסטרדם בכל זאת בלי להזמין מקום מראש, תוכלו להיעזר בשירותיהן של לשכות התיירות המקומיות (VVV), הקשורות למרכז ההזמנות. יש לציין, כי שירות זה כרוך בתשלום.
כתבה: ענת יערי
בילויים: מכל הצלילים שבעולם
באמסטרדם נערכים מופעי מוזיקה בכל ז'אנר שאפשר להעלות על הדעת: ממוזיקה קלאסית ועד רוק ופאנק. להלן אולמות ומועדונים מומלצים לחובבי המוזיקה:
הקונצֶרטחְבאו (Concertgebouw)
אולם הקונצרטים החשוב ביותר בהולנד, שחזיתו מעוצבת בסגנון קלאסיציסטי ובראשה קבוע נבל מוזהב. מאז 1892 מהדהדת כאן המוזיקה של תזמורת הקונצרטחבאו המלכותית ושל אינסוף תזמורות וסולנים מחו"ל. בכל שנה מגיעים לקונצטרחבאו כ-800,000 מאזינים – יותר מאשר לכל אולם קונצרטים אחר על פני כדור הארץ. לאמיתו של דבר, במקום יש שני אולמות. הגדול שבהם נחשב לבעל האקוסטיקה הטובה בעולם.
כתובת: Concertgebouw, Concertgbouwplein 10
טלפון: 31-20-6718345
בּימְהוֹיס (Bimhuis)
מאז שנות החמישים המוקדמות של המאה העשרים סיפקה אמסטרדם בית חם למוזיקאי ג'אז. אחרי מופעיהם הרשמיים בקונצרטחבאו, דמויות אגדתיות כמו צ'ט בייקר וגרי מוליגן אִלתרו בברים הבוהמיאניים שבאיזור זֵיידייק (Zeedijk). בעשורים האחרונים, אולם בימהויס, שרכש מוניטין בינלאומיים, הפך למרכז הג'אז של העיר. תוכנית המופעים במקום מצוינת, וכוללת נגני ג'אז אגדיים בצד האוונגרדים החדשניים ביותר. מאחר שמספר מקומות הישיבה במקום מוגבל, מומלץ לרכוש כרטיס מראש או להגיע למופע מוקדם.
כתובת: Piet Heinkade 3
טלפון: 31-20-7882188
מֶלקוֶוק (Melkweg)
"שביל החלב" האגדי (הוא קרוי כך משום שבמקום פעלה בעבר מחלבה) החל את דרכו בשנות השישים של המאה הקודמת, כאשר היפים פלשו לבניין. מאוחר יותר התפתח המקום וסיפק במה למגמות שצצו, כולל פאנק, האוס ומוזיקת עולם. כיום פועל כאן מרכז מולטימדיה, ובו שני אולמות קונצרטים, תיאטרון, בית קולנוע, גלריה וקפה-מסעדה. בכל יום שתגיעו לכאן תיתקלו במופעי רוק, רגאי, היפהופ, מוזיקת נשמה, פאנק או כל ז'אנר אחר שתעלו על דעתכם.
כתובת: Lijnbaansgracht 234a
טלפון: 31-20-5318181
פרדיסו (Paradiso)
כמו "שביל החלב", גם "היכל הפופ" פרדיסו – השוכן בכנסייה לשעבר, שלהּ תקרות מקומרות וּויטראז'ים – החל את דרכו כאשר היפים פלשו למקום. העירייה התירה להם להישאר במבנה, בתקווה שהדבר יעזור לרוקן את פארק וונדל, שבאותם ימים שימש כאתר מגורים זמני לדור שלם. עד היום, בפרדיסו אפשר להאזין למוזיקאים אגדיים ולנַגנים ירוקים, כמעט בכל ז'אנר שהוא.
כתובת: Weteringschans 6-8
טלפון: 31-20-6264521
ממליץ: סטיב קורבר
קניות
שווקים: כיכר השוק הומה
פרחים, בגדים, כרזות, ספרים, בולים ושאר מציאות. הזדמנות להרגיש קצת כמו אסטרדמי ולנבור בערימות
כתבה: דריה מעוז
אחת האטרקציות המהנות ביותר של אמסטרדם היא השווקים שלה. אפשר להשיג בהם הכל – כד נחושת יפהפה, ציור שמן שזה עתה צויר, נרגילה מסוגננת, מעיל עור משומש, פרי בשל, סרטנים, פרחים ומה לא. השווקים של אמסטרדם צבעוניים, תוססים ומלאי הפתעות. כל דוכן טומן בחובו משהו חדש, מעניין ומסקרן. בביקורי באמסטרדם ערכתי קניות בשני מקומות עיקריים: בחנויות שבמתחם הרחובות קַלוורסְטרָאט (Kalverstraat) ורוֹקין (Rokin), ובשווקים. קניתי בהם בגדים, אוכל, נעליים, תיקים והמון מתנות.
ביום שמש יפה, אין כמו טיול בשווקים הפתוחים של אמסטרדם, שם אפשר להתענג על הניחוחות, לעבור בין דוכן לדוכן ולנבור במציאות. האמסטרדמים אוהבים לערוך את קניותיהם בשווקים, והביקור בהם מאפשר לתיירים להתערבב בתוכם ולהרגיש, ולו לרגע, מקומיים. אבל דבר אחד יש לזכור – להטמין את הכסף עמוק בתוך התיק או בחגורת כסף, אחרת עלול אחד הכייסים הזריזים לקלקל לכם את ההנאה שבסיור.
רוב השווקים של אמסטרדם ממוקמים במרכז העיר, וקל להגיע אליהם. הם מתחלקים לשני סוגים: אלה הפתוחים בכל יום, מלבד ימי ראשון; ואלה הפתוחים רק בימי ראשון.
אלבֶּרט קויפּמַרקְט (Albert Cuypmarkt)
השוק היפה והמפורסם הזה הוא הגדול שבשוקי אמסטרדם. הוא משתרע לאורך כקילומטר, ברחוב אלברט קויפסטרָאט (Albert Cuypstraat), דרומית למרכז אמסטרדם וצפונית לגן הציבורי סָרַפַּטִיפארק (Sarphatipark). בשוק הזה תוכלו למצוא הכל – בגדים מכל הסוגים, תיקים, פרחים, נעליים, פירות, גבינות, תמרוקים, שעונים והמון דוכנים של דגים, שרצים ופירות ים מכל הסוגים. למרות שרוב הסחורה הנמכרת בו חדשה, המחירים מאוד נמוכים. הפירות המוצעים כאן טעימים וטריים, אך יש לזכור שבניגוד לשווקים בישראל, כאן המוכר בוחר עבורכם את הפירות – מה שלא מבטיח שהטובים ביותר יגיעו בהכרח לשקית שלכם. מי שרעב יכול לקנות לחמנייה עם הרינג, בצל ומלפפון כבוש, או לפקוד את אחת המסעדות הגודשות את צִדי השוק, רובן אינדונזיות וסורינאמיות. מסעדה מומלצת במיוחד היא Albert Cuyp 67, הנמצאת בכתובת המצוינת בשמה. מדוברת במסעדה זולה, המציעה מטבח סורינאמי ואינזונזי טעים.
וָוטֶרלוֹפּלֵיין מַרקְט (Waterlooplein Markt)
במרכזה של כיכר ווטרלופליין (Waterlooplein) – כיכר קטנה הנמצאת מזרחית לכיכר רֶמבּרנדטפּלֵיין (Rembrandtplein), ברובע היהודי של העיר – פועל אחד משוקי הפשפשים הגדולים באירופה. זהו מקום מצוין לקנות בו מעיל עור יד שנייה, תקליטים ישנים, קטורת, ציוד לאופניים, ספרים משומשים והמון מתנות קטנות (טבעות זולות, צמידים, פסלונים, קבקבי עץ הולנדיים ועוד). יש בו הרבה זבל, אבל גם הרבה מציאות. צריך רק לנבור בערימות. אפשר לדלג על המרכולת המוצעת על הרצפה, שכוללת בעיקר ג'אנק שיש לכל אחד מאיתנו בבית: צעצועים ישנים מפלסטיק, קערות סדוקות ובובות בלי רגל. בדרך כלל השאריות הללו נשארות על הרצפה גם אחרי שהשוק נסגר, ומושכות למקום חסרי בית, שגם הם מעקמים מולן את אפם.
בפתח השוק יש חנות גדולה להשכרת אופניים (Mac Bike), למי שרוצה להרגיש הולנדי עד הסוף.
תחבורה: מטרו (תחנת Waterlooplein) או קווי החשמלית 9 ו-14
שעות פתיחה: שני-שבת 17:00-9:00
בּלוּמן מרקט (Bloemenmarkt)
על תעלת סינֶל (Singel), לא הרחק מכיכר מאנְטפליין (Muntplein) – אחת הכיכרות המרכזיות, שניתן לזהותה בנקל, הודות למגדל השעון שבמרכזה – מסתתר שוק פרחים יפהפה. את הדוכנים לא רואים מהרחוב, אבל כשנכנסים לשוק הקטן, הם מתגלים, אחד אחרי השני, במלוא יופיים. זהו מקום מצוין לקנות בו פרחים, זרעים, פקעות ועציצים, והוא מהווה רקע מרהיב לצילום. הצבעונים ההולנדיים על שלל צבעיהם שולטים בשוק הזה, אבל יש בו גם המון עצים ננסיים, צמחים טורפים ועוד.
שעות פתיחה: שני-שבת 17:30-9:00
עם הילדים
אמסטרדם לילדים
אמסטרדם היא ה-עיר לטייל בה עם ילדים. עשר פעילויות שלא תתחרטו עליהן
לכתבה המלאה>>
פסטיבלים ואירועים
האמסטרדמים אוהבים לחגוג, והם עושים את זה בתדירות גבוהה. עשרה אירועים שלא כדאי להחמיץ
כתבה: יפית טרנטו
מפאת מזג האוויר, רוב האירועים באמסטרדם מתקיימים בקיץ. כמעט כולם פתוחים לקהל הרחב. תאריכי האירועים אינם קבועים, מכיוון שרובם מתרחשים בסוף השבוע. מידע מדויק אפשר למצוא מבעוד מועד באתרי האינטרנט של האירועים (אם יש להם) או בלשכת המידע לתיירים. כרטיסים ומידע לנמצאים בעיר אפשר לקבל בלשכות המידע לתיירים שבלייטספליין (Leidseplein 26) או בתחנה המרכזית (Stationsplein 10).
נובמבר > ליל המוזיאונים (Museumnacht)
ליל המוזיאונים נערך בכל שנה בחודש נובמבר, בעיקר עבור אלה שאוהבים גם אמנות וגם מסיבות. ביום הזה אפשר לרכוש כרטיס מיוחד המקנה זכות כניסה לכארבעים מוזיאונים בעיר, שלרגל המאורע נשארים פתוחים עד השעות הקטנות של הלילה. בנוסף לזה מתקיימים אירועים מיוחדים כגון תחרות התאבקות, חתונה בנוסח ספרד של ימי הביניים, קונצרטים קלאסיים בעליות גג חשוכות ומסיבות במוזיאונים עצמם.
27 באפריל > יום המלך
ב-27 באפריל נראית אמסטרדם כמצעד כתום המוני. יום הולדתו של המלך וילם-אלכסנדר נחגג על ידי ההולנדים בעיקר בשתיית אלכוהול, בריקודים ובהוצאת אוצרות הבוידעם למכירה ברחוב. למרות ההתמסחרות ברחובות המרכזיים, עדיין אפשר למצוא ברחובות הקטנים מציאות של ממש. הוונדלפארק הוא ממלכת הילדים, מכיוון שרק להם מותר למכור בו את מרכולתם. מלבד הבמות המרכזיות שבכיכרות, מוקמת מול כל בר או מסעדה במה מאולתרת. התוצאה: מוזיקה ואלכוהול בכל פינת רחוב.
אוגוסט > מצעד הגאווה
מצעד הגאווה הולך וגדל מדי שנה. 250 אלף אנשים פושטים על תעלות אמסטרדם במצעד ענקי: מקצתם משתתפים באופן פעיל, מחופשים בשלל תלבושות חושפניות וגאות, והאחרים משמשים להם קהל אוהד. החפצים להשתתף במצעד – כלומר לשוט בסירות על תעלות אמסטרדם – מתבקשים להירשם מראש באתר האינטרנט.
השבוע השלישי של אוגוסט > Sail Amsterdam
ספינות, סירות ואוניות מפרש מכל קצוות תבל, מאוסטרליה ועד ברזיל, מוצאות את דרכן לאמסטרדם באירוע Sail Amsterdam בשבוע השלישי של אוגוסט. במשך שישה ימים מוצגים לראווה למעלה מ-500 כלי שיט היסטוריים. מצעד השיט הזה הוא כה מרשים, עד כי גם צופים שאינם מתעניינים בשיט נדבקים בקדחת הים.
כתובת: Czaar Peterstraat 213
יולי-אוגוסט > פראדה (Parade)
פסטיבל לאמנויות הבימה, שנודד בחודשי הקיץ ברחבי הולנד. בפסטיבל מופעי תיאטרון, פנטומימה וקרקס, והכי חשוב – קרוסלה. ברחבת הפראדה יש מסעדות רבות, דוכני אלכוהול, מופעי חוצות ותצוגות של עבודות אמנות.
כתובת: Martin Luther Kingpark
אוגוסט > קונצרט בתעלה
קונצרטים פתוחים לקהל הרחב מול מלון פוליצר בפרינסנחרכט. הבמה צפה במי התעלה, ואמסטרדמים רבים מנסים לתפוס בסירותיהם מקום טוב לצפייה. כך יושב לו קהל על המים ועל היבשה ומאזין למוזיקה בשעות אחר הצהריים.
כתובת: Prinsengracht 583-II
סוף השבוע האחרון של אוגוסט > אוטמרקט (Uitmarkt)
בכל שנה נערך בסוף שבוע האחרון של אוגוסט פסטיבל חופשי של תרבות באזור כיכר לייטספליין. מופעי ריקוד, תיאטרו, קברט, מוזיקה ועוד ועוד. אוטמרקט הוא פסטיבל המוני למדי, ובדיוק משום כך אפשר למצוא בו מופע או מאורע מכל סוג ולכל טעם.
כתובת: Leidseplein, Museumplein
21 ביוני > ליל חגיגות ליום הארוך ביותר של השנה
היום הארוך ביותר של השנה נחגג בבלייבורך (blijburg, שמשמעות שמו בהולנדית היא "חוף שמח" – חוף הים היחיד (והמלאכותי) של אמסטרדם. המאורע נחגג משעות אחר הצהריים ועד השעה שתיים בלילה בסימן אגדות ומיסטיקה צפונית ובליווי מדורות, פרחים, נרות צפים והלמות תופים.
כתובת: Bert Haanstrakade 2004
אירועים נוספים:
השבת הראשונה של ספטמבר > תהלוכת הפרחים (Bloemen Corso)
בתאריך זה יוצאות סירות עמוסות פרחים מאלסמר, בירת הפרחים של הולנד, אל תעלות אמסטרדם. במהלך היום הססגוני הזה אפשר לעמוד על גדות התעלות ולצפות במראה המרהיב, שממנו נעדרים, למרבית הצער, הצבעונים ההולנדיים, פשוט מאחר שאינם פורחים בסתיו.
סוף השבוע השני של ספטמבר < Open Monument Days
אירוע זה מספק הזדמנות יוצאת דופן להתוודע מקרוב לאוצרות הארכיטקטוניים של אמסטרדם. במהלכו, בעליהם של מבנים היסטוריים רבים (למשל, טחנות רוח) פותחים את שעריהם ומאפשרים לציבור הרחב לבקר בהם.
פעילויות מיוחדות
אופניים לכל מטייל
אם מתחשק לכם להיות לכמה ימים הולנדים, אבל הולנדים באמת – כאלה שרוכבים על אופניים בגו זקוף, מרכיבים את צאצאיהם ללא קסדה, עוצרים בנינוחות בסמוך לחשמלית נוסעת ומתייחסים בסלחנות לתיירים המתפעלים מהשלווה של המקומיים – מומלץ לכם לאמץ אופניים משלכם ולהכיר את העיר דרך הדוושות. ההנאה מובטחת.
מומלץ להצטרף לסיורים דו-גלגליים שמארגנת חברת Mike’s Bike (אין צורך ברישום מוקדם. צריך פשוט להמתין ב-11:00 בנקודת האיסוף בכתובת Kerkstraat 134). הסיורים, המתנהלים באנגלית במבטא סקוטי מודגש, מתחילים ברחובות הצדדיים של אמסטרדם, וממשיכים לעבר האיזור הכפרי הסמוך לכרך. במהלכם תעצרו ליד טחנת רוח שהוסבה למגורים, ותבקרו בחווה שבה מייצרים גבינות גאודה בטעמים שונים ונעלי עץ במגוון דוגמאות וצבעים. בעל החווה, ברנש עליז במיוחד, יסביר לכם מה ההבדל בין כפכפי כלולות העשויים בדוגמת תחרה לבין סתם נעלי עבודה. אחר כך תטעמו גבינות. את הדרך חזרה, העוברת בפארק אמסטל (Amstelpark), תעשו כשתיק הגב שלכם שוקל הרבה יותר.
לבעלי ניסיון רב בדיווש, האופציות רבות עוד יותר: כמה חברות מקומיות מציעות אופניים להשכרה. להלן כתובותיהן של אחדות מהן:
Bike City
כתובת:Bloemgracht 70
טלפון: 6263721-20-31
אתר:http://www.bikecity.nl
Mac Bike
כתובת: Meester Visserplain 2
טלפון: 6200985-20-31
אתר:http://www.macbike.nl
אחרי שלמדתם איך לנעול את האופניים (חשוב! גניבת אופניים היא אחד ממעשי הפשע השכיחים באמסטרדם) כל שנותר הוא לבחור תעלה, לעלות על האופניים, להשתלב בנתיב (בצמוד לכל נתיב אופניים סללו כביש למכוניות) ולצאת אל המסע לאורך התעלה.
אטרקציות ואתרים מומלצים
מה לעשות ומה לראות באמסטרדם
בית אנה פרנק
בית התעלה מהמאה ה-17 שבו הסתתרה משפחת אנה פרנק מהנאצים בשנים 1944-1942 מושך אליו למעלה מחצי מבקרים מדי שנה, ומרגש גם את הציניקנים הגדולים ביותר. בסיור בבית אפשר לראות את החדרים בהם הסתתרה המשפחה, כולל את החדר בעליית הגג שבו אנה כתבה את יומנה המפורסם. באגף חדש שנוסף לבית המקורי יש תצוגות שונות, מצגות, סרטונים ועוד. בחנות הספרים אפשר לרכוש את היומן של אנה פרנק בשפות שונות, בהן עברית.
כתובת: Prinsengracht 267
טלפון: 31-20-5567105
אתר אינטרנט
מוזיאון ואן גוך
מוזיאון מצוין, שהביקור בו מומלץ בחום. בבניין המודרני והמואר מוצגים באופן כרונולוגי חייו של וינסנט ואן גוך ויצירותיו. זהו האוסף הגדול בעולם של עבודותיו של האמן הגדול, שחייו הסוערים וחסרי השלווה הסתיימו בהתאבדות בכפר קטן הסמוך לפריז. כשרואים את ציוריו העוצמתיים קשה להאמין שבחייו הוא הצליח למכור רק יצירה אחת, וכי ידע מחסור ודאגות כלכליות. בנוסף לעבודותיו של ואן גוך, מוצגות במוזיאון יצירות של אמנים נוספים בני זמנו, בהם גוגן, מונה וטולוז-לוטרק. בחנות המוזיאון יש אוסף מרשים של פוסטרים, גלויות, ספרי אמנות ומזכרות מוצלחות במיוחד.
כתובת: Paulus Potterstraat 7
טלפון: 31-20-5705200
אתר אינטרנט
רייקסמוזיאום (Rijksmuseum)
זהו אחד מעשרת המוזיאונים לאמנות הנחשבים בעולם, ובו אוסף האמנות הגדול ביותר בהולנד. במוזיאון ניתן להתרשם מיצירות המופת הגדולות של תור הזהב ההולנדי, בהן ציורים של ורמיר ורמברנדט.
כתובת:Museumstraat 1
טלפון: 31-20-6747000
אתר אינטרנט
בית רמברנדט
הבית, שבו התגורר הצייר הנודע רמברנדט בשנים 1639 – 1656, משמש כמוזיאון להנצחת חייו ויצירתו. זהו מבנה לבנים אדומות, טיפוסי לאמסטרדם, שנבנה בתחילת המאה ה-17 ושופץ ביד אוהבת בסוף המאה ה-20. אוסף המוזיאון כולל כ-260 מתוך כ-290 הרישומים שרמברנדט עשה בחייו.
כתובת: Jodenbreestraat 4
אתר אינטרנט
מוזיאון סטיידליק (Stedelijkmuseum)
אחד המוזיאונים המובילים בעולם לאמנות מודרנית, בעיקר מהתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה. בין אוספי המוזיאון אפשר למצוא יצירות של פיקאסו, מאטיס, מלביץ, מונדריאן, דה קונינג, ראושנברג ואחרים.
כתובת: Museumplein 10
אתר אינטרנט
מוזיאון המדע (Nemo)
צורתו דמוית הסירה של הנמו בולטת על רקע המבנים ההיסטוריים של העיר (המבנה עוצב על ידי האדריכל האיטלקי הנחשב רנזו פיאנו), ויש בו שפע של עניין ושעשוע למבקרים צעירים. יש כאן תצוגות המסבירות בצורה מרתקת על ה-DNA, המוח, החושים, תהליכים כימיים שונים, מעגלים חשמליים ועוד. על הגג תמצאו קפיטריה וגן משחקים לילדים. המוזיאון נמצא בסמוך לתחנת הרכבת המרכזית של העיר, שמלבד היותה מקום יציאה וכניסה חשוב היא גם מעניינת מאוד מבחינה ארכיטקטונית (ואל תשכחו להציץ בחניון הרב-קומתי לאופניים הנמצא בחזית התחנה).
כתובת: Oosterdok 2
אתר אינטרנט
מוזיאון השעווה
הסניף האמסטרדמי של מוזיאון השעווה של מדאם טוסו נמצא בכיכר דאם, הכיכר המרכזית של העיר. בנוסף לדמויות של כוכבי טלוויזיה, זמרים ואישים מפורסמים מפוסלים בשעווה ולבושים בתלבושות אופייניות, תוכלו לפגוש כאן גם נציגים של בית המלוכה ההולנדי.
אתר אינטרנט
כיכר דאם
הכיכר המרכזית של העיר, עמוסה תמיד בתיירים ובמקומיים. הכיכר מוקפת מבנים היסטוריים ואטרקציות תיירותיות: הארמון המלכותי, הכנסייה החדשה, האנדרטה הלאומית ומוזיאון מדאם טוסו. חובבי השופינג יכולים לבקר בחנות הכלבו המצוינת De Bijenkorf, שהסניף הראשי שלה נמצא בכיכר, או להמשיך למדרחוב Kalverstraat היוצא מהכיכר ובו אינספור חנויות מכל הסוגים. בסביבת הכיכר יש מסעדות ובתי קפה רבים.
כיכר ליידספליין
אחת הכיכרות הגדולות בעיר ואזור בילויים תוסס. בכיכר יש ריכוז גדול של מסעדות, בתי קפה, פאבים, מועדונים וקופי שופס, והיא נמצאת במיקום מרכזי – על קו התפר בין מרכז העיר העתיקה לשכונות החדשות. ליידספליין ממוקמת בסביבת כמה מאתרי התיירות המרכזיים, בהם הרייקסמוזיאום, מוזיאון ואן גוך והפארק הגדול והמקסים וונדלפארק.
וונדלפארק
הריאה הירוקה המקסימה של אמסטרדם מהווה מקום לפעילות, טיולים ומפגשים בכל עונות השנה: בקיץ שולטים כאן מופעי רחוב, רולר בליידס, אופניים, ג'וגינג, מופעי תיאטרון פתוחים ופיקניקים; בחורף מחליקים על האגם הקפוא. אם מזג האוויר מאפשר, מומלץ מאוד לשכור אופניים (יש כמה חנויות השכרה באזור ליידספליין וליד הפארק עצמו) ולהצטרף למקומיים ברכיבה בשבילי הפארק, בין מדשאות רחבות ידיים ופינות מיוערות ושלוות. בתום הטיול או במהלכו כדאי לעצור באחד מבתי הקפה הפזורים ברחבי הפארק.
הגנים הבוטניים
אי של שקט, שלווה ויופי במרכז אמסטרדם. הגנים הבוטניים, שנוסדו ב-1638, הם מהוותיקים בעולם. אלפי צמחים מרהיבים מרחבי העולם מרוכזים מאחורי הכניסה המונומנטלית.
כתובת: Plantage Middenlaan 2a
טלפון: 6259021-20-31
אתר אינטרנט
רובע האורות האדומים
מקבץ רחובות במרכז העיר שבו נשים העוסקות בזנות מציגות עצמן בחלונות ראווה המוארים באורות אדומים. למרות התדמית המפוקפקת, בשעות היום מטייל כאן גם קהל מהוגן למדי ואפילו משפחות. הארכיטקטורה ברובע מרשימה, וגם הכנסייה הישנה (Oudekerk), הכנסייה העתיקה ביותר באמסטרדם, נמצאת כאן ושווה ביקור.
תעלות
התעלות של אמסטרדם, שמעניקות לעיר את אופייה המיוחד, נמתחות לאורך 100 ק"מ, ומעליהן עוברים כ-1,500 גשרים. התעלות היפות והמוכרות ביותר הן אלה המקיפות כחגורה את העיר העתיקה: תעלת Singel, תעלת האדון (Herengracht), תעלת הקיסר (Keizersgracht) ותעלת הנסיך (Prinsengracht). מומלץ מאוד לשוטט על גדותיהן, להתרשם מהבתים הטיפוסיים, לשבת באחד מבתי הקפה המשקיפים על המים, לחצות את הגשרים היפים או להצטרף לשיט תעלות. עוד דרך מעניינת להכיר את החיים על המים היא ללון בבית סירה. פרטים על השכרה קצרת מועד של בתי סירה באתר האינטרנט.
חצרות פנימיות
אחד הסודות המקסימים של העיר: ברחבי אמסטרדם פזורים 47 הופייס, מבנים שהוקמו מהמאה ה־14 ואילך כדי לספק מגורים מוגנים לנשים בודדות ולנצרכים. המבנים הללו נבנו מסביב לחצרות פנימיות המטופחות בשקידה הולנדית טיפוסית, עם עצים ושיחים, אדניות פורחות ופינות שקטות להתבודדות. הבחיינהוף (Begijnhof) ליד כיכר ספאו (Spui) במרכז העיר, הוא המוכר והמתויר ביותר, והשריד היחיד שנותר מהופייס שנבנו בימי הביניים. רובם של ההופייס האחרים נבנו במאות ה־17 וה־18, ואפשר למצוא ריכוז גדול שלהם ברובע היורדאן.
רובע יורדאן
היורדאן (Jordaan), על שם נהר הירדן, נמצא בשולי אזור התעלות של מרכז אמסטרדם. זוהי אחת השכונות המקסימות בעיר, עם בתים נאים, גלריות, חנויות בוטיק, חצרות פנימיות (הופייס), כיכרות וגינות מטופחות. בעבר זאת היתה שכונת עוני שאיכלסה מהגרים ופועלים מבתי חרושת הסמוכים, כיום צריך להיות בעל הון לא מבובטל כדי לקנות פה דירה. בשבתות מתקיים שוק פשפשים גדול ברחוב לינדרסטרט ושוק אורגני קטן ונעים סמוך לכנסייה הצפונית (Noorderkerk), שאף בה כדאי לבקר. אחרי השיטוט ברחובות ובשווקים, מומלץ לשבת בבית קפה או פאב מקומי ולהתיידד עם תושבי השכונה.
תצפית על העיר
משלושה מגדלים המצויים בכנסיות עתיקות ברחבי העיר נשקפים נופים מרהיבים של העיר: הכנסייה המערבית (Westerkerk), הכנסייה הישנה (Oudekerk) והכנסייה הדרומית (Zuiderkerk). את הטיפוס למגדל של הכנסייה המערבית (כ-85 מטר) אפשר לשלב עם ביקור בבית אנה פרנק הסמוך. למעשה, אנה פרנק כתבה ביומנה על צלצול פעמוני הכנסייה הזו.
Westerkerk – כתובת: Prinsengracht 281
Oudekerk – כתובת: Oudekerksplein 23
Zuiderkerk – כתובת: Zuiderkerhof 72
בתים צרים
הבית הצר ביותר באירופה (ואולי בעולם כולו) מצוי בכתובת Oude Hoogstraat 22. רוחבו 2.02 מטרים בלבד (בכניסה הראשית) ועומקו שישה מטרים. אמנם בכתובת Singel 7 יש עוד בית צר – רוחבו רק 1.1 מטר – אך מכיוון שזוהי הכניסה האחורית והכניסה הקדמית רחבה יותר, הוא אינו אוחז בשיא הנחשק. לא רחוק משם, ב-Kloveniersburgwal 26, נמצא עוד בית צר, רוחבו 2.44 מטרים, שהיה ביתו של העגלון של מר טריפ, סוחר אמיד שבנה לעצמו בשנת 1660 בית, שנחשב עד היום לבית המגורים הפרטי הרחב ביותר בעיר – 22 מ', כמעט פי עשר מביתו של העגלון! (Kloveniersburgwal 29).
טחנות רוח
אמנם טחנות רוח הן סמלה של הולנד, אבל באמסטרדם עצמה נותרו שמונה טחנות בלבד, מהן רק אחת עדיין פועלת שלא למטרות תיירות. תחנת מולן ואן סלוטן (Molen van Sloten) נבנתה ב-1847 בפאתי אמסטרדם, ובזכותה מפלס המים בתעלות הסביבה נשאר בגובה שהוא אמור להיות. הטחנה פתוחה לקהל, ויש בה מעלית לנכים. טחנת רוח נוספת שפתוחה לביקורים היא De Otter, אחת משכיות החמדה של אמסטרדם שנבנתה ב-1638. טחנת De Gooyer משמשת כיום כמבשלת בירה ובר. אפשר להצטרף לסיור במבשלה ואחת לחודש, בשבת הראשונה בחודש, אפשר לחזות בטחנה בפעולה.
Molen van Sloten – כתובת: Akersluis 10, אתר אינטרנט
De Otter – כתובת: Gillis van Ledenberchstraat 78
De Gooyer – כתובת: Funenkade 7
מסלולים וטיולים
מסלולי טיול ממומלצים
תעלות - החיים על המים
בתי סירות בתעלות אמסטרדם | צילום: אמנון אבישי |
אחד המאפיינים הבולטים ביותר באמסטרדם הוא התעלות. בעיר יש 165 תעלות, ואורכן הכולל 75.5 קילומטר. מספרן הגדול של התעלות אילץ את תושבי אמסטרדם להקים יותר מ-1,400 גשרים. אפילו לחפצים שנופלים למים יש אופי אמסטרדמי מובהק: בכל שנה נמשים מהתעלות של העיר כ-10,000 זוגות אופניים – ראיה ניצחת לדומיננטיות של הדיווש בחיי היומיום בעיר.
כמה חברות מקומיות מציעות שיט מודרך לתיירים בתעלות אמסטרדם. בשעות היום, השיט אורך כשעה, ואילו בערבים מוצע שיט לאור נרות, הנמשך כשעתיים.
הקדומה בתעלות הגדולות של אמסטרדם היא תעלת סינֶל (Singel), שנחפרה בימי הביניים. השיט בתעלת סינל מאפשר לחוות מקרוב את האווירה המיוחדת של החיים על המים, אבל פרט לזאת אין לאורכה אטרקציות מיוחדות. האתרים היחידים הראויים לציון הם שוק הפרחים (Bloemenmarkt) ובית המחסה לחתולים (Poezenboot, מול בית מספר 20) – סירה שבה חיים חתולים חסרי בית.
תעלת הֵירנחְרַכְט (Herengracht) נחפרה במאה ה-17, ולאורכה התגוררו סוחרים עשירים, שהקימו במקום בתים מפוארים. באחד מהם (Herengracht 605) פועל מוזיאון ווילֶט-הוֹלטהויזְן (Museum Willet-Holthuysen), המשחזר את החיים בבתים של המאה ה-17. בבית מספר 497 נמצא מוזיאון החתולים, ואילו בבתים 368-366 פועל מוזיאון התנ"ך
(Bijbels Museum), המציג ספרי תנ"ך עתיקים, ממצאים ארכיאולוגיים מהמזרח התיכון ודגמי מקדשים עתיקים.
גם תעלת קֵייזרְסחרַכְט (Keizersgracht) הוקמה במאה ה-17, והיא קרויה על שם מקסימיליאן הראשון, קיסר הקיסרות הרומית הקדושה. לאורכה יש מבנים יפים, כמו בית מספר 123 ובית האר-נובו במספר 174. כדאי לבקר גם במוזיאום ואן לוֹן (Museum van Loon), שלו אוסף דיוקנאות מהמאות ה-17 עד ה-20.
התעלה היפה ביותר באמסטרדם היא תעלת הנסיך, פרינסנחרכט (Prinsengracht), הקרויה על שמו של ויליאם השלישי, מלך אנגליה ונציב המדינה של הולנד. לאורכה יש הרבה עצים, מבנים מפוארים ובתי קפה. במספר 2 נמצא פָאפּנאֵילַנְד (Papeneiland), בית קפה הפועל באותו מקום במשך יותר מ-300 שנה. ליד בית מספר 296 נמצא מוזיאון בתי הסירה.
טיול משפחתי/ משחק ילדים
אמסטרדם, הנראית כמעט כעיר צעצוע, כמו נבנתה במיוחד לילדים. כמה הצעות לבילוי בעיר וגיחות קצרות מחוצה לה
וונדלפארק. שילוב נעים של מדשאות, אגמים ועצים מצלים | צילום: ברק אוסרוביץ |
כתבה: טל ברטוב
טיול באירופה עם ילדים? נשמע כמעט בלתי אפשרי. מוזיאונים, רחובות, בתי קפה… מה להם ולזאטוטים? ובכל זאת, שבועיים שלמים גרנו עם הילדים בלב אמסטרדם, בקומה חמישית, בקצה גרם מדרגות צר ותלול, מעל רחוב הומה חשמליות ואופניים – ולא יצאנו מדעתנו אף לרגע. אמסטרדם וסביבותיה מציעים שפע בילויים משותפים לילדים ולמבוגרים, מהסוג שמרתק את הקטנים ומצליח שלא לשגע את הגדולים.
מרכז העיר, החלק העתיק של אמסטרדם, טומן בחובו הרבה הרפתקאות. כל שיטוט לאורך תעלות המים הוא חוויה. אפשר להאכיל את הברבורים והברווזים השוחים בהן, לגלות איך העולם נראה הפוך בהשתקפות, להציץ למטה מכל אחד מ-1,400 (!) הגשרים של אמסטרדם, או לערוך שיט קצר ומענג. בערב, כשעשרות פנסים דולקים על הגשרים, הטיול מקבל אופי אחר לגמרי, ופסים של אור צבעוני צובעים את מי התעלות.
בפינת הרחובות רוֹזנחְרַכְט (Rozengracht) ופּרינסנְחרַכְט (Prinsengracht), בסמוך לבית אנה פרנק, שכרנו סירת דוושות לארבעה. הילדים קיבלו מפה פשוטה לניווט תעלות, ואנחנו זכינו באימון ספורטיבי ממושך: למרות שזו אמורה להיות פעילות לילדים, רגליהם הקטנות לא מגיעות לדוושות. השיט לא מוגבל בזמן, והתשלום הוא עבור כל שעה, אבל למי איכפת? התעכבנו חצי שעה ליד ברווזה ואפרוחיה, עברנו שוּט ושוב מתחת לגשר מרהיב, נכנסנו לתעלות צדדיות צרות ובחנו מקרוב את בתי הסירה הצפים.
אחרי בילוי ממושך במים, אין כמו תצפית פנורמית על העיר. טיפוס אל מגדל פעמונים של כנסייה עתיקה הוא חוויה תרבותית מרתקת עבורנו, המבוגרים, ובעיני הילדים הוא עשוי להפוך להרפתקה אמיתית. בכנסיית וֶוסטרקֶרְק (Westerkerk), השוכנת ברחוב רוזנחרכט, נפתח המגדל לביקור אחת לכמה שעות. עלייה ארוכה בגרם מדרגות מפותל חושפת את כל הסודות שמאחרי הקלעים: איך נראה העוגב מאחור, איך בנו את המגדל, איך הצליחו לתלות את הפעמון הענקי? השיא הוא התצפית המרהיבה, הנשקפת מראש הכנסייה. הלב מחסיר פעימה, וכשמתרגלים לגובה ולרוח, אפשר לזהות בין השאר את התעלה ששטנו בה.
מופעי רחוב וטבע
גם כיכר לֵייטספּלֵיין (Leidseplein), הנמצאת בתחומי הרובע העתיק, היא מקום טוב לבוא אליו עם ילדים. נעים לשוטט כאן בין בתי הקפה, שבהם טיפוסים מעניינים מכל רחבי העולם, ולצפות במופעי הרחוב. אלה נערכים בכיכר לעתים קרובות, בשעות היום, אבל לעת ערב המבחר עולה, וכולל מופעי להטוטנים על תלת אופן, מופעי אש, מופעים של יוגיסטים ושל נגני רחוב מעולים.
מבין המוזיאונים של אמסטרדם, המוזיאון הטרופי (Tropenmuseum) מתאים במיוחד לילדים. הוא מציג את האיזורים הטרופיים של כדור הארץ בצורה מוחשית ונפלאה: בעת הביקור במקום, הילדים ממש פוסעים ברחובות הודו, נכנסים לבקתה קנייתית, מסיירים בכפר פרואני, ועוד. לכל אחת מהארצות הטרופיות מוקדש אולם, שבו משוחזר רחוב, כפר ובית מגורים, והמבקר מוזמן להיכנס, לגעת להריח ולהאזין לצלילים.
אולם מיוחד מאכלס 27 פְסלים אתיופיים צבעוניים וענקיים, העשויים מעיסת נייר, ומקרינים יופי מוזר ומיסטי.
כשמתחשק לראות ירוק, לרוץ בטבע ולהוציא מרץ, כדאי ללכת אל ווֹנדלפּארק (Vondelpark) – גן רחב ידיים בלב העיר הסואנת. הכניסה הראשית לפארק נמצאת מעט דרומה ללייטספליין. הפארק הוא שילוב נעים של מדשאות, אגמים ועצים מצלים, המון עופות מים, שישמחו לקבל את שאריות הסנדוויצ'ים, אנשים מחוסרי דאגות ופינות שעשועים. בתי קפה הומים עונים על התאווה הפתאומית לגלידה, ופה ושם פזורים דוכנים נחמדים לתכשיטים ולעבודות יד. בקיץ מתקיימים בפארק מופעי מוזיקה נהדרים, בחינם.
ואם בענייני מוזיקה עסקינן, באמסטרדם יש נגני רחוב, הנמצאים מתחת לגשרים ובצמתי רחובות, והם מרתקים את הזאטוטים. כל נגן סקסופון, חלילנית, גיטריסט או מתופף גרמו לנו להשתהות לרבע שעה. הילדים בחנו את הנַגן, שפטו את "רמתו המקצועית", נהנו להניח מטבע בכובע שלרגליו וניסו לזהות את המוזיקה.
אי אפשר לכתוב על אמסטרדם בלי להזכיר את כיכר דאם (Dam), הכיכר המרכזית, שבסמוך לה נמצא ארמון המלוכה. צעירים מכל רחבי העולם נפגשים כאן, כאילו היתה הכיכר מקום מפגש רשמי לזרוקים ולתרמילאים. הילדים לוחצים להיכנס לארמון, והבניין אמנם נראה יפה ומלכותי, אבל הסבלנות הקטנה שלהם פוקעת די מהר… זה הזמן לצאת חזרה לכיכר. כרכרות סוסים מעוצבות מחכות ליד הארמון, למי שחפץ בדהרה מלכותית. אפשר גם להאכיל את מאות היונים בכיכר, לסקור את הפנקיסטים הרבים השרועים על המדרגות, ולהתבונן ב"פסלים חיים": שחקנים העורכים מופעי רחוב מיוחדים, וניצבים כפסלי אבירים בשריון וכפסלי שיש, ההולמים את הדר הארמון. רק כשמביטים בתשומת לב, אפשר להבחין ש"הפסלים" נעים ונושמים.
עיר מיניאטורית ופארק הרפתקאות
במרחק כשעת נסיעה מאמסטרדם נמצאת הבירה האג (Hague; בהולנדית היא קרויה "דֶן הָאך"), שבה נמצא המדוּרוֹדָאם (Madurodam) – אתר חובה לילדים. מדורודאם היא עיר מיניאטורית, המעוצבת כיישוב הולנדי טיפוסי, עם כל מה שילדים אוהבים: רכבות נוסעות הלוך ושוב, מטוס בשדה תעופה, מכוניות נוסעות, פרחים, אוניות שטות ועוד. כדאי להכין כמה מטבעות כדי להפעיל מכונות מיוחדות, כמו קרונית הממתקים: אם מניחים עליה מטבע, היא נוסעת ל"מפעל הממתקים", וחוזרת עם חפיסת שוקולד.
כדאי להגיע למדורודאם באופן עצמאי, ולבלות בה כמה שעות בשלווה. אנחנו התפתינו להצטרף לטיול מאורגן, שיצא באוטובוס מאמסטרדם, ואחרי שנגררנו בין כל השגרירויות בהאג, נותרה לנו לאכזבתנו רק שעה לטייל במדורודאם. כדאי להזכיר, שכל הכנסות האתר מועברות לארגוני צדקה לילדים, מה שהופך את הביקור בעיר המיניאטורית למשמח במיוחד.
במרחק כשעה וחצי נסיעה ברכבת מאמסטרדם נמצאת אטרקציה נוספת לילדים: פארק דֶה אֶפטְלִין (De Efteling). זהו פארק שעשועים ענקי, מעוצב בדמיון של פעם, עם שלווה של פעם ועם המצאות וחידושים של היום.
הפארק בנוי מכמה אזורים. ביער האגדות אפשר להלך בין עצים קסומים ולפגוש דמויות מהאגדות. במקום יש פחי אשפה חביבים, שמבקשים לכלוך בכל פעם שמקרבים אליהם את היד; כך נעלמת מיד כל פיסת נייר מיותרת, והילדים הנלהבים הופכים לשומרי הניקיון של הפארק. הילדים הגדולים יעדיפו את האזור המסעיר של הפארק: רכבות הרים, אוניות פיראטים, ביתני זוועות ומסלולי רפטינג מפחידים. בפארק אפשר גם לשוט בסירה קטנה בין גני פרחים מרהיבים, לעלות במנוף ענקי גבוה ולהשקיף מטה על העולם, להסתחרר בקרוסלה מוזהבת ועוד ועוד.
אם אתם רוצים לבקר בהולנד הכפרית הקלאסית – על טחנות הרוח, הגבינה הצהובה ונעלי העץ שלה – כדאי לכם לנסוע לכפר זָאנסֶה סְחָאנְס (Zaanse Schans), מרחק של כחצי שעה ברכבת מאמסטרדם לכיוון אלקמאר (Alkmaar). יורדים מהרכבת בתחנת קוֹך אַן דֶה זָאן (Koog aan de Zaan), וממשיכים ברגל, לפי השילוט, אל הכפר המשוחזר.
זאנסה סחאנס הוא כפר-מוזיאון, שבו שבילי עפר, בתים קטנים והרבה טחנות רוח עתיקות, שבחלקן מייצרים מוצרים מסורתיים. ב"טחנת החתול", דֶה קָאטֶנמוֹלֶן (De Katkenmolen), למשל, מייצרים צבעים לציירים. בכניסה לטחנה מחולק דף הסבר בשפות שונות, כולל בעברית. בטחנה אחרת מייצרים גבינות בשיטות מסורתיות. לילדים מוגש כאן מילקשייק מדהים, שמכינים מהחלב של הפרה הרועה בחצר. כדאי לבקר גם בטחנה שבה מייצרים נעלי עץ הולנדיות, מול עיני הצופים. כאן מוצגים מאות זוגות של נעלי עץ – חלקן מעוטרות בציורים, בתחריטים ובגילופים.
יורדאן / תעלה לכל פועל ויאפי
הרובע האיני ביותר באמסטרדם היה בעבר הלא רחוק מתחם תעשייתי צפוף, שעבר מהפך והפך לריכוז צפוף של גלריות, מסעדות ושווקים ציוריים
בעשורים האחרונים הפכה השכונה לאחת הצבעוניות והאופנתיות ביותר באמסטרדם | צילום: יואב לף |
כתב: סטיב קורבר
במאה ה-17 נחפרו באמסטרדם רוב התעלות האופייניות כל כך לעיר, ועל גדותיהן הוקמו בתי המגורים של האליטה. באותה תקופה הוקצה גם שטח למגורי פועלים ולמפעלי התעשייה היותר "ריחניים" של העיר, כמו מבשלות השיכר והמפעלים לעיבוד עורות. שטח זה תחום כיום בין הרחובות בּראוֹבֶרסְחרַכט (Brouwersgracht), פּרינסנְחרַכט (Prinsengracht), לֵייטסחרכט (Leidsegracht) וליינבָּאנסחרכט (Lijnbaansgracht). במשך מאות בשנים נותר איזור זה העני והצפוף ביותר בעיר. ואולם, בעשורים האחרונים התפתחה השכונה, שכונת יוֹרדָאן (Jordaan), והפכה לאחת הצבעוניות והאופנתיות ביותר באמסטרדם: מקום שאליו יוצאים לאכול, לקנות חפצים מיוחדים, לשוטט בגלריות ומה שאולי חשוב יותר – פשוט לטייל ברחובות הַיָפים.
מבין כל התיאוריות לגבי שמו של הרובע, המתקבלת ביותר על הדעת טוענת כי מדובר בסירוס של המלה הצרפתית Jardin ("גן"). שם זה הוא תיאור מילולי של האיזור, שהיה עשיר בגינות ובהוֹפּיֶיס (Hofjes), בתי מחסה לעניים, שנבנו מסביב לחצרות פנימיות. ייתכן גם כי השם מבטא את ההומור הסרקסטי של בני המקום, ומתייחס דווקא לריחות הידועים לשמצה של התעשיות שפרחו ברובע. מאז ומעולם יצאו לתושבי יורדאן מוניטין של רוח קהילתית ומרי. בברים השכונתיים של יורדאן עדיין שרים לעתים קרובות, ובדיאלקט המקומי יש כמה וכמה מלים למושג "שיכור", ממש כפי שלאסקימואים יש מלים רבות למושג "שלג".
הזמן הטוב ביותר לצאת לסיור ביורדאן הוא בימי שני בבוקר, כאשר בכיכר נוֹרדֶרמַרקט (Noordermarkt) נפתח שוק הפשפשים היפה בעיר. בכיכר – שמסביב לה נמצאים תעלת פרינסנחרכט עטורת העצים, מרפסות של בתי קפה וכנסייה עתיקה – ניתן למצוא בשעות פעילותו של השוק כמעט כל דבר: מבגדי וינטאז' ועד לשעונים עתיקים. כאן ניתן לראות את "רוח הסוחרים" המעשית של ההולנדים בפעולה (במלים אחרות, ההתמקחות היא תמיד אופציה…).
אם אתם מחפשים אווירה היסטורית, כדאי לכם להמשיך צפונה במעלה רחוב פרינסנחרכט, עד לפינת רחוב בראוברסחרכט, וליהנות מקפה ב-Café Papeneiland. בתקופת הרפורמציה הובילה מכאן דרך סודית, שעברה מתחת לתעלה, עד לקאפלה אוגוסטינית חשאית, קאפלת De Posthoorn, שפעלה ברחוב פרינסנחרכט 7. אם תחליטו לחצות את התעלה – על הגשר, כמובן – כדי להתבונן במקום מקרוב, אל תחמיצו הצצה לשני הופייס: האחד, ואן בּרינְן (Van Briennen), סגור לקהל וניתן לצפות בו רק מבחוץ. בשני, דֶה זוֹן (De Zon), אפשר לבקר. בכניסה לשניהן יש שלטים, המספרים את תולדותיהם.
Café Papeneiland
כתובת: Prinsengracht 2
טלפון: 31-20-6241989
ואן בּרינְן
כתובת: 85-133 Prinsengracht
דֶה זוֹן
כתובת: 159-171 Prinsengracht
אפשרות אחרת היא פשוט לשוטט לאורך רחוב בראוברסחרכט הפוטוגני. הבתים והמחסנים, שהוקמו במאה ה-17 עבור עובדיהן של מבשלות השיכר, הוסבו לדירות פאר, אבל הם עדיין משמרים את האווירה המיוחדת העבר. אם תחצו את הגשר ותלכו צפונה, לאורך בּינֶן אוֹרַנְיֶהסְטרָאט (Binnen Oranjestraat), תגיעו לוֶוסטלֶקה אֵיילַנדן (Westelijke Eilanden; "האיים המערביים"), איזור הכולל את בּיקֶרסאֵיילַנד (Bickerseiland), פּרינסֶנאיילנד (Prinseneiland) ורֵיאַלנאֵיילנד (Realeneiland). באופן רשמי, איזור זה אינו חלק מרובע יורדאן, אבל הוא ממחיש היטב את עברהּ העשיר של אמסטרדם כעיר הנמל הפעיל ביותר בעולם.
סיפורו של צלופח
אם הזמן העומד לרשותכם מוגבל, פנו מרחוב בראוברסחרכט דרומה, אל רחוב לינדֶנחרכט (Lindengracht), שם מתקיים בימים שישי ושבת שוק מזון ובגדים, והמשיכו על הצומת עם לינדֶנדוָוארְססטרָאט 1 (1. Lindendwarsstraat). כאן נסו לדמיין את הגשר, שחצה בעבר את תעלת לינדנחרכט (לפני שזו נסתמה בשל מפגעי הריח שגרמה). גשר זה שימש לעתים קרובות לספורט העממי הפופולרי של אותם ימים – "משיכת הצלופח". המשתתפים במשחק נהגו לתלות צלופח חלקלק על חבל המשתלשל מהגשר, ואחד מהם, שעמד בסירה קטנה ורעועה בתעלה שלמטה, ניסה לתפוס את הצלופח. יום אחד ב-1886 ניסתה המשטרה לשחרר צלופח חסר ישע, מה שעורר את "מהומות הצלופח". הרקע להתמרדות העממית היה המרירות שחשו באותה תקופה התושבים בשכונת העוני. הצבא נקרא לדכא את המהומות, ורק לאחר כמה ימים ומתים רבים, הושב בהדרגה השקט על כנו.
אם אתם מחפשים אחר שלווה ירוקה, המשיכו אל הסוֹקֶרהוֹף-הוֹפּיֶיה (Suykerhoff-hofje). ממשיכים עד למפגש הרחובות לינדנחרכט ולינדֶנדוָוארְססטרָאט 2 (2. Lindendwarsstraat), שבו עולים דרומה. בסופו של דבר תגיעו אל רחוב פרינסנחרכט. קטע זה של המסלול מדגים היטב את תהליכי השינוי שעבר הרובע ואת הפיכתו לאיזור קניות ומסעדות. אופיים העתיק של המבנים במקום עדיין גלוי לעין, והאמנים הרבים החיים בשכונה אף טורחים להדגישו. לפני שתפנו דרומה במעלה רחוב פרינסנחרכט עטור העצים תוכלו להבחין בתורים הארוכים המשתרכים לפני בית אנה פרנק ובמגדל של כנסיית וֶוסטְרקֶרק (Westerkerk), מקום קבורתו של רמברנדט. אפשר לעצור גם להתרעננות קלה בקפה t’Smalle, הנושק לתעלה. ב-1780 פתח כאן פיטר הוֹפֶּה את מזקקת הג'ין ההולנדי, הייניבֶר (Jenever) שלו.
סוֹקֶרהוֹף-הוֹפּיֶיה
כתובת: Lindengracht 149-163
כנסיית וֶוסטְרקֶרק
כתובת: Prinsengracht 279
קפה t’Smalle
כתובת: Egelantiersgracht 12
גלריות, בוטיקים ופולקלור
ממשיכים דרומה, לאורך הגדה המערבית של תעלת פרינסנחרכט. חובבי אמנות מודרנית ירצו אולי לסטות מהמסלול ימינה (מערבה), כדי לבקר באחת הגלריות בעלות המוניטין הנמצאות כאן, כמו Fons Welters , ה-Stedelijk Museum Bureau Amsterdam ,Torch או Serieuze Zaken. אם אתם אוהבים להציץ בחלונות ראווה, תשמחו לשמוע שהרחובות הצדדיים שבגדה המזרחית של תעלת פרינסנחרכט – בקטע שבין רחוב רָאטהוֹיססְטרָאט (Raadhuisstraat) בצפון ולייטסחרכט בדרום – מהווים חלק מאיזור הבוטיקים המיוחדים, המכונה "תשעה רחובות".
Fons Welters
כתובת: Bloemstraat 140
טלפון: 4233046-20-31
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
כתובת: Rozenstraat 59
טלפון: 4220471-20-31
Torch
כתובת: Lauriergracht 94
טלפון: 6260284-20-31
Serieuze Zaken
כתובת: Elandsstraat 90
טלפון: 4275770-20-31
כדאי גם לבקר במוזיאון הסירה, ה-Woonboot Museum. ליד המוזיאון, פונים ימינה (בכיוון דרום-מערב) ברחוב אֵילַנדסחרַכט (Elandsgracht). בפינת הרחובות פרינסנחרכט ואילנדסחרכט ניצבים פסלי ברונזה המנציחים את הזמרים הנערצים של רובע יורדאן: ג'וני יורדאן, טַנטֶה לֵינִי והאקורדיוניסט ג'וני מֶיֶיר, שזכו לתהילה. אגדה עתיקה יותר מספרת על דמותו של שָאקוֹ (Sjako), גַנב, שהיה ידוע בכינוי "רובין הוד של אמסטרדם". הוא וחברי כנופייתו שלטו במין מצודה עירונית – מבוך מדהים, שכלל מעברים ודרכי מילוט סודיים – שניצבה ב-Elandsgracht 71-77. יום אחד, ב-1718, הוא נתפס וראשו נכרת. על חורבות הבית המקורי הוקם מבנה חדש, אבל לאחרונה נוספו לו לוחות זיכרון מאבן וביתן מידע.
Woonboot Museum
כתובת: Prinsengracht, ליד בית 296
המסלול המוצע כאן יאפשר לכם לטעום ממה שרובע יורדאן מציע, אבל חבל להסתפק בכך. מעטות השכונות שבהן כל כך נעים לשוטט בלי יעד מוגדר. אז אנא, הרגישו חופשיים לסטות מהמסלול, ואפילו אם רק כדי להציץ בבית קפה המלא באנשי המקום – סטודנטים, אמנים וכן, גם יאפים – שהודות להם יורדאן הוא האיזור התוסס ביותר באמסטרדם.
התחלה נעימה/ כיכרות העיר
ברחבי אמסטרדם פזורות כיכרות. חלקן עתיקות, אחרות מודרניות. כולן שוות ביקור. כמה נקודות ציון והצעות לבילויים בקרבת מקום
כיכר לייטספליין לפני בוא ההמונים. ריכוז של בתי קפה, מסעדות ואופניים | צילום: אירית זילברמן |
כתבה: דריה מעוז
אמסטרדם נראית לי תמיד כמו שמש. מרכזהּ קטן ותוסס, וארבע תעלות מים נוצצות מקיפות אותו כמעט בעיגול. רחובות קטנים יוצאים כקרניים מהמרכז וחוצים את התעלות. סביב השמש הזאת יש כמה כוכבים – הכיכרות המפורסמות של העיר, הפרושות על פניה, מקלות על ההתמצאות בה ומספקות למבלים בה סוגים שונים של חוויות.
כיכר דאם, דֶה דָאם (De Dam), היא מרכזה של העיר זה מאות שנים, מאז הוקם בה במאה ה-13 הסכר, שעל שמו נקראת אמסטרדם. כאן נבנה בסביבות 1270 הסכר על נהר אמסטל, ומאז ועד המאה ה-17 נקראה העיר "אמסטלרדם" ("הסכר על נהר אמסטל"), כינוי שממנו נגזר שמה הנוכחי. הכיכר מהווה מוקד לטקסים ולחגיגות, לתרמילאים, להיפים, לתיירים ולמקומיים, לילדים ולמבוגרים. בכיכר דאם ניצב אובליסק האנדרטה הלאומית, שנבנה לזכר החיילים ההולנדים שנהרגו במלחמת העולם השנייה. האובליסק מעוטר בפסלים המתארים את המלחמה, את השלום ואת ההתנגדות לכיבוש. האובליסק משמש נקודת מפגש לצעירי העיר ולתרמילאים המגיעים אליה, יושבים על המדרגות המקיפות אותו, צופים במופעי רחוב, מאכילים יונים ומפריחים טבעות עשן.
כיכר דאם היא נקודת מוצא מצוינת לסיור באמסטרדם. היא נמצאת בלב-לבה של העיר, כמרחק כעשר דקות הליכה דרומה מתחנת הרכבת המרכזית. בכיכר ובמרחק הליכה ממנה נמצאים ארמון המלוכה (Koninklijk Paleis), המכיל אוצרות אמנות יפהפיים; מוזיאון מדאם טוסו (Madame Tussauds Scenerama); הכנסייה החדשה (Nieuwe Kerk), שנבנתה במאה ה-15; הכנסייה הישנה (Oude Kerk), שהוקמה מאה שנים לפני כן; וגם לונה פארק נודד, שמגיע לכאן בחודשי הקיץ. בסוף אוגוסט מתקיים בכיכר הפסטיבל-היריד, האויטמרקט (Uitmarkt), ומציף את המקום במופעי תיאטרון, מחול ומוזיקה חיה.
מהכיכר יוצאים רחובות הקניות המרכזיים של העיר – ניוֶונְדֵייק (Nieuwendijk), קַלוֶורסְטרָאט (Kalverstraat) ורוֹקין (Rokin) – המשופעים בבתי כלבו גדולים, בחנויות קטנות, בבוטיקים ובחנויות נעליים. לפי האמונה, רחוב קלוורסטראט הוא האתר שבו התרחש הנס של אמסטרדם. המסורת הקתולית מספרת, כי לחם הקודש שניתן לאדם גוסס נזרק לתוך האש מטעמי היגיינה. למחרת נמצא הלחם בשלמותו באפר. בכל שנה, בליל שבת השלישי של חודש מרץ, נערכת לזכר הנס תהלוכה, העוברת ברחובות קלוורסטראט והייליחווך (Heiligeweg; "הדרך הקדושה"). מקור שמו של רחוב קלוורסטראט בעגלים (Kalveren), שנסחרו במאה ה-16 בשוק של כיכר דאם. מכאן אפשר להגיע בתוך דקות מספר לאיזור החלונות האדומים, הנמצא מזרחית לכיכר.
רחובות קלוורסטראט ורוקין, היוצאים מכיכר דאם, מובילים בכיוון דרום-מזרח אל הכיכר הבאה (במרחק של כ-750 מטר), מאנְטפֵּליין (Muntplein), שנמצאת במפגש שבין תעלת סינֶל (Singel) ונהר אמסטל. המבנה המרכזי והבולט למרחוק בכיכר הזו הוא מגדל השעון, המאנטוֹרֶן (Munttoren; "מגדל המטבעה" בהולנדית), שנבנה ב-1622 והיווה שער כניסה לעיר וחלק ממערך ההגנה עליה. המגדל, שבו יוצרו בעבר מטבעות, מהווה נקודת התמצאות טובה באמסטרדם. אם הלכתם לאיבוד, חַפשו את השעון המתנוסס עליו או האזינו לצליליו מדי שעה. זהו מרכז סואן, הגדוש חשמליות, מכוניות ואופניים, ולכן כדאי להיזהר כשחוצים אותו. האטרקציה המרכזית בכיכר היא שוק הפרחים, שלאורכו חנויות קטנות. בלילה, מראה המגדל המואר הוא יפהפה.
במרחק של פחות מחמש דקות הליכה מזרחה משם נמצאת כיכר מרכזית נוספת, כיכר רמברנדט, רמברנדטפֵּליין (Rembrandtplein) – מרכז תוסס ביום ובלילה. זוהי כיכר רחבה וגדולה, המוקפת בבתי קפה שמציבים את כיסאותיהם בחוץ. עשרות אנשים יושבים בהם ומביטים על העוברים ושבים. בכיכר יש הרבה מלונות קטנים ובינוניים, מסעדות וברים קטנים. בין המוסדות המפורסמים שבכיכר נכלל קפה שילר (Cafe Schiller), מוקד משיכה לבוהמה המקומית. מי שחפץ לראות סרט או לרקוד יפנה לרחובות היוצאים מהכיכר. ברחובות האלה פועלים כמה בתי קולנוע, ובהם תיאטרון טושינסקי (Tuschinski), שהוקם ב-1921.
לכיכר רמברנדט צמודה מדרום כיכר קטנה, תוֹרְבֶּקהפּלֵיין (Thorbeckeplein), שבה נערך בימי ראשון יריד האמנות השבועי. בכיכר מתקיימים פסטיבלים וירידים רבים נוספים, המתחלפים במשך השנה.
מוזיאונים ובילויים
מכיכר תורבקהפליין ממשיכים בכיוון צפון-מזרח, חוצים את הגשר שעל נהר אמסטל, ומגיעים לכיכר וָוטֶרלוֹפּלֵיין (Waterlooplein), שבה מתקיים בכל יום, פרט לימי ראשון, יריד פשפשים ססגוני. כיכר זו והכיכרות הסמוכות לה, כיכר מיסטְר פִיסרפּלֵיין (Meester Visserplein) וכיכר יוֹנַס דניאֵל מֶיֶירפּלֵיין (Jonas Daniel Meijerplein), נמצאות באיזור הרובע היהודי של העיר, והן מהוות נקודת מוצא טובה לסיור באתרים הפזורים בו: בית הכנסת הפורטוגזי, שנבנה ב-1675; ספריית "עץ חיים", הכוללת אוסף ספרים ומסמכים יהודי נדיר ומשמשת עדיין כמקום לימוד; ארבעה בתי כנסת אשכנזיים; והמוזיאון ההיסטורי היהודי. מכאן אפשר גם להגיע בקלות לגנים הבוטניים, למוזיאון הטרופי, לבית רמברנדט, למיצג התיירותי Holland Experience ולגן החיות הענק, אַרטִיס (Artis).
חוזרים בכיוון דרום-מערב, אל כיכר מאנטפליין. ממשיכים דרומה, ואחרי כקילומטר מגיעים לכיכר המוזיאונים, המוזיאוֹמפליין (Museumplein). מסביב לכיכר נמצאים שלושת המוזיאונים הגדולים והחשובים של אמסטרדם. הבולט שבהם הוא הרייקסמוזיאום (Rijksmuseum), שלו עשרים ציורים של רמברנדט, כולל תמונת משמר הלילה המפורסמת, אוספי אמנות עכשווית ועוד. במוזיאון ואן גוך הסמוך (Van Gogh Museum) יש תצוגה מרשימה מעבודותיו של הצייר, וכדאי לבקר גם במוזיאון סטֵיידלְק (Stedelijk), המוקדש לאמנות אימפרסיוניסטית ומודרנית.
צפונית-מערבית לכיכר המוזיאונים (במרחק כ-700מטר ממנה) שוכנת הכיכר הכי שוקקת של אמסטרדם, המקום בה"א הידיעה לאוהבי הבילויים הליליים, הלֵייטספליין (Leidseplein). בכיכר הגדולה הזאת יש עשרות בתי קפה, מוזיאונים, בתי קולנוע, ברים, מועדוני ריקודים ומופעי רחוב. מדי יום, אלפי תיירים והמון תרמילאים מתנקזים אל הכיכר, שבמרכזה פועל בית הקפה-בר בולדוֹג (Bulldog), החביב על הישראלים ומפורסם בסמים הקלים שהוא מציע. כתובת: Korte Leidsedwarsstraat 49.
סמוך לכיכר נמצאים סניף של לשכת המידע לתיירים, הבנקים ומשרדי חלפנים; סוכנות AUB, המוכרת כרטיסים למופעים ולקונצרטים; התיאטרון העירוני דֶה סְטָאטְסחאובּארְך (De Stadsschouwburg) ושפע של בתי מלון קטנים וגדולים. האיזור הוא גן עדן לצעירים. אלה יכולים לבלות במועדון שביל החלב, דֶה מֶלְקוֶוך (De Melkweg), המשלב אולמות תיאטרון, הופעות, אולמות ריקודים ומופעי מולטימדיה; או בפרדיסו (Paradiso), אולם קונצרטים הפועל בכנסייה עתיקה יפהפייה, ובו נערכים מופעים של מוזיקה קלה וריקודים.
ליד הכיכר שוכן המלון האמריקאי (American Hotel) היוקרתי והיפהפה, שאפשר לבקר בו. בתוכו פועל ה-Cafe American – בית קפה, המשמש כמקום מפגש לאנשי הבוהמה המקומיים.
המיוחדים של מסע אחר
המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל
הופייס - החצרות הנסתרות היפות ביותר
ברחבי אמסטרדם פזורים 47 הופייס – מבנים שהוקמו מהמאה ה-14 ואילך כדי לספק מגורים מוגנים לנשים בודדות, לזקנים ולנצרכים. משה גלעד ממליץ בחום על ביקור בכמה פינות נסתרות כאלה, למרות המבוכה
לכתבה המלאה>>