תפריט עמוד

מידע מעשי לרומא

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


לשכות תיירות

מידע תיירותי בטלפון אפשר לקבל בטלפון 060608 בין השעות 9:00 ל-21:00.
ללשכת התיירות של רומא יש סניפים ברחבי העיר – בשדה התעופה פיומיצ'ינו, בתנת הרכבת טרמיני, בפיאצה נבונה, בויה דל קורסו ובנקודות נוספות. מרבית הסניפים נפתחים ב-9:30 בבוקר (בשדה התעופה פיומיצ'ינו ב-8:00), ונסגרים בין 18:30 ל-19:30. 


מטבע
אירו


הפרש שעות
רומא מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.


תקשורת
הקידומת לאיטליה היא 39 ולרומא 06. כאשר מחייגים מישראל יש לחייג את קידומת המדינה ואת קידומת העיר (בלי הספרה 0).


תחבורה
ATAC מופקד על מערכת התחבורה הציבורית של רומא – הרכבת התחתית, הרכבות הפרבריות, האוטובוסים והחשמליות של העיר.
כרטיסי אוטובוס נמכרים בחנויות הטבק (קיוסקים) ולא באוטובוס. יש כרטיס יומי או שבועי, המאפשרים נסיעה במטרו ובאוטובוס.

הגעה משדה התעופה למרכז העיר: שדה התעופה פיומיצ'ינו מרוחק כ-26 קילומטר ממרכז העיר. ישנן כמה אפשרויות להגיע משדה התעופה למרכז העיר.
ברכבת: רכבת Leonardo Express נוסעת משדה התעופה ישירות לתחנת הרכבת Termini כל חצי שעה, בין השעות 23:36-6:36. הנסיעה נמשכת 31 דקות. אפשרות נוספת היא לנסוע ברכבת FR1 שנוסעת לתחנת Tiburtina, שם אפשר לעלות על קו המטרו B למרכז העיר. הרכבת יוצאת כל רבע שעה באמצע השבוע וכל חצי שעה בסופי שבוע, והנסיעה נמשכת 45 דקות.
באוטובוס: כמה חברות אוטובוסים נוסעות משדה התעופה פיומיצ'ינו למרכז העיר. האוטובוסים של TERRAVISION נוסעים משדה התעופה לתחנת הרכבת טרמיני בין השעות 5:35 ל-23:00, והנסיעה נמשכת 55 דקות ועולה 4 אירו. גם האוטובוסים של Astral Bus נוסעים לתחנת הרכבת טרמיני, בין השעות 6:30 ל- 9:50, והנסיעה בהם עולה 4 אירו. האוטובוסים של Gaspari Bus נוסעים לתחנת Martinsicuru. בשעות הלילה אפשר לנסוע באוטובוסים של COTRAL SERVICES, שנוסעים לתנת טרמיני ולתחנת טיבורטינה.
 


כרטיסים למוזיאונים
ברומא אפשר לרכוש כרטיסים המשלבים כניסה לכמה אתרים ומוזיאונים, שהשימוש בהם עשוי לחסוך עלויות ועמידה בתורים.  חלק מהכרטיסים האלה מעניקים גם נסיעה חופשית בתחבורה הציבורית. רומא פאס (Roma Pass) הוא כרטיס שמקנה שימוש חופשי בתחבורה הציבורית ברחבי העיר, כניסה חופשית למוזיאונים נבחרים וכן כניסה לשני מוזיאונים/אתרים ארכיאולוגיים לפי בחירת בעל הכרטיס, ובהם הקולוסאום, הפורום, גבעת פלאטין, גלריה בורגזה ועוד. כרטיס נוסף, שמומלץ במיוחד למי שמתכנן לבקר במוזיאונים של הוותיקן, הוא OMNIA VATICAN & ROME. הכרטיס מקנה כניסה בחינם וללא עמידה בתורים למוזיאונים של הוותיקן ולקפלה הסיסטינית, וכן לבזיליקת פטרוס הקדוש או לגנים של הוותיקן. בנוסף, מקנה הכרטיס כניסה חופשית לקולוסאום, לפורום ולגבעת פלאטין, שימוש חופשי בתחבורה הציבורית בעיר ונסיעה באוטובוס התיירים כריסטיאנה שלו גג פתוח, וכן הטבות והנחות נוספות. הכרטיס תקף לשלושה ימים.  

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

לינה
מחירי הלינה ברומא הם מהגבוהים בעולם. למי שרוצה לחסוך יש כמה אפשרויות: לנסוע בדיל הכולל מלון, לנסוע בחורף, ללון בבתים פרטיים (B&B), ללון במנזר, למצוא פנסיון זול ליד תחנת הרכבת ולבדוק באתרי אינטרנט כמו: www.expedia.com ו- www.orbitz.com.
אם החלטתם ללון במקום זול, הביאו בחשבון שרומא היא בלתי נסבלת ללא מיזוג אוויר בקיץ וכי רעש הווספות עלול להטריד את שנתכם. כדאי להצטייד באטמי אוזניים. 

כתבה : ענת יערי  


 בילויים
אוכל שתייה גבר אישה
הרומאים מתחילים את הערב באפריטיף, יושבים בפיאצה נבונה המדהימה, רוקדים עד אובדן חושים במועדונים ומסיימים בהליכה נינוחה בחוצות העיר. כמה המלצות להתנהגות רומאית

כתבה: עידית גרינברג

דמדומים אחרונים. הרומאים מתחילים את הערב באפריטיף בחוצות העיר, ואנחנו עימם. יושבים בנינוחות בקפה דלה פאצ'ה (Caffè della Pace) בפיאצה נָבוֹנָה שבמרכז העיר, לוגמים קמפרי סודה או מרטיני יבש.
במרכז הכיכר הבארוקית המדהימה הזאת אנחנו צופים במזרקות היפהפיות ובמי שעובר לידן: גברים איטלקים משחרים לטרף, כל מה שנראה או נשמע כתיירת. צעירות רומאיות מחוטבות עוברות על פנינו בנשיותן הזועקת. חלקן חולפות במהירות על וספות ואנו מספיקים לראות רק רגליים יפות מציצות מחצאיות מיני קצרצרות.

ארוטיקה בטרטורייה
החשכה יורדת. כעת, האלכוהול זורם בנעימות בגופנו, נפצח בריקוד אל אזור טסטצ'ו (Testaccio), שנמצא מדרום-מזרח לטרסטברה, האזור הכי טרנדי ברומא בשנים האחרונות. זו סביבה פשוטה ולא יפה במיוחד. בעבר היו מרוכזים שם בתי מלאכה ומסעדות ביתיות עם תפריט מקומי במחירים סבירים, שהיה הסיבה להמולה התמידית בשעות הצהריים.
טסטצ'ו נכבשה על ידי הטרנד האיטלקי. החנוונים והפועלים פונו לטובת חיי הלילה התוססים, וכמעט כל חודש נפתח מקום חדש. צריך רק לטייל ברחובות, להיכנס, לטעום, להרגיש. מועדונים עם מוזיקה חיה, דיסקוטקים, מסעדות אוריינטליות ולטיניות, בר עם יינות אֵנוֹטֶקָה, מסעדות איטלקיות ופיצריות.
בדרך לבר-מסעדה קטומבר (Ketumbar) אנחנו רוצים לחוש את האווירה המיוחדת של הרובע, ונכנסים למסעדה אויו אה קאזה מיה (Oio a Casa Mia). 
האווירה במסעדה לא בדיוק רשמית – מהמטבח עולות צעקות רמות, המחירים סבירים והתפריט מקומי. המבחר לא גדול וכדאי פשוט לקבל את המלצת הבית, אבל אל תעזבו את המקום בלי לטעום את יין הבית או כל יין אדום אחר. המנות המומלצות במקום כוללות פסטה ותפוחי אדמה (Pasta e Patate), ריגטוני ברוטב פז'טה (Rigatoni con la Pajata) ועגל בתנור (Punta di Vitello al Forno).
המלצרים המיוזעים דוהרים עם צלחות גדושות, חוזרים עמוסי כלים ריקים. הצוות הרומאי לא ניחן בעדינות יתר, כך שהצלחות יתעופפו לעתים לשולחנכם במהירות, ללא תשומת לב מרובה, אבל זה אחד ההבדלים בין טרטורייה לריסטורנטה.
האוכל כאן פשוט טוב והגלריה האנושית רחבה ומרתקת: הנה בעל המכולת האזורית, ג'ורג'ו הקטן, מלווה באשתו החושנית ניקולטה ובארבעת ילדיהם. בשולחן ממול יושבים עובדי בורסה, שבאו לטרוף צלחת של בוקטיני אלה מטריצ'אנה (Bucatini alla Matriciana, מנה רומאית טעימה במיוחד של פסטה ברוטב עגבניות, בייקון, בצל וגבינת פקורינו). בפינה מימין לנו חוגגים כעשרים סטודנטים את סיום הבחינות. רובם עם שיער ארוך, צעירים שמאלנים, ילדי הפרחים של היום.
לשמאלנו מתיישבת קבוצה עליזה וצבעונית של נשים וגברים. קצת קשה להבחין מי מהם הגברים ומי הנשים. לקראת עשר בלילה נכנסות שתי בלונדיניות יפהפיות עם מעט מאוד בגד והרבה גוף, מגפיים עם שפיצים ומראה קצת אכזרי, אחריהן נסחבים גברברים מדושנים. אנחנו יושבים, מביטים, נהנים מהרומאים.

אויו אה קאזה מיה (Oio a Casa Mia).
כתובת: Via Galvani 45. 
טלפון: 5782680- 39-6 

פגשתי את ליאונרדו
הלילה בפתח. מיקֶלֶה, ידידנו הרומאי, דוחק בנו להמשיך. כולנו מרחפים בעקבותיו אל הבר-מועדון קטומבר.
המעבר חריף. מיד מרגישים שעזבנו את טסטצ'ו העתיקה. הכל יפה וזוהר במועדון הזה. האווירה אפלולית, וכולם נראים מצוין, לבושים נהדר ואוכלים מזון המשמר גופים צמוקים: קטומבר נחשב למקדש של המטבח האוריינטלי, המבוסס על אטריות, אוכל אינדונזי, סושי וסשימי.
תקרות בית המלאכה הישן נותרו כפי שהיו ומעצימות את האווירה, והתאורה החלשה מעודדת חושניות מרתקת. החלל מחולק לחמישה אזורים שכל אחד מהם יוצר אווירה שונה, רק תבחרו. 
אחד החדרים מוקדש לארוחות ערב יפניות מסורתיות, שמוגשות על שולחן ארוך ונמוך בישיבה על כריות ססגוניות. לחדר זה דרושה, כמובן, הזמנה מראש. אזור הבר מזמין מאוד, ולא רק מפני שמהפינה מציץ ראשו של ליאונרדו די קפריו, מוקף חברים. לאחר שיחה קצרה עם בעל המקום, מתברר שזו לא הפעם הראשונה וכי הוא רק אחד מרשימה ארוכה של מפורסמים שבגיחותיהם לרומא מבלים כאן.


קטומבר
כתובת:
Via Galvani 24.

אחת בלילה. המוזיקה מתגברת. צעירות מדהימות מרקדות במיטב האופנה האיטלקית, ואילו הגברים, לפי גילם, נראים כמי שהחליטו לנטוש את נשותיהם הלילה בבית. הילולה אמיתית. אנחנו נהנים מהצבעים, מהמראות ומהמוזיקה. את מיקלה כבר איבדנו מזמן.
בהמלצת מנהל המועדון, שהבחין בנעליים האדומות, אנחנו בדרך לדיסקוטק גואה (Goa). הכל מואר בנרות, מוזיקה אתנית ברקע ואווירת ניו אייג' בכל. האווירה מתחממת לקראת אחת וחצי, כשהמוני צעירים, לפעמים גם צעירים מאוד, זורמים למקום.

גואה (Goa)
כתובת: Via Libetta 13.

להתאהב כמו בסרטים
השעות הקטנות. אחרי בילוי קצר בגואה אנחנו מחליטים לשמור את האנרגיה לחלק המהנה ביותר: סיור ברומא של הלילה. אפשר ללכת ואפשר גם לנסוע במכונית או במונית. המראות בלתי נשכחים, התאורה התיאטרלית מעצימה את היופי.
מתחילים בפורי אימפריאלי (Fori Imperiali), המרכז הציבורי של רומא העתיקה. צופים במה שנשאר מהבזיליקות, הקשתות והמקדשים. הכל מוקף בצמחייה פראית, מואר באור חם. משם הולכים לאורך הטיבר לכיוון האי הטיבריני (Isola Tiberina). האורות משתקפים בנהר. קשה לא להיסחף להתנהגות רומנטית, לסצנה שרבות כמוה ראינו בסרטים. בלילה הרומאי אין גבולות, כמו באהבה. והאיטלקים מרשים.
מתקדמים לבזיליקה של סן פייטרו. בבוקר מוצף הוותיקן תיירים; בלילה מבינים מדוע עולי רגל וסתם תיירים מחשיבים את המקום כפלא עולם שמיני. ממשיכים לפונטנה די טרווי, המזרקה המפורסמת ביותר בעיר המזרקות. לפי האגדה, מי שמטיל למימיה מטבע עתידו נקבע: הוא יחזור לרומא. מטילים מטבע.
שולחים מבט חטוף לוודא שאין שוטרים, פוצחים בריקוד האחרון ליד המזרקה ולרגע ארוך ומתמשך מרגישים כמו מרצ'לו מסטרויאני ואניטה אקברג. נחלוץ את הנעליים האדומות, נסתירן עד לביקור הבא. להתראות לך רומא, לילה טוב. 

ויה ונטו המובילה לפיאצה ברבריני. הליכה נעימה ברומא הלילית | צילום: טל גליק

 


קניות
חנויות ושווקים

כתבה :  עידית גרינברג

לקראת ערב מטיילים צעירים רבים, שלובי זרוע, לאורכו של ויה דל קורסו (Via del Corso) ההומה. חבריהם, שמרכיבים עוד רע או שניים על הווספה, נוסעים הלוך ושוב, מנסים מזלם בהיכרויות חדשות. אם פעם אמרו שאל רומא מגיעים לקניית בגדים ונעליים רק מאופנות עילית, הרי שהיום הצעירים מוכיחים כי מציאות זו משתנה. חנויות רבות שמתאימות לדור הצעיר – בטעם ובמחיר – נפתחו ברחוב זה.
כשחברת "דיזל", למשל, פתחה חנות ברומא, לא במקרה היא בחרה ברחוב הזה למטרתה. בהמשך הרחוב תמצאו את חנויות של מעצבים, ובהן בגדים, נעליים, חגורות וארנקים, והכל במחירים מוזלים. עוד רחובות שאפשר לצוד בהם אופנה במחירים נוחים הם ויה קולה די ריאנצו (Cola di Rienzo) וויה נציונאלה (Via Nazionale).

סטייל רומאי
בוטיקים קטנים וגדולים ברומא מייצרים בגדים אלגנטיים בקווים נקיים, בסגנון שנקרא "סטייל רומאי" (Stile Romano). יש בהם בדים נפלאים ואפשר להזמין פריטים בבד שאהוב עליכם, תפור לפי מידה, באיכות ובטעם טוב. הבוטיקים נוטים להחליף לעתים קרובות יחסית את מיקומם, וכדאי לשאול את בעל המלון או האכסניה שלכם על המקום שברצונכם לבקר.

Bomba
בבומבה תמצאו סגנון מלוטש, מעודן ומתוחכם.
כתובת: Via dell’Oca 39. 

Borini 
בוריני מקסים את הצעירות הרומאיות בנעליים המיוחדות שלו: עקבים מחודדים ומרובעים, צבעים חזקים, מבחר מגפיים בסגנון שנות השישים וכפפות.
כתובת: Via de Pettinari 86. 

Dulce Vidoza
לדולצ'ה וידוצה יש עיצוב סולידי בדים טבעיים ודגמים ייחודיים.
כתובת: Via dell’Orso 58. 

שווקים 

Porta Portese
השווקים של רומא הם מהמקומות התוססים בה ביותר. הגדול והקלאסי מכולם הוא פורטה פורטזה, שבו אפשר למצוא הכל: מעילי עור יד שנייה, אופניים חדשים וישנים, עתיקות מתחילת המאה, פוסטרים משנות השלושים, ספרים עתיקים, נעליים, אהילי טיפאני יפהפיים ועוד. נפלא להעביר כאן בהליכה את ימי ראשון בבוקר. השוק איבד במקצת מחנו, וכיום יש בו רק מעט דוכנים של רוכלי עתיקות שמביאים סחורה אותנטית ונדירה.
העסקות הטובות ביותר נערכות בסביבות 5:00 בבוקר, אז נפתח השוק, ולקראת 13:30, כשהרוכלים מתחילים לקפל את דוכניהם. השוק נמצא בטרסטברה, מהאזורים היפים של רומא. כדאי לטייל בסביבה ולהיכנס לאחת המסעדות ובפיצריות המצוינות. כתובת:Piazza Porta Portese . 
שעות הפתיחה: ימי ראשון 14:00-5:00

Mercato di Via Sannio
מרקטו די ויה סאניו הוא שוק נחמד שממוקם באזור קניות עממי ונעים. אפשר למצוא בו מבחר עצום של בגדים באינסוף דוכנים עם מעילי עור חדשים ויד שנייה, ג'ינסים, נעליים, תיקים וכל מה שצעירים אוהבים. יש כאן גם כמה דוכני מזון, שמומלץ לקנות בהם גבינת פרמיג'אנו, נקניקים איטלקיים ושמן תוצרת טוסקנה או פוליה, ולהביא איתכם לארץ.
שעות הפתיחה: שני-שבת 14:00-7:00
כתובת: Via Sannio.

שווקים שפועלים רק יום בחודש 

Ponte Milvio
השוק המקסים הזה מוקם לאורך הטיבר, מקום נפלא לטייל בו בכל השנה ובמיוחד בימי חורף שטופי שמש. בשוק תמצאו רהיטים מקסימים מתחילת המאה העשרים ומסוף המאה ה-19, עטים ואוסף מקטורות עתיקות. אל תחמיצו את הרוכל עם הרהיטים הוונציאניים המעוטרים בצבעוניות (המחירים סבירים).
שעות הפתיחה: ביום ראשון, הראשון בכל חודש, מזריחת השמש ועד לשקיעתה.

Villa Chigi
בשוק של וילה קיג'י תמצאו המון חפצים עתיקים ומעט רהיטים, ספרים מאוירים מהמאה הקודמת וגלויות חתומות בידי אמנים מפורסמים משנות השלושים, אלבומי תמונות ולפעמים גם מצלמות עתיקות. כמו כן יש גם עיתונים שעוקבים אחר תקופת הדולצ'ה ויטה, המתועדת בעקביות על ידי צלמי הפפראצ'י.
כתובת: Via Valnerina.
שעות הפתיחה: יום ראשון, השני בכל חודש, מ-7:30 בבוקר ועד השקיעה. השוק לא פעיל ביולי ואוגוסט. 

Antiquariato a Testaccio
שוק עתיקות נוסטלגי ומלהיב באזור טסטצ'ו, שהפך בשנים האחרונות למרכז הטרנדי של רומא. המוכרים כאן ממש מטורפים לדבר, כך שאל תתפלאו אם הם יסרבו למכור לכם חפץ כלשהו, כי קשה עליהם הפרֵדה. אפשר למצוא כאן הכל: רהיטים עתיקים, טוסטרים ישנים, פוסטרים, הדפסות ורומנים מימים ימימה, ספרי ילדים וגלויות נוף מדהימות. בין קנייה לקנייה תוכלו להאזין לקונצרטים שנערכים במקום. חובה לעצור באחת המסעדות בשכונה, הן נהדרות והמחירים בהן עממיים.
שעות הפתיחה: יום ראשון, השלישי בכל חודש, 20:00-8:00. 
כתובת:Piazza Santa Maria  .

Antiquariato a Piazza Verdi
השוק ממוקם באזור פַריולי האופנתי, ויש בו מבחר של רהיטים עתיקים, תיעודים שונים ממפות עתיקות ומטבעות לאספנים. מקום אפשר להשיג קטורות, בשמים ושמנים טבעיים.
שעות הפתיחה: ביום ראשון הרביעי בחודש, מספטמבר ועד יוני, מ-9:00 בבוקר ועד לשקיעה.
כתובת: Piazza Verdi.

חנויות כלבו
בבוטיקים האיטלקיים אמנם מוצאים פריטי לבוש יוקרתיים בבדים מובחרים ובעיצוב עילי, אך בחנויות הכלבו של רומא יש בגדים באיכות טובה, מהסוג שבארץ מוצאים בבוטיקים, ובמחירים נוחים. אפשר לקנות בהן גם אביזרי אופנה, כלי בית ותמרוקים. 

La Rinascente
כתובת: piazza fiume

Coin
כתובת: כמה סניפים ברחבי העיר – Piazzale Appio 7, Stazione Termini, via Giolitti 10, Viale Regina Margherita 24/26
 

אטרקציות ואתרים מומלצים

האתרים שלא כדאי להחמיץ

 1. הקולוסאום
האמפיתיאטרון הכי מפורסם בעולם הוא אחד האתרים החשובים בעיר. המקום הוקם בתקופת רומא העתיקה כדי לספק בידור לעם, וההצגה הכי טובה בעיר היתה קרבות הגלדיאטורים שנערכו במקום. הקולוסאום היה מסוגל לאכלס בו זמנית כ-45,000 צופים, שנהנו לראות קרבות – בין אנשים, בין חיות, ובין אנשים וחיות. אלפי אנשים מצאו את מותם במופעים שנערכו במקום (יש הערכות שמדברות אף על מאות אלפים), והרבה יותר מכך חיות. במהלך השנים המקום ידע תהפוכות רבות – הוא ניזוק משריפה בשנת 217, שוקם, ניזוק מרעידת אדמה וגם הפך למבצר. גם אופי המופעים שונה במהלך השנים, ובשלב מסוים הופסקו המופעים שפוגעים בחיי אדם והמקום שימש בעיקר למופעי ציד חיות. הקיר החיצוני של המבנה התמוטט ברובו ונשאר ממנו רק קטע אחד במלוא גובהו בכרבע מההיקף המקורי. כמו כן נבזזו מן האתר רוב האוצרות, הפסלים ומושבי השיש. ביולי 2007 נבחר המקום לאחד משבעת פלאי תבל החדשים.
מיקום: Piazzale del Colosseo, Via dei Fori Imperiali

2. הפורום
הפורום (forum romanum), שהשתרע בין גבעת הקפיטולין (מושב הממשל) לבין גבעת פלאטין (מושב האצולה הרומאית), היווה את מרכז החיים ברומא העתיקה. כאן נערכו אסיפות העם, כאן התקיימו המשפטים, כאן נאמו מנהיגים וכאן, בוויה סקרה, (הדרך הקדושה), עברו התהלוכות הדתיות ותהלוכות הניצחון. במקום אפשר לראות שרידים של המבנים שהיו חלק ממרקם החיים במקום: מקדשים (כמו מקדש רומולוס, מקדש סטורנוס ומקדש וסטה), בזיליקות (כמו בזיליקה אמיליה ובזיליקה יוליה), שערים (כמו שער טיטוס), הקוריה הוסטיליה (מושב הסנאט הרומי) וקברו של יוליוס קיסר. מומלץ מאוד להצטייד במפה ולשכור מדריך כדי להבין יותר את המשמעות של כל השרידים שמסביב.
מיקום: Via dei Fori Imperiali

3. הפנתיאון
הפנתיאון הוא אחד המבנים החשובים ביותר ברומא, ולא במקרה – זהו המבנה הרומי שנשמר במצב הטוב ביותר עד היום והוא גם המבנה העתיק ביותר בעולם בגגו המקורי. הפנתיאון נבנה כבר בשנת 27 לפנה"ס על ידי מרקוס ויפסניוס אגריפה, ובשנת 125 לספירה הורה הקיסר אדריאנוס על בנייתו מחדש. המקום שימש בתחילה מקדש כל האלים, ובהמשך הפך לבית משפט וחצר לקיסר. במאה השביעית הוסב שימושו לכנסייה. במקום קבורים כמה מלכים איטלקים וגם הצייר רפאל. הדבר המרשים ביותר בפנתיאון הוא כיפת הענק שלו, שקוטרה 43 מטר, ממש כמו גובה חלל המבנה. מהצוהר שבמרכז הכיפה נכנס אור אל חלל המבנה.
מיקום: Piazza della Rotonda

4. הוותיקן
המדינה הקטנה ביותר בעולם משתרעת על שטח של פחות מחצי קמ"ר ומשמשת כמרכז הנצרות הקתולית בעולם. זהו מקום מושבם של הכס הקדוש ושל האפיפיור. מעבר לכל אלה, הוותיקן מהווה מוקד משיכה עיקרי לתיירים ברומא מאחר ובין כתליה נמצאות כמה מיצירות האמנות המפורסמות ביותר בעולם. בזיליקת פטרוס הקדוש, אחד מסמליה של רומא, היא המבנה המרכזי של קריית הותיקן. זוהי הכנסייה הגדולה ביותר בעולם, והיא נחשבת לאחד מהאתרים החשובים ביותר לנצרות. על פי המסורת הנוצרית, כאן קבור פטרוס הקדוש, שהיה אחד משנים עשר השליחים של ישו והבישוף הראשון של רומא. הבזיליקה היא יצירת מופת של אדריכלות הרנסנס, ובין מעצביה נמנים דונטו ברמנטה, רפאל, מיכלאנג'לו, ג'ובאני לורנצו ברניני ועוד. גם את הקפלה הסיסטינית אין להחמיץ. הכנסייה שנמצאת במתחם ארמון האפיפיור, משמשת את טקס הקונקלווה, התהליך בו נבחר האפיפיור. היא מפורסמת הודות לציורי הקיר שבהבעיקר הודות לפרסקו שעל תקרתה שצייר מיכלאנג'לו. המוזיאונים של הוותיקן מציגים את אוספי הכנסייה הקתולית, ויש בהם את אחד האוספים הגדולים בעולם של אמנות מתקופת הרנסנס, לצד אוספי פיסול יווני עתיק ופיסול רומי, פסיפסים עתיקים, אמנות אטרוסקית ואמנות ממצרים העתיקה. הקפלה הסיסטינית היא גם חלק ממתחם המוזיאונים. לצידה אפשר להתרשם במוזיאונים מיצירות של רפאל, לאונרדו דה וינצ'י, טיציאן, קאראווג'ו ועוד.

5. פיאצה נבונה
רומא מרובת כיכרות, והכיכר שנחשבת ליפה מכולן היא פיאצה נבונה. היא נבנתה על ידי האדריכל ברניני על חורבותיה של זירת מרוצי סוסים, והיא נחשבת לאחת מיצירות הבארוק הבולטות בעיר. בכיכר שלוש מזרקות, המפורסמת מכולן היא מזרקת ארבע הנהרות (הדנובה, הנילוס, הגנגס וריו דה לה פלטה) שגם אותה עיצב ברניני. הכיכר שוכנת ממש בלב אזור התיירות של רומא, והיא הומה מבקרים בכל שעות היום והלילה, שנהנים לשתות קפה איטלקי משובח באחד מבתי הקפה הרבים שסביב הכיכר.

6. המדרגות הספרדיות
גרם המדרגות המפורסם ביותר בעולם כולל 138 מדרגות ומקשר בין הפיאצה די ספניה (Piazza di Spagna – כיכר ספרד) לבין הפיאצה טריניטה די מונטי וכנסיית טריניטה דיי מונטי. המדרגות נבנו במימון הדיפלומט הצרפתי סטפנו גופייר בין השנים 1723 – 1725 במטרה לקשר בין שגרירות ספרד לוותיקן עם הכנסייה. בכיכר ספרד נמצא פסל הסירה של פייטרו ברניני ובנו ג'ובאני לורנצו ברניני, המכונה "מזרקת הספינה" או הברקאצ'ה (Barcaccia – הסירה הישנה). המדגרות והכיכר הן מאתרי התיירות הפופולאריים בעיר.

7. מזרקת טרווי
מזרקת טרווי היפה היא הגדולה שבמזרקות מתקופת הבארוק ברומא. המזרקה כוללת את דמותו של נפטון, אל הים, שפסלו ממוקם במרכזה בתוך גומחה. לצדו של נפטון עומדים הטריטונים וסוסי הים שעוזרים לו "לאלף את המים". בנייתה של המזרקה נמשכה 30 שנה והושלמה ב-1762, אחרי מותו של האדריכל שתכנן אותה, ניקולא סלבי. האגדה אומרת, שמי שזורק מטבע למי המזרקה יחזור לרומא ביום מן הימים, וזו סיבה נוספת לריבוי התיירים באתר.
מיקום: Piazza di Trevi

8. גלריה בורגזה ווילה בורגזה
גלריה בורגזה מציגה אוסף של אמנות ופסלים שנאסף על ידי הקרדינל שיפיונה בורגזה, אחיינו האהוב של האפיפיור פאולוס החמישי. האוסף כולל יצירות מתקופת הרנסנס והבארוק, בהן פסלים של ברניני, ציורים של קאראווג'ו, טיציאן, רפאל, רובנס ועוד. זוהי גלריה קטנה הממוקמת במבנה יפהפה מהמאה ה-17, בשטח של וילה בורגזה – גן אנגלי מטופח וגדול שבשטחו כמה מוזיאונים.
מיקום: Piazzale Scipione Borghese

9. השוק בקמפו די פיורי
אחרי ביקור בכל אוצרות התרבות והאמנות של רומא, הגיע הזמן למשהו מעט יותר קליל, כמו קניות. השוק בקמפו די פיורי הוא אחד השווקים הטובים ביותר בעיר. זהו שוק עתיק, עם המון דוכנים צבעוניים בהם מוכרים את התוצרת הטרייה ביותר: ירקות, פירות, דגים, מוצרי בשר, לחמים נהדרים וגם פרחים. אם אתם מתכוונים לקנות, כדאי להגיע לפני 9:00 בבוקר, אחרת השפים של מסעדות העיר ייקחו את כל הסחורה הטובה. אבל כדאי להגיע לשוק גם אם אין בכוונתכם לקנות: זהו שוק ססגוני ומרתק שמאפשר להציץ לחיי היומיום של תושבי העיר.

10. טרסטוורה
ברומא יש לא מעט אתרים שחייבים להגיע במיוחד ולבקר בהם, אבל כל תייר אוהב ליהנות גם משיטוט קליל וחסר מטרה, כזה שמאפשר לספוג את האווירה של העיר. אחד המקומות המתאימים ביותר ברומא לטיול שכזה הוא שכונת טרסטוורה. עד לפני שנים לא רבות היה מדובר בשכונת פועלים לא אטרקטיבית, אבל בשנים האחרונות הפכה השכונה לאזור אופנתי ומעודכן, עם שפע של מקומות בילוי ואווירה בוהמיינית. השכונה, ששוכנת מעל נהר הטיבר, בנויה כמבוך פתלתל של סמטאות צרות ומרוצפות אבן, שבהן שפע של הפתעות: בתים עתיקים, מסעדות מצוינות, גלריות לאמנות, ברים אופנתיים, חנויות מיוחדות, גלידריות משובחות ועוד.

 

 

מסלולים וטיולים

מסלולי טיול ממומלצים

עם הילדים/ קטנים בעיר הגדולה


רומא, עיר של עתיקות, יכולה להרתיע ילדים. דני קרמן מציע מסלול מלא חן בגובה עיניהם של ילדים סקרנים. הזדמנות להתיידד עם הקיסרים
לכתבה המלאה>>

 

 

טיול שורשים / מטיטוס לחומות הגטו

מסחר וגלות הפכו את הקהילה היהודית ברומא לבעלת עבר מפואר. סיור  בכמה מהאתרים שעשו היסטוריה
לכתבה המלאה>>

הוותיקן: היכלים של קודש, מקדשים של אמנות

גם אם תעבירו שנים ארוכות בעלייה לרגל לא תספיקו להגיע אל כל מאות הכנסיות של רומא. כמה המלצות לכנסיות שממש לא כדאי להחמיץ
לכתבה המלאה>>

 

אמנות / האיש שפיסל את העיר

מיכלאנג'לו, שהיה דווקא בנה של פירנצה, כבש את רומא בסערה. פסלים, קאפלות וכיכרות מעשה ידיו נמצאים בכל פינה בעיר. טיול בעקבות אמן טוטאלי 

לכתבה המלאה>>

המיוחדים של מסע אחר

המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל

רומא מחוץ למסלול

 שכונה מפתיעה, כנסייה לא מוכרת, גן סודי, מוזיאון לכרכרות וכפר אמנים מחוץ לעיר – חמש פינות חמד ברומא, מחוץ למסלול המוכר
לכתבה המלאה>>

מחוץ לעיר / חופשה של קיסרים


במרחק נסיעה קצרה מהכרך הגדול נמצא אזור קסטלי רומאני ובו עיירות ימי ביניימיות מקסימות, כרמי ענבים וזיתים, לינה בחוות, אוכל משובח וחגיגות ייחודיות 

הארוחות המשפחתיות מתחילות בנקניקים, והם מככבים גם בפסטיבלים ובחגיגות | צילום: הראל סטנטון

 

כתבו: קטרין ואורי הירשויץ 
ביקור ברומא, אין בו רגע דל. מהתור לוותיקן רצים לקאפלה הסיסטינית, מבקרים בקולוסיאום, קופצים לפורו רומאנו, שותים קפה בפיאצה נבונה וממשיכים – מטפסים על גבעת הפלאטין, מציצים בפסל של מיכלאנג'לו, מצלמים מזרקה מפורסמת. אחרי כל זה חייבים להירגע קצת.

במרחק חצי שעת נסיעה מרומא לכיוון דרום-מזרח כבר חשים ברוח הקרירה של אזור קסטלי רומאני (Castelli Romani), והיא מרגיעה ומלטפת. עוד בתקופת רומא העתיקה שימש האזור מקום מפלט מהחום, מהלחות ומההמולה של הכרך הגדול. וכמו אז גם היום: בוחרים יום נאה ויוצאים אל קסטלי רומאני בעקבות חוג הסילון והסלבריטאים של היום ושל פעם, כמו קיקרו והאפיפיור הנוכחי.

קסטלי רומאני כולל 13 ערים שנבנו בימי הביניים סביב טירות של אפיפיורים מאותה תקופה או של משפחות רומאיות עשירות, כמו אלדרובנדיני, קולונה ואחרות. הערים הללו שמרו על צביונן: ארמון או מבצר החולש על העיר, כנסייה מרכזית, כיכר העיר, רחוב חנויות ראשי, גן רחב ידיים, וכמובן – בתי קפה רבים.

כדי להגיע אליהן יוצאים מרומא ונוסעים על ויה אפיה החדשה (Via Appia Nuova), הדרך המקבילה לאוטוסטרדה הרומאית, ויה אפיה העתיקה (Via Appia Antica). כ-25 קילומטר אחר כך פוגשים את ההרים והגבעות, את האגמים הכחולים ויערות עצי האורן הרומאי הפרושים כמטריות, את חורשות הזיתים והכרמים. בינות לכל אלה שוכנים הכפרים והעיירות, העשירים בהיסטוריה וקסם, במבצרים, ארמונות, וילות וכנסיות מתקופת הרנסאנס, וגם במאכלים טיפוסיים לאזור, ביין המקומי הידוע ובשלל החגיגות המתקיימות לאורך כל ימות השנה. 

ארוחת מלכים בצל העצים
בימים עברו נהגו הרומאים להעמיס את תכולת ביתם על עגלות או כרכרות ולנסוע כחצי יום כדי לבלות את הקיץ בהרים. היום מוצף האזור, בעיקר בסופי שבוע, ברומאים שבאים לבלות ולסעוד בצל העצים במסעדות גן רחבות ידיים.

שלושה דורות מצטופפים סביב השולחנות הארוכים לסעודה שנמשכת עד רדת החשכה. הארוחה מתחילה במבחר מנות ראשונות: נקניקים וגבינות מסוגים שונים, ירקות קלויים, פירות ים מוחמצים, לחמים שונים עם מבחר ממרחי עגבניות, זיתים ואנשובי. במרכז השולחן בקבוקי יין מקומי ובירה יחד עם מים מינרליים וקולה.

כמנת ביניים מוגשות קערות פסטה, אחריהן מגיעים הבשרים הצלויים. את הכירה חותמים מגשי עוגות, פירות טריים והקפה ההכרחי. כדי להקל את הקימה יזמין בעל המקום את האורחים לכוסית לימוֹנְצֶ'לו (ליקר לימון) או אַמַרוֹ (משקה אלכוהולי מר) לזירוז העיכול.

אלה שחשקה נפשם להישאר במקום ימצאו מגוון רחב של אפשרויות לינה: ארמונות עבר של אצילים וקרדינלים ווילות מתקופת הרנסאנס שהפכו למלונות פאר, מנזרים המשמשים בתי הארחה וגם צימרים בחוות חקלאיות. לאורך הדרכים תיתקלו בשילוט "אגריטוריזמו"
(Agriturismo) שיכוון אתכם אל החוות שבהן אפשר ללון ולאכול ארוחה ביתית, לעתים יחד עם בעלי המקום.

שלטים המציינים "פאטוריה" (Fattoria) יכוונו אתכם למרכזי ייצור מקומיים, שם אפשר לקנות מוצרים כשמן זית, נקניקים, גבינות, דבש, ריבות, לחמים, יינות ושאר מעדנים.

חג לקדוש, לשבלול ולתות
ואם כבר החלטתם לשהות זמן מה באזור, כדאי מאוד לבדוק אם אין במקרה איזה אירוע, חג או חגיגה מקומית – חוויה מהנה במיוחד.

בני קסטלי רומאני אינם מחמיצים אף הזדמנות לטעום מהנאות החיים, וכל כפר גאה במורשת ההיסטורית, הדתית והקולינרית שלו. עניינים דתיים, חילוניים ופגאניים משמשים שם בערבוביה צוהלת, והתושבים חוגגים הכל: חגיגת יומו של הקדוש המקומי, חג הודיה לקציר ולבציר, חג לתות השדה ולשבלולים, ואם כבר, אז למה לא להודות גם לנקניקייה המקומית ולחזירון הממולא.

החגיגות מתחילות בשעות הבוקר, כאשר מוזיקה עממית מושמעת מרמקולים ברחבי העיר. בכיכר העיר ולאורך הרחוב הראשי נפרשים דוכני מזון ומשקאות, מוצרים מקומיים ומזכרות, מלאכות יד ופריטים דתיים. התושבים יוצאים מבתיהם המעוטרים בדגלים צבעוניים ובפרחים ומסתובבים ברחובות.

חודשים ארוכים מקדישים בני העיר מזמנם הפנוי לארגון החגיגות, להכנת התלבושות, לתפירת הדגלים והקישוטים, לכתיבת הטקסטים למופעים ולהכנת המטעמים. ואחרי כל הטרחה והארגון, לא נותר אלא ליהנות מהתהלוכה הססגונית המתקיימת אחר הצהריים, שתושבי העיר משתתפים בה. נשף הריקודים של הערב, שבו מפזזים הורים עם ילדים וסבים עם סבתות לצלילי התזמורת העליזים, הוא הגרנד פינאלה.

כמעט בכל מקום תמצאו את האירוע המיוחד, המאכל האופייני ואתרים נעימים. כאן נספר על כמה מקומות מומלצים לביקור.

פרסקאטי
יינות פרסקטי (Frascati) הלבנים, הקרויים על שם עיר מוצאם, הם מהמפורסמים באיטליה. על העיר חולשת וילה אלדוברנדיני שבנייתה החלה בסוף המאה ה-16 ונמשכה כמאה שנה. הווילה, אחד המבנים המרשימים באזור, מוקפת בגן ענקי עם פסלים ומזרקות. מומלץ לשבת בבית קפה במרכז העיר, ללגום כוס יין פרסקטי ולהשקיף על וילה אלדוברנדיני וגניה.

הנסיכה סטפניה אלדוברנדיני, בעלת הווילה, הקימה חברת קייטרינג שהכנסותיה עוזרות לתחזק את הווילה ואת ארמון המשפחה שנמצא במרכז רומא. אם חשקה נפשכם באירוע מלכותי, או אם סתם בא לכם לפנטז על העניין, הציצו לאתר האינטרנט

המאכלים הטיפוסיים לעיר כוללים מרק ירקות סמיך, פסטה עם ברוקולי ועוגיות לה פופוצה, המעוצבות בצורת בני אדם וחיות. תושבי העיר נוהגים לציין את חג ההודיה לשבלולים ב-23 ביוני. חג ההודיה ליין מתקיים בימי ראשון במהלך חודש אוקטובר.

וילה אלדוברנדיני
טלפון: 9420331- 39-06

חג ההודיה ליין
מידע בבית העירייה
טלפון: 941841- 39-06

גרוטפראטה
זוהי עיר שקטה ונינוחה, שווילות אלגנטיות טובלות בה בגני אורנים ודקלים. במרכז גרוֹטפֶראטָה (Grottaferrata) ניצבת כנסייה מתחילת המאה ה-11, שמגדל הפעמונים שלה השתמר להפליא. במקום יש גם פסיפסים ביזנטיים ודלתות עץ מגולפות. בפאתי העיר אפשר לבקר בקטקומבות מהמאה השלישית לספירה.

תושבי המקום מציינים את חגו של סן נילוֹ בתהלוכות ובחגיגות עם תלבושות ססגוניות המתקיימות ב-25 וב-26 בספטמבר. בסוף השבוע האחרון של חודש מרץ מתקיים בחצר הכנסייה שוק עתיקות ומזכרות, שנחשב לאחד הוותיקים באיטליה.

כנסיית גרוטפראטה
שעות הפתיחה: 12:00-8:30, 18:00-16:30.
טלפון: 9459309- 39-06

קטקומבות
שעות הפתיחה: 12:30-10:00, 17:30-16:00.

שוק עתיקות ומזכרות
מידע בבית העירייה
טלפון: 9454011- 39-06

נמי
דרך האגם העוברת לאורך אגם נמי (Nemi) מובילה במעלה ההר למרכז העיירה, שממנה נשקפים מימיו הכחולים והצלולים. נמי מפורסמת במגוון פירות היער שבה. במשך כל ימות השנה אפשר לשבת באחת ממרפסות בתי הקפה של העיירה שהנוף הנשקף מהן עוצר נשימה, וליהנות ממבחר פירות: תותי בר, אוכמניות, פטל, דומדמניות ועוד, בתוספת מיץ לימון וסוכר, חומץ בלסמי וסוכר או עם גלידת וניל וקצפת.

חוץ מפירות יער תמצאו בעיירה את המאכלים הטיפוסיים שלה, ובהם פטריות קלויות על גחלים ודגים ממימי האגם אפויים בתנור. חג ההודיה של תושבי נמי מוקדש, כמובן, לתותים. החג מתקיים ביום ראשון, הראשון בחודש יוני. מידע בבית העירייה, טלפון: 9368001- 39-06

מרינו
מרינו (Marino) היא עירו של האדמירל מארק אנטוניו קולונה, שעמד בראש צי האפיפיור והיכה מכה ניצחת את הצי העות'מאני בקרב לפנטו שהתחולל בשנת 1571. בכך הוא מנע את הפלישה המזרחית לאירופה. קולונה הכריז כי ביום חזרתו לעיר יזרום יין במזרקות שלה, וכדרכם של דברים טובים, נשתמרה המסורת עד עצם היום הזה.

חג ההודיה לניצחון וליין מתקיים ביום ראשון, הראשון בחודש אוקטובר. הבתים מקושטים בדגלי משפחת קולונה, בשריגי גפנים ובאשכולות ענבים. דוכני המזון מוכרים פוֹרקֶטָה – פרוסות של חזירון ממולא בכל טוב בתוך פרוסות לחם כפרי ובלוויית כוס יין הילולים. מעדן מקומי נוסף הוא עוגיות צ'מבלה העשויות מתערובת של קמח, ביצים ויין צעיר. וכן, גם מעוגיות אפשר להשתכר.

בשעות אחר הצהריים מתקיימת תהלוכה שבראשה רוכב על סוסו אדם בדמותו של מארק אנטוניו קולונה ואחריו תושבים בדמות אנשי אצולה, חיילים ושגרירי ארצות הבאים לברך ולהודות למנצח. כולם לבושים בבגדי התקופה, כולל הילדים ובני המקום המריעים בצדי הדרך. למרגלות הארמון מתקיים טקס הנפת דגלים ססגוני. מידע נוסף בבית העירייה, טלפון: 9385555- 39-06

קסטל גנדולפו
קסטל גנדולפו (Castel Gandolfo) היתה מקום משכנו של מעון האפיפיורים במאות ה-17-12. מהעיירה נשקף מראה עוצר נשימה של אגם אלבאנו (Albano). ביום ראשון האחרון מדי חודש, נערך בכיכר העיר יריד עתיקות, ואילו את חג ההודיה לאפרסק חוגגים התושבים ביום ראשון, השלישי בחודש יולי.

מונטה ג'ובה
מונטה ג'ובה (Monte Giove), חוותו של הרוזן מונקדה שבעיירה צ'צ'ינה (Ceccina), היא חווה טיפוסית לאזור ואפשר לבקר בה. על ראש הגבעה עומד בית מגורים מהמאה ה-17 ובו אפשר לראות דיוקנאות של אבות המשפחה, את אילן היוחסין ואת הקאפלה המשפחתית, והכל אפוף מסורות והיסטוריה. במורדות הגבעה מגדלים גפנים, עצי זית ופרי, ובשדות רועים חזירים, עזים וכבשים. בחנות החווה יש יינות, ריבות, דבש, גבינות ונקניקים, הכל אורגני. אם מטיילים בחבורה אפשר לארגן ארוחה בבית הרוזן, להאזין לסיפור המשפחה ולצלילי פסנתר. תיאום ביקור בטלפון: 9340750- 39-06

רוקה די פאפא
העיירה שוכנת על קצה מצוק בגובה 680 מטר וטובלת בנוף הררי מיוער. יריד עתיקות של רוקה די פאפא (Rocca di Papa) מתקיים בכיכר העיר ביום ראשון, הראשון מדי חודש. חג ההודיה לערמונים נערך ביום הראשון, האחרון של חודש אוקטובר.

אריצ'יה
בעיירה אריצ'יה (Ariccia) תוכלו לצפות בארמון ובכיכר המרכזית שתוכננו ונבנו על ידי ברניני. החגיגות לפורקטה, החזירון הממולא, מתקיימות ביום ראשון, הראשון בחודש ספטמבר. 

קטרין ואורי הירשויץ – התגוררו ברומא בשנים 2000-1998 ועסקו בארגון סיורי איכות

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות

ישראלים הנוסעים לאיטליה אינם זקוקים לאשרת כניסה.

שגרירות איטליה בישראל
כתובת: המרד 25, תל אביב.
טלפון: 03-5100080, 03-5161744 

שגרירות ישראל באיטליה
כתובת: VIA MICHELE MERCATI 14, רומא.
טלפון: 39-6-36198500


איך להגיע
חברות התעופה אל-על ו-Aliltalia מקיימות מדי יום טיסות סדירות מישראל לרומא. חברות נוספות מציעות טיסות שכר בקו ישראל-רומא. חברת הלואו קוסט איזי ג'ט מציעה שתי טיסות שבועיות לרומא.
זמן הטיסה – שלוש שעות ועשרים דקות.


מתי כדאי להגיע
ברומא אפשר לבקר בכל עונות השנה בזכות אקלימה המתון. בקיץ חם מאוד, ורבים מבתי העסק סגורים בשל חופשתם של תושבי רומא. האביב והסתיו הן העונות האידיאליות מבחינת מזג האוויר, ובהתאם, גם המתוירות ביותר.

 

 

שתפו: