תפריט עמוד

מידע מעשי לאוקראינה

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לאוקראינה אינם זקוקים לאשרת כניסה.

שגרירות אוקראינה בישראל
כתובת: ירמיהו 50, תל אביב
טלפון: 03-6021952, 03-6040242

שגרירות ישראל באוקראינה
כתובת: G.P.E. S Lesi Ukrainki 34 , קייב
טלפון: 380-44-5861500
דואר אלקטרוני: mailto:info@kiev.mfa.gov.il  
אתר אינטרנט


איך להגיע
לקייב מגיעות טיסות ישירות מישראל, כמו גם לערים נוספות באוקראינה, המופעלות בהסכם שיתוף בין אל-על וחברת התעופה הלאומית של אוקראינה ארוסוויט (Aerosvit). טיסות נוספות מגיעות אל אוקראינה דרך יעדים שונים באירופה וברוסיה.
ניתן להגיע לאוקראינה בדרך היבשה במכונית, ברכבת או באוטובוס מהארצות השכנות לה. קווי שיט מקשרים בין אודסה וילטה לישראל, קפריסין, תורכיה ועוד.
ישראלים רבים מגיעים אל אוקראינה באמצעות טיולים מאורגנים, כולל טיולים המתמחים בנסיעות אל קברי הצדיקים במדינה. 
 


מתי כדאי להגיע
התקופה הטובה ביותר היא בעונת האביב בין אפריל ליוני, או בסתיו, בין ספטמבר לאוקטובר. בתקופות אלו הטמפרטורה נוחה ואין עומס של מטיילים. הקיץ חם מאוד ואתרי הטבע מלאים לעייפה. החורף מביא עמו מזג אוויר קפוא, ובמחצית הראשונה של ינואר מקומות הלינה עמוסים בשל חופשות מקומיות.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

מטבע
המטבע המקומי הוא הרִיבינְיַה, המתחלק למאה קופיקות.
אפשר להחליף כסף זר במשרדי החליפין ובבנקים. הקפידו להביא שטרות דולרים אמריקאיים חדשים יחסית (לא מלפני 1990) ובמצב טוב, אחרת אתם עלולים להיתקל בבעיות בניסיונות להחליפם. רק מקומות מעטים יסכימו להחליף כסף זר בהמחאות נוסעים. כספומטים מצויים ביישובים הגדולים. למרות האיסור הרשמי, בחלק מהמקומות יסכימו לקבל תשלום בדולרים, אולם העודף יינתן במטבע המקומי.


הפרש שעות
אין


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של אוקראינה היא 380.


תחבורה
טיסות: טיסות פנים מקשרות בין כמה מהערים הראשיות במדינה (קייב, לבוב, אודסה, סימפרופול שבחצי האי קרים ועוד), ומופעלות על ידי שתי חברות התעופה הלאומיות אוקריין אינטרנשיונל איירלנס וארוסוויט ושלל חברות מקומיות קטנות.
רכבת: אמצעי התחבורה הציבורית הנוח ביותר הוא הרכבת. הרכבת נוחה, זולה, בטוחה ואמינה, גם אם איטית למדי. יש שלוש מחלקות: המחלקה הראשונה המכונה ספלנה ווגון (Spalny Wagon) ובה קרונות שינה זוגיים, המחלקה השנייה קופה (Kupe) ובה קרונות שינה לארבעה אנשים, והמחלקה השלישית והפחות נוחה פלצקרטני (Platskartny), ובו דרגשי שינה כמעין אכסניה על הגלגלים. לרוב בדוכני המכירה בתחנה ידברו רק רוסית או אוקראינית, ואם אינכם דוברים את השפות הללו כדאי להזמין מראש את הכרטיסים דרך סוכנות נסיעות. אתר האינטרנט של חברת הרכבות הוא באוקראינית בלבד, אך תוכלו למצוא לוח זמנים גם באתר זה.
 אוטובוסים: האוטובוסים מכסים את כל המקומות שאליהם לא מגיעות הרכבות, אך מתישים, צפופים ואינם נוחים. נסו את חברת Autolux או את חברת Gunsel המפעילות אוטובוסים משודרגים יותר.
רכב: ניתן לשכור רכבים בערים הראשיות, אולם הנהיגה באוקראינה אינה חוויה מומלצת בשל שילוט לוקה בחסר וכבישים רעועים. עדיף לשכור רכב עם נהג צמוד למשך הטיול, או לטייל בעזרת סיורים מאורגנים.
 

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

אוכל
האוכל האוקראיני הוא פשוט וכפרי, עם השפעות מרוסיה, גרמניה, פולין ותורכיה. במטבח המקומי יש לחמים ומאפים בשפע, וגם שימוש רב בסאלו (salo), שומן חזיר המשמש גם לבישול וגם לאכילה כפי שהוא. מאכלים פופולריים:
בורשט (borscht) – המאכל הלאומי. מרק סלק, לרוב עם בשר.
ורניקה (varenyky) – כיסונים מבושלים ממולאים. לרוב מוגשים עם רוטב או שמנת חמוצה.
הולובצי (holubtsi) – עלי כרוב מגולגלים במילוי דגנים, אורז או בשר.
פצ'ניה (pechenya) – בשר צלוי.
ששליק (shashlyk) – השפעה תורכית, כמובן. הגרסה המקומית לשישליק.
קובבסה (kovbasa) – נקניקיות, לרוב מבשר חזיר.
דרוני (deruny) – חביתיות תפוחי אדמה המוגשות עם גבינה או שמנת.
בבקה (babka) – מאפה מתוק לחג הפסחא.
הוודקה האוקראינית טובה וזולה. משקאות נוספים שכדאי לנסות: קוואס (Kvas) – משקה מר-מתוק המזכיר בירה, וקפיר (kefir) – משקה חלב חמוץ.

אטרקציות ואתרים מומלצים

קייב (Kiev)

בירת אוקראינה ואחת הערים העתיקות ביותר במזרח אירופה, שנוסדה במאה החמישית לספירה. האוקראינים מכנים אותה "אם כל הערים". קייב היא הגדולה בערי אוקראינה, וכשלושה מיליון תושבים מתגוררים בה. העיר הינה מרכז תעשייתי, תרבותי ומסחרי חשוב במזרח אירופה. היא ממוקמת בצפון המדינה במחוז קייבאן (Kievan), על גדות נהר דניפרו (Dnepr). קייב מציעה למבקר שפע של מוזיאונים, מסעדות וברים, אדריכלות סטאליניסטית וכנסיות מרשימות.

בקייב ישנם שני נמלי תעופה. בוריספול (Borispol) הוא נמל התעופה הבינלאומי הגדול והמרכזי באוקראינה כולה, הנמצא כארבעים קילומטר מהעיר. טיסות פנימיות נוחתות בשדה התעופה ז'וליאנה (Zhuliany), הנמצא כעשרה קילומטרים מקייב. התחבורה הציבורית בעיר מורכבת מרכבת תחתית, אוטובוסים, חשמליות ואוטובוסים חשמליים. לצד אלו פועלות מוניות.

אתרים בקייב:

קתדרלת סנט סופיה (Sofiysky Sobor)
כנסייה יפהפייה בת 13 כיפות מוזהבות מהמחצית הראשונה של המאה ה-11, שהינה העתיקה ביותר בקייב כולה. במרוצת השנים נפגעה בשריפות ועל ידי הטטרים, ועל כן שוחזרה ונבנתה מחדש שוב ושוב. בעבר היתה הכנסייה מרכז חברתי ופוליטי, שבו נערכו טקסים ממלכתיים ונקברו בני מלוכה. על אף יופיו של המבנה החיצוני, האטרקציה האמיתית מחכה בחלל הפנימי של הקתדרלה – הוא מעוטר בציור קיר ופסיפסים מרהיבי עין, שרבים מהם מהמאה ה-11. מרשים במיוחד הוא האפסיס המרכזי ובו פסיפס מאבן ומזכוכית בגובה של שישה מטרים, המציג את מריה הקדושה בעת תפילה לאל. לא רק דמויות מן התנך והברית החדשה מתוארות בציורים, אלא גם משפחת המלוכה וסצנות חילוניות. הקתדרלה היא אתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו.
כתובת: 24 Vladimirskaya St

מנזר המערות (Kiev Pecherska Lavra)
אולי האתר המרשים ביותר בעיר. המנזר ממוקם על גבעות שבגדתו הימנית של הנהר ברובע פצ'רסק (Pechersk), וכיפות הזהב של כנסיותיו מנצנצות בשמש. האתר נוסד ב-1051, ועל אף שנפגע על ידי הטטרים, הנאציים ושריפות תמיד נבנה מחדש. השטח, בן כ-280 דונם, כולל כנסיות מרשימות, מערות שבהם התגוררו הנזירים ונחנטו לאחר מותם, ואוצרות אמנות רבים. המבוך התת-קרקעי מרתק ומוזר, וכולל כנסיות ויותר ממאה גופות חנוטות בארונות זכוכית. זהו אתר עלייה לרגל, ויש להצטייד בלבוש צנוע, כולל כיסוי ראש בדמות צעיף לנשים המבקרות במערות הקדושות. כדאי לבקר במערות באמצע השבוע ובשעות הבוקר המוקדמות, היות והן נוטות להיות עמוסות מאוד במבקרים ועולי רגל. פרט למערות, אל תחמיצו את קתדרלת דורמיציון המרשימה (שנבנתה מחדש לאחר שהמקורית נהרסה במלחמת העולם השנייה) ואת התצפית הנהדרת על הסביבה ממגדל הפעמון שגובהו כמעט מאה מטר. במתחם יש כמה מוזיאונים, ובהם מוזיאון האוצרות העתיקים, ומוזיאון המיקרומיניאטורות הנהדר. המוצגים כה זעירים שיש להתבונן בהם דרך עדשת מיקרוסקופ, וביניהם דיוקן של המינגוויי החצוב על גרעין אגס ופריגטה מוזהבת בגודל 3.5 מילימטרים. מנזר המערות הינו אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בשל גודלו של האתר כדאי להקדיש למנזר המערות לא פחות מחצי יום.
כתובת: 25 Sichnego Povsstanniya St

כיכר העצמאות (Maydan Nezalezhnosti)
הכיכר המרכזית והיפה בעיר, השוכנת באחד הרחובות הראשיים של קייב, חרשצ'אטיק (Khreschatyk). זהו מקום מפגש פופולרי, במיוחד בסופי שבוע שבהם נסגר הרחוב הראשי לתנועת כלי רכב והופך למדרחוב הומה אדם. בכיכר שש מזרקות, אנדרטת העצמאות המתרוממת מעל נופה, חנויות ובתי קפה. אחת מהמזרקות מציגה את דמותם של שלושת האחים והאחות שייסדו על פי האמונה את העיר (אחד מהם, קייה, גם הונצח בשמה). אנדרטת העצמאות בנויה בצורת עמוד גבוה שבראשו פטרון העיר, המלאך מיכאל.

רחוב חרשצ'אטיק (Khreschatyk)
שדירה רחבה והומה באורך של כקילומטר וחצי מהכיכר האירופאית עד כיכר בסרביה, ולאורכו מבחר חנויות, מסעדות, אתרים ובניינים חשובים. חלק גדול מהרחוב ובנייניו נבנה מחדש לאחר שספג הרס במלחמת העולם השנייה. כיום זהו רחוב הקניות והבילויים הראשי בעיר, והוא זוכה לפופולריות רבה במיוחד בסופי השבוע, אז הוא הופך למדרחוב ונסגר לתנועת כלי רכב ממונעים.

שוק בסרבקה (Bessarabka)
שוק נהדר בקצה רחוב חרשצ'אטיק. הקומה התחתונה מוקדשת לתוצרת חקלאית, פירות וירקות, בשר, גבינות, קוויאר ושאר מטעמים. במבנה ישנם גם חנויות, בתי קפה ומסעדות.

אנדרייבסקה אוזוויז (Andriyivsky Uzviz)
מהרחובות העתיקים והתלולים בעיר, המקשר בין העיר העילית לרובע פודיל. זהו רחוב נפלא עם בתים עתיקים, גלריות, בתי קפה, ברים וחנויות מזכרות, ולעתים גם מופעי רחוב וקונצרטים באוויר הפתוח. המקומיים מכנים אותו "המונמרטה של קייב". ברחוב ניצבת הכנסייה הבארוקית היפה של אנדריי הקדוש (Andreevsaya) מהמאה ה-18. בהמשך הרחוב נמצא ביתו של הסופר מיכאיל בולגקוב ("האמן והמרגריטה"), שהוסב למוזיאון. מוזיאון נוסף באנדרייבסקה אוזוויז מוקדש לרחוב עצמו – מוזיאון הרחוב האחד. זהו מוזיאון מקסים, המציג את ההיסטוריה הפרטית של הבתים השונים ברחוב ותושביהם.

פודיל (Podol)
רובע וותיק בעיר, אם כי בנייניו נבנו מחדש לאחר שכל בתי העץ נשרפו עד אפר בשריפה ב-1811. מרכזו הוא כיכר קונטרקטובה (Kontraktovaya). רחוב אנדרייבסקה אוזוויז מוביל לפודיל, כמו גם הרכבל (Funicular) שנבנה ב-1905 ומסלולו מתחיל בסמוך למנזר מיכאיל הקדוש בעיר העילית. בפודיל כדאי לראות את מנזר פלורובסקי (Flrovsky), הכנסיות אליינסקיה (Iliinskaya) וניקולה פריטיסק (Nicola Pritisk) מ-1631, גלריית האמנות של קייב ומוזיאון צ'רנוביל. באזור יש מסעדות רבות, חנויות ומקומות בילוי.

מוזיאון צ'רנוביל (Chernobyl Museum)
התאונה הגרעינית הקשה ביותר בעולם אירעה בתחנת הכוח צ'רנוביל, כמאה קילומטר מצפון לקייב, ב-25 באפריל 1986. מוזיאון זה שברובע פודיל מספר על האסון הנורא, תוצאותיו המיידיות והשפעותיו ארוכות הטווח. האמיצים שביניכם יכולים להתרשם מהטרגדיה מקרוב, ולבקר "באזור האסור" שסביב הכור באמצעות סיורים מאורגנים.
כתובת: Khoryva 1

רודינה מאט ומוזיאון המלחמה (Rodina Mat)
אנדרטה עצומה שבראשה פסל לוחמת בגובה 68 מטר ובמשקל 530 טון. מתחת לפסל ממוקם מוזיאון המלחמה הפטריוטית הגדולה, המציג את קורותיה של אוקראינה בעת מלחמת העולם השנייה ומספק הצצה לסיפור הזוועות הנאציות במדינה.

באבי יאר (Babiy Yar)
בספטמבר 1941 כבשו הנאצים את קייב. החל מה-29 בספטמבר שימש הגיא באבי יאר כאתר השמדה המוני, בו הוצאו להורג כמאה אלף איש. ביניהם היו כ-34 אלף יהודים שהוצעדו למקום ונטבחו בירי בזה אחר זה במשך 48 שעות. בהמשך נבנה במקום מחנה הריכוז סרץ (Syrets). כיום ניצבות במקום כמה אנדרטאות לזכר הנרצחים, בהן אנדרטה לזכר הקורבנות היהודיים ואנדרטה לזכר הילדים שנרצחו בגיא.

כנסיית סנט קיריל (St Cyril`s)
כנסייה המצטיינת ביותר מ-800 מטר רבוע של ציורי קיר צבעוניים נהדרים מהמאה ה-12.
כתובת: 103 Frunze St

קתדרלת סנט ולדימיר (St Volodymyr`s)
קתדרלה ביזנטית יפהפייה מהמאה ה-19. מבחוץ היא צבועה בצהוב בוהק עם שבע כיפות שחורות, ובעלת דלת מעוטרת בתבליטים. מבפנים מתגאה הקתדרלה בפרסקאות ופסיפסים נפלאים.
כתובת: 20 Taras Shevchenko Blvd

ארמון מאריינסקה (Mariyinsky Palace)
ארמון בארוקי בצבע קרם ותכלת שנבנה באמצע המאה ה-18 בעיצובו של ברתלומאו רסטרלי. הארמון נשרף לחלוטין ב-1819 ושוחזר בשנית. הארמון בנוי בראש גבעה בשטחו של פארק לגדת הנהר.

בניין הורודצקי (Horodetsky Building, מכונה גם House with Chimeras)
לא תוכלו להתעלם מבניין יוצא דופן זה. האדריכל ולדיסלב הורודצקי בנה אותו בשנותיה הראשונות של המאה העשרים כבית מגורים פרטי. המבנה מעוטר בשלל פסלים שונים ומשונים של בעלי חיים ויצורים מיתולוגיים עשויים מלט. אגדות רבות סובבות את המבנה הביזארי ומנסות להסביר את טבעו המשונה בשלל סיפורים, מניסיון להטיל קללה על דיירים עתידיים שאינם ממשפחתו של האדריכל, שיגעון שתקף אותו לאחר מותה של בתו ועד היותו של הבניין למעשה שלט פרסום ענק לחברת מלט. גם מיקומו של הבניין תמוה, והוא שוכן בשיפוע חד של אחת מהגבעות בקייב. אי לכך הוא שוקע ונסדק לאטו.
כתובת: 10 Bankovaya St

קשת הידידות
פסל עצום של קשת באורך של כשלושים מטר בפארק ולדימירסקיה גורקה (Vladimirskaya Gorka), שנבנה ב-1982 לסמל את הקשר בן אוקראינה לרוסיה. בסמוך נמצא מנזר מיכאל הקדוש (Mikhailovsky Zlatoverhy).

המוזיאון לאדריכלות עממית וחיי הכפר
מוזיאון פתוח תחת כיפת השמיים בכפר פרוהובו (Pirogovo) הסמוך למרכז קייב. הוא מציג מבנים כפריים מהמאה ה-17 ועד העשרים, כולל טחנות רוח, חפצים ורהיטים, בנוף ירוק. בקיץ מתעורר המקום לחיים כשהכפרים שבשטחו מאוישים באומנים ובעלי מלאכה, ונערכים בו מופעים וקונצרטים.

למידע נוסף על קייב: 

www.visitkievukraine.com 

www.kiev.info  

www.go2kiev.com 

http://kievukraine.info


אומן (Uman)

העיירה אומן שוכנת כמאתיים קילומטר מדרום לקייב ומונה כ-90 אלף תושבים. זו עיירה נחשלת ומנומנמת לרוב, אך בשנים האחרונות היא מוצפת בעשרות אלפי עולים לרגל, בעיקר בתקופת ראש השנה. אוקראינה הפכה עם השנים לאתר חשוב לעלייה לרגל לקברות צדיקים, ואומן היא גולת הכותרת שאף הונצחה במשפט המפורסם: "נ נח נחמ נחמן מאומן".

רבי נחמן מברסלב נולד במז'בוז' בראש חודש ניסן, 1772, והיה נינו של הבעל שם טוב. לאחר שחלה בשחפת ביקש להיקבר עם מותו באומן, לצד עשרים אלף הנרצחים בטבח ב-1768. הרב נפטר בעיירה בגיל 38, ותלמידו הנאמן רבי נתן שטנהארץ סירב לתפוס את מקומו, וכך נותרה חסידות ברסלב ללא אדמו"ר חי בראשה עד היום. האזור סביב קברו של הרב, המכונה 'ציוּן', נקנה על ידי החסידות והוקם בו "אהל ציון", הכולל חדרים לתפילה לנשים ולגברים, ספרייה ומצבת שיש. באומן נבנו גם מקוואות, מלון, מסעדה כשרה, חדר אוכל ובית כנסת.

העלייה לרגל מגיעה לשיאה מדי שנה בהתקבצות החסידים באומן בראש השנה. באירוע המכונה "הקיבוץ הגדול של ראש השנה" מתכנסים עשרות אלפי מאמינים לעלות לקבר, לתפילות ולאמירת "התיקון הכללי", אותו מקבץ של עשרה פרקי תהילים בעריכת הרב. שימו לב כי בתקופה זו של השנה רק גברים עולים לקבר.

בישראל יש כמה סוכנויות המתמחות בארגון נסיעות אל אומן ואל קברי צדיקים נוספים באוקראינה, כמו קבר הבעל שם טוב, רבי לוי יצחק מברדיצ'ב, הרב נתן שטרנהרץ ואחרים. יש קבוצות עם הפרדה בין נשים לגברים ויש קבוצות מעורבות. הקבוצות יוצאות מהארץ, בדרך כלל, בימי שני וחוזרות בימי שישי לפנות בוקר. מתקיימות גם נסיעות למשך שבוע ימים, הכוללות אירוח שבת כהלכתה.

למידע נוסף על נסיעות לאומן והרב נחמן מברסלב: 

www.breslov.co.il 

www.breslov.com/uman  

http://uman.co.il

אתר נוסף באומן הוא פארק סופייבקה (Sofiyivka Park), במרחק של כרבע שעה הליכה מהציוּן. הגן נבנה לכבודה של יוונייה יפהפיה בשם סופיה פוטוצקי, על ידי בעלה הפולני העשיר. הגנים נפלאים וכוללים מזרקות, בריכות, אגם, פסלים, מדשאות, מבנים וגשרים, על פני מתחם של כ-150 קילומטר רבוע.


אודסה (Odessa)

אודסה ממוקמת על חוף הים השחור בדרום אוקראינה, מונה כמיליון תושבים והינה העיר השלישית בגודלה במדינה. מיקומה הפך אותה לעיר נמל (הנמל של אודסה הוא הגדול במדינה), מסחר ונופש. החופים היפים, מזג האוויר הנוח ותושביה הידידותיים הופכים אותה ליעד פופולרי בקרב המטיילים במדינה.

אתרים באודסה:

מדרגות פוטיומקין (Potemkin Steps)
גרם המדרגות הענקי הפך לאייקון המפורסם ביותר באודסה לאחר שהונצח בסצנת טבח ידועה בסרט הקלאסי בשחור-לבן "אוניית הקרב פוטיומקין" של סרגיי איזנשטיין (1925). אולי תכירו יותר את המחווה המפורסמת לאותה סצנה, בדמות עגלת התינוק המדרדרת במורד המדרגות בסרט "הבלתי משוחדים" (1987). מדרגות פוטיומקין הינן שער הכניסה לעיר מכיוון הים, גובהן 27 מטר ומספרן 192 מדרגות. בראש המדרגות ניצב פסלו של המושל הראשון של אודסה, הדוכס רישלייה (Duc de Richelieu Monument).

הקטקומבות (Catacombs)
מתחת לאודסה מסתתרת מערכת בת כאלף קילומטר של מערות מעשה ידי אדם, שנחפרו במאה ה-19 לצורך כריית חומרי בניין. במהלך ההיסטוריה שימשו המערות להברחות, ובמלחמת העולם השנייה נוצלו על ידי המחתרת הפרטיזנית שלחמה בנאצים. הביקור בקטקומבות נעשה באמצעות סיור מאורגן.

תיאטרון הבלט והאופרה (Ballet and Opera Theatre)
תיאטרון מרשים הבנוי בסגנון בארוק מפואר.
כתובת: 1 Chaikovskiy Lane

מוזיאון אודסה לארכיאולוגיה (Odessa State Museum of Archaeology)
אחד המוזיאונים הוותיקים במדינה כולה, שנוסד ב-1825. זהו מוזיאון ענק, שהתצוגות בו מורכבות מכ-160 אלף מוצגים. המוזיאון מתמחה בעיקר בתרבויות קדומות שהתגוררו לחופי הים השחור, וכולל גם מוצגים ממצריים, יוון ואיטליה.
כתובת: 4 Langeronovskaya st

מוזיאון האמנות המזרחית והמערבית (Odessa Eastern and Western Art Museum)
מוזיאון המציג יצירות אמנות מאיטליה, צרפת, סקנדינביה והולנד לצד אמנות רוסית, סינית ויפנית.
כתובת: 9 Pushkinskaya St

המוזיאון לאמנויות יפות (Museum of Fine Arts)
מוזיאון השוכן במבנה נאה בסגנון קלאסי רוסי מתחילת המאה ה-19. התצוגה כוללת יצירות אמנות רוסיות, אוקראיניות וסובייטיות מהמאות 18-15.
כתובת: 5A Sofievskaya St

המוזיאון הימי (Maritime Museum)
מוזיאון השוכן בארמון בארוקי יפה, ששימש במקור כמועדון חברים אנגלי במאה ה-19. התצוגות סוקרות את היסטוריית השיט, הספנות והניווט המקומיים עד ימינו אנו, וכולל מודלים של ספינות, וציוד ימי.
כתובת: 6 Lanzheronovskaya St

מוזיאון פושקין (Pushkin Museum)
בבית זה התגורר המשורר הרוסי המפורסם ב-1823, ובו החל לכתוב את יצירתו הידועה "יבגני אוניגין". כיום משמש הבית כמוזיאון צנוע, המציג מכתביו באותה תקופה.
כתובת: 13 Pushkinskaya St

המוזיאון לספרות (Odessa State Literary Museum)
מוזיאון הנמצא ממש ממול למוזיאון הימי ומוקדש לסופרים רוסיים נודעים כפושקין, טולסטוי, גוגול, גורקי, צ'כוב ואחרים. המוזיאון שוכן בארמון בעיצובו של לודוויג אוטון מהמאה ה-19.
כתובת: 2 Lanzheronovskaya St

חופים
יש חופים יפים ונקיים יותר במדינה, ובכל זאת סצנת החופים המקומית צפופה ופופולרית. החוף האהוב ביותר הוא ארקדיה (Arkadia), וגם לוזנובקה (Luzanovka) וקורורטנה (Kurortny) מושכים נופשים.

המיוחדים של מסע אחר

המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל

ביקור בצ'רנוביל

קשה לדמיין אטרקציה יותר מוזרה, מורבידית ומצמררת מאשר סיור מאורגן לאזור האסור לכניסה סביב צ'רנוביל, אתר האסון הגרעיני החמור ביותר בעולם כולו.

בליל ה-26 באפריל 1986 נערכה בדיקת בטיחות בכור האטומי צ'רנוביל, כמאה קילומטרים מצפון לקייב. במהלכה, בשל תכנון לקוי, חיסכון בעלויות בנייה, טעויות תפעול והפרת נהלי בטיחות, אירעה תגובת שרשרת גרעינית בכור מספר ארבע. בתוך שניות אירע פיצוץ אדיר שהעיף את גג הכור, זיהם שטח של כ-140 אלף קילומטר רבוע והפיל נשורת גרעינית חזקה מאות מונים מזו של פצצת האטום בהירושימה. ממשלת ברית המועצות השתיקה את האירוע, והמשיכה לשמור על חזות החיים כסדרם תוך סיכון מאות אלפי בני אדם. דבר התאונה התגלה בעולם רק לאחר שמדענים שבדים שמו לב למדידות קרינה חריגות כתוצאה מענני נשורת שהגיעו עד מדינתם. בפיצוץ עצמו ובשריפה שאחריו נהרגו רק כשלושים איש, רובם מחשיפה לקרינה, אך לאסון היו השפעות ארוכות טווח הנמשכות עד ימינו אנו. רבים מה"ליקווידטורים", אותם עובדים שניקו את האתר לאחר הפיצוץ, מתו מהשפעות הקרינה, ואזרחים רבים לקו במחלות סופניות וסוגי סרטן שונים. לאסון היו גם השפעות פסיכולוגיות קשות, ורבים מהתושבים שפונו בעקבות הסרטן פיתחו דיכאון ואלכוהוליזם.

אזור של כ-5,200 קילומטר רבוע שחלקו באוקראינה וחלקו בבלארוס נותר עד היום אסור לכניסה. עם זאת, כמה מאות מתושבי היישובים שפונו מהמקום התגנבו בחזרה אל בתיהם בכפרי הרפאים. באופן מפתיע, בשנים האחרונות החלו להיכנס לאזור גם תיירים במסגרת סיורים לאזור הכור. הטענה היא שבזמן הקצר של הסיור כמות הקרינה הנספגת בגוף אינה מסוכנת. אם תחליטו לסמוך על האינפורמציה הזו, תוכלו לארגן סיור באמצעות אחת הסוכנויות המתמחות בכך בקייב.

הסיור הממוצע מתחיל בנסיעה מקייב אל Dytyatky שבכניסה למתחם הסגור החיצוני, שם מצטרף לסיור נציג של הרשות המפקחת, והמשך לתצפית על הכור עצמו ממרחק בטוח של כמאה מטרים. כיום מכסה את הכור הפגוע מעטפת בטון המכונה "סרקופג". אלא שהסרקופג נבנה במהירות ותוכנן להחזיק כעשרים שנה שחלפו מאז. הוא הולך ונהיה רעוע וסדוק מעל עשרות טונות של דלק גרעיני, על אף עבודות תחזוקה שנערכות בו כל הזמן. כעת נבנית מעטפת חדשה בהשקעה בת מאות מיליוני דולרים, שתועבר לצ'רנוביל עם השלמתה.

הסיור ממשיך אל פריפיאט (Pripyat), עיר במרחק של כשלושה קילומטרים מהכור שפונתה והפכה לעיר רפאים. עזובה שולטת בכל, צמחייה משתלטת על הבתים ופה ושם מסתובבים חזירי בר ברחובות הנטושים מאדם. החפצים זרוקים בדירות בדיוק במקום בו היו כשתושביהן נאלצו להתפנות במהירות מהמקום, תוך שהשלטונות מבטיחים שמדובר בפינוי זמני בלבד. תחושת המוות במקום מעיקה. הסיורים כוללים לרוב גם הצצה "ביער האדום" – יער עצי אורן שמתו מהנשורת ששינתה את צבעם, במרכז המדע המפקח על הכור, ולעתים גם עצירה בכפר אופצ'יצ'י (Opachichi), שאליו חזרו תושבים בודדים מהמפונים. וכמובן – בדיקות קרינה כלולות במחיר, ואם נשאר לכם תיאבון אפילו ארוחת צהריים.