הצילו, אנחנו טובעים

איי קרטרט
ייעלמו עד 2015
איי קרטרט (Carteret) בקושי נראים על המפה. אבל האיים הקטנים האלה – שרשרת של אטולים (אטול הוא אי אלמוגים טבעתי עם לגונה בתוכו) המפוזרים בצורת פרסה בדרום האוקיינוס השקט – ניצבים בחזית העולמית של שינויי האקלים והתחממות הגלובוס, ונראה שהם נמנים עם קורבנותיהם הראשונים. ספק אם הספן הבריטי פיליפ קרטרט, שגילה את האיים בשנת 1767, דמיין לעצמו שבשנת 2015 הם ייעלמו, כפי שמנבאים מדענים רבים.
בעשרים השנים האחרונות מנהלים כאלף תושבי קרטרט מלחמת מאסף נגד האוקיינוס. גלי הים נוגסים בלי רחמים בחופי האי, ובכל שנה הם הורסים בדרכם שטחי גידול חקלאיים ובתי מגורים וממליחים את מי השתייה. לא עוזרים המחסומים שמקימים התושבים וגם לא המנגרובים שהם שותלים בניסיון לעצור את הים.
בממשלת פפואה ניו־גיני, שהאיים שייכים לה, כבר הבינו שנחרץ גורלם. על כן הוחלט לטרנספר את התושבים לאי השכן בוגנוויל (Bougainville), הנמצא במרחק של ארבע שעות שיט. על פי התוכנית, המעבר יארך שנה עד שנתיים. עכשיו רק מקווים שיימצא התקציב הדרוש ליישובם מחדש.
יש הטוענים כי אסון הטבע הזה הוא מעשה ידי אדם. לדברי פרד טרי, מנהל פרויקטים מטעם האו"ם בבוגנוויל, הצפת קרטרט על ידי הים היא תוצאה של הרס השוניות בדינמיט על ידי דייגי המקום. מנגד, שלטונות פפואה ניו־גיני טוענים בלהט שההתחממות הגלובלית היא שאחראית לתופעה.

טובלו
חמישים שנה, וזה נגמר
מדינת טובלו (Tuvalu) היא תשעה איים המפוזרים על שטח של כ־900 אלף קילומטרים רבועים בדרום האוקיינוס השקט. בפברואר 2005, ימים אחדים לפני שנחתמה אמנת קיוטו, חזו תושבי פונאפוטי (Funafuti) הבירה בכביש הראשי של עירם נסחף אל האוקיינוס הגואה. הרוחות העזות שלחו לכביש גלים ענקיים, ואלה הפכו אותו בתוך זמן קצר לנהר שוצף. כבר כיום נאלצים תושבי האיים הזעירים לגדל גידולים חקלאיים במכלים. המים המתוקים נעשו פשוט מלוחים מדי.
האלמוגים, הבונים את האיים, שורדים יפה בטמפרטורות של 25־29 מעלות צלסיוס. אבל בטובלו הם כבר הגיעו לקצה גבול יכולתם להתקיים כמושבה צבעונית ומשובבת עין, ובגלל העלייה בטמפרטורת המים הם עלולים לאבד את צבעיהם ולהלבין. עלייה של שניים עד תשעה מילימטרים במפלס פני הים תגרום לכך שהאלמוגים לא יוכלו להתחדש.
מאז 1993 פועלים באיים מכשירים שבאמצעותם אפשר למדוד את רמות הגאות, את גובה פני הים, את לחץ המים וחומם ואת מהירות הרוחות וכיוונן. במקום שגובהו המרבי אינו עולה על חמישה מטרים מגובה פני הים, מתקני המדידה האלה עשויים להציל חיים. התבליט הנמוך של האיים הופך אותם למועדים לפורענויות המגיעות מכיוון האוקיינוס, שגובה מימיו רק עולה ועולה. לפי אחת התחזיות, כבר בשנת 2050 יעלה גובהם של מי האוקיינוס השקט בעשרים עד ארבעים סנטימטרים. לפי אותה תחזית, בעוד כחמישים שנה ישקע בים עץ הדקל האחרון של טובלו, והאי יפסיק להיות.

סיישל
אלפי אנשים ייאלצו לעזוב את ביתם
איי סיישל (Seychelles) שבאוקיינוס ההודי, המרוחקים כ־1,600 קילומטרים מחופה המזרחי של אפריקה, הם גן עדן טרופי עם אתרי צלילה מרהיבים של אלמוגים, דולפינים ודגים טרופיים, ציפורי שיר צבעוניות, חופים לבנים עם דקלי קוקוס ענקיים, סחלבים, פרחי גרדניה וצמחים טורפים, תרבות קריאולית ומטבח עשיר המציע בשר כרישים, תמנונים ודיונונים.
שלושת האיים המרכזיים הם איי גרניט, ומסביבם פזורים אטולים. המפורסם שבאטולים הוא אלדברה (Aldabra), שבעיני רבים הוא המכה של חובבי הטבע התת ימי. לא רחוק משם נמצא האי הקטן אסומפסיון (Assomption), שבסמוך לו צילם ז'אק קוסטו את רוב סרטו המיתולוגי "עולם הדממה". אבל גם גן העדן הזה מאוים על ידי השינויים האקלימיים. האל־ניניו של 1997 גרם לעלייה חדה של שתי מעלות צלסיוס בטמפרטורת מי הים, ואלמוגים רבים הלבינו בתוך זמן קצר.
כ־85 אחוז מהיישובים באיי סיישל ומהתשתיות שנבנו בהם ממוקמים לאורך החופים. מי האוקיינוס העולים יכרסמו בחופים, ואחדים מהם פשוט יימחקו. בשל כך ייפגעו אנושות תעשיות התיירות והדיג, שעליהן פרנסתם של תושבי המדינה הזעירה — 115 איים ששטחם הכולל הוא כ־455 קילומטרים רבועים.
לפי תרחיש האימים הזה, שלמרבה הצרה מדענים רבים מעידים עליו כעל מציאותי למדי, לא זו בלבד שאלפי אנשים ייאלצו לעזוב את בתיהם בסיישל, אלא שנזק בלתי הפיך ייגרם לבתי גידול שונים, וכמה מהאיים השטוחים יותר בשרשרת פשוט ייעלמו.

מאוריציוס
קו החוף נסוג במטר כל שנה
בראשית ברא אלוהים את מאוריציוס, ואחר כך ברא בדמותו את גן עדן, אמר מארק טוויין. האי הגעשי הזה, שכל גודלו כעשירית משטחה של מדינת ישראל, הוא מושא חלומות. יש בו מגוון של תרבויות, חופים ארוכים ויפהפיים מנוקדים בעצי קזוארינה, שוניות שאפשר לטייל ביניהן מתחת למים בנעלי עופרת ובקסדות בועה כמו בספר של ז'ול ורן. מאוריציוס (Mauritius) שוכן באוקיינוס ההודי, כ־800 קילומטרים ממזרח למדגסקר, וכמעט 4,000 קילומטרים מדרום־מערב להודו. צוות מדענים שבחן לפני כמה שנים מפות מפורטות עם קווי המתאר של חופי האי מצא שכעשרה קילומטרים רבועים (כחצי אחוז משטחו של האי) מהחופים נמצאים בסכנה מיידית מגלי האוקיינוס. תהליך מואץ של עלייה בגובה פני הים עלול לגרום לאיבוד נרחב של שטחים באי ולהרס חופיו. קו החוף, הנסוג בכמטר מדי שנה, הוא ההוכחה העצובה לכך. בשנים הקרובות עלול להתרחש כאן התרחיש הבא: כ־12 קילומטרים של כבישים חופיים ראשיים וכ־25 קילומטרים של כבישים משניים יישטפו לים, יותר מאלף בתים ויחידות נופש ייהרסו, ושוניות האלמוגים ייפגעו ללא תקנה.
החופים המאוימים ביותר נמצאים בדרום־מערבו של האי ובצפונו. גם שפכו של הנחל הקטן טר רוז' (Terre Rouge), המשמש מקום מקלט למספר גדול של ציפורים נודדות, מועד לסכנה.
אך לא רק הטבע אשם. גם תושבי האי עצמם אחראים במידה לא מבוטלת להרס החופים, שנגרם מתכנון לקוי וגם מבנייה בלתי חוקית של מאות מזחים לאורכם.

איי קוק
טמפרטורת המים עולה
אם יש מקום נידח שאליו עדיין אפשר לברוח מהכל, זה בוודאי איי קוק, השוכנים להם בבדידות מזהרת בדרום האוקיינוס השקט, במרחק בטוח של כ־3,000 קילומטרים מצפון־מזרח לניו זילנד, כ־1,000 קילומטרים מדרום־מערב לטהיטי, וכ־1,500 קילומטרים ממזרח לסמואה.
אפילו ררוטונגה (Rarotonga), הגדול מבין 15 איי קוק, שלחופו הדרומי נמצא מפל וויגמור (Wigmore), הוא בעצם אי זעיר מאוד. את אורכו של המסלול החוצה את האי מודדים בזמן. שעתיים עד שלוש שעות ברגל, ואתם בצד השני.
אזורי החוף של קוק שופעים יופי ושקט של אין אדם, כמו בשיר. הרי הגעש מכוסים בצמחייה ירוקה, ומהעלים של עצי הפנדאנוס קולעים מחצלות וסלים. בין שוניות האלמוגים שוחים דגים ויצורים ימיים אחרים, שהם מרכיב חשוב בסל המזון של תושבי האי, פולינזים חביבים ומסבירי פנים.
אף על פי שהמדענים עדיין חלוקים בדעתם אם איי קוק נמצאים בסכנה ברורה ומיידית של היעלמות בשל שינויי האקלים המאיימים על העולם, הם סבורים שהשפעתם של השינויים כאן עלולה להיות גדולה ורבה.
נראה שהארוזיה כבר הגיעה לחופי ררוטונגה, ובשנים האחרונות הים החל לנגוס בהם. אם פני הים יעלו במעט, הכביש הראשי שלאורך חופי האי ימצא את עצמו נשטף בגלים. את הסכנה אפשר לראות בעין: גובהה של כחמישית מהאי הוא מטר וחצי לכל היותר.
הגובה הזה אינו משאיר מקום רב לטעות בקריאת כוונותיו של הים. בחשבון פשוט, אם מפלס גובה פני הים יעלה במטר וחצי, החופים וחלקים נוספים משטחי האי יהיו כלא היו.
כמו שקורה בשאר האיים שסופר עליהם פה, גם באיי קוק טמפרטורת מי האוקיינוס צפויה לעלות, וכמו באיי אלמוגים אחרים, גם באיי קוק כל מעלה נוספת עלולה לגרום להלבנתם של אלמוגים ולהיעלמותם של מינים אחרים. עוד רגע באמת כבר לא יהיה לאן לברוח.
גליה גוטמן