טום גרין וחמשת נשותיו

"המורמונים הפונדמנטליסטים" הוא שמו של אחד הפלגים המורמוניים שסירבו לקבל את ביטול מנהג הפוליגמיה (ריבוי נשים) על ידי הזרם המרכזי של הכנסייה המורמונית, וגם את האיסור לשאת קטינות. המקרה המפורסם ביותר הנדון בבית המשפט המחוזי ביוטה בימים אלה הוא זה של טום גרין, מורמוני פונדמנטליסט שנשוי לחמש נשים, שילדו לו 29 ילדים. את הצעירה שבהן נשא בהיותה בת 13. גרין הורשע בפוליגמיה ובאינוס קטינה (בעילת קטינה נחשבת אונס מבחינת החוק, גם אם היתה הסכמה).
המקרה של גרין הפך מקרה מבחן עבור ארגונים פמיניסטיים וארגונים לזכויות אדם, שנאבקים בפוליגמיה ובמיוחד בתופעת הכלות־ילדות. תופעת הכלות־ילדות קיימת בארצות הברית בעיקר בקרב קהילות קנאיות ביוטה, בקולורדו ובמדינות נוספות. להערכת ארגונים אלה, מדי שנה נישאות כאלף כלות־ילדות (בגיל 14־17). לטענתם, מדובר ב"עבדות לבנה" במסווה של אמונה דתית, בהפרת זכויות אדם ובניצול של נערות חסרות אונים בידיהם של גברים מבוגרים (מרבית הכלות־ילדות נישאות לגברים בני ארבעים־חמישים, והן במצב של בורות, תלות והריון תמידי).
בתקשורת האמריקאית התפרסמו סיפוריהן של כמה וכמה נשים שהוריהן השיאו אותן לגברים מבוגרים בניגוד לרצונן ושכעבור תקופה הצליחו להימלט מאורח החיים שנכפה עליהן. הן מצאו מקלט בבתי מחסה ממשלתיים ונרתמו עם סיפורן האישי לעזרת הארגונים הנאבקים בתופעה. אחת מהן הפכה אקטיביסטית ואף חילצה שתי נשים נוספות מנישואים כפויים כמו אלה שהיו מנת חלקה.
מנגד ניצבים גרין, פרקליטו ותומכיו, וגם הם מגייסים לצדם את החוקה האמריקאית ואת זכויות האדם. לטענתם, זהו בעצם מאבק על חופש האמונה, על זכותו של גרין לחיות לפי מצפונו, אמונתו והפרשנות שלו לכתבי הקודש.
עד לא מזמן, הם טוענים, היה גיל 14 הגיל שממנו מותר להינשא במדינת יוטה, כך שגרין נשא את אשתו רק חודשים ספורים לפני הגיל המותר. לדבריהם, גרין ונשותיו מתפקדים כמשפחה מאושרת, וחמש הנשים מרוצות ממצבן. הן מתלוות אליו לדיונים בבית המשפט, ובעבר אף הצטרפו אליו פעמים רבות להופעה בתוכניות אירוח טלוויזיוניות. ביוני 2002 הורשע גרין, אך הוא צפוי לערער על ההרשעה. הוויכוח הציבורי יימשך מן הסתם גם לאחר שיוכרע עניינו בבית המשפט.