האיש שהיה לאגדה

ראול ולנברג, חסיד אומות עולם, הציל עשרות אלפים מיהודי הונגריה. אתרים לזכרו

בודפשט תהיה קשורה לעד בדמותו של השוודי ראול ולנברג (Raoul Walleberg), שהציל ממוות עשרות אלפי יהודים. בניגוד לדעת רבים, ולנברג לא היה דיפלומט מקצועי, אלא אדריכל, שסיים את לימודיו בהצטיינות במישיגן (1934). אחרי ששב לשוודיה, נרתם לעסקי משפחתו. הוא נשלח לדרום אפריקה, ואף עבד כשנה ב"הולנד בנק" בחיפה. כאן שמע לראשונה על גורלם של יהודי גרמניה תחת שלטון הנאצים. מאוחר יותר נכנס ולנברג לעסקים באירופה, בשיתוף עם היהודי ההונגרי קלמן לאור ((Kalman Lauer.
ב-1944 החליטו ועד פליטי המלחמה, שהוקם על ידי נשיא ארצות הברית, וממשלת שוודיה להיחלץ לעזרת יהודי בודפשט, שנכבשה זה עתה על ידי הגרמנים. קלמן לאור המליץ על ולנברג לשליחות ההצלה בבודפשט, וכך הגיע האדריכל ואיש העסקים לבודפשט ביולי 1944, ומוּנה כנספח השגרירות השוודית וכעוזרו של המזכיר פר אנגר (Per Anger), דיפלומט שוודי שעסק בחלוקת תעודות חסות ליהודים. חסר ניסיון דיפלומטי, אך בעל כוח שכנוע ואומץ לב נדיר, החל ולנברג מיד בפעולות הצלה. במהלך ששת החודשים שבהם שהה בבודפשט חילק כ-20,000 תעודות חסות, והחזיק אלפי יהודים בשלושים בתים, שהוכרזו כ"טריטוריה שוודית". עשרות אלפי יהודים חבים לו את חייהם.
בתום המלחמה נעצר ולנברג על ידי הרוסים, בחשד שעסק בריגול. ככל הנראה נמק במשך שנים בכלא סובייטי, שם מת. רק לאחרונה הסכימו הרוסים להודות בחצי פה, כי נעשה לו עוול נורא.
בבודפשט יש ארבעה אתרי זיכרון לוולנברג. הראשון הוא פארק ראול ולנברג, גן קטן, הנמצא מאחורי בית הכנסת הגדול, בפינת הרחובות Dohány ו-Wesselenyi. במקום ניצב "עץ הדמעות" של הפַסל אימרה וארגה (Imre Varga) – פסל ערבה בוכייה, שעליו שמות המשפחה של יהודי בודפשט שנספו בשואה. לידו כתובת: "האם יש מכאוב כמכאובי?"
בפשט, בלב האזור שבו הוחזקו בזמן המלחמה יהודים בעלי ניירות של שגרירויות זרות, נמצא רחוב ראול ולנברג (Raoul Wallenberg utca). ארבעה רחובות צפונית משם, בגן אישטוואן הקדוש (Szent Istvan Park), ניצבת האנדרטה לזכר ולנברג בפשט. את הקמת האנדרטה, שבמרכזה פסל אדם הנאבק בנחש, יזמו ניצולי ולנברג, ומאחוריה סיפור מעניין: ערב הסרת הלוט, באפריל 1949, סילקו השלטונות הקומוניסטיים את הפסל, שהתגלגל למפעל תרופות בעיר דברצן, והוצג כסמל ל"כוח המרפא של התרופות". רק אחרי כחמישים שנה החליטה עיריית בודפשט לשפץ את גן אישטוואן הקדוש, ובאותה הזדמנות הוּשב גם הפסל למקומו.
גם בבודה יש אנדרטה לזכר ולנברג. האנדרטה המרשימה, מעשה ידי וארגה, נמצאת בגן יפה, ליד כביש Szilágyi Erzsébet fasor. היא הוקמה ב-1987, ביוזמת שגריר ארצות הברית, במקום האנדרטה שנעלמה מפשט (והתגלתה, כאמור, רק כמה שנים לאחר מכן). היא נושאת את מוטיב האדם הנלחם בנחש, החקוק על שני גושי אבן גדולים, שביניהם ניצב פסלו של ולנברג. על האנדרטה יש כתובת סמלית: "כשמזג האוויר יפה, יש לך חברים רבים; כשמתחילה הסערה – איה הם?"
כדי להגיע לאנדרטה, נוסעים בחשמלית לכיכר מוסקבה (Moszkva Ter) , ומשם הולכים ברגל 20-15 דקות. אפשרות אחרת היא לנסוע בחשמלית מספר 46, העוצרת ליד האנדרטה, שתי תחנות אחרי מלון בודפשט.
לא הרחק מגן ולנברג, בפינת הרחובות Dob ו-Rumbach, נמצאת אנדרטה לזכר חסיד אומות עולם אחר, קרל לוץ (Carl Lutz), שהציל יותר מ-60,000 יהודים. היא מתארת אדם חבול, השוכב על הקרקע בתחינה לעזרה, ומעליו מלאך הנושא גלימה. הכתובת בהונגרית מבטאת את האידיאל שהניע את לוץ, ולנברג ועמיתיהם: "כל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם ומלואו". 

כתב: ד"ר חיים קרופך – מדריך טיולים בכיר ויועץ טיולים