תולדות הקהילה היהודית בדוברובניק שזורות בהיסטוריה הכללית של העיר, שנכבשה, נהרסה ונבנתה מחדש. כמו תושבי העיר האחרים, גם יהודיה סבלו מרעידת האדמה של 1667 ומההפגזות של 1991. וכמו יהודים במקומות אחרים באירופה, גם יהודי דוברובניק ידעו גזירות, גירוש והשמדה.
האזכור הראשון בכתב להימצאותם של יהודים בעיר הוא מ-1326, אולם קהילה של ממש נוצרה בדוברובניק רק בסוף המאה ה-15, אחרי שהגיעו לעיר יהודים שגורשו מספרד ומפורטוגל. באמצע המאה ה-16 הוקם בעיר הגטו היהודי, שהשתרע לאורכו של רחוב אחד: Zudioska ulica ("רחוב היהודים"). מאוחר יותר הורחב התחום שבו הורשו היהודים להתגורר. בית הכנסת של דוברובניק, הנמצא ברחוב היהודים, הוא בית הכנסת הספרדי העתיק ביותר שעדיין פעיל באירופה.
ארון הקודש הנוכחי, שנבנה ככל הנראה בראשית המאה ה-19, פורק במלחמת העולם השנייה לכמה חלקים, שהוטמנו במקומות מחבוא שונים. רק לאחר המלחמה חוברו החלקים מחדש.
ב-1941, בימי שלטונה של ממשלת הבובות הפאשיסטית, בראשותו של אנטה פאבליץ' הקרואטי, ננקטו צעדים שהגבילו את חופש התנועה והמסחר של היהודים. ביוני 1941 נלקחו היהודים הראשונים למחנה יאסנובץ (Jasenovac). כשהאזור עבר לשליטת האיטלקים, נשלחו היהודים למחנות באזור (Groz, Lopud), וב-1943 למחנה באי ראב (Rab). עם כניסת הצבא הגרמני בסתיו אותה שנה, ברחו רוב היהודים והצטרפו לפרטיזנים של טיטו.
ב-1991, כשהעיר הופגזה, נהרס גג בית הכנסת. העברת עשרות תשמישי הקדושה למשמרת בניו יורק הובילה למאבקים משפטיים, שבסופם הוחזרו כלי הקודש לבית הכנסת, ששופץ בינתיים. כיום, למרות שאין בו מניין קבוע, משמש בית הכנסת את 46 חברי הקהילה היהודית של העיר, ומושך אליו גם תיירים.
מידע לגבי שעות הפתיחה אפשר לקבל במשרדי הקהילה היהודית של דוברובניק, או בטלפון: 020-321028.
בזגרב נמצאת הקהילה המרכזית והגדולה במדינה (יש קהילות קטנות גם בספליט ובערים נוספות). משרדי הקהילה נמצאים בזגרב ברחוב פלמוטיצ'בה (Palmoticeva) 16. טלפון: 01-4922692.
בית הכנסת של זגרב שוכן בקומה השנייה של הבניין שבו נמצאים משרדי הקהילה, ובשבתות ובחגים מתקיימות בו תפילות. בקרואטיה אין מסעדות כשרות. אפשר להזמין אוכל כשר באמצעות הקהילה היהודית.
___________________________
תמר שנקר.
תודות למרכז לאמנות יהודית באוניברסיטה העברית בירושלים, לד"ר ברונו הורביץ, נשיא הקהילה היהודית בדוברובניק, וללילה שפרייץ מהקהילה היהודית בזגרב.