תפריט עמוד

לטביה: גורמה בחדר הניתוח

מסעדה מצמררת בריגה, בירת לטביה, משחזרת בית חולים מהתקופה הסובייטית, כולל מלצריות במדי אחיות, אוכל שמוגש בכלי מעבדה ותאורה של חדר ניתוח. הכל אותנטי ולגמרי לא קל לעיכול

השילוב בין שהות בבית חולים וחווית אכילה מרנינה נשמע מופרך מעיקרו. לאוכל של בית חולים יצא שם גרוע במיוחד, ובצדק. לרוב זהו מזון שבושל עד שיצאה נשמתו, צבעיו דהו וטעמיו נעלמו. אבל מסתבר שיש מי שמוצא ריגושים בצדדים אחרים של בתי חולים – המדים של האחיות למשל, או יחסי התלות של החולה בצוות הרפואי – ושילוב של הריגושים האלה עם בישול עילי עובד לא רע. או לפחות כך נראה מההצלחה של מסעדה אופנתית בלב הרובע העתיק של ריגה, בירת לטביה. מסעדת Hospitālis (בית חולים) משחקת בצדדים האפלים והביזריים, על גבול הסטייה, שבין אוכל למחלות. המלצריות לבושות במדי אחיות (סקסיים בהרבה מהמקובל בבתי חולים אמיתיים, יש לומר), הסועדים יושבים על מיטות של בית חולים לצד שולחנות טיפולים, התאורה תזכיר לכם את הביקור האחרון אצל רופא השיניים וכלי ההגשה, הכוללים מזרקים ומכשירים רפואיים נוספים, יעוררו צמרמורת מסוימת אצל כל מי שנזקק אי פעם לניתוח.


למרבה הפליאה, הוספיטליס אינה פרי דמיונו הקודח של מסעדן צעיר, אלא קשורה בקשרים הדוקים עם הממסד הרפואי האמיתי. הרעיון למסעדה שתקשר בין עולם הרפואה לעולם האוכל שייך למריס רוולדס, יו"ר של מרכז רפואי בעיר, וכל האביזרים במסעדה – מהתאורה דרך השולחנות והכיסאות ועד לכלי ההגשה – ניתנו בהשאלה על ידי המוזיאון להיסטוריה רפואית או שוחזרו בהתייעצות עם המוזיאון כדי לשמור על אמינות רפואית והיסטורית. השיחזור המצמרר מחזיר לזרקורים את התקופה הסובייטית, שבה שימשו החפצים הללו בבתי חולים ובמרפאות אמיתיות.

מי שמשתוקק לחוות אישפוז כפוי בבית חולים פסיכיאטרי מוזמן להיקשר בכותנת משוגעים, כשמלצריות בלבוש אחיות מאכילות אותו בכפית

שום דבר במסעדה הזאת אינו סטנדרטי, כפי שאפשר להבין, כולל צורת ההגשה של האוכל. הסועדים יכולים לבחור בין כמה חדרי אוכל וכמה צורות הגשה של המזון. יש, למשל, חדר המדמה בית חולים פסיכיאטרי ובו הסועדים נקשרים בכותנת משוגעים ומלצריות בלבוש אחיות מאכילות אותם בכפית. למי שלא די בכך, יש חדר מתים שבו מוקרנים סרטונים מצמררים במיוחד של הליכים רפואיים שאינם מעוררי תיאבון בלשון המעטה. עובדי משרדים שרוצים לחטוף ארוחה מהירה בשעת צהריים יכולים להזמין ארוחה קלה המוגשת בצלחות פלסטיק מהסוג הנפוץ בכל בית חולים, מי שעיתותיו בידיו מזומן לוותר על סכין ומזלג סטנדרטיים ולהיעזר במקומם באביזרים רפואיים כמו מלקחיים, אזמלי ניתוח ומזרקים כדי ללקט את האוכל מהצלחת או מהכוס שבעברה שימשה לצרכים אחרים לגמרי במעבדה.

מנה מ"התפריט המשוגע". אביזרים רפואיים משמשים בתפקיד סכין ומזלג

באשר לאוכל עצמו, המסעדה מציעה שני תפריטים שונים: תפריט רגיל, למי שמסתפק בתפאורה הביזארית ומעדיף על הצלחת מנות כמו פילה של דג פלאונדר עם רביולי תרד ברוטב יין לבן, ותפריט משוגע, למי שמעדיף גם האוכל המוגש יהיה על גבול הסטייה. לפני שמזמינים מהתפריט המשוגע יש לחתום על מסמך הסכמה המדגיש שהפציינט, כלומר הסועד, מודע לכך שמראה האוכל עלול לזעזע. שמות המנות בתפריט המשוגע מופיעות בלטינית, וטוב שכך, כי לא קל לעכל אותם, תרתי משמע. די אם נאמר שמילים כמו מוח, איברי מין ואיברים פנימיים שונים ומשונים מופיעים בהרחבה. האוכל עצמו נראה מוזל להפליא ומכיל שילובים בלתי הגיוניים בעליל כמו מרק עם גבינת קוטג' וכיסוני מרציפן, אבל למרבה ההקלה לא באמת מוגשים לשולחן חלקי אדם או אברים אינטימיים של בעלי חיים כפי ששמות המנות מרמזים. במקום הלא שגרתי הזה, גם זה משהו להתנחם בו.

Hospitālis
כתובת: Tirgoņu 4, Riga
אתר אינטרנט

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מלטביה

המדינות הבלטיות: טיול באירופה הפחות מוכרת
המדינות הבלטיות: טיול באירופה הפחות מוכרת

גם אם חשבתם שאתם מכירים כל פינה באירופה, יש סיכוי טוב שהמדינות הבלטיות נותרו מחוץ למסלול הטיולים שלכם. שלוש המדינות השוכנות לחוף הים הבלטי בצפון-מזרח אירופה – ליטא, לטביה ואסטוניה – הן יעד מרתק לטיולים, עם ערים עתיקות, ...

בין לטביה לליטא – טיול במדינות הבלטיות
בין לטביה לליטא – טיול במדינות הבלטיות

המדינות הבלטיות מציעות שילוב מנצח בין טבע בתולי, יערות, רצועות חוף חוליות, אגמים ועולם חי מגוון לבין תרבות עממית תוססת, שהשתמרה וטופחה למרות התהפוכות ההיסטוריות שעברו על האזור לאורך השנים. ביקור בלטביה וליטא, שתי מדינות מסקרנות שאינן מוכרות ...

שייט בים הבלטי
שייט בים הבלטי

שייט בים הבלטי, שבצפון אירופה, מאפשר לעצור בכמה ערים יפות ומרתקות, שחלקן אינן מוכרות למטייל הישראלי. מסע בין חצי האי הסקנדינבי, רוסיה והמדינות הבלטיות מגלה עולם עשיר בתרבות ובהיסטוריה, שלא מוותר על תענוגות ובילויים עכשוויים